İçeriğe atla

Marie Alfred Cornu

Marie Alfred Cornu
Doğum6 Mart 1841(1841-03-06)
Orléans
Ölüm12 Nisan 1902 (61 yaşında)
Romorantin
ÖdüllerRumford Madalyası (1878)
Kariyeri
Önemli öğrencileriAlbert Michelson[1]

Marie Alfred Cornu (Fransızca: [kɔʁny] ; 6 Mart 1841 – 12 Nisan 1902), Fransız fizikçidir. Fransızlar tarafından genellikle Alfred Cornu olarak anılır.

Cornu, Orléans'ta François Cornu ve Sophie Poinsellier'in oğlu olarak dünyaya geldi.[2] École Polytechnique ve École des mines'te eğitim gördü. 1866'da Émile Verdet'in ölümü üzerine Cornu, 1867'de Verdet'in halefi oldu ve hayatı boyunca kaldığı École polytechnique'de deneysel fizik profesörü oldu. Fiziksel bilimin diğer dallarında da çalışmış, örneğin Jean-Baptistin Baille ile yaklaşık 1870'de Cavendish'in yerçekimi sabiti G'yi belirleme deneyinin tekrarını üstlenmiş olsa da, orijinal çalışması esas olarak optik ve spektroskopi ile ilgiliydi. Özellikle, Hippolyte Fizeau'nun ışık hızını ölçmek için kullandığı yöntemin bir kopyasını gerçekleştirdi, cihazda sonuçların doğruluğuna büyük ölçüde katkıda bulunan çeşitli iyileştirmeler getirdi. Bu başarı ona 1878'de Lacaze ödülünü, Fransız Bilimler Akademisi üyeliğini (l'Académie des sciences) ve İngiltere'deki Royal Societynin Rumford Madalyasını kazandırdı. 1892'de İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi. 1896'da Fransız Bilimler Akademisi'nin başkanı oldu. Cornu, 1897-1899 yılları arasında Fransız astronomi topluluğu Société Astronomique de France'ın (SAF) başkanıydı.[3] 1899'da, Sir George Stokes'un jübile anma töreninde, Cambridge'de Rede öğretim görevlisiydi, konusu ışığın dalga teorisi ve modern fizik üzerindeki etkisiydi ve bu vesileyle üniversite tarafından kendisine D.Sc. unvanı verildi. 12 Nisan 1902'de Romorantin'de öldü.[4]

Fresnel'in yakın alan kırınım modelindeki ışık yoğunluklarının hesaplanması için grafiksel bir cihaz olan Cornu spiraline ismi verilmiştir. Spiral (veya klotoid), yolların geometrik tasarımında da kullanılır. Cornu depolarizatörüne de onun adı verilmiştir.

Cornu, çeşitli çizgi-uzay kırınım ızgaraları teorisini geliştirdi.[5]

Kaynakça

  1. ^ Loyd S. Swenson, Jr., The Ethereal Aether, University of Texas Press, 2013.
  2. ^ Thomas R. Williams, Virginia Louise Trimble, Thomas A. Hockey, Katherine Bracher, Jordan D. Marché, F. J. Ragep, JoAnn Palmeri, Richard A. Jarrell, Marvin Bolt (2009). The Biographical Encyclopedia of Astronomers. Springer Publishing. ISBN 978-0-387-31022-0. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2012. 
  3. ^ "Bulletin de la Société astronomique de France, 1911, vol. 25, pp. 581-586". 23 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2023. 
  4. ^ Chisholm 1911.
  5. ^ Hettrick, Michael C. (1986). "Varied Line-Space Gratings: Past, Present And Future". Diffraction Phenomena in Optical Engineering Applications. SPIE. 0560: 96-108. doi:10.1117/12.949620. 2 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nobel Fizik Ödülü</span>

Nobel Fizik Ödülü, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl Stokholm'de Alfred Nobel'in ölüm günü olan 10 Aralık'ta verilir. Bu ödül, Alfred Nobel'in 1895 yılında isteği ile başlatılan ve 1901 yılından beri devam eden 5 Nobel Ödülü'nden birisidir. Diğer kategoriler; Nobel Kimya Ödülü, Nobel Edebiyat Ödülü, Nobel Barış Ödülü, Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'dür. İlk Nobel Fizik Ödülü, x-ışını keşfinden dolayı sunduğu üstün hizmetlerden dolayı Alman Wilhelm Conrad Röntgen'e verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Augustin Louis Cauchy</span> Fransız matematikçi (1789 – 1857)

Baron Augustin-Louis Cauchy, matematiksel analiz ve sürekli ortam mekaniği de dahil olmak üzere matematiğin çeşitli dallarına öncü katkılarda bulunan bir Fransız matematikçi, mühendis ve fizikçiydi. Daha önceki yazarların cebrin genelliğinin buluşsal ilkesini reddederek, kalkülüs teoremlerini ifade eden ve kesin olarak kanıtlayan ilk kişilerden biriydi. Soyut cebirde karmaşık analiz ve permütasyon gruplarının çalışmasını neredeyse tek başına kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Henri Becquerel</span> Fransız fizikçi (1852 – 1908)

Antoine Henri Becquerel, Fransız fizikçi, radyoaktivitenin kâşiflerindendir. 1903 Nobel Fizik Ödülü sahibidir. SI ölçü sistemindeki radyoaktivite birimi Bekerel onun ismine ithafen verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Andre Marie Ampere</span> Fransız fizikçi ve matematikçi (1775–1836)

André Marie Ampère, Fransız fizikçi ve matematikçi. Elektromanyetizmayı ilk bulan kişiler arasında gösterilir. Ayrıca solenoid ve elektrikli telgraf gibi sayısız uygulamanın mucididir. Bir otodidakt olarak Ampère, Fransız Bilimler Akademisi üyesiydi ve Ecole Polytechnique ile Collège de France'da profesördü.

