İçeriğe atla

Margot Honecker

Margot Honecker
Margot Honecker, 1986
Halk Eğitim Bakanı
Görev süresi
1963-1989
Yerine gelenWilli Stoph
Kişisel bilgiler
Doğum 17 Nisan 1927(1927-04-17)
Halle, Almanya
Ölüm 6 Mayıs 2016 (89 yaşında)
Santiago, Şili
Partisi Almanya Sosyalist Birlik Partisi
Evlilik(ler) Erich Honecker
Çocuk(lar) Sonja (d.1952)

Margot Honecker (evlilik öncesi soyadı : Feist ; 17 Nisan 1927 - 6 Mayıs 2016) 1963-1989 yılları arasında Doğu Almanya Eğitim Bakanı. Demokratik Almanya Cumhuriyeti Devlet Konsey Başkanı ve Almanya Sosyalist Birlik Partisi SED Merkez Komitesi Genel Sekreteri Erich Honecker'in eşiydi.

Yaşamı

Gençliği

Margot Feist bir ayakkabıcı ve fabrika işçisi baba annenin kızı olarak dünyaya gelir. İlkokulu bitirdikten sonra 1938-1945 yılları arasında Almanya Gençkızlar Birliğine BDM devam eder. Siyasi hayatına başlamadan önce telefon santralcısı olarak başarılı olmuştur. 1945 yılında Doğu Almanya'daki Almanya Komünist Partisine girer. Parti diğer sol partilerle birleşip Sosyalist Birlik Partisi SED adını alınca bu partinin üyesi olmuş olur. Ağabeyi Manfred II. Dünya Savaşından sonra Doğu Almanya'da kurulan Demokratik Almanya Cumhuriyetindeki iktidar partisi olan Sosyalist Birlik Partisi Merkez Komitesinde dış ilişkiler komisyonundadır. Partinin Saksonya bölgesindeki örgütünde daktilocu olarak çalışmaya başlar. 1946 yılında parti yayınını çıkartan kurulun sekretaryasına alınır. 1947 yılında partinin bölge örgütünde kültür ve eğitim sekretaryasına dahil olur.

22 yaşında milletvekili

1950 yılında Demokratik Almanya Cumhuriyeti Halk Meclisine seçilir ve 22 yaşında en genç milletvekili olur. 1953 yılında daha sonra Demokratik Almanya Cumhuriyetinin devlet başkanı olacak olan Erich Honecker ile evlenir. Çiftin kızları Sonja 1 Aralık 1952 günü doğar. Dönemin SED Genel Sekreteri Walter Ulbricht Honecker'in ilk eşinden ayrılmasını ister. Böylece Honecker ikinci eşiyle evlenir.

Eğitim bakanı

1963 yılında Margot Honecker Demokratik Almanya Eğitim Bakanı olur. 1964 yılında sosyalist eğitim sisteminde standartların sağlanması için çıkartılan yasa çalışmalarında yer alır. 1978 yılında 9. ve 10. sınıfların bazı sivil savunma eğitimleri almaları için yaptığı çalışmalar ailelerden ve kiliseden tepki alsa da uygulanacaktır.[1]

1989’dan sonra

1989 yılındaki kabine değişikliği ve Doğu Almanya'nın Batı Almanya tarafından ilhak edilmesi sürecinde görevini Helga Rennet'e bırakacak, görevden alınan eşi Erich honecker ile beraber ülkeden ayrılarak 1991 yılında Moskova 'ya kaçacaktır. Rusya'nın çifti sınırdışı etmesiyle beraber Şili'ye giderler. Kızı Sonja Yánez Betancourt ve Şilili eşi Leo Yánez Betancourt ve torunları Roberto'nun yanına yerleşirler. Moabit Hapishanesinde bir süre tutuklu kalacak olan eşi Erich Honecker daha sonra aileye katılacak ve 29 Mayıs 1994 yılında 81 yaşında karaciğer kanserinden hayata veda edecektir. Geride bırakmak zorunda kaldığı ve devlet tarafından el konan evini geri alabilmek için Almanya'ya karşı dava düşecek ve talebi haksız bulunacaktır.

