İçeriğe atla

Marie Antoinette (film, 1938)

Marie Antoinette (film, 1938)
Marie Antoinette
YönetmenW. S. Van Dyke
YapımcıHunt Stromberg
SenaristDonald Ogden Stewart
Ernest Vajda
Claudine West
F. Scott Fitzgerald (uncredited)
Talbot Jennings (uncredited dialogue)
OyuncularNorma Shearer
Tyrone Power
John Barrymore
Robert Morley
Anita Louise
Joseph Schildkraut
Gladys George
Henry Stephenson
MüzikHerbert Stothart
Görüntü yönetmeniWilliam H. Daniels
KurguRobert Kern
StüdyoMetro-Goldwyn-Mayer
DağıtıcıLoew's, Inc.
Çıkış tarih(ler)i8 Temmuz 1938 (1938-07-08)
Süre150 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$2,926,000[1][2]
Hasılat$2,956,000 (worldwide rentals)[1][2]

Marie Antoinette, Metro-Goldwyn-Mayer yapımı 1938 Amerikan tarihi drama filmi.[3][4] W. S. Van Dyke tarafından yönetildi ve Marie Antoinette rolünde Norma Shearer oynadı. Avusturyalı yazar Stefan Zweig'ın talihsiz Fransa Kraliçesi'nin 1932 tarihli biyografisinden uyarlanan filmin Los Angeles galası, çevre düzenlemesi'nin etkinlik için özel olarak dekore edildiği efsanevi Carthay Circle Theatre'da yapıldı.

Film, planlama aşamasındayken 1936'da ölen Irving Thalberg'in son projesiydi. Eşi Norma Shearer, Thalberg'in ölümünün ardından genel olarak film kariyerine olan hevesi azalırken bile projeye bağlı kaldı.

İki milyon doları aşan bütçesiyle 1930'ların en pahalı filmlerinden biri olmakla birlikte en büyük başarılarından da biriydi.

Olay Örgüsü

1769 yılında Viyana, Avusturya İmparatoriçesi Maria Theresa kızı Maria Antonia'ya Dauphin Louis-Auguste ile evleneceğini söyler. Marie geleceğin Fransa Kraliçesi olacağı için heyecanlıdır ancak kocasının partilere katılmaktan çok çilingirlik yapan utangaç bir adam olduğunu öğrenince dehşete düşer. Onu memnun etmek için sayısız girişimde bulunduktan sonra Louis mirasçı çıkaramayacağını açıklar ve Marie'yi güce aç Duc d'Orleans ile ilişki kurmaya iter.

İkinci evlilik yıldönümünde, Kral Louis XV'in metresi Madame du Barry, Marie'ye boş bir beşik ve varis çıkaramamasını eleştiren bir şiir hediye eder. Marie'nin üzüntüsüne rağmen, Louis büyükbabasına karşı koyamayacak kadar zayıf olduğunu kanıtlar. Bir süre sonra Marie İsveç Kontu ile tanışır. Axel Fersen bir kostüm balosunda bahse girer ve pahalı bir kolyeyi kaybeder. Avusturya büyükelçisi Count Mercy, ahlaksız davranışları nedeniyle onu azarlar, ancak ona pek aldırış etmez.

Marie, du Barry ile arasını düzeltmek ve Kont Mercy'yi memnun etmek için bir balo düzenler. Ancak du Barry Louis'in yokluğuna dikkat çekince bu girişim başarısız olur ve Marie du Barry'nin geçmişine atıfta bulunarak karşılık verir. Kral evliliği feshetmeye karar verince Louis Marie'yi savunmak zorunda kalır. Bu arada Marie, Avusturya'ya geri gönderileceğini öğrendikten sonra Kont Mercy'nin evine kaçar. Oradayken, kendisine aşkını itiraf eden Fersen ile yeniden bir araya gelir.

