İçeriğe atla

Maria Mies

Maria Mies
Doğum6 Şubat 1931(1931-02-06)
Steffeln, Ren Bölgesi, Prusya, Almanya
Ölüm16 Mayıs 2023 (92 yaşında)
MeslekSosyolog, Marksist feminist ve yazar
MilliyetAlman
EğitimVestfalya Wilhelm Üniversitesi
PartnerSaral Sarkar

Maria Mies (6 Şubat 1931[1] – 16 Mayıs 2023), Alman sosyolog, Marksist feminist ve yazar.

Yaşamı ve kariyeri

Mies, 6 Şubat 1931'de Steffeln, Ren Bölgesi, Prusya, Almanya'da doğdu. Vestfalya Wilhelm Üniversitesi ve Frankfurt Üniversitesi'nde eğitim gördü. 1963'te Pune, Hindistan'daki Goethe Enstitüsü'nde (GI) öğretim görevlisi oldu ve burada modern orta sınıf kadınların ikilemleri ile çatışmaları üzerine ampirik araştırmalar gerçekleştirdi.[2] 1979'da Lahey, Hollanda'daki Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Kadın ve Kalkınma programını kurdu. Ardından Köln, Almanya'daki Köln Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'ne (Fachhochschul) Sosyoloji Profesörü olarak atandı.[3] Kaleme aldığı; Indian Women and Patriarchy (1980); Patriarchy and Accumulation on a World Scale (1986); Women: The Last Colony (Veronika Bennholdt-Thomsen ve Claudia von Werlhof, 1988 ile); Ecofeminism (Vandana Shiva, 1993 ile); ve The Subsistence Perspective (Bennholdt-Thomsen ile) adlı kitaplarıyla adını duyurdu.[4]

Çalışmalarında kapitalizm, ataerkillik ile sömürgecilik arasındaki kesişime ve bu güç sistemlerinin içinde yaşadığımız Dünya'yı nasıl şekillendirdiğine odaklandı.[2] Kadın emeğinin kapitalizm altında nasıl değersizleştirildiğini, sömürüldüğünü ve kadınların özgürleşme mücadelelerinin sosyal çevresel adalet için verilen daha geniş mücadelelerle nasıl iç içe geçtiğini anlatan kapsamlı yazılar yazdı. Temel kaygılarından birisi metodolojide (bkz. Feminist araştırma için metodolojik kılavuz) ve ekonomide alternatif, feminist ve sömürgecilikten arındırılmış bir yaklaşım geliştirmekti.[5]

1993'te akademisyenlikten emekli olduktan sonra kadın hareketinde ve diğer toplumsal hareketlerde aktif olarak kadınların liderliğindeki; Attac adlı oluşuma bağlı "FeministAttac" bünyesinde kadınlar için aktivizm çalışmalarında bulundu.[6]

Ülkesi Almanya'daki feminist kadın hareketlerine verdiği katkılardan dolayı 2012'de aldığı Almanya Liyakat Nişanı dahil olmak üzere çok sayıda ödülün sahibi oldu. Ölene kadar küresel feminist ve anti-kapitalist hareketlerin kaşısında etkili bir ses olmaya devam etti.[7][7][8]

Özel yaşamı ve ölümü

Eko-sosyalist Saral Sarkar ile beraberliği olan Mies, 16 Mayıs 2023 tarihinde 92 yaşında ölmüştür.[9]

