İçeriğe atla

Marie-Félicité Brosset

Marie-Félicité Brosset
Doğum24 Ocak 1802
Paris, Fransa
Ölüm3 Eylül 1880
Châtellerault
MilliyetFransız

İmza

Marie-Félicité Brosset (24 Ocak 1802 - 3 Eylül 1880), Gürcü ve Ermeni araştırmalarında uzmanlaşmış Fransız oryantalisttir. Çalışmalarını çoğunlukla Rusya'da gerçekleştirmiştir.

Hayatı

Marie-Félicité[1] Brosset, tüccarlık yapan fakir bir babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Aynı isimli abisi doğumundan birkaç ay sonra ölmüştü.

İlk yılları ve ilk çalışmaları

Annesi onu eğitim alması için kiliseye gönderdi. Orléans'ta Yunanca, Latince, İbranice ve Arapça öğrendiği ilahiyat seminerlerine katıldı.

Paris'e döndüğünde, Collège de France'da Carl Benedict Hase (Yunanca), Antoine-Isaac Silvestre de Sacy (Arapça) ve Jean-Pierre Abel-Rémusat (Çince) tarafından verilen derslere katıldı. 1825'te okulun Asya Topluluğu'na seçildi. Oğlu Laurent, babasının beş yıllık aralıksız çabalarının ardından aniden pes ettiğini ve o zamana kadar hazırladığı tüm çalışmaları yaktığını söylemektedir.[2]

1826'dan itibaren kendini Ermeni ve Gürcülerin dil, tarih ve kültürüne adadı. Buna karşın Gürcü ve Ermenilerle ilgili kitaplar, öğretmenler ve belgeler sınırlı sayıdaydı. Ermenilerle ilgili çalışmalarında Antoine-Jean Saint-Martin ona yardım etti.[3] Gürcüce içinse Yunanca metne sadık kalarak yazılmış İncil'in Gürcüce çevirisinden kendi Gürcüce sözlüğünü yaratması gerekiyordu.

Rusya

Rus Bilimler Akademisi başkanı Kont Sergey Uvarov tarafından 1837'de Saint Petersburg'a davet edildi ve bir yıl sonra akademiye üye seçildi. 1847-48 yıllarında Kafkasya'ya gitti. Kafkasya'da tüm büyük Orta Çağ ve erken modern Gürcü kroniklerini tercüme edip ve yorumladı ve çalışmalarını 1849'dan 1858'e kadar yedi cilt halinde yayımladı. Brosset'in şaheseri kabul edilen, Histoire de la Georgie, Gürcistan'ın uzun süreli tarihini anlatan bir çalışmadır.[4] Aynı zamanda 1639 ve 1770 yılları arasında Çar ve Gürcistan kralları arasında gerçekleşen mektuplaşmaları yayımladı.[5]

1861 ve 1868 yılları arasında ağırlıklı olarak Ermeni tarihiyle ilgili çalışmalar yaptı; ancak 1876'ya kadar Gürcüler üzerine çalışmaya devam etti.

Genel olarak Brosset, Gürcistan ve Ermenistan tarihi ve kültürü üzerine 250'den fazla eser yazdı.

Mayıs 1880'de Rusya'dan ayrıldı ve emekliliğini kızının Châtellerault'taki evinde geçirdi. Birkaç ay sonra orada öldü.[6] Oğlu Laurent'in analitik bibliyografyası, Brosset'in hayatı ve eserleriyle ilgili kayda değer bilgiler sağlamaktadır.

Çalışmaları

Eserleri

    • Brosset, Laurent. Bibliographie analytique — 271 titles, not counting supplements. Alphabetical index: p. 585-704
    • Google Kitaplar'da [1], s. 1, in Bulletin de l'Académie impériale des sciences de Saint-Pétersbourg. Vol. 27, 1880, p. 1 — 237 titles

Çevrimiçi çalışmaların listesi

Seçilmiş çalışmaları

Kaynakça

Özel
  1. ^ Then as now two first names for a female. In Russia he was often called Марий Иванович Броссе, Marius Ivanovitch Brosset.
  2. ^ L. Brosset, 1887, p. IX
  3. ^ Saint-Martin died of cholera in 1832 during the second pandemic. Brosset, who loved him much, wrote his obituary.
  4. ^ "Brosset's Histoire was a sensational breakthrough. But from our vantage a century and a half later, it is not without shortcomings. Today we know that Brosset's edition is based exclusively upon a few MSS of the Vaxtangiseuli recension. We can hardly fault Brosset on this point [...]" Rapp, Stephen H. Google Kitaplar'da Studies in medieval Georgian historiography: early texts and Eurasian contexts, Peeters Publishers, 2003 9789042913189
  5. ^ "Bibliographie analytique, p. 370". 27 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2020. 
  6. ^ His death in registre des décès de Châtellerault de 1880, vue 84 sur 119, acte n°326 20 Mart 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pazaryolu</span> Erzurumun ilçesi

