İçeriğe atla

Marie Claire Tçecola

Marie Clare Tchecola - Survivor kazazedesi

Marie Claire Tçecola, ebola hastalığından kurtulan Gineli bir hemşiredir. Aynı zamanda, hastalık konusunda insanları eğiten ve hastalıktan muzdarip olan insanları savunan bir aktivisttir. 2015 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü ödülüne layık görüldü.[1]

Biyografisi

Tçecola Senegal sınırındaki küçük bir Gine köyünde büyüdü. Ailesinin eğitim sağlayabileceği ilk kadındı. Hemşirelik belgelerini aldı ve Gine Conakry'deki Donka Hastanesi'de hemşire olarak çalışmaya başladı.

2014 yılının Temmuz ayında ağır bir ebola hastasını tedavi ederken ebola hastalığına yakalandı.[2] Sağlık çalışanlarının yetersizliği [3] ve temel koruyucu ekipman yetersizliği [4] Batı Afrika'da hastalığın hızla yayılması için uygun bir ortam yarattı. Belirtileri öğrenerek, hastalığın yayılmasını önlemek için kendisini bir tedavi merkezine yönlendirdi.[1] Kendi deneyimlerinden inkâr, şüphe ve yanlış bilgilerin insanların uygun tedaviye girmesini ve uygun önlemleri almasına engel olacağını fark etti.[2] Hastalıktan kurtulduktan sonra, Tçecola, Donka Hastanesi'ndeki bir acil oda hemşiresi olarak geri döndü, fakat sorunları bitmedi.[1]

Tçecola'nın ev sahibi, hastalığa dair korku ve yanlış bilgi yüzünden onu evinden tahliye etti.[1] Hayatta kalan diğer insanların da benzer hikâyeleri vardı: arkadaşlarının ziyareti durdurması, işverenler işçilerin dönmesine izin vermemesi,[3] toplulukların Ebola'nın ölüm cezası olduğunu düşünmesi ve mağdurların sonunda hayatta kalanlardan kaçması,[2] çocuklar ve ergenlerin aile üyeleri tarafından reddedilmesi ve korku onları diğer yerlere kaçmaya yönlendirmektedir.[5] Çocuklarla durum özellikle rahatsız edicidir. Gine'de yetim olarak 4000'den fazla çocuk kaydedildi.[6] Hayatta kalanlar, hastalığa karşı bir bağışıklık kazandıkları için çocuklarla ilgili yardım için UNICEF tarafından işe alınıyorlar. Hayatta kalanlar, travma geçirmiş çocuklara koruyucu donanımdaki personelin dokunamayacağı şekilde dokunabilir ve rahatlık sağlayabilir.[3]

Tçecola, bilinç düzeyini yükseltmeye, eboladan korunma konusunda eğitim vermeye ve hayatta kalanlara karşı ayrımcılığa karşı savaşmaya kararlıdır. Hastalıktan kurtulanlara destek ağı sağlayan Gine Ebola Hayatta Kalma Derneği üyesidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Biographies of 2015 Award Winners". U.S. State Department. Mart 2015. 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2015. 
  2. ^ a b c "Tackle Ebola Hero Marie Claire Tchecola". Tackle Ebola. 30 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  3. ^ a b c Nichols, Michelle; Giahyue, James Harding (27 Ekim 2014). "Defying stigma, survivors join the Ebola fight in West Africa". Reuters. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  4. ^ Kerry, John (7 Mart 2015). "International Women's Day". Huffingtonpost. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  5. ^ "Towards a programme to support Ebola survivors". UNAIDS. 29 Ocak 2015. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  6. ^ Wensi, Jin (9 Mart 2015). "Marie Claire Tchecola récompensée pour son combat contre la stigmatisation des victimes d'Ebola" (Fransızca). CCTV-Français. 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gine</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Gine ya da resmî adı ile Gine Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısındaki bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Senegal, Mali, Fildişi Sahili, Liberya, Sierra Leone ve Gine-Bissau oluşturmakta olup, ülkenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti Conakry'dir.

