İçeriğe atla

Marie-Laure de Decker

Marie-Laure de Decker
De Decker 2007'de
Genel bilgiler
Doğum2 Ağustos 1947(1947-08-02)
Bône, Fransız Cezayiri'nde (günümüzde: Annâbe, Cezayir)
Ölüm15 Temmuz 2023 (75 yaşında)
Toulouse, Fransa
Boy1,8 metre
Evlilik(ler)iThierry Levy
Çocukları2
AlanıSavaş Fotoğrafçılığı
Etkin yıllar1971-2023
Ünlü yapıtlarıVietnam Savaşı fotoğrafları
Ödüller
Albert Kahn Uluslararası Gezegen Ödülü (2013)

Marie-Laure de Decker (2 Ağustos 1947 – 15 Temmuz 2023), Fransız savaş fotoğrafçısı. Özellikle Vietnam Savaşı başta olmak üzere ve yine diğer çatışma bölgeleriyle ilgili çektiği savaş fotoğraflarıyla öne çıkmıştır.[1]

Hayatı

De Decker, 2 Ağustos 1947'de Bône, Fransız Cezayiri'nde (günümüzde: Annâbe, Cezayir) doğdu.[2][3] Yirmili yaşlarında modellik yaptığı esnada tanıştığı fotoğrafçı Dominique Merlin'in Vietnam Savaşı'yla ilgili hazırlanan The Anderson Platoon adlı belgesel için çektiği fotoğrafları görüp filmleri banyo etmeyi öğrendikten sonra fotoğrafçılığa yöneldi. Fotoğrafçılık mesleğinde ilerleyebilmek için Man Ray ve Marcel Duchamp gibi hayranlık duyduğu sanatçıların izinden yürüdü.[4] Vietnam Savaşı döneminde Leica marka fotoğraf makinasıyla gittiği Vietnam'da savaş fotoğrafçılığı alanında ilk önemli çalışmalarına imza attı.[5] Ardından Yemen, Çad ve Güney Afrika'daki çatışmaları takip etti. Güney Afrika'da bulunduğu dönemde Nelson Mandela ile bir araya geldi.[6]

1971-2009 yılları arasında Gamma Ajansı'nda fotoğrafçılık kariyerine devam etti. Ajans'dan ayrıldıktan sonra çektiği fotoğrafların telif hakları için anlaşmazlığa düşünce doğan haklarını almak için açtığı davayı kaybetmiştir. Savaş fotoğrafçılığı alanındaki çalışmalarıyla 2013'te Albert Kahn Uluslararası Gezegen Ödülü'nü almıştır.[5]

Özel yaşamı ve ölümü

Hukukçu Thierry Levy ile evlenerek iki erkek çocuk sahibi olup yaşamını bir süre Rabastens, Güney Fransa'da sürdüren[5][6] De Decker, 15 Temmuz 2023'te Toulouse, Fransa'da 75 yaşında öldü.[6]

Sanatı

De Decker, savaş fotoğrafçılığı alanında Uluslararası sanat çevrelerinde tanınmış ve özellikle Vietnam Savaşı üzerine çekitiği fotoğraflarıyla dikkat çekmiştir.[2][6] Ayrıca çektiği fotoğraflarında ünlü simalarada yer vererek bu çalışmalarını yurtdışı seyahatlerini finanse etmek için kullandı. Fotoğraflarını çektiği bazı ünlü simalar arasında; Man Ray, Marcel Duchamp, Philippe Soupault, Catherine Deneuve, Charlotte Rampling, Serge Gainsbourg, Monako Prensesi Caroline ve Valéry Giscard d'Estaing gibi alanlarında önemli şahsiyetler sayılabilir.[5]

Kaynakça

  1. ^ Pouvil, Clara (15 Temmuz 2023). "Marie-Laure de Decker, célèbre photographe française, est décédée à l'âge de 75 ans" [Marie-Laure de Decker, famous French photographer, has died at the age of 75]. Télé-Loisirs (Fransızca). 16 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2023. 
  2. ^ a b "Marie-Laure de Decker, photographe de guerre, est morte" [Marie-Laure de Decker, war photographer, has died]. Le Point (Fransızca). 15 Temmuz 2023. 18 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2023. 
  3. ^ "Marie-Laure de Decker". Centre Pompidou (İngilizce). 28 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2023. 
  4. ^ Gurrey, Beatrice (10 Ekim 2021). "Marie-Laure de Decker : « Le courage, c'est ce qui fait la différence entre les gens »" [Marie-Laure de Decker: "Courage is what makes the difference between people"]. Le Monde.fr (Fransızca). 16 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2023. 
  5. ^ a b c d "French war photographer Marie-Laure de Decker dead at 75". France 24 (İngilizce). 15 Temmuz 2023. 16 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2023. 
  6. ^ a b c d Bornia, Richard (15 Temmuz 2023). "Mort de Marie-Laure de Decker, la célèbre photographe française avait 75 ans" [Death of Marie-Laure de Decker, the famous French photographer was 75 years old]. La Depeche (Fransızca). 15 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Catherine Leroy,, Fransız savaş fotoğrafçısı ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Curie</span> Fransız fizikçi (1859 – 1906)

Pierre Curie, Fransız fizikçi, kristalografi, manyetizma, piezoelektrik ve radyoaktivite alanlarında öncü Fransız bir fizikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çinhindi Savaşı</span> 1946 ile 1954 yılları arasında, Fransa ve destekçileri ile Kuzey Vietnam ve destekçileri arasında, Çinhindinde meydana gelen savaştır

