İçeriğe atla

Marie Antoinette (film, 2006)

Marie Antoinette
YönetmenSofia Coppola
YapımcıFrancis Ford Coppola
SenaristSofia Coppola (senaryo)
Antonia Fraser (kitap)
OyuncularKirsten Dunst
Jason Schwartzman
Judy Davis
Rip Torn
Rose Byrne
Asia Argento
Marianne Faithfull
Molly Shannon
Steve Coogan, Clementine Poidatz
MüzikAir
Jean-Philippe Rameau
Görüntü yönetmeniLance Acord
KurguSarah Flack
DağıtıcıColumbia Pictures
CinsiSinema filmi
TürüDram, Biyografi
RenkRenkli
Yapım yılı2006, ABD
Çıkış tarih(ler)i24 Mayıs 2006
Süre123 dakika
Dilİngilizce
Bütçe$40.000.000
Hasılat$60.917.189

Marie Antoinette, 2006 yılı yapımı, en iyi kostüm dalında Akademi ödülüne (Oscar) uzanmış olan film.

Konusu

Film Avusturya arşidüşeslerinden Marie Antoinette'nin Fransa ile bir açıdan ittifak kurma amacı ile, tahtın varisi XVI. Louis ile evlenmek üzere yola çıkması ile başlar. Avusturya-Fransa sınırındaki bir bölgede karşılaşan çift ve görevliler yapılan ufak bir törenin ardından Versailles Sarayı'na doğru yola çıkarlar.

Henüz çocuk denebilecek yaşda olan Marie Antoinette burada Fransız aristokrasisi ve davranışları ile bir bakıma şaşkınlığa uğrar. Sabahları olan giyinme olayındaki kalabalık, bir tören havasında geçen yemek seansları, saray halkının davranışları onu etkiler. Bu arada kayınpederi kral XV. Louis'in metresi Madame du Barry ile de karşılaşır. Soylu olmayan ve saraya sonradan giren bu kadın saray eşrafınca da pek sevilmemektedir. Marie'de ona karşı mesafeli durur. Tahtın varisinin değişmemesi için bir an önce çocuk sahibi olma gereği Marie Antoinette'ye sık sık annesi Marie Theresa tarafından hatırlatılmakta hatta zorlanmaktadır. Ancak XVI. Louis ona her nedense hiç el sürmemektedir. Bu çevrede onun erkeklere ilgisi olduğu şeklinde de dedikodulara yol açmaktadır. Sarayın cafcaflı hayatına alışan Marie Antoinette bir baloda İsveç kontu ile tanışır. Ancak görüşmeleri bu noktada mümkün olmaz.

Çocuk konusunda zorlamalar bir süre sonra neticesini verir ve bir kız çocuk dünyaya getirir. Bu dönemde kendini kızına ve eşinin hediye ettiği çiftlik hayatına veren Marie sarayın çılgın yaşamından uzaklaşır. Bu arada XV. Louis ölmüş ve XVI. Louis tahta geçmiştir. Madame du Barry'de saraydan uzaklaştırılmıştır. Artık kraliçe Marie Antoinette'dir. Fransa'nın ekonomik zorluklarına karşın ülke Amerika'ya yardım gönderir. Zira bu konuda İngiltere ile bir çekişme halindedirler. Ancak iyice bozulan ekonomi nedeni ile Marie sarayın mücevher tüketimini azaltma yönünde ufak kararlar alır. Bu dönemde halkın dilinde dolaşan "ekmek bulamazlarsa pasta yesinler" sözünün ise bir dedikodudan ibaret olduğunu, kendisinin böyle bir şey söylemediğini ifade eder.

Amerikalı askerler için düzenlenen bir baloda yeniden İsveç kontu ile karşılaşan Marie Antoinette onunla bir gönül ilişkisine girer lakin kontun Amerika'ya dönmesi ile bu son bulur.

