İçeriğe atla

Marie Colvin

Marie Colvin
DoğumMarie Catherine Colvin
12 Ocak 1956(1956-01-12)[1][2][3][4]
Oyster Bay, New York, ABD
Ölüm22 Şubat 2012 (56 yaşında)[5]
Humus, Suriye[6]
MilliyetABD
EğitimYale Üniversitesi
MeslekSavaş muhabiri
EvlilikPatrick Bishop (boşandı)
Juan Carlos Gumucio (öldü)

Marie Catherine Colvin (12 Ocak 1956, Oyster Bay, New York[1][2][3][4]- 22 Şubat 2012, Humus), Amerikalı savaş muhabiri.

Marie Colvin, Tunus, Mısır, Libya, Çeçenistan, Sri Lanka ve Sierra Leone'nin de aralarında olduğu birçok ülke ve bölgede sıcak temas halinde zorlu koşullarda görev yapmıştır. Bu nedenle İngiliz Basın Ödüllerinin "En İyi Yabancı Muhabir" dalında iki kez ödül kazanan Colvin ayrıca Uluslararası Kadınlar Medya Vakfı tarafından verilen "Gazetecilikte Cesaret Ödülü"nü de almaya hak kazanmıştır. 2001'de görev için bulunduğu Sri Lanka'da şarapnel parçasının gözüne isabet etmesi nedeniyle tek gözünü kaybedince göz bandı takmaya başlayan muhabir yine görev için bulunduğu Suriye'de hükûmet güçlerinin Humus'ta düzenlediği saldırıda 56 yaşında yaşamını yitirmiştir.

Kaynakça

  1. ^ a b "Marie Colvin obituary". theguardian. 22 Şubat 2012. 3 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2013. 
  2. ^ a b "Marie Colvin". licf. 21 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2013. 
  3. ^ a b "Marie Catherine Colvin". encyclopedia britannica. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2013. []
  4. ^ a b "Marie Colvin, obituary". telegraph. 22 Şubat 2012. 29 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2013. 
  5. ^ Nordland, Rod; Cowell, Alan (22 Şubat 2012). "Two Western Journalists Killed in Syria Shelling". The New York Times. 23 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2012. 
  6. ^ Greenslade, Roy (22 Şubat 2012). "Marie Colvin obituary". The Guardian. 19 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2013. 

Dış bağlantılar

Ödüller
Önce gelen
Christina Lamb
İngiltere Uluslararası Gazetecilik Yılın Ödülü
2001
2010
Sonra gelen
Jon Swain
Önce gelen
Dan McDougall
Sonra gelen
Charles Clover

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka</span> Hint Okyanusunda bir ada ülkesi

Sri Lanka veya resmî adıyla Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Güney Asya'da, Hindistan'ın 31 kilometre güneyinde ve Hint Okyanusu'nda bulunan bir ada ülkesidir. 1972 yılından önce Seylan olarak bilinirdi. Hint Okyanusu'nun İncisi olarak da adlandırılan ülkede yaklaşık 21 milyon kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı</span> Suriyede 2011den beri süren iç savaş

Suriye İç Savaşı, Suriye ordusu, Suriye hükûmeti ve Suriye'deki iç isyancılar arasında başlayan, sonrasında Irak ve Şam İslam Devleti, El Nusra ve bazı Kürt, Türkmen, Dürzi ve Süryani grupların da katıldığı, son dönemde ise Rusya, İran, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve İsrail gibi dış güçlerin de sınırlı ve düzenli olarak dâhil olduğu çatışmalardır. Gösteriler 15 Mart 2011'de başlamış ve Nisan 2011 tarihinde ülke çapında yayılmıştır.

El-Faruk Tugayları, 2011'de Humus'ta kurulan ve 2014 itibarıyla büyük oranda dağılmış olan Özgür Suriye Ordusu'na bağlı askeri birlik. Beşşar Esad yönetimindeki Suriye hükûmetine karşı savaşmakta olup, Mayıs-Haziran 2013 arasındaki açıklamalarına göre 14.000 ile 20.000 arasında savaşçısı vardı.

