Şansölye, Roma İmparatorluğu mirası üzerinde kurulmuş çeşitli ülkelerde değişik zamanlarda değişik anlamlarda kullanılmış bir görev isimlendirmesidir. Bugün ise en bilinen manasıyla Almanya ve Avusturya'da hükûmet başkanlığı makamıdır.
Döbling, Viyana'nın 19. Merkez İlçesi'dir.
Burgenland, Avusturya'nın en doğusundaki ve en küçük nüfuslu eyaletidir. Macaristan ve Slovakya'yla sınırı vardır. Eyâlette önemli miktarda Hırvat ve Macar azınlıklar yaşamaktadır. Kısa aralıklar dışında 10. yüzyılla 1920 arasında Macaristan'a bağlı olan bölge Trianon Antlaşması'yla Avusturya'ya bağlanmıştır.
Vorarlberg, Avusturya'nın en batısında, İsviçre, Lihtenştayn ve Almanya sınırında yer alan eyâletidir. Başkenti Bregenz'dir.
Steiermark, Avusturya'nın güneydoğu ve orta kesiminde federal eyâlet (Land). Başkenti Graz, nüfusu 1.210.700, yüzölçümü 16.392 km²'dir.
Maria Theresia, Habsburg hanedanının devleti, 1740-1780 tarihleri arasında bizzat yöneten tek imparatoriçesidir.
Linz, Avusturya'nın kuzeybatısında Tuna Nehri yanında yer alan bir şehir. Yukarı Avusturya eyaletinin başkentidir.
Bregenz, Avusturya'nın en batısındaki şehirdir. Vorarlberg eyâletinin başkenti ve aynı adlı idari birimin merkezidir. Konstanz Gölü'nün kıyısında kurulu bu şehir Avusturya′nın Almanya ve İsviçre sınırlarına yakındır. 2018 sayımına göre nüfusu 29,806'dır. 1945 yılında müttefiklerce bombardımana tutulmuş ve 72 ev yıkılmıştır. Şehir yaz müzik festivali Bregenzer Festspiele ile ünlüdür. Bregenz'in Belediye Başkanı Michael Ritsch'tir.
Gänserndorf, Aşağı Avusturya'da 11,021 nüfuslu (2016) kent. Kent Viyana'nın kuzeydoğusunda, Avusturya-Slovakya sınırına yakın bir bölgede yer alır. Kentin ekonomik önemi Viyana Havzası'nda işlenen petrole dayanır.
Leopold Figl Avusturyalı siyasetçi. Avusturya Halk Partisi'nden seçilen ilk Avusturya Şansölyesi (1945-1953). II. Dünya Savaşı'ndan sonra seçilen en genç Avusturya Şansölyesi oldu.
Julius Raab Avusturyalı bir siyasetçi (ÖVP) ve 1953'ten 1961'e kadar Avusturya şansölyesiydi. Birçok anlaşmada bulunması sebebiyle Devletlerarası antlaşma şansölyesi lakabı takılmıştır.
1999 Avusturya yasama seçimleri 3 Ekim 1999 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. Sosyal Demokrat Parti, Ulusal Konsey'in en büyük partisi kalmasına rağmen, koalisyon hükûmeti müzakerelerden birkaç ay sonra Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP) tarafından kuruldu. Seçimlerde ÖVP, FPÖ'nün gerisinde bitirmiş olmasına rağmen, tartışmalı FPÖ lideri Jörg Haider'in yerine ÖVP lideri Wolfgang Schüssel Şansölye oldu. Ayrıca Karintiya milletvekili seçilmiş olan Haider, kabinede görev almadı ve parti lideri olarak istifa etmedi. Ancak yabancı hükûmetler ve yurt içinde SPÖ ve Yeşiller tarafından organize edilen protestoyla karşı karşıya kalan FPÖ hükûmeti, Avrupa Birliği'nin diğer on dört üyesinden kritik yaptırımlara maruz kaldı. Ancak hükûmet bu baskının dengelenmesine yardımcı oldu ve FPÖ'nün ülkenin demokrasisine tehdit olmadığı netleştiğinde, yaptırımlar kaldırıldı.