Ayrıca bakınız

  • Indian Women and Patriarchy: Conflicts and Dilemmas of Students and Working Women. Yeni Delhi: Konsept (1980). 978-0391021266.
  • Lace Makers of Narsapur: Indian Housewives Produce for the World Market. Londra: Zed Kitapları (1982). 0-86232-032-1.
  • Patriarchy and Accumulation On A World Scale: Women in the International Division of Labour. Londra: Zed Kitapları (1986). 1-85649-735-6.
  • with Veronika Bennholdt-Thomsen, and Claudia von Werlhof. 1988. Women: The Last Colony. Londra ; Atlantic Highlands, N.J., ABD.
  • with Vandana Shiva. Ecofeminism. Londra: Zed Kitapları (1993). 1-85649-156-0.
  • with Sinith Sittirak. The Daughters of Development: Women in a Changing Environment. Londra: Zed Kitapları (1998). 1-85649-588-4.
  • with Veronika Bennholdt-Thomsen. The Subsistence Perspective: Beyond the Globalised Economy. Londra: Zed Kitapları (2000). 1-85649-776-3.
  • The Village and the World: My Life, Our Times. Kuzey Melbourne: Spinifex Yayınları (2011). 1-876756-82-9.
  • Anarko-feminizm 22 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Ekofeminizm 29 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Kendi kendine-gıda sağlama 9 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

  1. ^ "Maria Mies". Fritz Bauer Forum (Almanca). 8 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2023. 
  2. ^ a b "Bibliography", Patriarchy and Accumulation on a World Scale, Zed Books, 2014, erişim tarihi: 11 Mayıs 2023 
  3. ^ "Internationales". www.th-koeln.de (Almanca). 26 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2023. 
  4. ^ Lokayan Bulletin. Lokayan. 1995. 
  5. ^ "Pune recalls association with Maria Mies, German sociologist and ecofeminist who died at 92". The Indian Express. 17 Mayıs 2023. 28 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 
  6. ^ Ilona Plattner u. a. (15 Nisan 2005). "feministAttac". Attac Deutschland. 17 Şubat 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  7. ^ a b Interview: Maria Mies (Köln 2018) (İngilizce), 11 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 11 Mayıs 2023 
  8. ^ Mies, Maria; Shiva, Vandana (1993). Ecofeminism. Zed Books. ISBN 978-1-78032-563-7. 
  9. ^ "Pune recalls association with Maria Mies, German sociologist and ecofeminist who died at 92". The Indian Express (İngilizce). 17 Mayıs 2023. 17 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

İslami feminizm, modern düşün hayatında yer bulmaya başlayan melez ideolojilerin bir örneği. İslami paradigma içinde dile getirilen feminist söylem ve uygulamalar bütününe verilen adlandırma. Modern İnsan Hakları bildirgelerinde tüm insanların eşit olduğu söylenirken, İslam dünyasında, gündelik yaşamda geleneksel inanışlar ve dini inanca dayalı, konjonktür ile uyuşmayan kadın-erkek ayrımı ve erkeklerin üstünlüğü söylemine karşı, kadınların eşitliği ve/veya üstünlüğünü savunan bir düşünce sistemiyle İslam düşüncesini harmanlamaya itmiştir.

Ekofeminizm, kadın hareketiyle çevre hareketinin eşitlik ve sömürü tartışmaları etrafında kesişimini içeren bir düşünce ve eylemlerdir. 1968 sonrası gelişen yeni toplumsal hareketlerin iki önemli örneği olan bu ekoller, sonraki süreçte çeşitli eksenlerde birbirine yakınlaşmıştır. Teori ve pratik açısından birlikte ilerleyen bu hareket, çevre ve kadın hayatında erkek egemen düzenin yarattığı normallere karşı köklü değişiklikler yaratmak için çabalamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gloria Steinem</span>

Gloria Marie Steinem, Amerikalı feminist, gazeteci ve kadın hakları savunucusu. ABD'de yayınlanan feminist dergi Ms.in kurucusu ve yayıncısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vandana Shiva</span>

Vandana Shiva, Hint çevreci ve küreselleşme karşıtı yazar. Delhi'de yaşayan Shiva'nın 20'den fazla kitabı bulunmaktadır. Fizik eğitimi alan Shiva, 1975 yılında Western Ontario Üniversitesi'nden "Kuantum Teorisinde Saklı Değişkenler ve lokalite" tezi ile felsefe doktarası aldı.

