İçeriğe atla

Maria Zuber

Maria Zuber
Başkanın Bilim ve Teknoloji Danışma Konseyi Eş Başkanı
Görevde
Makama geliş
20 Ocak 2021
Frances Arnold ile birlikte
BaşkanJoe Biden
Yerine geldiğiMakam kuruldu
Kişisel bilgiler
Doğum 27 Haziran 1958 (66 yaşında)
Norristown, Pensilvanya, ABD
Bitirdiği okul Pensilvanya Üniversitesi (BS)
Brown Üniversitesi (MS, PhD)
Ödülleri NASA Üstün Kamu Hizmeti Madalyası
Kariyeri
DalıGezegen bilimi
Çalıştığı kurumMassachusetts Teknoloji Enstitüsü
TezKatmanlı Ortamda Kararsız Deformasyon: Gezegensel Litosferlere Uygulama (1986)
Doktora
danışmanı
E. M. Parmentier

Maria T. Zuber (d.27 Haziran 1958) Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde araştırmadan sorumlu başkan yardımcısı olan ve aynı zamanda Yer, Atmosfer ve Gezegen Bilimleri Bölümü'nde E. A. Griswold Jeofizik Profesörü olarak görev yapan Amerikalı bir jeofizikçidir.[1] Zuber, Ay, Mars, Merkür ve birkaç asteroitin haritasını çıkarmayı amaçlayan yarım düzineden fazla NASA gezegen görevinde yer aldı. NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı tarafından yönetilen Yerçekimi Kurtarma ve İç Laboratuvar (GRAIL) Misyonu'nun baş araştırmacısıydı.[2]

Ocak 2021'den bu yana Zuber, Başkan Joe Biden'ın Bilim ve Teknoloji Danışmanları Konseyi'nin (PCAST) eş başkanı olarak görev yapmaktadır. Daha önce Ulusal Bilim Kurulu üyesiydi.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Maria Zuber Vitae". MIT. 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2012. 
  2. ^ "Gravity Recovery and Interior Laboratory: Biography -- Maria Zuber". NASA. 15 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2021. 
  3. ^ "National Science Board". National Science Board. 8 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mars</span> Güneş Sisteminde Güneşe en yakın 4. gezegen

Mars, Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibaren dördüncü gezegeni. Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'a ithafen adlandırılmıştır. Yüzeyindeki yaygın demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için "Kızıl Gezegen" olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Astrobiyoloji</span> Dünyadaki ve uzaydaki yaşamın incelenmesi ile ilgilenen dirim bilimi dalı

Astrobiyoloji ya da eksobiyoloji, disiplinlerarası bir bilim olup, özellikle evrende yaşamın ortaya çıkmasını ve evrimini sağlayan jeokimyasal ve biyokimyasal etken ve süreçleri konu alır; bir başka deyişle, evrende biyolojik kökenin, evrimin, dağılımın ve canlıların geleceğinin incelenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Neil deGrasse Tyson</span> Amerikalı astrofizikçi

Neil deGrasse Tyson, Amerikalı astrofizikçi, gezegen bilimci, yazar ve bilim iletişimcisi. 1996 yılından beri Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'ne ait olan Hayden Planetaryumu'nun da yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">We Made It</span>

"We Made It", Amerikalı rapçi Busta Rhymes'ın sekizinci stüdyo albümü B.O.M.B.'dan çıkan teklidir. Busta Rhymes, parçada Linkin Park'la düet yapmıştır. Şarkının yapımında Cool & Dre, Mike Shinoda, Brad Delson ve Timbaland görev almıştır. 29 Nisan 2008'de yayımlanmıştır. Billboard Hot 100 listesinde 65 numaraya ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Teknoloji Enstitüsü</span>

Tokyo Teknoloji Enstitüsü Japonya'nın Büyük Tokyo Metropolü'nde bulunan ulusal bir araştırma üniversitesidir. Tokyo Tech, bilim ve teknolojiye adanmış Japonya'daki en büyük yükseköğretim kurumudur ve genellikle Japonya'daki en prestijli üniversitelerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Love the Way You Lie</span>

"Love the Way You Lie", Amerikalı rapçi Eminem'in yedinci stüdyo albümü Recovery'den yayımlanan ikinci tekli çalışmasıdır. Nakaratı Rihanna tarafından seslendirilen şarkının yapımcılığını Alex da Kid üstlendi. 23 ülkede zirveye oturan şarkı, yedi hafta boyunca Billboard Hot 100'de bir numara olarak Eminem'in dördüncü ve Rihanna'nın yedinci bir numara hiti oldu.