Dera Kuşatması, yaklaşık 1,5 hafta süren ve Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası kapsamında gerçekleşen olaylardandır. 25 Nisan 2011 tarihinde, Deyrizor ve Halep Kuşatmaları'nın hemen ardından, Dera'da protestoların iyice artması ve üçüncü büyük protesto olması sebebiyle, Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin şehirde oldukça geniş çaplı bir operasyona koyulması sonucu başlamış, Mahir Esad ve 4 ayrı general önderliğindeki birliklerin, şehirdeki büyümeye başlayan protesto ve isyankar eylemleri bastırmasıyla 5 Mayıs 2011'de son bulmuştur. Ancak, protestolar kısa bir süre sonra büyüyerek tekrar alevlenmiş ve 2011 yılının, sonbaharında, Dera İli çapında yayılarak, Suriye Hükümeti ile başta Özgür Suriye Ordusu olmak üzere, Suriyeli muhaliflerin, ana çatışma noktalarından biri haline gelmiştir ve 2011-2013 Dera ili çatışmaları olarak adlandırılan çatışmaların başlamasına sebep olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">El-Kuseyr Taarruzu</span> Suriye İç Savaşında bir taarruz

El-Kuseyr Taarruzu, Suriye Kuvvetleri tarafından Muhaliflere karşı başlatılmıştır. Taarruz, 4 Nisan 2013 tarihinde Suriye Ordusu ve Hizbullah tarafından başlatılmıştır. Aynı zamanda bu taarruzda Ulusal Savunma Kuvvetleri de bulunmuştur. Ordu El-Kuseyr'deki Muhaliflerin elinde olan kasabalara bir saldırı başlatmıştır. Bölge önemli bir erzak yoluydu, çünkü yol sayesinde Humus'daki muhaliflerle savaşmak için bu yol gerekliydi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Humus Cephesi</span> Suriye İç Savaşında Humus ilindeki çatışmalar

Suriye İç Savaşı Humus Cephesi, Suriye İç Savaşı'nda Humus ilindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası</span> 2011deki protestolar

Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası, Suriye İç Savaşı'nın 15 Mart 2011'deki protestolarla başlayan ve 29 Temmuz 2011'de Özgür Suriye Ordusu'nun kuruluşuyla silahlı çatışmalara dönüşen safhası.

<span class="mw-page-title-main">Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı</span>

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı, Güney Asya ülkeleri arasında uluslararası örgüt ve jeopolitik bir birliktir. Örgüt 1985 yılında Dakka'da kurulmuş olup ekonomik ve bölgesel entegrasyonun gelişimini desteklemektedir. Merkezi Katmandu'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki silahlı gruplar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren silahlı grupların bir listesidir. Savaş, Suriye hükûmeti ile müttefikleri, hükûmete muhalif gruplar ile müttefikleri, silahlı İslamcı ve cihatçı örgütler, ülkenin kuzeyindeki Kürtler ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti olmak üzere beş gruba ayrılır. Aşağıdaki liste, yalnızca silahlı faaliyet gösteren veya destek veren ülke ve kuruluşları içermekte, siyasi destek veren ülke ve kuruluşları kapsamamaktadır.

Şeyret ve Tiyas hava üssü pususu, Suriye İç Savaşı sırasında 25 Kasım 2011 tarihinde Özgür Suriye Ordusu tarafından Humus ilindeki Suriye Hava Kuvvetleri üssüne yapılan silahlı bir saldırı. Suriye hükûmeti, yabancı gazetecilerin devlete girişini yasakladığından, saldırının yeri tam olarak bilinmemektedir. Ancak, Humus ve Palmira arasındaki Humus ilinde yer alan 34°31′30″K 37°37′22″D koordinatlarında askerî bir hava üssüne yapıldığı tahmin edilmektedir. On Suriye Hava Kuvvetleri görevlisi öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka İç Savaşı</span>

Sri Lanka İç Savaşı, 1983-2009 yılları arasında Sri Lanka'da arasında meydana gelen silahlı çatışmalardır. Çatışmalar, 23 Temmuz 1983'ten itibaren Tamil Kaplanları tarafından adanın kuzeyinde ve doğusunda bağımsız bir Tamil devleti kurulması amacıyla hükûmete karşı aralıklı bir ayaklanma olarak gerçekleşmiştir. 26 yıl süren çatışmaların ardından Mayıs 2009 tarihinde Sri Lanka Ordusu'nun Tamil Kaplanları'nı yenmesiyle iç savaş sona erdi.

