İçeriğe atla

Mari Kalkun

Mari Kalkun (2015)

Mari Kalkun (1 Nisan 1986 doğumlu)[1] çağdaş halk müziği konusunda çalışan Estonyalı bir şarkıcı ve müzisyen. Runorum topluluğu ile yurtiçi ve yurtdışında konserler verdi ve 2007'den bu yana pek çok albüm yayınladı. 2013 yılında Estonya'nın Ethno Müzik Ödülleri'nde en iyi şarkıcı seçildi.[2] 2018 albümü Ilmamõtsan, Estonya'nın geleneksel halk müziğinden, özellikle de güneydoğu Estonya'daki yerli Võru köylerinden esinlenen şarkılardan oluşmaktadır.[3][4][5]

Biyografi

1 Nisan 1986'da doğan Mari Kalkun, Estonya'nın güneydoğusundaki Võru bölgesinde büyümüş ve çocukluğundan beri ormanlık alanlardan, kuşlardan ve bataklıklardan ilham almıştır.[3] Kuzeni Andreas Kalkun beraber çalıştığı müzisyen ve folkorist'dir.[6]

İlk olarak Viljandi Kültür Akademisi'nde kültür yönetimi okumuştur. Daha sonra Estonya Müzik ve Tiyatro Akademisi'nde müzik eğitimi almıştır. Finlandiya, Helsinki'deki Sibelius Akademisi'nde değişim öğrencisi olmuştur. Geleneksel şarkılar alanında yüksek lisans derecesi ile mezun olmuştur.[7] Halk müziğini cazla birleştirme alanında önemli eserleri vardır.[8]

Kalkun sadece şarkı söylemekle kalmayıp, kendi bestelerini de yapmaktadır. Aralarında Estonya kanunu, piyano, akordeon ve gitar da dahil olmak üzere çeşitli enstrümanlar çalmaktadır. İlk solo albümü Üü tulõk'ı (Gecenin Gelişi) 2007'de çıkardı. Başarısı sayesinde Fransa, İngiltere, Finlandiya ve Rusya'da konserler verdi. 2009'da Estonyalı sanatçı Pastacas ile birlikte albümlerinin de yayınlandığı Japonya'da sahne aldı.[8]

Daha sonraki albümleri arasında, Finlandiyalı grubu Runorum ile birlikte Dear Rain (2010), Tii ilo (2015) ve yerel Võru lehçesiyle Upa-upa ubinakõnõ (2015) yer almaktadır.[2] Ilmamõtsan, Kasım 2017'de piyasaya sürülmüştür. Çoğu yerel şairlerden esinlenerek Kalkun tarafından yazılmış Estonca ve Võru dillerinde 12 şarkıdan oluşmaktadır.[9]

Kaynakça

  1. ^ "Mari Kalkun". BBC. 5 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2019. 
  2. ^ a b "Mari Kalkun". Nordic Notes. 9 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2019. 
  3. ^ a b "Filigrane Klangwelten aus Estland" (Almanca). Deutschlandfunk. 4 Nisan 2019. 9 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2019. 
  4. ^ Spencer, Neil (24 Haziran 2018). "Mari Kalkun: Ilmamõtsan review – mesmerising Estonian forest folk". The Guardian. 9 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2019. 
  5. ^ "Mari Kalkun: Ilmamõtsan". RootsWorld. 2018. 10 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2019. 
  6. ^ "Mari Kalkuni uus sooloplaat "Ilmamõtsan" muugib lahti metsa ja maailma". Võrumaa arenduskeskus (Estonca). 10 Kasım 2017. 3 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2021. 
  7. ^ "Mari Kalkun". Õunaviks. 3 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2019. 
  8. ^ a b "Rändlaulik Mari Kalkun - andekas nagu kurat (8)" (Estonca). Maaleht. 7 Nisan 2013. 11 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2019. 
  9. ^ "Mari Kalkun" (Estonca). Allstarz.ee. 19 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Estonya</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Estonya ya da resmî adıyla Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devletidir. Kuzeyinde Finlandiya Körfezi ve Finlandiya, güneyinde Letonya, batısında Baltık Denizi ve İsveç, doğusunda Peipus Gölü ve Rusya bulunmaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Tallinn'dir. Estonya toprakları anakara ve Baltık Denizi'ndeki 2.222 adadan oluşur. Nemli karasal iklim görülür. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu bir Fin halkı olan Estonlar oluşturmaktadır. Ülkenin resmî dili, Finceden sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci Baltık-Fin dili olan Estoncadır. Yapılan araştırmalara göre Estonya, Avrupa'nın; komşusu Finlandiya'dan sonra en temiz ikinci ülkesi, yaşam kalitesi en yüksek dokuzuncu ülkesi, en güvenli beşinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Finlandiya</span>

Finlandiya, 1961 yılından beri kez katılmıştır. Finlandiya yarışmada ilk kez 2006 yılında Lordi müzik grubunun seslendirdiği "Hard Rock Hallelujah" adlı şarkısıyla birinci olmuştur. Finlandiya'nın önceki en iyi sonucunu 1973 yılında Marion Rung'un seslendirdiği "Tom Tom Tom" adlı şarkısıyla altıncı olarak almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Võro dili</span>

Võro dili, Fin-Ugor dillerinin Baltık-Fin koluna mensup bir dildir. Geçmişte Estoncanın Güney Estonca lehçelerinden biri olarak tanımlansa da günümüzde başlı başına bir dil olarak kabul görmektedir. Dili konuşan halk, günümüzde Estonya'nın azınlık dilleri arasında yer alma girişimlerinde bulunmaktadır. Dilin 70,000 kadar konuşanı olup konuşanlara da Võro adı verilmektedir. Bu dili konuşanların büyük çoğunluğu, Güney Estonya'daki Võru bölgesindeki sekiz bucakta bulunmaktadır. Bu bucaklar, Karula, Harglõ, Urvastõ, Rõugõ, Kanepi, Põlva, Räpinä ve Vahtsõliina şeklindedir. Ancak bunun dışında başkent Tallinn ve Tartu gibi kentlerde de dilin konuşanlarına rastlamak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Ott Lepland</span>

Ott Lepland, Eston şarkıcı. 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya'yı temsil etmiş ve yarışmayı 120 puanla altıncı sırada tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birgit Õigemeel</span>

Birgit Õigemeel, Estonyalı müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Liis Lemsalu</span> Estonyalı müzisyen

Liis Lemsalu, Estonyalı müzisyen.