Şili günleri

2000 yılında Şili Komünist Partisi eski genel sekreteri Luis Corvalan, Margot Honecker ile Doğu Almanya tarihi ile ilgili yaptığı söyleşileri kitap haline getirip basacaktır. Şili'de bulunduğu sürede özellikle tüm Latin Amerika'daki okuma-yazma kampanyalarına destek verir. 19 Temmuz 2008 gününde Nikaragua'daki Sandinista Devriminin 29 yıldönümü şerefine Margot Honecker'e Ruben Dario Kültürel Bağımsızlık ödülü Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega tarafından verilir. Paraguay Devlet Başkanı Fernando Lugo ve Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in katıldığı ödül törenine katılan Honecker törene katılsa da teşekkürlerini sunacak ancak sahneye çıkmayacaktır.[2] Demokratik Almanya Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 60.yıl dönümü sebebiyle Şili'de kendisini ziyaret etmek için gelen Şili Komünist Partisi heyetini kabul eder.[3] 6 Mayıs 2016 tarihinde Şili'nin başkenti Santiago'da hayatını kaybetmiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ 1 Nisan 2016 tarihli 4 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. soL Haber Portalı haberi 1 Nisan 2016 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ "Margot Honecker Nikaragua'da Der Tagesspiel haberi (Almanca)". 10 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2009. 
  3. ^ "soL haber portali, 13 Kasım 2009 tarihinde erişildi". 15 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2009. 
  4. ^ 6 Mayıs 2016 tarihli 24 Horas haberi 6 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İspanyolca) 6 Mayıs 2016 tarihinde erişilmiştir

Hakkında yazılan eserler

  • Luis Corvalán: Gespräche mit Margot Honecker über das andere Deutschland. Übersetzung aus dem Spanischen: Sabine Schell. Berlin: Das Neue Berlin, 2001, 219 S., ISBN 3-360-00950-9
  • Ed Stuhler: Margot Honecker. Eine Biographie. Wien: Ueberreuter, 2003, 223 S., ISBN 3-8000-3871-4
  • Jörn Kalkbrenner: Margot Honecker gegen Ossietzky-Schüler. Urteil ohne Prozess. Berlin, Dietz Verlag, 1990, 117 S., ISBN 3-320-01682-2

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Sosyalist Türkiye Partisi, Türkiye'de faaliyet gösteren eski siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Almanya</span> 1949dan 1990a dek varlığını sürdürmüş sosyalist Alman devleti

Doğu Almanya veya resmî adıyla Demokratik Alman Cumhuriyeti, günümüzdeki Almanya'nın doğu kısmında bulunmuş, 1949 ile 1990 yılları arasında var olmuş sosyalist cumhuriyet. ADC; 1945'te II. Dünya Savaşı'nın Nazilerin yenilgisiyle son bulması ve Almanya'nın işgal bölgelerine ayrılmasının ardından 1949'da Almanya Sosyalist Birlik Partisi'nin Sovyet işgal bölgesindeki topraklarda sosyalist bir devlet kurmasıyla ortaya çıkmış ve 1989 sonbaharında gerçekleşen Barışçıl Devrim ile Batı Almanya'yla yeniden birleşmesine kadar varlığını sürdürmüştür. Devletin resmî ideolojisi, Marksizm-Leninizm idi. Hükûmetin anlatısı ise Doğu Almanya'yı "işçi ve köylülerin sosyalist devleti" ve "barış Almanyası" olarak tanımlıyor, ülkenin savaşın ve faşizmin kökünü kazıdığını öne sürüyordu; öyle ki, antifaşizm ülkede bir devlet doktriniydi. Diğer sosyalist Doğu Bloku ülkeleri gibi, Doğu Almanya ve hükûmeti de 40 yıl kadar süren varlığı boyunca Sovyetler Birliği ile yakın ilişkiler ve karşılıklı etki içerisindeydi ve Varşova Paktı'nın bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Erich Honecker</span> Alman politikacı