<span class="mw-page-title-main">Charles Hermite</span> Fransız matematikçi (1822 – 1901)

Charles Hermite sayı teorisi, ikinci dereceden formlar, değişmezlik teorisi, ortogonal polinomlar, eliptik fonksiyonlar ve cebir ile ilgili araştırma yapan Fransız bir matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Claude-Louis Navier</span>

Claude-Louis Navier,, , Fransız mühendis ve fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">École normale supérieure</span>

École Normale Supérieure, Fransa'da bulunan bir yükseköğrenim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Albert Michelson</span> Amerikalı fizikçi

Albert Abraham Michelson, Amerikalı fizikçidir. Doğumundan iki yıl sonra ailesi Virginia City'ye taşındı. Fakat daha sonra San Francisco'ya gittiler. Michelson burada 1869 yılında liseyi bitirdi. Başkan Grant tarafından U.S. Naval Academy 'ye çağrıldı. Teğmen olarak mezun olduktan sonra iki yıl gemiyle gezdi. Daha sonra Amiral Sampson'un yanında akademide fizik ve kimya öğretmenliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Henri Brocard</span> Fransız meteorolog ve matematikçi (1845–1922)

Pierre René Jean Baptiste Henri Brocard, Fransız meteorolog ve özellikle geometriyle uğraşmış matematikçi. Brocard'ın kendi adını taşıyan Brocard noktaları, çemberi ile üçgenini ve bunların özelliklerini buluşu, en bilinen başarılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">François Jean Dominique Arago</span> Fransız gökbilimci (1786-1853)

François Jean Dominique Arago, kısaca François Arago olarak bilinir, Fransız fizikçi, matematikçi, astronom, mason ve politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Henri Marie Ducrotay de Blainville</span> Fransız zoolog, herpetolog ve anatomist (1777-1850)

Henri Marie Ducrotay de Blainville, Fransız zoolog, herpetolog ve anatomist.

<span class="mw-page-title-main">Gérard Mourou</span> Fransız fizikçi (d. 1944)

Gérard Albert Mourou, Fransız fizikçi ve akademistendir. Elektrik mühendisliği ve lazerler üzerine çalışmalarda bulunmaktadır. 2018 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Théophile-Jules Pelouze</span> Fransız kimyager (1807 – 1867)

Théophile-Jules Pelouze, Fransız kimyager. Fransa Bilimler Akademisi üyeliği yaptı. Légion d'honneur nişanı sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Henry Louis Le Chatelier</span> Fransız kimyager (1850 – 1936)

Henry Louis Le Chatelier, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında yaşamış Fransız kimyagerdir. Değişen koşulların kimyasal dengedeki sistemler üzerindeki etkisini tahmin edebilmek için kimyagerler ve kimya mühendisleri tarafından kullanılan Le Chatelier ilkesini geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Isidore Geoffroy Saint-Hilaire</span> Fransız hayvan bilimci (1805 – 1861)

Isidore Geoffroy Saint-Hilaire Fransız zoolog ve normal yapıdan sapmalar üzerine otoritedir. 1854 yılında éthologie (etoloji) terimini icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Louis Poinsot</span> Fransız matematikçi ve fizikçi (1777-1859)

Louis Poinsot Fransız matematikçi ve fizikçidir. Poinsot, katı bir cisme etki eden bir kuvvetler sisteminin tek bir kuvvet ve bir çift olarak nasıl çözülebileceğini gösteren geometrik mekaniğin mucidiydi.

<span class="mw-page-title-main">Jean Dalibard</span> Fransız fizikçi (d. 1958)

Jean Dalibard, kuantum mekaniği alanında çalışmalar yürüten Fransız fizikçidir. École Polytechnique'de profesör ünvanıyla görev yapmaktadır. École Normale Supérieure'de araştırma görevlisi olmakla birlikte, Fransız Bilimler Akademisi üyesi ve Collège de France'da profesör olarak çalışmalar yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jules Jamin</span> Fransız fizikçi (1818 – 1886)

Jules Célestin Jamin Fransız fizikçi. 1852'den 1881'e kadar École Polytechnique'de fizik profesörlüğü yapmıştır. Işık üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı 1858'de Rumford Madalyası aldı. Jamin interferometresini geliştirmesi sayesinde Brewster'ın eğimli girişim plakalarını geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Des Cloizeaux</span>

Alfred Louis Olivier Legrand Des Cloizeaux, Fransız mineralog.

<span class="mw-page-title-main">Jérôme Lalande</span> Fransız gökbilimci (1732 – 1807)

Joseph Jérôme Lefrançois de Lalande ; 11 Temmuz 1732-4 Nisan 1807) Fransız astronom, mason ve yazardı.