Estonya, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Estonya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Eesti Rahvusringhääling (ERR) tarafından düzenlenen "Eesti Laul" isimli ulusal final doğrultusunda Elina Born & Stig Rästa ikilisi Estonya'yı "Goodbye to Yesterday" şarkısı ile temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suntribe</span>

Suntribe, Eston kız müzik grubu. 2005 yılında yapılan 50. Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Grubun resmi üyeleri Mari-Leen Kaselaan, Rebecca Kontus, Laura Põldvere ve Jaanika Vilipo'dur. Beşinci üye Daana Ots daha sonra katılmıştır. Grup ön seçim turu Eesti Laul'a "Let's Get Loud" adlı şarkıyla katılmış, 10.583 oy alarak yarışmayı kazanmış, böylece Ukrayna'nın Kiev kentinde yapılan 2005 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya'yı temsil etmeye hak kazanmıştır. Estonya yarı finalde 20. olarak finale çıkma hakkını kaybetmiştir. Grup üyeleri yarışma sonrası solo kariyerine devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Silvi Vrait</span> Şarkıcı

Silvi Vrait, Eston şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Jüri Pootsmann</span>

Jüri Pootsmann, Eston şarkıcı. Eesti otsib superstaari'nin altıncı sezonunu kazandı ve 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya'yı "Play" isimli şarkısıyla temsil etti. Yarı finalde aldığı 24 puanla sonuncu oldu ve ülkesini finale taşıyamadı.

Estonya, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Mihkel Mattisen, Timo Vendt, Ksenia Kuchukova ve Elina Nechayeva'nın yazdığı "La forza" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Elina Nechayeva seslendirmiştir. Eston yayıncı Eesti Rahvusringhääling (ERR) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Estonya'yı temsil eden kişiyi Eesti Laul 2018 yarışması'nda seçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Elina Nechayeva</span> Eston şarkıcı

Elina Nechayeva, Eston soprano.

Eesti Laul Eston yayıncı Eesti Rahvusringhääling (ERR) tarafından organize edilen müzik organizasyonudur. Yarışma aynı zamanda 2009 yılından beri Estonya'nın Eurovision Şarkı Yarışması için temsilcisinin ve şarkısının belirlendiği ulusal final etkinliğidir. 1993 yılından beri Estonya'nın Eurovision temsilcisinin belirlendiği eski Eurolaul festivali yerine yarışma 2009 yılında oluşturulmuştur. Oluşturulduğundan beri yarışma Estonya en popüler programlardan biri haline gelmiş, aynı zamanda radyo ve internet yayını da yapılmaktadır. 2012 yılında, Estonya'da yarı finalleri ortalama 199 bin kişi izlediği ve Finali ise 296 bin kişinin üzerinde izlediği belirlenmiştir. Yarışma ERR tarafından önceki yarışmadan farklı olarak tanıtılmıştır. Eesti Laul, Estonyalı müzik zevklerinin bir Avrupalı seyirciye tanıtılması amacıyla Estonya yarışması olarak yapılması kararlaştırılmıştır. Yarışmanın seçim sürecinde yayınlanan şarkıların tüm bilgileri ile online ortamda sunulmaktadır.

Estonya, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Eston yayıncı Eesti Rahvusringhääling (ERR) tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda Estonya'yı temsil eden katılımcı Eesti Laul 2019 yarışması'nın kazananı "Storm" adlı şarkısıyla Victor Crone olmuştur.

Estonya, 2021 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Eston yayıncı Eesti Rahvusringhääling (ERR) tarafından Hollanda'nın Rotterdam şehrinde yapılan 2021 yarışması'nda Estonya'yı temsil eden katılımcı Eesti Laul 2021 yarışması sonucunda belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Võru tren istasyonu</span>

Võru tren istasyonu, Estonya'nın Võru şehrinde bulunan banliyö tren istasyonudur.

Estonya, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Eston yayıncı Eesti rahvusringhääling (ERR) tarafından İtalya'nın Torino kentinde yapılan 2022 yarışması'nda Estonya'yı temsil eden katılımcı Eesti Laul 2022 yarışması'nın kazananı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kaido Kama</span> Estonyalı politikacı

Kaido Kama Estonyalı bir politikacı, çevreci ve öğretmen. 1992-1994 yılları arasında Estonya Adalet Bakanı ve 1994-1995 yılları arasında Estonya İçişleri Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Võru (kırsal belediye)</span>

Võru kırsal belediyesi, Estonya'nın Võru ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, ülkenin güneydoğusunda Võru kentinin çevresinde yer almaktadır. Yüzölçümü 952 km² olan belediyenin nüfusu 2021 yılı itibari ile 10.699'dur. Belediyenin merkezi Võru olup ayrı bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Kadri Mälk</span>

Kadri Mälk, Eston sanatçı ve mücevher tasarımcısı.