Pazaryolu, Erzurum ilinin bir ilçesidir. Karadeniz Bölgesinde yer alan Pazaryolu, nüfus açısından Erzurum'un en küçük ilçesidir. İl merkezine uzaklığı 124 km olup Rize ve Bayburt'a komşu durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Le génie du mal</span>

Le génie du mal ya da Şeytanın Dehası, İngilizcede yaygın kullanımıyla Lucifer veya Lucifer of Liège olarak bilinmekte olan, Belçikalı sanatçı Guillaume Geefs tarafından beyaz mermer kullanılarak yapılmış dini içerikli heykel. Heykel, Liège'deki St. Paul Katedrali'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Henry Houssaye</span> Fransız tarihçi (1848 – 1911)

Henry Houssaye, Fransız tarihçi, akademisyen, sanat ve edebiyat eleştirmeni.

<span class="mw-page-title-main">I. Parnavaz</span> İberyanın ilk kralı

I. Parnavaz, İberya'nın ilk kralı. Amcası Samara Mtsheta çevresindeki Gürcü kabilelerinin başkanı (mamasahlisi) idi. O, prens Azo'ya karşı silahlı bir isyanı bastırmıştı. Ona bu işte Kolhis hükümdarı Kuci ve Azo'nun ordusundan 1000 asker de destek vermişti. Parnavaz galip gelerek 27 yaşında İberia'nın ilk hükümdarı oldu. 65 yıl hüküm sürdü. Ölümünden sonra yerine oğlu Saurmag geçti. Kartlis Tshovreba kroniklerine göre Gürcü alfabesini oluşturan kişi I. Parnavaz'dır.

Cyril Leo Heraclius, Prens Toumanoff, Rusya doğumlu Amerikalı tarihçi ve soy bilimci, özellikle Orta Çağ Gürcistan, Ermenistan, İran ve Bizans İmparatorluğu'nun soy bilimi ve tarihi konusunda uzmandır. Çalışmaları Batı dünyasında Orta Çağ Kafkasya üzerine yapılan çalışmaları önemli ölçüde etkilemiştir. Cyril Toumanoff 1997 yılında Roma'da 83 yaşında öldü. Roma'da Campo Verano'da bulunan Malta Şövalyeleri'nin şapeline gömüldü.

<span class="mw-page-title-main">Tigva Manastırı</span>

Tigva Meryem'in ölümü Manastırı tartışmalı Güney Osetya bölgesindeki Prone nehri vadisinin Tigva köyünde yer alan bir Gürcü Ortodoks manastır kilisesidir. Manastır binası kubbeli Yunan haçı planı tasarımına sahiptir. Gürcüce bir yazıta göre, Kral IV. Davit'in kızı Tamar tarafından 1152 yılında yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Largvisi Manastırı</span>

Largvisi Manastırı tartışmalı Güney Osetya bölgesine bağlı Ahalgori Belediyesi'nin Ksani nehri vadisindeki Largvisi köyünde konumlanmış bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks manastırıdır. Manastır, 14. yüzyılın başlarından itibaren belgelenmiştir. Kubbeli bir Yunan haçı planı tasarımına sahip olan mevcut kilisenin tarihi 1759 yılına kadar uzanmaktadır. Ksani Dükleri ve Kartli Krallığı'nın önde gelen soylu ailelerinden biri olan Kvenipneveli hanedanının ailesel manastırıydı.

<span class="mw-page-title-main">Lihni Kilisesi</span>

Lihni Meryem'in Ölümü Kilisesi, Abhazya/Gürcistan'ın Lihni köyünde bulunan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks Kilisesidir. 10. yüzyılda inşa edilmiştir. Kilisedeki 14. yüzyıl freskleri, çağdaş Bizans sanatıdan etkilenmiştir. Ayrıca bir düzineden fazla Gürcüce ve Yunanca yazıtla süslenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tiri Manastırı</span>

