İçeriğe atla

Maria (III. Leon'un eşi)

Maria
Augusta
Bizans İmparatorluğu imparatoriçesi
Hüküm süresi717–741
Doğum7. yüzyıl
Ölüm8. yüzyıl
Eş(ler)iIII. Leon
Çocuk(lar)ıAnna
V. Konstantinos
İrini
Kosmo
Tam adı
Maria (Μαρία)
Hanedanİsauria Hanedanı
İsauria Hanedanı
Kronoloji
III. Leon717–741
Ortak imparator olarak V. Konstantinos ile, 720–751
V. Konstantinos741–775
Ortak imparator olarak IV. Leon ile, 751–775
Artabasdos741–743
Gaspçı
IV. Leon775–780
Ortak imparator olarak VI. Konstantinos ile, 776–780
VI. Konstantinos780–797
İrini'nin naipliği altında, 780–790 ve ortak imparator olarak, 792–797
İrini naibe imparatoriçe olarak 797–802
Veraset
Öncül:
Yirmi Yıllık Anarşi
Ardıl:
Nikiforos Hanedanı

Maria (Yunanca: Μαρία; ö.718'den sonra) Bizans İmparatorluğu'nun III. Leon'un imparatoriçe eşidir.[1][2]

İmparatoriçeliği

Maria'nın kocası III. Leon ve oğlu V. Konstantinos y. 751–775

Bizans İmparatorluğu'nun tahtı 710'ların başında itibaren istikrarsızdı. II. Justinianos 711'de tahttan indirildi ve idam edildi. Tahttan indirilmesini Filippikos (711-713), II. Anastasios (713-715) ve III. Theodosios'un (715-717) kısa saltanatları izledi. Üçü de Bizans ordusunun bazı kesimleri tarafından darbe sonrasında tahta çıkarılmışlardı.

Anatolikon Theması'nın Stratigos'u Leon ve Armeniakon Theması'nın Stratigos'u Artabasdos isyanları ile Theodosios'u tahttan indirmeyi başarmışlardır. 25 Mart 717'de Leo, Ayasofya'da imparator ilan edilmiştir. Maria bu noktada İmparatoriçe eşi olarak tarihi kayıtlara girmiştir.

Temmuz 718'de Maria, Emevi Halifeliği generali Mesleme bin Abdülmelik tarafından devam eden Konstantinopolis Kuşatması sırasında Konstantinos'u doğurmuştur. Aynı yılın Ağustos ayında kuşatma kırıldı ve Emevi güçleri geri çekilmiştir. 25'inde Maria'ya Augusta unvanı verilmiş ve oğlu Konstantinopolis Patriği I. Germanos tarafından vaftiz edilmiştir. Konstantinos, Ağustos 720'de ortak imparator ilan edilmiştir.

Leon, 18 Haziran 741'de ölümüne kadar İmparator olarak kalmıştır. Maria'nın akıbeti bilinmemektedir.

Çocukları

Maria ve III. Leon'un bilinen dört çocuğu vardır:

  • Artabasdos'un karısı Anna (yaklaşık 705 - 772'den sonra).
  • V. Konstantinos[3][4] (Temmuz 718 - 14 Eylül 775).
  • İrini.
  • Kosmo.

Diğer iki kızın isimleri ve gömüldüğü yer VII. Konstantinos tarafından De Ceremoniis'te kaydedilmiştir. Ancak onlar hakkında başka hiçbir şey bilinmemektedir.

Kaynakça

  1. ^ Judith Herrin (2013). Unrivalled Influence: Women and Empire in Byzantium. Princeton University Press.
  2. ^ Philip Grierson (1973). Catalogue of the Byzantine Coins in the Dumbarton Oaks Collection and in the Whittemore Collection. Dumbarton Oaks.
  3. ^ Timothy Dawson, Graham Sumner (2015). By the Emperor's Hand: Military Dress and Court Regalia in the later Romano-Byzantine Empire. Frontline Books. "Theofanês records that Maria, wife of Leo III, attended the baptism of their son, Constantine."
  4. ^ Gregory E. Roth. AuthorHouse, 2012. Paradox Beyond Nature: An Eastern Orthodox and Roman Catholic Dialogue on the Marian Homilies of Germanos I, Patriarch of Constantinople (715—730).

Dış bağlantılar

Maria (III. Leon'un eşi)
İsaurya Hanedanı
Doğumu:  ? Ölümü:  ?
Kraliyet Unvanları
Önce gelen
Theodora
Bizans İmparatoriçe eşi
717–741
Sonra gelen
Çiçek ve Anna

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Filippikos</span> 711-713 arasında Bizans imparatoru

Filippikos Bardanes,. Asıl adı Vardan (???? –ö. 713). 711-713 arasında Bizans imparatoru. Hükümdarlığı sırasında papalık ile anlaşmazlığa düşmüş, imparatorluk topraklarını Bulgar ve Arap istilacılara karşı savunmakta başarısız kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Nikiforos</span>

III. Nikiforos Botaneiates, 1078 ile 1081 arasında Bizans imparatoru. Tanınmış bir general olarak tahtı bir darbe ile eline geçirmiş ve üç yıllık bir saltanattan sonra, bir başka darbe ile imparatorluktan indirilmiştir.