<span class="mw-page-title-main">Harold E. Varmus</span>

Harold Elliot Varmus Amerikan Nobel Ödülü sahibi bilim insanı. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün 14. ve güncel direktörüdür. Başkan Barack Obama tarafından atanmıştır. 1989 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü J. Michael Bishop ile birlikte retroviral onkogenlerin hücresel orjinini keşiflerinden dolayı kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">LADEE</span>

Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer NASA'nın Ay araştırması ve teknoloji gösterisi göreviydi. 7 Eylül 2013 tarihinde Orta Atlantik Bölgesel Uzay Üssü'nden bir Minotaur V roketi ile fırlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Marvin Minsky</span>

Marvin Lee Minsky, yapay zekâ alanında yaptığı çalışmalarla bilinen Amerikalı bilim insanıdır. 1927'de ABD'nin New York kentinde dünyaya gelen Marvin Minsky, Massachusetts'teki Phillips Academy'deki eğitiminin ardından 2. Dünya Savaşı'nın sürdüğü yıllarda ABD Donanması'na yazıldı ve 1944-1945 yılları arasında burada hizmet verdi. Marvin Minsky, 1968 yılında kurucusu olduğu MIT'nin yapay zekâ laboratuvarında çalışmalar yaptı.

Google Lunar X Prize (GLXP) veya Moon 2.0, 2007-2018 yılları arasında X Prize Foundation tarafından organize edilen ve Google'ın sponsorluğunda gerçekleştirilen bir bilim ve teknoloji ödülü yarışmasıydı. Yarışma, Ay yüzeyinde bir robotun indirilmesi, Ay yüzeyinin üzerinde 500 metre ilerlemeyi ve görüntüleri ve verileri Dünya'ya geri gönderilmesini kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">YouTube Space Lab</span>

YouTube Space Lab, 2011-2012 yıllarında NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ile işbirliği içinde YouTube ve Lenovo tarafından başlatılan uluslararası bir bilim yarışmasıydı. Google'dan Zahaan Bharmal tarafından kurulan yarışma, 14-18 yaş arası gençleri Uluslararası Uzay İstasyonunda gerçekleştirilecek bir deney tasarlamak için zorladı. Küresel kazananlar İskenderiye, Mısır'dan Amr Mohamed ve Troy, Michigan'dan Dorothy Chen ve Sara Ma oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ingenuity</span> Mars 2020 Görevindeki NASA Helikopteri

Ingenuity,, Mars 2020 görevinin bir parçası olarak 2021'den 2024'e kadar Mars'ta faaliyet göstermiş otonom bir NASA helikopteriydi. Helikopter, 18 Şubat 2021'de iniş yapan Perseverance keşif aracının alt kısmında gezegene ulaştı. Ingenuity ilk uçuşunu 19 Nisan 2021'de gerçekleştirdi ve bu, herhangi bir hava aracının ilk tahrik motorlu, kontrollü dünya dışı uçuşu oldu. Başlangıçta beş uçuş yapması planlanan rotorlu araç beklentileri büyük ölçüde aşarak, rotor hasarı nedeniyle 2024'ün Ocak ayında görevin sona ermesine kadar yaklaşık 3 yıllık bir süre içinde toplam 72 uçuş gerçekleştirdi.

Playlist Live Orlando, Florida ve Washington, DC'de düzenlenen yıllık bir kongredir. Öncelikle YouTube ve TikTok içerik oluşturucuları için yapılır. Kongre 2010 yılından beri her yıl düzenlenmektedir. Kongre aynı zamanda üç eyalette, Orlando ve Washington'da yapıldı. Playlist Live’ın programı üç farklı kanala ayrılmıştır: Topluluk İzleme, Analiz İzleme ve Sektör İzleme.