Kendisinin de Fersen'e aşık olduğunu fark eden Marie, Louis'e söylemeye gider ancak Kral çiçek hastalığından ölmek üzere olduğu ve Louis de ona hala düşkün olduğu için onu terk edemeyeceğini öğrenir. Marie kalmayı kabul eder ve Kral'ın ölümünün ardından tahta çıkarlar. Marie'nin ilişkilerini sürdürme çabalarına rağmen, Fersen itibarını zedeleme riskini almayı reddeder ve ona Fransa'nın Kraliçesi olarak görevlerini yerine getirmesini söyler. Marie'nin kızı Marie Thérèse ve oğlu Louis Charles dünyaya gelir.

Yıllar sonra, Veliaht büyüdüğünde, çocuklarını gezdirirken köylüler Marie'nin arabasına taş atar. Marie, Fransa halkının gösterdiği yoğun nefret karşısında şok olur. Onları kışkırttığı için d'Orleans'ı suçlar. Marie daha sonra bir kuyumcunun pahalı ve özenli kolyesini reddeder. Yine de, kolyeyi kendileri için almayı planlayan saray mensupları tarafından suçlanır ve Elmas Kolye Olayı patlak verir. Marie öfkelenir, ancak d'Orleans kraliyet çiftine d'Orleans'ın naipliği altında Veliaht lehine tahttan feragat etmelerini söyler.

Fransız Devrimi gerçekleşir ve kraliyet ailesi esir alınır. Fersen bir kaçış planıyla geri döner, ancak Veliaht bir muhafıza babasının çilingir olduğunu söyleyince, Versailles'daki eski bir rahibin onu teşhis etmesi üzerine Kral tanınır ve tutuklanır. Kral yargılanır ve ölüme mahkûm edilir ve son gecesini ailesiyle geçirir, çocukları bunun babalarıyla geçirecekleri son gece olduğunun farkında değildir. Marie'nin kalbi kırılır ama daha sonra çocuklarından ayrılır, yargılanır ve ölüme mahkûm edilir. Etrafında olup bitenleri anlayamayacak kadar küçük olan Veliaht, annesi aleyhine tanıklık etmeye zorlanır. İdam edilmeden bir gece önce Fersen hapishaneye gider ve birbirlerine aşk yemini ederler, Marie ona asla veda etmeyeceğini söyler. Ertesi sabah, Fersen'in uzaktan tanıklık ettiği idamına cesurca gider. Marie giyotine bakarken, annesinin ona geleceğin Fransa kraliçesi olacağını söylediği günü ve bu ihtimalin onu ne kadar heyecanlandırdığını düşünür.

Kaynakça

  1. ^ a b Glancy, H. Mark (1992). "MGM film grosses, 1924-1948: The Eddie Mannix Ledger". Historical Journal of Film, Radio and Television. 12 (2). ss. 127-144. doi:10.1080/01439689200260081. 
  2. ^ a b Glancy, H. Mark (1992). "Appendix". Historical Journal of Film, Radio and Television. 12 (S2). ss. 1-20. doi:10.1080/01439689208604539. 
  3. ^ Variety film eleştirisi; 13 Temmuz 1938, sayfa 15.
  4. ^ Harrison's Reports film eleştirisi; 27 Ağustos 1938, sayfa 138.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

18. yüzyıl, miladi takvime göre 1 Ocak 1701 ile 31 Aralık 1800 günleri arasındaki zaman dilimi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Maria Theresia</span> İmparatoriçe

Maria Theresia, Habsburg hanedanının devleti, 1740-1780 tarihleri arasında bizzat yöneten tek imparatoriçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Marie Antoinette</span> Fransa Kraliçesi, Avusturya Arşidüşesi

Josephe Jeanne Marie Antoinette von Habsburg-Lorraine veya Maria Antonia Josepha Johanna, Fransa Kraliçesi ve Avusturya arşidüşesi. Kısaca Marie Antoinette veya Maria Antonia olarak bilinir. Kutsal Roma İmparatoru I. Franz ve eşi Avusturya İmparatoriçesi Maria Theresa'nın kızıdır. Henüz 14 yaşındayken Fransa veliahtı XVI. Louis ile evlendi. 1774 Mayıs'ında XVI. Louis Fransa kralı olunca Marie Antoinette Fransa kraliçesi oldu. XVII. Louis'nin annesidir. Fransız Devrimi esnasında "Vatan hainliği" ile suçlanarak giyotinle idam edildi (1793).

