İçeriğe atla

Maria Laina

Maria Laina
Doğum1947
Patra, Yunanistan
Ölüm27 Aralık 2023 (76 yaşında)
Atina, Yunanistan
MeslekŞair, eleştirmen, yazar ve çevirmen
MilliyetYunan
EğitimAtina Üniversitesi
Dönem1968–2003
Önemli ödülleri
  • Devlet Şiir Ödülü (1993)
  • Cavafy Ödülü (1996)

Maria Laina (Yunanca:Μαρία Λαϊνά; 1947, Patra – 27 Aralık 2023, Atina), Yunan şair, eleştirmen, yazar ve çevirmen.

Hayatı

Laina, 1947'de Patra, Yunanistan'da doğdu. Atina Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi görsede bunun yerine çevirmen, eleştirmen, senarist, metin editörü, Yunanca profesörü ve radyo yapımcısı olarak çalıştı.

1968'de başladığı edebi kariyerini 2023 yılındaki ölümüne kadar sürdürdü. Laina, 1970'lerde, özellikle 1967-1974 Yunan askeri cuntasının sonlarına doğru ve Metapolitefsi'nin ilk yıllarında eserlerini yayınlamaya başlayan Yunan yazarlara atıfta bulunan bir edebi terim olan Genia tou '70 (yani '70'ler Kuşağı) olarak adlandırılan gruba mensuptu.

Laina, Rodinos Fovos (Ρόδινος φόβος) adlı derlemesiyle 1993'te Devlet Şiir Ödülü'ne ve 1996'da Giorgos Markopoulos ile birlikte Cavafy Ödülü'ne layık görüldü. Şiirleri İngilizce, Fransızca ve İspanyolcaya çevrilmiştir.[1]

Ölümü

Laina, 27 Aralık 2023'te Atina, Yunanistan'da 76 yaşında öldü.[2][3]

Seçme çalışmaları

Şiirleri

  • Ενηλικίωση ("Yaşlanma Dönemi"), 1968
  • Επέκεινα ("Bundan sonra"), 1970
  • Αλλαγή τοπίου ("Manzara Değişikliği"), 1972
  • Σημεία στίξεως ("Noktalama İşaretleri"), 1979
  • Δικό της ("Kendi"), 1985
  • Ρόδινος φόβος ("Gül korkusu"), 1992 ve Sarah McCann tarafından İngilizceye çevrildi[1]
  • Εδώ ("İşte"), 2003

Çevirileri

  • Ezra Pound, Η Αλφαβήτα της μελέτης ("Okumanın ABC'si"), 1974
  • Katherine Mansfield, Μακαριότητα ("Mutluluk"), 1981
  • T. S. Eliot, Για την ποίηση ("Şiir ve Şairler Üzerine"), 1982

Kaynakça

  1. ^ a b "Rose Fear". www.goodreads.com. 22 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2021. 
  2. ^ Πέθανε η ποιήτρια Μαρία Λαϊνά 28 Aralık 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Yunanca)
  3. ^ "Πέθανε η ποιήτρια Μαρία Λαϊνά - Zougla" (Yunanca). 27 Aralık 2023. 28 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan Radyo Televizyonu</span>

Yunan Radyo Televizyonu (ERT) (Yunanca: Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση AE (ΕΡΤ), romanize: Elliniki Radyofonya Tileorasi SA), Yunanistan merkezli bir devlet radyo ve televizyon ağıdır. 1938 yılında kurulmuştur. Merkezi Atina'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan mutfağı</span>

Yunan mutfağı, Yunanistan'ın ulusal mutfağıdır. Yüzlerce yıllık Yunan kültürünün mirasçısı mutfaktır. Balkan ve Akdeniz mutfaklarının bir parçasıdır. Girit mutfağını da kapsar. Zeytinyağlı yiyecekler ağırlıklıdır. Batı Anadolu Türk mutfağıyla çok büyük benzerlikler taşır.

Maria Kozakou, Yunan gazeteci, yapımcı ve sunucu.