Artabasdos veya Artabasdus, Haziran 741 ile Kasım 743 arasında Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">III. Leon</span> Bizans imparatoru

III. Leon, 717'den 741'deki ölümüne dek hüküm süren Bizans imparatoru. Tahta geçmesi ile birlikte 695'ten beri süregelen Yirmi Yıllık Anarşi dönemini sonlandıran III. Leon döneminde Arapların Konstantinopolis kuşatması püskürtülmüş, Ekloga adında yeni bir kanun yazılmış ve ikonoklazm başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leontios</span>

Leontios veya Leontius, ,, 695 ile 698 döneminde Bizans imparatorluğu imparatoru olmuştur. Bir gaspçı hanedansız imparator olarak II. Justinianos'a karşı bir isyanla ile imparator olmuş ve bir donanma komutanı olan III. Tiberios tarafından isyanla tahttan indirilmiştir. Leontias'in asıl adı ve tahtta iken kullandığı adı Leo olup zamanındaki ve sonraki Bizanslı tarihçiler onu Leontias diye anmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">IX. Konstantinos</span>

IX. Konstantinos Monomakos (Yunanca: Κωνσταντίνος Θ΄ Μονομάχος 'Konstantinos Monomahos';, 1042-1055 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">II. Anastasios</span>

II. Anastasios, 713-715 yılları arasında hüküm süren Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">III. Theodosios</span>

III. Theodosios veya Teodosyos, Mayıs 715 - 25 Mart 717 döneminde hüküm süren Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">VI. Konstantinos</span>

VI. Konstantinos 780 ile 797 döneminde Bizans İmparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Armeniakon</span>

Armeniakon Theması, daha doğrusu Armeniakların Theması kuzeydoğu Küçük Asya'da yer alan Bizans İmparatorluğu theması.

<span class="mw-page-title-main">Anatolikon</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Anatolikon Theması daha doğrusu Anatoliklerin Theması olarak bilinir, Orta Küçük Asya'da bir Bizans theması idi. Kuruluşundan itibaren, themaların en büyük ve en kıdemli olanıydı ve askeri yöneticileri (stratēgoi) güçlü bireylerdi, bunların birçoğu imparatorluk tahtına yükseldi veya tahtı ele geçirmek için başarısız isyanlar başlattılar. Thema ve ordusu, 7-10. Yüzyıl Arap-Bizans savaşlarında önemli bir rol oynadı, ardından 1070'lerin sonlarında Selçuklu Türkleri tarafından fethine kadar süren göreli bir barış dönemi yaşadı.

Çiçek, Hazar Kağanı Han Bihar'ın kızı ve Bizans İmparatoru V. Konstantinos'un ilk eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans isyan ve iç savaşları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Doğu Roma ya da Bizans İmparatorluğu (330-1453) tarihi boyunca gerçekleşmiş iç savaş ya da diğer iç huzursuzlukların listesidir. Tanım, Bizans İmparatorluğu sınırları içerisinde en az bir muhalefet liderinin iktidara karşı gerçekleştirdiği herhangi bir ihtilaftır. Harici ihtilaflar için, Bizans savaşları listesine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Opsikion</span> Bizans Bölgesi (thema)

Opsikion Theması basitçe Opsikion, kuzeybatı Küçük Asya'da bulunan bir Bizans themasıdır. İmparatorluk maiyet ordusundan yaratılan Opsikion, Konstantinopolis'e en yakın konumda bulunan ilk themaların en büyük ve en prestijli olanıydı. 8. yüzyılda çeşitli isyanlara karıştı, yaklaşık 750'de üçe bölündü ve eski üstünlüğünü kaybetti. Dördüncü Haçlı Seferi sonrasına kadar orta kademe bir thema olarak hayatta kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Thrakesion</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Trakyalı Theması, daha düzgün bir şekilde Trakyalıların theması olarak söylenir, Batı Küçük Asya'da Bizans İmparatorluğu themasıdır. 7. yüzyılın ortalarında veya 8. yüzyılın başlarında eski Trakyalılar ordusunun yerleştirilmesi ile oluşturulmuştur ve adını almıştır, Konstantinopolis'e yakınlığı nedeniyle varoluşu boyunca İmparatorluğun daha büyük ve daha önemli themalarından biri olmuştur. Trakyalıların theması 14. yüzyılın başlarında bölge Anadolu beyliklerinin eline geçmesine kadar hayatta kalan en uzun ömürlü themalardan biri olmuştur.

Karabisianoi, orta 7. yüzyıldan erken 8. yüzyıla kadar Bizans donanması'nın dayanak noktasıdır. Kelime olarak Yunanca "gemiler" için karabos ya da karabis ve "gemiler için insanlar, denizciler" anlamına gelmektedir. Karabisianos, Bizans İmparatorluğu'nun ilk sabit deniz kurumudur, denizde İslam'ın yayılışının önüne geçmek için kurulmuştur. 718-730 arası bir zaman kaldırılmış ve yerine bir dizi denizci thema kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yirmi Yıllık Anarşi</span> Bizans İmparatorluğunda 20 yıl süren istikrarsızlık dönemi

Yirmi Yıllık Anarşi, Bizans İmparatorluğu'nda 20 yıl süren istikrarsızlık dönemi, 695 yılında II. Justinianos'un ilk tahttan indirilişi ile başlar, İsaurya Hanedanı'nın başladığı III. Leon'nın 717 yılında tahta çıkmasıyla biter.

<span class="mw-page-title-main">Sisam (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Sisam Theması geç 9. yüzyılda Ege Denizi'nin doğusunda kurulmuş Bizans İmparatorluğu theması. Bizans İmparatorluğu'nun denizci themalarından biriydi. Bizans donanması için gemi ve birlik sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mezopotamya (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Mezopotamya günümüzde doğu Türkiye'de yer alan Bizans İmparatorluğu theması. Mezopotamya bölgesi ya da daha eski Roma ve erken Bizans Mezopotamya eyaleti ile karıştırılmamalıdır.Thema, Arsanias Nehri ile Çemişgezek arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Hersonos (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Hersonos Theması başlangıçta ve resmî olarak Klimata olarak adlandırılan, merkezi Kırım'da, Hersonisos'da bulunan bir Bizans theması idi.