<i>Marie Antoinette</i> (film, 2006) 2006 yapımı Amerikan dram ve biyografi filmi

Marie Antoinette, 2006 yılı yapımı, en iyi kostüm dalında Akademi ödülüne (Oscar) uzanmış olan film.

<span class="mw-page-title-main">XVII. Louis</span> Fransa ve Navarra kralı (1785-1795)

XVII. Louis, Normandiya Dükü Louis-Charles ya da Veliaht Louis Charles (1789-93) olarak da bilinir., Kral XVI. Louis ile Kraliçe Marie Antoinette'nin ikinci oğlu. XVI. Louis'in idam edilmesinin ardından kralcılar tarafından tahtın vârisi olarak ilan edilmiş ve 1793'ten ölümüne değin Fransa Kralı ünvanı taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">XV. Louis</span> Fransa kralı (1715-1774; hd. 1715-1774)

XV. Louis, lakabı Sevilen Louis, 1715-1774 arasında Fransa kralı. Güçsüz yönetimiyle krallık otoritesinin zayıflamasına yol açmış, 1789 Fransız Devrimi'nin patlak vermesinde etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">XVIII. Louis</span> Fransa kralı (17 Kasım 1755 - 16 Eylül 1824)

XVIII. Louis, 1795'ten sonra Fransa kralı unvanını taşıyan ve Napolyon'un yeniden imparatorluğunu ilan ettiği Yüz Gün (1815) dışında, 1814-1824 arasında tahtta kalan hükümdar.

<span class="mw-page-title-main">X. Charles</span> Fransız siyasetçi (1757-1836)

X. Charles veya Artois Kontu Charles-Philippe, 1824-1830 yılları arasında Fransa kralı. XV. Louis'nin torunu, XVI. Louis ve XVIII. Louis'nin kardeşi. Hükümdarlık dönemi, yeniden iktidara gelen Bourbonların tanrısal hak temeline dayalı monarşi geleneği ile 1830 Devrimi öncesinde oluşan demokratik ortamın bağdaşmazlığını sergilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Philippe</span> 1830ʼdan 1848ʼe kadar Fransız Kralı

Louis-Philippe, Orléans Dükü Louis-Philippe, 1830-1848 arasında Fransızlar kralı. Yönetimini büyük burjuvazinin desteğine dayandırmış, sonuçta işçilerin ve orta sınıfların başlattığı ayaklanmayla devrilmiştir.

<i>Lady Oscar</i> (film)

Lady Oscar, 1979 yılında Jacques Demy'nin yönetmenliğinde ve Mataiçiro Yamamoto'nun yapımcılında çekilen bir filmdir. Fransız İhtilali'nin yaklaştığı sıralarda Versay Sarayı'nda birbirinden farklı dört karakterin başından geçenleri anlatır. Konusu Japon mangaka Riyoko İkeda'nın Versay'ın Gülü adlı eserinden esinlenilmiştir.

<i>Versayın Gülü</i> Riyoko Ikeda tarafından yazılmış manga serisi

Versay'ın Gülü, Riyoko Ikeda tarafından yazılmış bir "shōjo" manga serisidir. Hayranları arasında "BeruBara" (ベルばら) olarak da bilinir. Türünün ilk örneği olarak kabul edilen ve günümüzde manga klasikleri arasında yerini alan eser Fransız İhtilali öncesi, Versay Sarayında dönen entrikalar içinde dört kişinin yaşadıklarını ve ilişkilerini konu almaktadır. Hikâyenin protagonistleri; savurganlığıyla ünlü Fransa kraliçesi Marie Antoinette, kraliçenin yasak aşkı yakışıklı İsveçli Kont Fersen, bir türlü erkek vârise sahip olamayan babası tarafından erkek gibi yetiştirilen bir kadın, Oscar ve onun çocukluğundan beri arkadaşı olan uşağı André'dir.