Feminist hareket kadınlara oy hakkı, eğitim olanaklarının geliştirilmesi, erkek-kadın arasındaki gelir adaletsizliğinin indirgenmesi, boşanmada erkeklerin çıkarına olan prosedürlerin nötrlenmesi, kadınların gebelik ve kürtaj gibi konularda kendi başlarına karar alabilmesi ve gelir edinme gibi konularda batı toplumlarına köklü değişiklikler getirmiştir. Harvard Psikoloji Profesörü Steven Pinker'a göre feminizm ev içi şiddeti ve hatta eşleri tarafından öldürülen erkek sayısını altıda bir oranında azaltan bir faktör olmuştur.

Rosi Braidotti, İtalyan filozof, feminist ve kuramcı.

<span class="mw-page-title-main">Cynthia Cockburn</span>

Cynthia Cockburn, İngiliz akademisyen, feminist ve aktivisttir.

<span class="mw-page-title-main">Hüda Şaravi</span> Mısırlı kadın hakları savunucusu ve gazeteci

Hüda Şaravi, Mısırlı milliyetçi-feminist lider ve Mısır Feminist Birliği'nin kurucusudur.

Feminist etik, geleneksel etik teorilerinin, çoğunlukla erkek egemenliğinde olduğu için, kadının ahlaki deneyimine az değer verildiği inancına dayanan bir etik yaklaşımdır ve bu nedenle etiği dönüştürmek için bütüncül bir feminist yaklaşımla yeniden şekillendirmeyi seçer.

Postgenderizm ya da Post Cinsiyetçilik, toplumsal cinsiyetin kültürel, psikolojik ve sosyal olarak aşınmasından doğan

<span class="mw-page-title-main">Mona Caird</span>

Alice Mona Caird bir İngiliz romancı ve deneme yazarıdır. Feminist yazıları ve görüşleri 19. yüzyılın sonlarında tartışmalara yol açtı. Aynı zamanda hayvan hakları ve sivil özgürlüklerin savunucusuydu ve Yeni Kadın'ın kamusal alandaki çıkarlarının geliştirilmesinde rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Silvia Federici</span> İtalyan-Amerikalı öğretmen

Silvia Federici, Marksist feminist, radikal feminist ve anarşist gelenekten gelen felsefeci, kuramcı ve akademisyendir. New York'taki Hofstra Üniversitesi'nde sosyal bilimler profesörü olarak görev yapmaktadır.

Feminist teoride, heteroataerkillik veya cisheteroataerkillik, cis erkeklerin ve heteroseksüellerin, cis dişilerin ve diğer cinsel yönelimlerin ve cinsiyet kimliklerinin üzerinde yetkiye sahip olduğu sosyopolitik bir sistemdir. Bu terim, kadınlara yönelik ayrımcılıkla LGBTQ bireylere yönelik ayrımcılığın aynı cinsiyetçi sosyal ilkeden kaynaklandığını vurgular.

<span class="mw-page-title-main">Feminist sanat</span>

Feminist sanat, 1960'ların sonu ve 1970'lerin feminist hareketiyle ilişkili bir sanat kategorisidir. Feminist sanat, kadınların yaşamları boyunca deneyimledikleri toplumsal ve politik farklılıkları vurgular. Bu sanat biçiminden umut edilen kazanım, eşitliğe veya özgürlüğe yol açma umuduyla dünyaya olumlu ve anlayışlı bir değişiklik getirmektir. Kullanılan medya, resim gibi geleneksel sanat biçimlerinden performans sanatı, kavramsal sanat, vücut sanatı, zanaatçılık, video, film ve lif sanatı gibi daha alışılmışın dışında yöntemlere kadar uzanmaktadır. Feminist sanat, yeni medyanın ve yeni bir bakış açısının dahil edilmesi yoluyla sanatın tanımını genişletmeye yönelik yenilikçi bir itici güç olarak hizmet etti.

