İçeriğe atla

Marianna Kiyanovska

Marianna Kiyanovska (2014)

Marianna Kiyanovska (17 Kasım 1973, Zhovkva'da doğdu) Ukraynalı bir şair, çevirmen ve edebiyat bilginidir ve Shevchenko Ulusal Ödülü'nün sahibidir.

Hayatın erken dönemi ve eğitim

Marianna Kiyanovska 17 Kasım 1973'te[1] Zhovkva'da doğdu.[2] derecesine sahiptir.[2] Natalka Sniadanko, Mariana Savka ve diğerleriyle birlikte ММЮННА ТУГА adlı tamamı kadınlardan oluşan bir edebiyat grubu kurdu.[3]

Kariyer

1997'de Reencarnation adlı şiir kitabıyla çıkış yaptı.[2]

2011'de Ukrayna'da çocuklara ve gençlere yönelik kitapların yazarlarını onurlandırmaya adanmış ilk sivil toplum edebiyat ödülü olan Big Hedgehog'u kurdu. Ukrayna Yazarlar Derneği'nin Lviv ofisinin koordinatörü ve aynı zamanda Ulusal Ukrayna Yazarlar Birliği ve PEN Ukrayna üyesidir.[2]

Çevirmen olarak çalışıyor ve Salim Babullaoglu, Julian Tuwim, Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki, Adam Wiedemann, Gintaras Grajauskas ve Shota Iatashvili'nin Ukrayna eserlerine tercüme yaptı.[2]

Eserleri İngilizce, Almanca ve İtalyanca dahil olmak üzere on sekiz dile[4] çevrildi.[2]

Burslar ve ödüller

Polonya “Gaude Polonia” programından burs (2003, 2009, 2016) ve Slovenya CEI Bursu (2007) kazandı.[2] 2011 yılında Joseph Conrad-Korzeniowski Edebiyat Ödülü'nün finalistleri arasında yer aldı ve Uluslararası Kiev Laurs Şiir Festivali'nin ödülü sahibi oldu.[2] İki yıl sonra kendisine Polonya Kültür Liyakat Madalyası – Gloria Artis takdim edildi.[4] 2020'de Babi Yar katliamının Yahudi kurbanlarını seslendirdiği Babyn Yar'ın Sesleri[4] şiir kitabıyla Shevchenko Ulusal Ödülü'ne layık görüldü.[5] 2022'de Lehçe çevirisi, Avrupa Özgürlük Şairi Ödülü kazandı; o yıl daha sonra Kiyanovska, Zbigniew Herbert Uluslararası Edebiyat Ödülü'ne de layık görüldü.[6]

Yayınlar

Şiir

  • Reenkarnasyon (1997),
  • Sone çelengi (1999),
  • Mitlerin Yaratılışı (2000),
  • Aşk ve Savaş (Mariana Savka ile, 2000),
  • Adem Kitabı (2004),
  • Ortak Dil (2005),
  • Günlük bir şey (2008),
  • EP'ye (2014),
  • 373 (2014),
  • Litvanya'dan Mektuplar/Lviv'den Mektuplar (Mariana Savka ile, 2016)[2]
  • Babyn Yar'ın Sesleri[4] (2017)[5]

Nesir

  • Nehir boyunca yol (2008) - hikâyeler[2]

Kaynakça

  1. ^ "Кіяновська Маріанна Ярославівна". Енциклопедія Сучасної України. 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2022. 
  2. ^ a b c d e f g h i j "Kiyanovska Marianna". PEN Ukraine (İngilizce). 26 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2022. "Kiyanovska Marianna" 8 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. PEN Ukraine. Retrieved 2022-02-26.
  3. ^ "Savka Maryana". PEN Ukraine (İngilizce). 9 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2022. 
  4. ^ a b c d "HURI Books". Harvard Ukrainian Studies (İngilizce). 26 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2022. 
  5. ^ a b "The Voices of Babyn Yar in the Poetry of Marianna Kiyanovska". Poetry International Online (İngilizce). 20 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2022. "The Voices of Babyn Yar in the Poetry of Marianna Kiyanovska" 12 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Poetry International Online. Retrieved 2022-02-26.
  6. ^ "Laureate of The Zbigniew Herbert Award 2022". Fundacja Herberta (İngilizce). 4 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Güven Turan ,Türk şair, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Andriy Şevçenko</span> Ukraynalı eski futbolcu

