İçeriğe atla

Maria Karapetyan

Maria Karapetyan (d. 20 Şubat 1988), Ermenistanlı siyasetçi ve Ermenistan Ulusal Meclisi'nin Sivil Sözleşme üyesidir. Erivan'daki Uluslararası Kalite Okulları'nda öğretmen olarak çalışmış ve 2018 yılında parlamentoya seçilmiştir. Karapetyan, feminist ve Ermeni LGBT topluluğuna verdiği destekle tanınmaktadır.[1]

Erken yaşam ve eğitim

Maria Karapetyan, 20 Şubat 1988'de Vanadzor, Sovyet Ermenistan'da doğdu. Erivan Brusov Devlet Üniversitesi'nde Kültürlerarası İletişim okudu ve 2008'de lisans, 2010'da yüksek lisans derecesi aldı. Daha sonra Roma'ya taşınmış ve 2013-2015 yılları arasında Roma Tre Üniversitesi'nde Uluslararası İşbirliği, İnsan Hakları ve Avrupa Birliği Politikası üzerine eğitim almıştır.[1][2] Aynı zamanda Rondine, Arrezzo'daki Cittadella della Pace'ye öğrenci olarak kabul edildi.

Profesyonel kariyeri

Lisans derecesini aldıktan sonra 2008-2013 yılları arasında Erivan'daki Uluslararası Kalite Okulları'nda öğretmen olarak çalışmıştır.[2] 2011-2018 yılları arasında "Journal of Conflict Transformation"ın Kafkasya edisyonunun yayın kurulunda yer almıştır.[]

Siyasi kariyeri

Karapetyan'ın siyasi aktivizmi Serge Sarkisyan karşıtlığı ile başladı. Geceleri, bir grup siyasi aktivistle birlikte, 2018 Ermeni Devrimi'ni desteklemek için Erivan'ın önde gelen caddelerine Reject Serzh sloganını kullandı.[1] Erivan'daki Cumhuriyet Meydanı'nda kadın ve erkekler için eşit hakları savunduğu sözde "Sisters" konuşmasıyla tanındı.[1][1] Aralık 2018 parlamento seçimleri'nde Benim Adımım İttifakı bünyesindeki Sivil Sözleşme'nin adayı olarak seçilmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Maria Karapetyan, a Feminist and LGBT Ally". Equality Armenia (İngilizce). 7 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2021. 
  2. ^ a b c Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; :0 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Serj Sarkisyan</span> 3. Ermenistan devlet başkanı

Serj Azati Sarkisyan, 30 Haziran 1954, Hankendi), Ermeni siyasetçi ve Ermenistan eski başbakanıdır. 2008 ve 2018 yılları arasında Ermenistan'ın devlet başkanı olarak görev yapmıştır. Devlet başkanlığı görevinin ardından meclis tarafından başbakan seçilen Sarkisyan'nın başbakan seçilmesine karşı başlatılan eylemler sonucunda 23 Nisan 2018'de Ermenistan başbakanlığı görevinden istifa etmiştir. Makama vekaleten Karen Karapetyan atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da LGBT hakları</span>

Ermenistan'da LGBT hakları, 2003 yılından bu yana yasaldır ancak LGBT hakları ülkenin kuruluşundan bu yana değişmiş değildir. Eşcinsellik Ermenistan toplumunun bir kısmında tabu konusu olmaya devam etmekle birlikte LGBT bireyler için ayrımcılık karşıtı yasa yoktur. Erkek ve kadın hemcins cinsel aktivite cinsel rüşt yaşını gözetmek şartıyla yasaldır. Ancak ülkede eşcinsel ilişki ve birlikteliklere yönelik haklar ve anayasada ayrımcılık karşıtı bir yasa mevcut değildir. Yine ülkede eşcinsellik karşıtlığı yaygın olmasına karşın ülke genelinde ihbar olmaması da dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karen Demirciyan</span>

Karen Demirciyan, Sovyet ve Ermeni siyasetçidir. 1974 ile 1988 yılları arasında Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin genel sekreterliğini yapmıştır. 1990'ların sonlarında tekrar politikaya atılan Demirciyan, Ermenistan Millî Meclisi'nde meclis başkanı seçildiği 1999 yılında meclisi basan silahlı bir grup tarafından öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Karen Karapetyan</span> 14. Ermenistan başbakanı

Karen Karapetyan, Ermeni siyasetçi. 13 Eylül 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından Ermenistan başbakanı olarak atandı. Bundan önce 2010-2011 yılları arasında Erivan Belediye Başkanı olarak görev aldı. 28 Ekim 2011 tarihinde görevinden istifa ederek, Kasım 2011'de Taron Margaryan yerine belediye başkanı seçildi. İstifasından sonra Gazprom için çalışmaya devam etmek için Rusya'ya döndü. 17 Nisan 2018 tarihinde başbakanlık görevini Serj Sarkisyan'a devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aram Gasparoviç Sarkisyan</span>

Aram Gasparoviç Sarkisyan, Ermeni politikacı, Rus Dili ve Edebiyatı eğitmeni, komünist ve sosyal demokrat aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Nikol Paşinyan</span> 15. Ermenistan başbakanı