2019 Sri Lanka saldırıları 21 Nisan 2019'da, ticari başkent Kolombo dahil olmak üzere Sri Lanka'nın çeşitli şehirlerinde bulunan 3 kilise ve 3 otelde düzenlenen bir dizi intihar saldırısıdır. Saldırılar sonucunda 35'i yabancı uyruklu olmak üzere en az 290 kişi hayatını kaybetti ve 469'dan fazla kişi yaralandı. Kilise bombalamaları, Negombo, Batticaloa ve Kolombo'da Paskalya ayini sırasında gerçekleşti, hedeflenen üç otel ise Kolombo'daki Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otelleriydi.

Ulusal Tevhit Cemaati veya Ulusal Tevhid Cemaati, 2019 Sri Lanka Paskalya bombalamalarına karışan Sri Lankalı radikal bir Müslüman örgüttür. Sri Lanka Sağlık Bakanı Rajitha Senaratne, 22 Nisan 2019 tarihli basın toplantısında, eşzamanlı saldırılardaki yedi intihar bombacısının hepsinin UTC ile ilişkili Sri Lankalı vatandaşlar olduğunu ancak dış bağlantılardan da şüphelenildiğini bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Emin el-Hafız</span> Suriye Arap Cumhuriyeti 3. Cumhurbaşkanı

Emin el-Hafız Suriyeli politikacı, asker. Baas Partisi üyesi olan Hafız, 27 Temmuz 1963 - 23 Şubat 1966 tarhileri arasında Suriye devlet başkanı olarak görev yaptı.

SriLankan Airlines, Sri Lanka'nın bayrak taşıyıcısı ve Oneworld havayolu birliğinin bir üyesidir. Şu anda Sri Lanka'daki filo ve destinasyon sayısıyla en büyük havayolu şirketidir. 1998'de Emirates tarafından kısmi olarak satın alındıı, bunun ardından 2008 yılında Sri Lanka hükûmeti havayolu şirketinin tüm hisselerini Emirates'ten satın aldı. Emirates, ortaklığını bitirdikten sonra yeni adını ve logosunu kullanmaya devam etti. Sri Lankan Airlines haftada 560'tan fazla uçuş gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nureddin el-Etâsî</span> Suriye Arap Cumhuriyeti 4. Cumhurbaşkanı

Nureddin Mustafa el-Etâsî, 1966-1970 yılları arasında Suriye'nin 17. devlet başkanı olarak görev yapmış Suriyeli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye tarihi</span> Suriyenin tarihi

Suriye tarihi, mevcut Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarında ve Suriye bölgesinde meydana gelen olayları kapsar. Antik çağlar boyunca, mevcut Suriye Arap Cumhuriyeti toprakları, Sümerler, Mitanniler, Asurlular, Babiller, Mısırlılar, Hititler, Kenanlılar, Fenikeliler, Aramiler, Amoriler, Persler, Yunanlar ve Romalılar dahil olmak üzere çeşitli medeniyetler tarafından işgal edildi ve yönetildi. Suriye, ilk kez 24 Ekim 1945'te, Suriye hükûmeti tarafından Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın imzalanmasıyla bağımsız bir ülke olarak ortaya çıktı ve Nisan 1946'da Fransa'nın Milletler Cemiyeti tarafından verilen Suriye'nin "nüfusa idari tavsiye ve yardım sağlama" yetkisi fiilen sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka-Türkiye ilişkileri</span>

Sri Lanka-Türkiye ilişkileri, Sri Lanka ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 2013'ten beri Kolombo'da, Sri Lanka'nın ise 2012 yılından beri Ankara'da Büyükelçiliği bulunmaktadır.

Gazetecileri Koruma Komitesi, Amerika'nın kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşudur. Merkezi New York'tur. Komite basın özgürlüğünü destekliyor ve gazetecilerin haklarını savunuyor. American Journalism Review kuruluşu bu organizasyonu gazeteciliğin kızıl hacı olarak adlandırdı.

İşşam Abdullah, Lübnanlı gazeteci ve Reuters'in foto muhabiri.