Erich Honecker, 1971'den 1989'a değin Almanya Sosyalist Birlik Partisi'nin (SED) Birinci Sekreteri olarak eski Alman Demokratik Cumhuriyeti'ni yöneten komünist devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Toplum Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2005–2009)

Demokratik Toplum Partisi (DTP), 9 Kasım 2005 tarihinde kurulmuş ve 11 Aralık 2009 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararı ile kapatılmış olan siyasi parti. Genel merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinin Balgat semtinde olan partinin amblemi sarı zemin üzerine, yeşil yapraklı kırmızı güldür. Demokratik Toplum Partisi, Demokratik Toplum Hareketi'nin partileşmesi sonucunda kurulmuştur. Partinin kurucuları arasında Demokrasi Partisi eski milletvekillerinden Leyla Zana ve Orhan Doğan ile Cumhuriyet Halk Partisi eski milletvekillerinden Ahmet Türk bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Walter Ulbricht</span>

Walter Ulbricht, Alman komünist devlet adamı. Almanya Sosyalist Birlik Partisinin 1950-1971 yılları arasındaki ilk başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Pieck</span> Alman politikacı

Friedrich Wilhelm Reinhold Pieck, Alman siyaset adamı, Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin ilk Devlet Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Luis Corvalán</span>

Luis Alberto Corvalán Castillo Lepe Şilili politikacı ve Şili Komünist Partisi eski genel sekreteri.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Komünist Partisi</span>

Almanya Komünist Partisi, 1918-1933 yılları arasında önde gelen Alman siyasi parti. KPD, 1918'in sonunda Spartakusbund'un daha küçük radikal sol gruplarla birleşmesinden ortaya çıktı. Bu birleşmenin amacı, Almanya'da komünizmin hakim rejim hâline getirilmesiydi. 30 Aralık 1918'den 1 Ocak 1919'a kadar aşırı solcuların hakim olduğu kurucu parti kongresi, partinin Alman Ulusal Meclisi seçimlerine katılmasını reddetti. 1919'daki ocak ayaklanmasının ardından rejim güçleri, önce KPD liderleri Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg'u, kısa bir süre sonra da kurucu üye Leo Jogiches'i öldürdü. Aralık 1920'de KPD, Almanya Bağımsız Sosyal Demokrat Partisi' nin sol çoğunluğuyla birleşti ve geçici olarak Birleşik KPD adını aldı. KPD, kuruluşundan itibaren SPD'nin devrimci alternatifi olarak görüldü. Weimar Cumhuriyeti döneminde sosyalist üretim koşulları ve Sovyetler Birliği'ni model alan bir proletarya diktatörlüğünü savundu. Parlamentarizm ve demokrasi hakkındaki görüşleri, “burjuva demokrasisini” parti liderliğinde bir sosyalist konsey cumhuriyeti ile değiştirmek istedikleri için bölünmüştü, ancak yine de seçimlere katıldılar. 1919'dan itibaren Lenin'in ve daha sonra Stalin'in egemen olduğu Komünist Enternasyonal'in bir üyesiydi. KPD, işçi hareketinde sosyal demokrasiye karşı mücadele etmek için, 1928'den itibaren SPD'yi sosyal faşist ve baş düşman ilan ederek Nasyonal Sosyalizm'e karşı ortak bir mücadeleyi engelledi. 1929'dan itibaren KPD, otoriterleşti. Parti, Stalin ve Ernst Thälmann etrafında giderek bir şahıs kültü hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Paul Verner</span> Alman komünist siyasetçi

Paul Verner, Alman komünist siyasetçidir. Verner, savaş sonrası Almanya Demokratik Cumhuriyetinde tanınmış bir siyasi kişiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Sosyalist Birlik Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti (1946–1989)