Nikol Vovayi Paşinyan, 8 Mayıs 2018'de Ermenistan başbakanı olarak göreve başlayan Ermeni siyasetçi, eski gazeteci ve editör. Asıl mesleği gazetecilik olan Paşinyan 1998'de kendi gazetesini kurdu ancak bir sene sonra gazetesi iftiralı yazı içerdiği gerekçesiyle kapatıldı. Dönemin Ulusal Güvenlik Bakanı Serj Sarkisyan'a hakaret ettiği gerekçesiyle bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1999-2012 yılları arasında Haykakan Zhamanak adlı gazetenin editörlüğünü yaptı. Ermenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan'ın destekçisi olmakla birlikte, ikinci cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, Savunma Bakanı Serj Sarkisyan ve onların müttefiklerine karşı eleştirel bir duruş sergiledi. Ermenistan'ın Rusya ile olan yakın ilişkilerini eleştirdi ve Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurulması gerektiğini belirtti.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da turizm</span>

Ermenistan'da turizm, turist sayısının her yıl ülkeyi ziyaret eden yarım milyon kişiyi aştığı 1990'lardan bu yana Ermeni ekonomisi için kilit bir sektör olmuştur. Ermenistan Ekonomi Bakanlığı, uluslararası turistlerin çoğunun Rusya, AB ülkeleri, ABD ve İran'dan geldiğini bildirmektedir. Nispeten küçük boyutlu olmasına rağmen, Ermenistan'ın dört UNESCO dünya mirası alanı vardır.

Hayazn 2009 yılında sivil bir örgüt olarak kurulmuş bir Ermeni milliyetçisi siyasi partidir. 2013'te kendisini siyasi parti ilan etti ve 2014'te bu şekilde tescil edildi.

Görev Partisi 2 Şubat 2013 tarihinde kurulmuş bir Ermeni siyasi partisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sivil Sözleşme (Ermenistan)</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Sivil Sözleşme, Ermenistan'da faaliyet gösteren merkezci bir siyasi partidir.

Yeni Zamanlar Aram Karapetyan liderliğinde kurulan Ermenistan'da merkezci bir siyasi partidir. 2006 yılında kurulmuştur ve 24.077 üyesi vardır. Merkezi Erivan şehridir.

Pan-Ermeni Ulusal Hareketi veya Ermeni Tüm-ulusal Hareketi Ermenistan'da bir siyasi partiydi.

Halk Partisi 1995 yılında Ermenistan'da kurulmuş bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Liberal Ulusal Parti (MIAK)</span>

Birleşik Liberal Ulusal Parti, Ermenice baş harfleriyle de bilinir, 2007 yılında kurulan ve merkezi Erivan, Ermenistan'da bulunan bir Ermeni ulusal liberal siyasi partisidir. Kurucu ortak Levon Martirosyan, 2012 yılında Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi'nden milletvekili seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik İşçi Partisi (Ermenistan)</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Birleşik İşçi Partisi Ermenistan'da sosyal demokrat bir siyasi partidir. Gurgen Arsenyan liderliğindedir.

Hür Demokratlar Ermeni liberal, Avrupa yanlısı bir partidir. 2011 yılında Khachatur Kokobelyan tarafından kurulmuştur.

Çıkış İttifakı veya Yelk İttifakı veya kısaca Yelk veya Çıkış, Ermenistan'daki üç siyasi partinin liberal bir siyasi ittifakıydı: Sivil Sözleşme, Aydınlık Ermenistan ve Hanrapetutyun Partisi. 12 Aralık 2016'da, 2017 Ermeni parlamento seçimlerinden önce oluşturulmuştur. Liderleri Edmon Marukyan, Nikol Pashinyan ve Aram Sargsyan idi. İttifak, kurucu partilerinin 2018 parlamento seçimlerine ayrı ayrı katılmayı kabul etmelerinin ardından 12 Eylül 2018'de feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Tek Ermenistan Partisi</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Tek Ermenistan Partisi Ermenistan'da merkezci bir siyasi partidir. 19 Şubat 2019 tarihinde Arthur Gazinyan tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ruben Rubinyan</span> Ermeni siyasetçi ve diplomat

Ruben Rubinyan Ermeni siyasetçi ve diplomat. 3 Ağustos 2021'den beri Ermenistan Ulusal Meclisi başkan yardımcılığı görevini yürüten Rubinyan, bu görevinden önce 2018-19 yılları arasında Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev aldı. Ayrıca Sivil Sözleşme Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da eğitim</span>

Ermenistan'da eğitim sosyal hizmetler arasında en hızlı gelişeni olurken, sağlık ve sosyal hizmetler, Ermenistan'ın 1991'deki bağımsızlığını takiben Sovyet döneminin temel devlet planlı yapısını korumaya çalıştı. Bugün Ermenistan, Avrupa Yükseköğretim Alanı hedeflerini takip ederken, yükseköğretim sistemi için de yeni bir vizyon uygulamaya çalışmaktadır. Eğitim ve Bilim Bakanlığı ülkedeki eğitimi denetler.