Birinci Çinhindi Savaşı ya da Fransa-Vietnam Savaşı, 1946 ile 1954 yılları arasında, Fransa ve destekçileri ile Kuzey Vietnam ve destekçileri arasında, Çinhindi'nde meydana gelen savaştır. 1954'teki Cenevre Konferansı sonucunda Fransa; Vietnam, Kamboçya ve Laos'tan çekilmiş ve bu devletler bağımsızlıklarına kavuşurken Vietnam, 17. Enlem sınır olmak üzere Kuzey ve Güney olarak ikiye bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçı</span> fotoğraf çeken kimse

Bir fotoğrafçı, bir kamera ile fotoğraf çekimi konusunda yetenekli birisidir. Bir amatör fotoğrafçı kendi kullanımı için fotoğraf çekerken, bir profesyonel fotoğrafçı bir iş olarak fotoğraf çeker. Birçok insan evliliklerini, patilerini ya da diğer özel organizasyonları için fotoğrafçı kiralar. Fotoğrafçılar pek çok alanda çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Fransa</span>

Fransa, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1956 yılında, France Télévisions isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda, İsviçre, İtalya ve Lüksemburg ile birlikte yarışmaya ilk katılan yedi ülkeden birisi olmuştur.

André Lhote, Fransız heykeltıraş, ressam, sanat eğitimcisi ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Ekvatoral Afrikası</span> Orta Afrikadaki Fransız sömürgelerinden bir federasyondur

Fransız Ekvatoral Afrikası veya Fransız Ekvator Afrikası, Orta Afrika'daki Fransız sömürgelerinden bir federasyondur. Toprakları Kongo Nehri'nden Sahra Çölü'ne kadar olan bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Mathew Brady</span> Amerikalı fotoğrafçı (1822 – 1896)

Mathew Brady, Amerikan İç Savaşı'nda önemli kişilerin fotoğraflarını çekerek 19.yüzyılın en ünlü fotoğrafçısı oldu. Amerikan İç Savaşı'nı çektiği fotoğraflarla önemli derecede belgelendirdi. Brady, fotoğrafçılığın kurucusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kate Barry (fotoğrafçı)</span>

Kate Barry, İngiliz moda fotoğrafçısıdır. Moda dergileri Vogue ve The Sunday Times Magazin dergileri için fotoğrafçılık yapmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Marie-José Nat</span> Fransız oyuncu (1940 – 2019)

Marie-José Nat Fransız sinema ve televizyon oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">James Robertson</span>

James Robertson, İngiliz fotoğrafçı ve gravürcü. Türkiye'de özellikle İstanbul'da çektiği fotoğraflar ve Osmanlı İmparatorluğu'ndaki çalışmaları ile bilinir. Aynı zamanda ilk savaş fotoğrafçılarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Anémone</span> Fransız oyuncu (1950 – 2019)

Anémone, Fransız oyuncu, film yapımcısı ve siyasal aktivist. Sahne adını 1968 çıkışlı Philippe Garrel'in yönettiği ilk film olan "Anémone" filminden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yvette Lundy</span> Fransız direnişçi (1916 – 2019)

Yvette Lundy, II. Dünya Savaşı sırasındaki Fransız Direnişi'nde yer alan Holokost soykırımı mağduru kadın ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Çıplak fotoğrafçılık</span> Çıplak insan vücudunun fotoğrafı

Çıplak fotoğrafçılık, fotoğrafçılık türlerinden biridir. Çıplak veya yarı çıplak bir kişinin resmini veya çıplaklığı düşündüren bir resim içerir. Çıplak fotoğrafçılık, eğitim amaçlı kullanımlar, ticari uygulamalar ve sanatsal kreasyonlar dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla gerçekleştirilmektedir. Çıplak fotoğrafların sergilenmesi veya yayınlanması, bazı kültürlerde veya ülkelerde diğerlerinden daha fazla ve tartışmalı olabilir. Çıplak veya yarı çıplak görüntüler, bazen pornografik dergi, fetiş dergisi, eğlence alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kartpostallar ve diğer formatlar şeklinde olabilir. Çıplak fotoğraflar, etnografik çalışmalar, insan vücudu veya cinsel eğitim gibi bilimsel ve eğitim amaçlı kullanılabilir. Çıplak görüntüler, tıbbi veya diğer ders kitapları, bilimsel raporlar, makaleler veya araştırma kağıtlarına eşlik etmek için de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Astrid Kirchherr</span>

Astrid Kirchherr, Alman fotoğrafçı sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Anny Robert</span>

Anny veya Anietie Robert, Nijerya'da 28 Ekim 1990'da doğan Nijeryalı bir ünlü, portre fotoğrafçısı ve yaratıcı yönetmen. Bir grafik sanatçısı olarak yıllar sonra, Robert 2014 yılında fotoğraf kariyerine başladı. Covenant Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi okudu.

<span class="mw-page-title-main">Tom Stoddart</span>

Tom Stoddart, İngiliz fotoğraf sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Tim Page (fotoğrafçı)</span>

Tim Page, İngiltere doğumlu Avustralyalı savaş muhabiri, yazar ve fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Akademisi</span>

Fransız Akademisi, Fransızca ile ilgili konularda Fransa'nın asli kurumu niteliğindedir. Akademi, resmî olarak 1635 yılında Kral XIII. Louis'in başbakanı Kardinal Richelieu tarafından kurulmuştur. 1793 yılında Fransız Devrimi sırasında kapatılan kurum, 1803 yılında Napoleon Bonaparte tarafından Institut de France'ın bünyesinde yeniden kurulmuştur. Enstitünün beş akademisinden en eskisidir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Marc Maniatis</span>

Jean-Marc Maniatis, Fransız saç tasarımcısı.