Andriy Mıkolayovıç Şevçenko, , Ukraynalı siyasetçi, eski futbolcu ve teknik direktördür. Shevchenko, 17 Kasım 2022'de Ukrayna Ulusal Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı oldu Yeni Başkan Vadym Gutzeit'in seçim sonuçlarıyla ilgili anlaşmazlık nedeniyle Ocak 2023'te Ulusal Olimpiyat Komitesinden ayrıldı. Ocak 2024'te Shevchenko, Ukrayna Futbol Federasyonu Başkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Wislawa Szymborska</span>

Wisława Szymborska, Polonyalı şair. Zbigniew Herbert ve Tadeusz Różewicz ile birlikte çağdaş Polonya şiirinin önde gelen temsilcilerinden kabul edilir. 1996'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Nurduran Duman</span>

Nurduran Duman, Türk şair, oyun yazarı, yazar, çevirmen. Türkiye Yazarlar Sendikası ve PEN üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">İhor Pavlyuk</span> Ukraynalı yazar

Igor Pavlyuk, ..

<span class="mw-page-title-main">Svetlana Aleksiyeviç</span>

Svetlana Aleksandrovna Aleksiyeviç, 2015 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Belaruslu araştırmacı gazeteci, yazar.

Erdal Albayrak, kalem adıyla Erdal Alova veya kısaca Alova ; Türk şair ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">İvan Franko</span>

Ivan Yakoviç Franko Ukraynalı bir şair, yazar, sosyal ve edebiyat eleştirmeni, gazeteci, tercüman, ekonomist, politik aktivist, felsefe doktoru, etnograf ve Ukrayna dilinde ilk polisiye romanları ve modern şiirin yazarıdır.

Lviv Kitap Forumu, kitap fuarı ve Uluslararası Edebiyat Festivali'nden oluşur. 1994 yılından beri her Eylül ayında Lviv'de düzenlenmektedir. “Yayıncılar Forumu” STK forumun düzenleyicisidir. Ukrayna'daki en büyük kitap fuarıdır ve Doğu Avrupa'daki en büyük kitap fuarlarından birisidir. Kimi zamanlarda Lviv'in en popüler etkinliği olarak da adlandırılır. Ana sergiler, Potocki Sarayı yakınlarındaki Sanat Sarayı'nda yer almaktadır. Forum programında edebiyat etkinlikleri ve yarışmaları, yayınevleri ve yazarların sunumları, yazarlarla buluşmalar, edebi okumalar, imza oturumları, tartışmalar, yuvarlak masa toplantıları ve performanslar yer almaktadır. Forum Varşova, Moskova, Frankfurt, Leipzig, Pisa ve Vilnius'taki uluslararası kitap fuarlarında gerçekleştirilen toplu sergilerin organizasyonuna katılır.

<span class="mw-page-title-main">Kateryna Kalytko</span>

Kateryna Oleksandrivna Kalytko Ukraynalı yazar ve çevirmen. 2017 yılında Joseph Conrad Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır.

PEN Ukrayna, konuşma özgürlüğünü ve yazar haklarını korumak, edebiyatı ve uluslararası kültürel işbirliğini teşvik etmek amacıyla kurulmuş bir Ukrayna sivil toplum kuruluşudur. Uluslararası PEN'in ulusal merkezler ağının bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Virlana Tkacz</span>

Virlana Tkacz, New York'ta dünyaca ünlü La MaMa Deneysel Tiyatro Kulübü'nde yerleşik bir şirket olan Yara Sanat Grubu'nun kurucu direktörüdür. Bennington Koleji ve Columbia Üniversitesi'nde eğitim gördü ve burada tiyatro yönetmenliği alanında Güzel Sanatlar Yüksek Lisansı yaptı.