Tiri Manastırı, günümüzde tartışmalı Güney Osetya bölgesinde bulunan, Tshinvali'nin yanında konumlanmış bir 13. yüzyıl kilisesidir. Salon kilise planında Gürcü Ortodoks manastırı olarak inşa edilen kilise, Orta Çağ freskleri ve Gürcüce yazıtlar içermektedir. 2008 yılındaki Rus-Gürcü savaşından sonra, Gürcüler manastıra erişimini kaybetmiştir. 2015 yılında kilise binası, özgünlüğünü bozan ve fresklerine kısmen zarar veren bakım çalışmalarına maruz kalmıştır. Bu çalışmalar, Tshinvali'de tartışmaya ve Gürcistan'da protestolara yol açmıştır. Manastır, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şoreti Manastırı</span> Gürcistanda bulunan bir manastır

Şoreti Manastırı Güney Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Aspindza belediyesinde konumlanmış, taş vadide yer alan bir Orta Çağ Hristiyan manastırıdır. Birkaç yapıdan oluşan manastırdaki ana kilise, Aziz Yorgi'ye adanmıştır. Ana kilise, 6–7. ve 15. yüzyıllar arasında birkaç inşaat evresinde inşa edilmiştir. Kalıntılar içinde duran kilise, 2018 yılında tamamen yeniden inşa edilmiştir. Kilise, mozaik süslemeleri ve Orta Çağ yazıtları için dikkat çekicidir. Manastır, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amédée Thierry</span> Fransız tarihçi (1797 – 1873)

Amédée Simon Dominique Thierry, Fransız tarihçi, gazeteci ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Camille Jullian</span> Fransız tarihçi (1859 – 1933)

Louis Camille Jullian Bilhassa Orta Çağ öncesi Galyası hakkında yaptığı çalışmaları ile tanınan Fransız tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Laurent de Jussieu</span> Fransız bitki bilimci (1748 – 1836)

Antoine Laurent de Jussieu Fransız botanikçi. Çiçekli bitkileri ilk defa sınıflandıran bilim insanıdır ve sınıflandırma sistemi günümüzde büyük ölçüde kullanılmaya devam etmektedir. Sınıflandırması, amcası botanikçi Bernard de Jussieu'nun başladığı ancak yayımlamadığı bir çalışmanın genişletilmiş halidir. Bitki bilim mahlası Juss.'tur.

Prens Miriani ya da Miri 736-741 yıllarında hüküm sürmüş Hosroviani kraliyet hanedanından bir Gürcü prensi. Kaheti Prensi III. Stepanoz'un oğlu ve Kaheti Prensi Arçil'in kardeşiydi. Tarihçi Cuanşeri ondan "Kral" olarak bahsediyor ve Mirani'nin yaşlılığında Egrisi, Svaneti, Argveti ve Guria'yı yönettiğini kaydediyor. Arap istilasına karşı savaştı. Küçük kardeşi Arçil ile birlikte Anakopya Kalesi savunmasına önderlik etti. Arap güçlerine karşı verdiği mücadelede ağır yaralandı, tahtını kardeşine bırakarak öldü ve Mtsheta'ya defnedildi.

Prens İoane Hosroviani kraliyet hanedanından bir Gürcü prensi. Kaheti'nin yerel bir prensi idi, küçük kardeşi Cuanşer ile birlikte hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Louis Vivien de Saint-Martin</span> Fransız yazar (1802 – 1896)

Louis Vivien veya yaygın olarak bilinen adıyla Vivien de Saint-Martin, Fransız coğrafyacıdır.

Alda veya Alde, 11. yüzyıl Alan prensesi ve Gürcistan Kralı I. Giorgi'nin ikinci karısıydı. Çiftin, üvey kardeşi IV. Bagrat'ın hükümdarlığı sırasında Gürcistan'daki iç karışıklıklarda önemli rol oynayan Demetre adında bir oğlu vardı.

Giorgi Gürcistan prensi idi. I. Konstantine'nin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">André Marie Constant Duméril</span> Fransız hayvan bilimci (1774 – 1860)

André Marie Constant Duméril, Fransız zoologdur. Herpetoloji ve ihtiyoloji profesörü olduğu 1801'den 1812'ye kadar Muséum national d'histoire naturelle'de anatomi profesörüydü. Oğlu Auguste Duméril de bir zoologdu.

<span class="mw-page-title-main">Victor Langlois</span> Fransız Doğu bilimci (1829 – 1869)

Victor Langlois, Orta Çağ araştırmalarında uzmanlaşmış bir Fransız tarihçi, arkeolog, profesör, nümismatist ve oryantalisttir. Langlois, özellikle Ermeni tarihi ve kültürü üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmıştır. Ermeni tarihi hakkında otuzdan fazla kitap yazmıştır.