<span class="mw-page-title-main">YouTube Shorts</span>

YouTube Shorts, Google'ın bir yan kuruluşu olan YouTube tarafından geliştirilen bir sosyal medya uygulaması hizmetidir. YouTube tarihi boyunca ilk kez kısa videolar ayrıca bir hizmet oldu. Eylül 2020'de YouTube, Instagram Reels ve TikTok'a benzer 15 saniyelik videolardan oluşan yeni bir platform olan YouTube Shorts'un beta sürümünü piyasaya süreceğini duyurdu. Platform ilk olarak Hindistan'da test edildi, Mart 2021'den itibaren artık 1 dakikaya kadar uzayabilen videolarla Amerika Birleşik Devletleri dahil diğer ülkelere yayıldı. Platform bağımsız bir uygulama değil, ana YouTube uygulamasına entegre edilmiştir. TikTok gibi, kullanıcılara videolarına lisanslı müzik ekleme olanağı da dahil olmak üzere yerleşik yaratıcı araçlara erişim sağlar. Platform, küresel beta lansmanını Temmuz 2021'de yaptı.

Carl Sagan Anma Ödülü; Amerika Uzay Derneği ve Gezegen Derneği tarafından ortak düzenlenen ve bireysel ya da grup olarak "Cosmos'un araştırma veya keşfinde liderlik gösterenler" için verilen ödüldür. İlk olarak 1997'de verilen ödül, Amerikalı astronom, astrobiyolog ve bilmi popüler hale getiren Carl Sagan'ın (1934–1996) onuruna verilmektedir.

Mars and the Mind of Man, 12 Kasım 1971'de Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde halka açık bir sempozyumu anlatan kurgusal olmayan bir kitaptır. Panel, bilim, edebiyat ve gazeteciliğin önde gelen beş isimden oluşuyordu: Ray Bradbury; Arthur C. Clarke; Bruce C. Murray; Carl Sagan ve Walter Sullivan. Bu beş kişi bu kitabın ortak yazarlarıdır. Sempozyum, Mariner 9 uzay sondası Mars'ın yörüngesine girmeden kısa bir süre önce gerçekleşmişti. Kitap 1973 yılında merkezi New York'ta bulunan Harper and Row tarafından yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">France A. Córdova</span>

France Anne-Dominic Córdova, Ulusal Bilim Vakfı'nın on dördüncü genel müdürü olan Amerikalı astrofizikçi ve yöneticidir. Daha önce, 2007'den 2012'ye kadar Purdue Üniversitesi'nin on birinci rektörü olarak görev yapmıştır. Günümüzde Science Philanthropy Alliance topluluğunun başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gentry Lee</span>

Bert Gentry Lee, Amerikalı bilim adamı, uzay mühendisi ve bilimkurgu yazarıdır. Halen Jet İtki Laboratuvarı'nda Gezegensel Uçuş Sistemleri Müdürlüğü'nün baş mühendisidir.

<span class="mw-page-title-main">NASA Exoplanet Archive</span>

NASA Exoplanet Archive, Güneş dışı gezegenlerin (ötegezegenler) ve ev sahibi yıldızların aranmasını ve karakterizasyonunu destekleyen verileri toplayan ve halka sunan çevrimiçi bir astronomik ötegezegen kataloğu ve veri hizmetidir. Kızılötesi İşlem ve Analiz Merkezi'nin bir parçasıdır ve Pasadena'daki Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech) kampüsünde yer alır. Arşiv NASA tarafından finanse edilmektedir ve NASA'nın Ötegezegen Keşif Programı'nın bir parçası olarak NASA Exoplanet Science Institute tarafından Aralık 2011'in başlarında başlatılmıştır. Haziran 2019'da arşivin doğrulanmış ötegezegen koleksiyonunun sayısı 4.000'i aştı.