Çağdaş Ukrayna edebiyatı, hem Ukrayna'nın bağımsızlığını kazandığı hem de Sovyetler Birliği'nin dağıldığı yıl olan 1991'den sonraki dönem Ukrayna edebiyatına atıfta bulunur. 1991 yılından itibaren, Sovyetler Birliği'nin uyguladığı sansür ortadan kalktı ve yazarlar, sanat, müzik ve edebiyatın resmi sosyalist gerçekçilik tarzından ayrılma imkanı elde edebildiler. Ukrayna edebiyatında zaten Perestroika (1985) döneminde ve özellikle Çernobil Faciası'ndan sonra temel değişiklikler meydana gelmişti. Bazı araştırmacılar, modern Ukrayna edebiyatının 1970'lerde doğduğunu ve altmışlılar jenerasyonundan Sovyet muhalifleri tarafından kurulduğunu öne sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İrina Vereşçuk</span> Ukraynalı siyasetçi

Iryna Andriivna Vereshchuk Ukraynalı bir sosyal aktivist, politikacı ve eski Ukrayna Miiletvekili. 4 Kasım 2021'de Vereshchuk, Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">Vira Vovk</span>

Vira Ostapivna Selianska (Ukraynaca:Ві́ра Оста́півна Селя́нська, mahlası Vira Vovk, Ukraynaca yazan Brezilyalı yazar, şair, eleştirmen ve çevirmen. Ukraynaca, Almanca ve Portekizce dillerinde eserler verdi.

<span class="mw-page-title-main">Olena Karpenko</span> Ukraynalı şarkıcı, besteci ve şair

Olena Oleksiyivna Karpenko Solomia sahne adlı Ukraynalı şarkıcı, besteci ve şair. Ukraynaca, İngilizce ve Rusça besteler yapıyor. Ukrayna'da ve yurt dışında caz, blues, rock, pop, klasikler ve dünya müziği yazıyor ve icra ediyor.

Tamara Anatoliyivna Duda, Ukrayna'da Tamara Horikha Zernya takma adıyla tanınan Ukraynalı yazar ve çevirmendir. Rus-Ukrayna Savaşı'nın ilk aşamalarında Donbass'ta gönüllü olarak geçirdiği zamanı belgeleyen Facebook sayfasıyla tanınan Duda, o zamandan beri romancı oldu ve ilk romanı Daughter (2019) ile 2022 Shevchenko Ulusal Edebiyat Ödülü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Victoria Amelina</span>

Viktoriya Yuryivna Amelina, Victoria Amelina olarak bilinen Ukraynalı bir romancıydı. İki roman ve bir çocuk kitabının yazarıydı, Joseph Conrad Edebiyat Ödülü sahibi ve Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü finalistiydi.

<span class="mw-page-title-main">Breyten Breytenbach</span> Güney Afrikalı yazar ve ressam

Breyten Breytenbach, apartheid altında Güney Afrika'nın bir şairiydi. Ulusal Parti liderliğindeki Güney Afrika Hükûmeti'nin siyasi tutsağı olarak uluslararası üne kavuşmuştur. Afrikaans edebiyatında yaşayan en önemli şairlerden biri. Aynı zamanda Fransız vatandaşlığına da sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Lina Kostenko</span>

Lina Vasylivna Kostenko Ukraynalı şair, gazeteci, yazar, yayıncı ve eski Sovyet muhalifi. "Altılılar" şiir hareketinin kurucusu ve önde gelen temsilcisi olan Kostenko, Ukrayna'nın en önde gelen şairlerinden biri olarak tanımlanmış ve Ukrayna dilindeki lirik şiiri yeniden canlandırmasıyla tanınmıştır.