<span class="mw-page-title-main">Prokopis Pavlopulos</span> 7. Yunanistan cumhurbaşkanı

Prokopis Pavlopulos,, Yunan avukat, üniversite profesörü ve siyasetçi. 2015 yılından 2020 yılına kadar Yunanistan'ın 7. Cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Ayrıca 2004-2009 yılları arası Yunanistan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı da yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan sineması</span>

Yunanistan sineması uzun ve zengin bir tarihe sahiptir. Zaman zaman savaş ya da siyasi istikrarsızlık nedeniyle baskıya uğramasına rağmen Yunanistan film endüstrisi iç pazara hakim olmuş ve uluslararası başarıya ulaştı. Yunan filmlerinin özellikleri arasında dinamik bir konu, güçlü karakter gelişimi ve erotik temaları mevcuttur. Kayıp (1982) ve Sonsuzluk ve Bir Gün (1998) filmleri Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazandı. Beş Yunan filmiyse Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın Mihver Devletleri tarafından işgali</span>

Yunanistan'ın Mihver Devletleri tarafından işgali, Yunanistan'ın II. Dünya Savaşı sırasında Mihver devletleri tarafından işgal edilmesini tanımlamaktadır. Nisan 1941 tarihinde Nazi Almanyası, Ekim 1940'tan bu yana Yunanistan ile savaş halinde olan müttefiki Faşist İtalya'ya yardım etmek için Yunanistan'ı işgal etti. Girit'in işgalini takiben, Yunanistan'ın tamamı Haziran 1941'de işgal edildi. Anakaranın işgali Almanya ve müttefiki Bulgaristan'ın Ekim 1944'ün başlarında Müttefiklerin baskısı altında çekilmeye zorlanmasına kadar sürdü. Ancak, Mayıs ve Haziran 1945'te Almanya'nın teslim olmasına kadar Girit ve bazı Ege Adaları Nazi kontrolünde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Katerina Sakelaropulu</span> 8. Yunanistan cumhurbaşkanı

Katerina Sakelaropulu, Yunan hukukçu ve siyasetçi. 13 Mart 2020'den beri Yunanistan Cumhurbaşkanı olarak görev almaktadır. Bundan önce, 2018-2020 yılları arasında Yunanistan'ın en yüksek idare mahkemesi olan Danıştay başkanlığı görevinde bulundu.

Nikos Ksiluris ya da bilinen diğer bir adıyla Psaronikos, Yunan besteci ve şarkıcıdır. Girit’in Anogeia kasabasında doğdu. Diğer ikisi de Girit müziğinin büyük müzisyenleri Antonis Ksiluris ya da lakabıyla Psarantonis ile Yannis Ksiluris ya da lakabıyla Psaroyannis olan üç kardeşten en büyüğüydü. Müziği, Yunan ruhunu yakaladığı için kendisine Girit'in Başmeleği dendi.

<span class="mw-page-title-main">Tolis Voskopulos</span>

Apostolos "Tolis" Voskopoulos, Yunan şarkıcı, oyuncu ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Anestis Vlahos</span> Yunan oyuncu (1934-2021)

Anestis Vlahos –, Yunan aktör ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mihal Suço</span> Boğdan Prensi, Bâb-ı Âli tercümanı

Mihal Suço veya Vodas Fenerli Rumlardan Suço ailesinden gelen, 12 Haziran 1819 ve 29 Mart 1821 yılları arasında Boğdan Prensliği yapmış bir soyludur. Filiki Eterya'ya üyeydi, Boğdan ve Eflak'ta Yunan Devrimi'ni destekledi ve Yunanistan'ın kurulmasından sonra ülke dışında büyükelçisi olarak görev yaptı.

Dimitrios Talaganis Yunan sanatçı, mimar, şair ve şehir plancısı.

Rosita Sokou, Yunan gazeteci, yazar, çevirmen ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Kostas Vuças</span>

Kostas Vuças , Yunan aktör, yönetmen ve yazar.

Marietta Giannakou, Yeni Demokrasi üyesi bir Yunan politikacıydı. Yunanistan Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanı olarak görev yaptı.

Irene "Rena" Koumioti, Yunan aktris, şarkıcı ve müzisyen.

Giorgos Georgiou, Yunan spor gazetecisi, radyo ve televizyon sunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Vassilis Vassilikos</span>

Vassilis Vassilikos, Yunan siyasetçi, yazar ve diplomat.

Kostis Gontikas yada Gondikas, Yunan siyasetçi.