<span class="mw-page-title-main">Anksiyete</span> hoş olmayan bir iç karışıklık durumu ile karakterize edilen duygu

Kaygı, endişe ya da anksiyete, hoş olmayan bir iç çatışma durumu ile karakterize olan, sıklıkla ileri geri ilerleme gibi sinirsel davranışların eşlik ettiği bir duygudur. Bu durum, beklenen olaylar karşısında öznel olarak hoş olmayan dehşet duygularıdır.

<span class="mw-page-title-main">Körlük</span>

Körlük, tamamen veya neredeyse tamamen görme yetersizliği yaşama durumudur.

<span class="mw-page-title-main">Hemşirelik</span> Sağlık hizmetleri mesleği

Hemşirelik; birey, aile ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeye odaklanan, ideal sağlık düzeyine ve yaşam kalitesine ulaştırmayı hedefleyen bir sağlık profesyoneli'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sınır Tanımayan Doktorlar</span>

Médecins Sans Frontières, savaş ve doğal afetler dolayısıyla zarar görmüş bölgelerde çalışan; gelişmekte olan ülkelerdeki endemik hastalıklara karşı projeler üreten, tarafsızlık prensibini benimsemiş, insani yardım amaçlı ve Nobel Barış Ödülü almış bir sivil toplum kuruluşudur. Fransa'da kurulmuştur ancak günümüzde merkezi Cenevre, İsviçre' dedir. Dünyanın çoğu yerinde orijinal Fransızca ismini veya MSF kısaltmasını kullanan kuruluş, Türkiye'de daha çok "Sınır Tanımayan Doktorlar" olarak anılır. 2015 yılında, bünyesindeki 30.000'den fazla doktor, hemşire, tıbbi elemanlar, ulaşım uzmanları, su ve sağlık alanında uzmanlaşmış mühendisleri, yöneticileri ve gönüllüleriyle birlikte, 70'ten fazla ülkeye tıbbi destek ve hizmet sağlamıştır. Özel bağışlar, kuruluşun gelirlerinin %89'unu oluştururken; geri kalan kısım hükûmetlerin ve şirketlerin yardımlarından sağlanır. Organizasyonun yıllık bütçesi yaklaşık olarak 1,066 milyon euro'dur.

Nusret Karasu Türk tıp doktoru, akademisyen, asker ve devlet adamı.

Heybeliada Sanatoryumu, İstanbul'a bağlı Heybeliada'da bulunan, Türkiye'nin ilk pandemi hastanesi. 2005 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından kapatılmıştır.

Profilaksi (önleyici tedavi ya da önleyici tıp), hastalık tedavisinin aksine hastalık meydana gelmeden hastalığın önlenmesidir. sağlık fiziksel ve zihinsel durumların çeşitlerini kapsar. Çevresel faktörler, genetik yatkınlık, hastalık ajanları ve yaşam tarzı seçimleri hastalık ve sakatlık durumlarını etkiler. Sağlık, hastalık ve sakatlık durumları, bireylerin farkına varmadan değişebilen dinamik durumlardır. Hastalıkların önlenmesi, birincil, ikincil ve üçüncül korunma olarak kategorize edilebilen önlemlere dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Etfal Hastanesi</span>

Şişli Etfal Hastanesi ya da resmi adıyla Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi İstanbul'un Şişli ilçesinde yer alan bir eğitim ve araştırma hastanesidir. 1899 yılında Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in emriyle kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ebola virüsü hastalığı</span> Virüs kaynaklı ölümcül, bulaşıcı hastalık

Ebola virüsü hastalığı (EVD) veya Ebola kanamalı ateşi (EHF) veya kısaca Ebola, Ebola virüsünün neden olduğu, insanlarda ve diğer primatlarda görülen bir hastalıktır. Belirtiler tipik olarak virüse yakalandıktan sonra ateş, boğaz ağrısı, kas ağrısı ve başağrısı ile iki gün ila üç hafta sonra başlar. Tipik olarak bulantı, kusma ve ishal, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında azalma ile birlikte takip eder. Bu noktada, bazı kişilerde kanama sorunları görülmeye başlar.