Marie Antoinette'nin bir de erkek çocuk dünyaya getirmesi sonrası ülkede huzursuzluk artmıştır. Yazlık sarayda iken Bastille kalesi basılır ve halk isyanı başlar. Öfkeli kalabalıkla karşılaşan kraliçe daha sonra arabaya binerler ve Versailles sarayından ayrılırken film nihayete erer.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marie Antoinette</span> Fransa Kraliçesi, Avusturya Arşidüşesi

Josephe Jeanne Marie Antoinette von Habsburg-Lorraine veya Maria Antonia Josepha Johanna, Fransa Kraliçesi ve Avusturya arşidüşesi. Kısaca Marie Antoinette veya Maria Antonia olarak bilinir. Kutsal Roma İmparatoru I. Franz ve eşi Avusturya İmparatoriçesi Maria Theresa'nın kızıdır. Henüz 14 yaşındayken Fransa veliahtı XVI. Louis ile evlendi. 1774 Mayıs'ında XVI. Louis Fransa kralı olunca Marie Antoinette Fransa kraliçesi oldu. XVII. Louis'nin annesidir. Fransız Devrimi esnasında "Vatan hainliği" ile suçlanarak giyotinle idam edildi (1793).

<span class="mw-page-title-main">XVI. Louis</span> Eski ve son fransa kralı

XVI. Louis, 1774-1792 yılları arasında hüküm sürmüş Son Fransa kralıdır ve kraliçe Marie Antoinette'nin kocasıdır. Louis Capet olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Madam du Barry</span> Fransız soylu (1743 – 1793)

Jeanne Bécu, Contesse (Kontes) du Barry veya tam adı ile Madam Cecilia Louise du Barry, Kral XV. Louis'in son metresi ve Fransız Devrimi sırasında gerçekleşen Terör Dönemi'nin kurbanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">XVII. Louis</span> Fransa ve Navarra kralı (1785-1795)

XVII. Louis, Normandiya Dükü Louis-Charles ya da Veliaht Louis Charles (1789-93) olarak da bilinir., Kral XVI. Louis ile Kraliçe Marie Antoinette'nin ikinci oğlu. XVI. Louis'in idam edilmesinin ardından kralcılar tarafından tahtın vârisi olarak ilan edilmiş ve 1793'ten ölümüne değin Fransa Kralı ünvanı taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">XV. Louis</span> Fransa kralı (1715-1774; hd. 1715-1774)

XV. Louis, lakabı Sevilen Louis, 1715-1774 arasında Fransa kralı. Güçsüz yönetimiyle krallık otoritesinin zayıflamasına yol açmış, 1789 Fransız Devrimi'nin patlak vermesinde etkili olmuştur.

Petit Hameau de la Reine ; Marie Antoinette için yapılan kırsal bir inziva köşesidir. Versailles parkının özel bir bölümünde, Ange-Jacques Gabriel'in Petit Trianon'unun menzilindeki tenha bir noktada bulunur. Bu yer Madame de Pompadour için XV. Louis tarafından yapılan yapılmış, sonrasında onun varisi XVI. Louis tarafından o zamanki kraliçesine verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">X. Charles</span> Fransız siyasetçi (1757-1836)

X. Charles veya Artois Kontu Charles-Philippe, 1824-1830 yılları arasında Fransa kralı. XV. Louis'nin torunu, XVI. Louis ve XVIII. Louis'nin kardeşi. Hükümdarlık dönemi, yeniden iktidara gelen Bourbonların tanrısal hak temeline dayalı monarşi geleneği ile 1830 Devrimi öncesinde oluşan demokratik ortamın bağdaşmazlığını sergilemiştir.

<i>Lady Oscar</i> (film)

Lady Oscar, 1979 yılında Jacques Demy'nin yönetmenliğinde ve Mataiçiro Yamamoto'nun yapımcılında çekilen bir filmdir. Fransız İhtilali'nin yaklaştığı sıralarda Versay Sarayı'nda birbirinden farklı dört karakterin başından geçenleri anlatır. Konusu Japon mangaka Riyoko İkeda'nın Versay'ın Gülü adlı eserinden esinlenilmiştir.

<i>Versayın Gülü</i> Riyoko Ikeda tarafından yazılmış manga serisi

Versay'ın Gülü, Riyoko Ikeda tarafından yazılmış bir "shōjo" manga serisidir. Hayranları arasında "BeruBara" (ベルばら) olarak da bilinir. Türünün ilk örneği olarak kabul edilen ve günümüzde manga klasikleri arasında yerini alan eser Fransız İhtilali öncesi, Versay Sarayında dönen entrikalar içinde dört kişinin yaşadıklarını ve ilişkilerini konu almaktadır. Hikâyenin protagonistleri; savurganlığıyla ünlü Fransa kraliçesi Marie Antoinette, kraliçenin yasak aşkı yakışıklı İsveçli Kont Fersen, bir türlü erkek vârise sahip olamayan babası tarafından erkek gibi yetiştirilen bir kadın, Oscar ve onun çocukluğundan beri arkadaşı olan uşağı André'dir.