Feminizm tarihi, kadınlara eşit hakların sağlanmasını amaçlayan hareketlerin ve ideolojilerin kronolojik veya tematik anlatılarını içerir. Dünyanın dört bir yanındaki feministlerin sebepleri, hedefleri ve niyetleri ; zamana, kültüre ve ülkeye bağlı olarak değişmiş olsa da çoğu Batılı feminist tarihçi, kadın haklarını elde etmek için çalışan tüm hareketlerin, feminizm terimini kendilerine uygulamamış olsalar bile feminist hareket olarak değerlendirilmeleri gerektiğini iddia ediyorlar. Diğer bazı tarihçiler "feminist" terimini modern feminist hareket ve onun devamıyla sınırlandırır ve daha önceki hareketleri tanımlamak için "protofeminist" etiketini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Dhondo Keshav Karve</span>

Halk arasında Maharshi Karve olarak bilinen Dhondo Keshav Karve, Hindistan'da kadın refahı alanında bir sosyal reformcuydu. Hindistan'daki ilk kadın üniversitesi olan SNDT Kadın Üniversitesi'ni kurdu. Hindistan Hükûmeti ona Bharat Ratna ödülünü 1958'de, yani 100. doğum gününde vererek onu onurlandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Irawati Karve</span> Hintli sosyolog, antropolog, eğitimci ve yazar (1905-1970)

Irawati Karve, Hindistan, Maharaştra'dan öncü bir Hint sosyolog, antropolog, eğitimci ve yazardır. Hindistan'da Hint Sosyolojisi ve Sosyolojisi'nin kurucusu G. S. Ghurye'nin öğrencilerinden biridir. İlk kadın Hint Sosyolog olduğu iddia edildi.

<span class="mw-page-title-main">Tanka insanları</span>

Tankalar veya tekne insanları, Guangdong, Guangşi, Fujian, Hainan, Şanghay, Zhejiang kıyı kesimleri ve Yangtze nehri boyunca da Hong Kong ve Makao'nun kıyı kesimlerinde Güney Çin'de jong üzerinde geleneksel olarak yaşayan güney Çin çinlileştirilmiş etnik bir gruptur. Tekne insanları, Guangdong dışında başka farklı isimlerle anılır. Birçoğu artık karada yaşıyor olsa da, eski nesillerden bazıları hala teknelerinde yaşar ve geçimlerini geleneksel balıkçılıkla sürdürür. Tarihsel olarak, Tankalar dışlanmış olarak kabul edildi. Deniz kenarında yaşayan tekne insanları oldukları için hem Çinliler hem de İngilizler tarafından bazen "deniz çingeneleri" olarak anılırlardı. Tanka kökenleri, denize sığınmış ve yavaş yavaş Han Çinli kültürüne asimile olmuş olabilecek, tarihsel olarak Baiyue olarak bilinen güney Çin'in yerli etnik azınlıklarına kadar izlenebilir. Ancak Tanka, Han kültüründe bulunmayan yerel geleneklerinin çoğunu korumuştur. Az sayıda Tanka da Vietnam'ın bazı bölgelerinde yaşar. Orada Dan olarak adlandırılırlar ve Ngái etnik kökeninin bir alt grubu olarak sınıflandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Mangala Narlikar</span> Hint kadın matematikçi, akademisyen ve yazar (1943-2023)

Mangala Narlikar, Matematiğin kökeni üzerine araştırmalar yapan ve diğer meslekler üzerine yazılar hazırlayan Hint kadın matematikçi, akademisyen ve yazar. Matematik eğitiminin ardından ilk olarak Mumbai'deki Tata Temel Araştırmalar Enstitüsü 'nde (TIFR) çalışmış, daha sonra Bombay ve Pune Üniversiteleri'nde öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Chipko hareketi</span>

Chipko hareketi('kucaklama hareketi'), Hindistan'da bir orman koruma hareketidir. Ticari amaçlı ağaç kesimine ve hükûmetin ormansızlaştırma politikalarına karşı çıkan protestocular 1970'lerde ağaçlara sarılarak, kesilmemeleri için kollarını ağaçlara dolamışlardır.