1966 Avusturya yasama seçimleri, 6 Mart 1966 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. Sonuç Avusturya Halk Partisi (ÖVP) için tam bir zaferdi. 165 sandalyenin 85'ini kazandı. Seçmen katılımı %93.8 idi. Tek başına iktidar için yeterli sandalyeye olmasına rağmen, ÖVP lideri ve Başbakan Josef Klaus, 1945 yılından beri devam eden Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ile koalisyona devam etmek istedi. Yeni bir koalisyon için görüşmeler başarısız olunca, Klaus tek başına ÖVP'nin ve İkinci Cumhuriyet'in ilk tek partili hükûmetini kurdu.
2006 Avusturya yasama seçimleri 1 Ekim 2006 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. 1999 Avusturya yasama seçimlerinin ardından Avusturya Halk Partisi (ÖVP), Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve daha sonra Avusturya'nın Geleceği için İttifak (BZÖ) ile koalisyon hükûmeti kurmuştu. 2006 seçimlerinde, ÖVP-BZÖ koalisyonu parlamentoda çoğunluğu yitirdi. Üç ay süren müzakerelerden sonra, 8 Ocak 2007 tarihinde SPÖ ve ÖVP arasında SPÖ lideri Alfred Gusenbauer'in şansölyeliği altında büyük koalisyonun kurulacağı açıklandı.
Bu listede 1919 yılında kuruluşundan bu yana Avusturya'nın federal cumhurbaşkanları yer almaktadır.
Melk ilçesi, Avusturya'nın Aşağı Avusturya eyaletinde bulunan bir ilçedir. Yüzölçümü 1.013,6 km² olan ilçenin nüfusu 1 Ocak 2016 tarihi itibarı ile 77.256'dır. İlçenin merkezi Melk'tir.
Melk,, Avusturya'nın kuzeydoğusunda Aşağı Avusturya federal eyaletinde (Bundesland) kent. Melk Bölgesi'nin başşehridir.
Sebastian Kurz, Avusturyalı diplomat ve eski siyasetçi. 18 Aralık 2017'de Avusturya Şansölyesi görevine başlamıştır. Hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılan Kurz, 9 Ekim 2021 tarihinde başbakanlık görevinden istifa etmiştir. Bundan önce 2013-2017 yılları arasında Avusturya Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Ayrıca, 14 Mayıs 2017'den, siyaseti bıraktığı 3 Aralık 2021 tarihine kadar Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı olarak Avusturya Ulusal Konseyi'nde yer almıştır.
Büyük koalisyon çok partili parlamenter sistemde siyasi yelpazede birbirini karşısında bulunan iki en büyük siyasi partinin bir araya gelerek kurdukları koalisyon hükûmetidir. Terim, genellikle siyasal olarak farklı iki başat partinin olduğu ve parlamento temsiliyetini güvence altına almak için küçük partilerin seçim barajını aşabildikleri ülkeler için kullanılır. İki büyük parti seçimde tek başlarına hükûmet kurabilecek çoğunluğu almayı denerler ancak bunda başarılı olamazlarsa siyasal olarak yakın küçük parti(ler) ile koalisyon kurmayı denerler. İki büyük parti ana ideolojik konularda farklılık gösterdikleri ve kendilerini rakip, hatta bazen düşman olarak görmeleri nedeniyle ortak bir hükûmet kurulması için mutabakata varmaları küçük partilere göre daha zordur.
Karl Nehammer 6 Aralık 2021'den beri Avusturya şansölyesi olarak görev yapan Avusturyalı bir politikacıdır. Avusturya Halk Partisi'nin (ÖVP) bir üyesidir ve daha önce 2020'den 2021'e kadar İçişleri Bakanı, 2018'den 2020'ye kadar ÖVP Genel Sekreteri ve 2017'den 2020'ye kadar Ulusal Konsey üyesi olarak görev yapmıştır.