<span class="mw-page-title-main">Madame de Pompadour</span> Fransız salonnière (1721-1764)

Jeanne-Antoinette Poisson, aynı zamanda Madame de Pompadour olarak da bilinen markiz Fransa Kralı XV. Louis'in en ünlü gözdesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Versay</span> Fransada komün

Versay, Paris'in Batı banliyösündeki bir Fransız şehri. Paris'e 17,1 km uzaklıkta yer alır. İdari bakımdan İle-de-France bölgesinin Yvelines departmanınında bulunan bir komündür ve Yvelines departmanının merkez kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Marc Nattier</span> Fransız ressam (1685 – 1766)

Jean-Marc Nattier, Fransız ressam. Nattier, Paris'te portre ressamı Marc Nattier ve minyatürcü Marie Courtois'in ikinci oğlu olarak dünyaya geldi. XV. Louis'nin sarayındaki kadınların mitolojik temalarda yaptığı portreleriyle tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Ange-Jacques Gabriel</span> Fransız mimar (1698 – 1782)

Ange-Jacques Gabriel,, Fransız mimar. Kendi kuşağının en önde gelen mimarı olmasının yanında, aynı zamanda Fransa Kralı XV. Louis'nin de baş mimarıydı. Başlıca eserleri arasında Concorde Meydanı, ilk Fransız askeri akademisi olan École Militaire ve Versay Sarayı'nda yer alan Petit Trianon ve Versay Kraliyet Operası'dır. Mimari tarz olarak, Fransız Barok mimarisi ile Fransız neoklasizmi arasında dikkatli bir denge oluşturdu.

<i>Si Versailles métait conté...</i>

Si Versailles m'était conté 1954 fransız yapımı tarihi drama filmi. Yönetmenliğini Sacha Guitry yapmıştır. Film Versay Sarayı'nda yaşayanların insanların karakterlerini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marie Tussaud</span> Fransız sanatçı (1761 – 1850)

Anna Maria "Marie" Tussaud,, Fransız sanatçı. Bal mumu heykelleri ve Londra'da kurduğu bal mumu müzesi Madame Tussauds ile tanınan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Marie Thérèse Charlotte</span>

Marie-Thérèse Charlotte, Madame Royale, Fransa Kralı XVI. Louis ve Kraliçe Marie Antoinette'in en büyük çocuğuydu.

François-Hubert Drouais, XV. Louis'nin saltanatının son yıllarında önde gelen bir Fransız portre ressamıydı. Müşterileri arasında Fransız kraliyet ailesi ve soyluları, yabancı aristokrasi, fermiers-généraux ve Paris toplumunun daha zengin üyeleri ve onların sevdikleri vardı. Ancak, müşteri yelpazesini genişleten ve portrelerini modaya uygun bir gereklilik haline getiren, Fransız sarayında artan popülaritesiydi. Drouais'nin çalışmaları, yaşamı boyunca hayranlıkla karşılandı ve popülaritesi ve müşterileri, Salon incelemelerinde ara sıra yayınlanan olumsuz yargılara rağmen azalmadı.

<span class="mw-page-title-main">Yolande de Polastron</span> Fransız soylu (1749 – 1793)

Yolande Martine Gabrielle de Polastron, Polignac Düşesi Marie Antoinette'in favorisi idi, ilk kez gençken tanıştığı kişiydi. Marie Antoinette'in Fransa Kraliçesi olmasından sonraki yıl, 1775 yılında Versailles Sarayı'nda sunuldu. Devrim öncesi toplumun en büyük güzelliklerinden biri olarak görülüyordu, ancak savurganlığı ve ayrıcalığı ona birçok düşman kazandırdı.

<i>Marie Antoinette</i> (film, 1938)

Marie Antoinette, Metro-Goldwyn-Mayer yapımı 1938 Amerikan tarihi drama filmi. W. S. Van Dyke tarafından yönetildi ve Marie Antoinette rolünde Norma Shearer oynadı. Avusturyalı yazar Stefan Zweig'ın talihsiz Fransa Kraliçesi'nin 1932 tarihli biyografisinden uyarlanan filmin Los Angeles galası, çevre düzenlemesi'nin etkinlik için özel olarak dekore edildiği efsanevi Carthay Circle Theatre'da yapıldı.