<span class="mw-page-title-main">Yoğun bakım</span>

Yoğun bakım, sürekli gözetim altında tutulması gereken hastalara her türlü tıbbi yardımı anında uygulama olanağı veren bakım ve tedavi. Hastanelerde sürekli olarak hekim ve hemşire gözetimi altında tutulması gereken hastaların yatırıldığı bölümlere de yoğun bakım ünitesi denir.

Hristiyan Bilim, çağımızda kurulmuş olan, özellikle Batı medeniyetinde ortaya çıkan dinî akımlardan Yeni Düşünüş ailesine mensup bir mezheptir. Mary Baker Eddy (1821-1910) tarafından 19. yüzyılda ABD'de insanlara sunuldu. Bu konulara ilk kez, 1875'te yayımlanan Science and Health kitabında değindi. Bu kitap Eddy'nin kurduğu mezhebin Kitâb-ı Mukaddes'le birlikte diğer kutsal kitabı oldu. Dört sene sonra Eddy, Boston'da İlk Bilimci İsa Kilisesi'ni kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Batı Afrika ebola salgını</span> Ebola Virüsünün 2013 ilâ 2016 arası özellikle Gine, Liberya ve Sierra Leoneda sebebiyet verdiği salgın

Batı Afrika Ebola salgını, Aralık 2013'te Gine'de başlayıp Liberya, Sierra Leone başta olmak üzere Batı Afrika ülkelerine yayılan ve Haziran 2016'da sona eren Ebola kanamalı ateşi salgınıdır. Salgın sonucunda virüs 28 bin 616 kişiye bulaşmış, 11 bin 325 kişi hayatını kaybetmiştir.

Yusuf Kenan Sönmez, Türk siyasetçi.

Tek Sağlık "yerel, ulusal ve küresel düzeylerde—insanlar, hayvanlar ve çevre bakımından ideal sağlık elde etmek için — Farklı disiplinlerin işbirlikçi çalışmasıdır ".

Mauritius a girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaşın vize alması gerekmektedir.

Ampirik tedavi. Bir hastalığın sebebi, etkileri ve seyri hakkında yeterli bilgi sahibi olunmadan; hastaya, ilgili hastalıktaki ve ilgili hastadaki etkinliği tam olarak bilinmeyen çeşitli ilaçlar, otlar veya karışımlar vermeye ya da girişimlerde bulunmaya ampirik tedavi denir. Bazen tıp insanlarınca da kullanılır, örneğin etkeni henüz belirlenememiş pnömoni olgularında geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı gibi.

Bir sağlık profesyoneli, sağlık çalışanı, sağlık uygulayıcısı veya sağlık hizmeti sağlayıcısı insanlara ailelere veya topluluklara sistematik bir şekilde önleyici, iyileştirici, tanıtım veya rahabilite edici sağlık hizmeti sağlayan kişilerdir.

Tıbbi anlamda 'komplikasyon' terimi, bir rahatsızlığın, hastalığın veya tıbbi tedavi işleminin ön görülebilen istenmeyen etkileridir. Komplikasyonlar bir hastalığın gidişatını kötü yönde etkiler. Komplikasyonlar mevcut hastalığın ağırlaşması veya diğer organ sistemlerini etkileyen yeni şikayet ve bulguların ortaya çıkması olarak görülebilir. Altta yatan hastalıkla birlikte komplikasyonlar yeni hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilirler. Ayrıca uygulanan tedavilere de bağlı komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

<span class="mw-page-title-main">Üreme sağlığı</span>

Üreme sağlığı, bir araştırma, sağlık hizmetleri ve sosyal aktivizm alanıdır. Bir bireyin üreme sisteminin sağlığını ve yaşamının tüm aşamalarında cinsel refahını araştırır. Cinsel sağlık ve üreme sağlığı, daha yaygın olarak üreme tıbbı, cinsel sağlık, cinsel haklar ve üreme hakları olarak tanımlanır. Cinsel ve üreme yaşamları hakkında seçim yapma konusunda bireysel iradeyi kapsar. Üreme sağlığı aynı zamanda insanların tatmin edici ve güvenli bir cinsel yaşama, üreme kapasitesine ve üreme kapasitelerini kullanmaya karar verme özgürlüğüne sahip olmaları anlamına gelir.