<span class="mw-page-title-main">Henrietta Maria</span>

Henrietta Maria, 13 Haziran 1625'te Kral I. Charles ile evliliğinden Charles 30 Ocak 1649'da idam edilene kadar İngiltere, İskoçya ve İrlanda Kraliçesiydi. II. Charles ve II. & VII. James'in annesiydi. Kocası tarafından yayımlanan bir fermanla, İngiltere de Kraliçe Mary olarak tanınmış olsa da bu ismi beğenmemiş, mektuplarını "Henriette R" veya "Henrietta Maria R" olarak imzalamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Concorde Meydanı</span> Pariste meydan

Concorde Meydanı, Fransa'nın başkenti olan Paris'in 8.bölgesinde, Şanzelize Caddesinin başında olan meydanın adıdır. Bordeaux şehrinin Quinconces Meydanından sonra Fransa'nın ikinci en büyük meydanıdır. İtalyan yazar, gazeteci ve diplomat olan Curzio Malaparte, "Concorde Meydanı meydan değil, aydınlıktır" demiştir.

<i>Si Versailles métait conté...</i>

Si Versailles m'était conté 1954 fransız yapımı tarihi drama filmi. Yönetmenliğini Sacha Guitry yapmıştır. Film Versay Sarayı'nda yaşayanların insanların karakterlerini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Charles</span>

VIII. Charles 1483 - 1498 arasında hüküm sürmüş olan Fransa kralı. 13 yaşında babası XI. Louis'nin yerine tahta geçer. İktidarı sırasında feodal derebeyleri merkezî iktidara karşı ayaklanarak 1485 - 1488 yılları arasında Mad Savaşı çıkartmış ancak yenilmişlerdir. Napoli Krallığında hak iddia etmek için İtalya'yı işgal edecek ve sonunda geri çekilmek durumunda kalacağı İtalya Savaşlarını başlatacaktır.

<span class="mw-page-title-main">VI. Charles</span> Fransız hükümdar (1368-1422)

VI. Charles, Sevilen ya da Deli olarak adlandırılır. 1380-1422 yılları arasında Fransa kralı.

<span class="mw-page-title-main">Marie de' Medici</span>

Bourbon Hanedanı'ndan Marie de' Medici, Fransa kralı IV. Henry'nin ikinci eşi, Fransa kraliçesi ve Medici Hanedanı'nın bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">XVI. Louis'nin İdamı</span> Fransız Devriminin büyük olayı

21 Ocak 1793 günü Paris Devrim Meydanı'nda (1795'te adı Concorde Meydanı olarak değiştirildi) devrik Kral XVI. Louis'nin idamı gerçekleşti. 17 Ocak 1793'te Ulusal Kongre'de neredeyse oybirliğiyle kralı vatana ihanetten mahkûm etti (Suçsuz oyu sıfır iken, pek çok çekimser oyu çıkmıştır). İnfaz dört gün sonra gerçekleştirildi. İşlem, 3.000'e yakın infaz gerçekleştiren dönemin ünlü celladı Charles-Henri Sanson tarafından giyotin aracılığıyla gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Wittelsbach Hanedanı</span>

Wittelsbach hanedanı Bavyera, Pfalz, Hollanda ve Zelanda, İsveç, Macaristan, Bohemya, Köln Elektörlüğü, Yunanistan ve diğer bazı prens-piskoposluklara hükmetmiş olan Alman hanedandır. Atalarının toprakları olan Pfalz ve Bavyera toprakları birer elektörlüktü ve ailenin üç üyesi Kutsal Roma İmparatorluğu'nun imparatorlarını ve krallarını seçti. 1805'te kurulan ve 1918'e kadar varlığını sürdüren Bavyera Krallığı'na da hükmettiler. Hanedandan olan ilk Bavyera dükü I. Otto dur. 1180'de Bavyera Dükalığı'nın Aslan Heinrich'ten alınmasıyla Bavyera dükü oldu. II. Otto, Pfalzlı Agnes ile evlenmişti. Agnes, Ren Pfalz kontu V. Heinrich'in kızı ve Aslan Heinrich'in torunuydu. Bu evlilikle Wittelsbach hanedanı Pfalz'ı da aldı.