Almanya Sosyalist Birlik Partisi, Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin kurulduğu 7 Ekim 1949 tarihinden Mart 1990 seçimlerine kadar iktidarda bulunan partidir. SED, geleneksel Marksist-Leninist ideolojiyi benimseyen bir komünist partiydi. 1980'lerde SED, Sovyetler Birliği'nde gerçekleşmekte olan perestroyka ve glasnost açılımlarına cephe almıştır. Sovyetler Birliği ve ABD arasında Alman Demokratik Cumhuriyeti yönetiminin dahil edilmediği Moskova görüşmeleri sonucu Almanya Federal Cumhuriyeti ile Alman Demokratik Cumhuriyeti fiilen birleşince parti iktidardan düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Emek Partisi</span> 1946-1991 yılları arasında Arnavutluk’daki tek yasal siyasi parti

Arnavutluk Emek Partisi 1946-1991 yılları arasında Arnavutluk’da yasal tek siyasi parti olarak iktidarda olmuştur.

Doğu Bloku ekonomileri, II. Dünya Savaşı'nın ardından Doğu Avrupa’da bulunan Kızıl Ordu birlikleri denetimindeki topraklarda Sovyetler Birliği iktidarının ve yerel komünist örgütlerin ekonomik ve toplumsal tercihleri doğrultusunda kurulan ve Doğu Bloku olarak adlandırılan ülkelerin ekonomik durumlarını anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Alman Komünist Partisi</span>

Alman Komünist Partisi, Almanya'da faaliyet gösteren Marksist-Leninist bir siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Halkların Demokratik Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Halkların Demokratik Partisi, 15 Ekim 2012 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "HDP" şeklindedir. Simgesi gövde bölümü iki adet elden oluşan ağaç tasviridir. Eş genel başkanları Cahit Kırkkazak ve Sultan Özcan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, 4 sosyalist örgüt ve birçok bağımsız kişinin içerisinde yer aldığı sürdürülen ortak program etrafında ortak bir parti kurma çalışmalarının sonucunda 24 Haziran 2013 tarihinde kuruluşu ilan edilen Marksist-Leninist parti. Kısaltması "SYKP" şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Günter Schabowski</span>

Günter Schabowski, Alman gazeteci ve politikacı. 1978'den 1985'e kadar Alman Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Almanya Sosyalist Birlik Partisi'nin (SED) merkezi yayın organı Neues Deutschland gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni ve ardından 1989'a kadar SED Doğu Berlin Bölge Komitesi'nin ilk sekreteriydi. Schabowski, 1981'den 1989'da Doğu Almanya’nın dağılmasına kadar SED Merkez Komitesi ve SED Politbüro üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Egon Krenz</span>

Egon Rudi Ernst Krenz, 1989'un son aylarında Doğu Almanya'nın son komünist lideri olan eski bir Doğu Alman politikacı. İktidardaki Almanya Sosyalist Birlik Partisi'nin (SED) Genel Sekreteri olarak Erich Honecker'in yerini aldı, ancak Berlin duvarı yıkılınca sadece haftalar sonra istifa etmek zorunda kaldı.

Doğu Almanya Devlet Konseyi, Alman Demokratik Cumhuriyeti'ni 1960'tan 1990'a kadar yöneten kolektif bir yönetim organıydı.

<span class="mw-page-title-main">Barışçıl Devrim</span>

Barışçıl Devrim 1989 Devrimleri'nin bir parçası olarak, Doğu Almanya'nın Batı ile sınırlarının açılmasına, Almanya Sosyalist Birlik Partisi'nin (SED) Alman Demokratik Cumhuriyeti'ndeki iktidarının sona ermesine yol açan sosyo-politik değişim süreciydi. 1989'da ve daha sonra Ekim 1990'da Almanya'nın yeniden birleşmesini sağlayan parlamenter demokrasiye geçiş. Bu, şiddet içermeyen girişimler ve gösteriler aracılığıyla gerçekleşti.

Ulusal Cephe, Doğu Almanya'da Almanya Sosyalist Birlik Partisi önderliğinde partilerin ve kitle örgütlerinin ittifakıydı. 30 Mart 1950 tarihinde kurulmuş olup önceki Demokratik Blok'un yerini aldı. Aslında, Almanya Sosyalist Birlik Partisi ülkenin tek iktidar partisi olup bu ittifakı diğer parti ve kuruluşlar üzerinde denetim kurmanın bir aracıydı.