İçeriğe atla

Margarete Buber-Neumann

Margarete Buber-Neumann
Doğum21 Ekim 1901(1901-10-21)
Ölüm6 Kasım 1989 (88 yaşında)
MeslekYazar
DilAlmanca
VatandaşlıkAlman
Dönem20. yüzyıl
Önemli eserİki Diktatörlük Altında-Stalin ve Hitler’in Mahkûmu[1][2]
EvlilikRafael Buber, Heinz Neumann

Margarete Buber-Neumann (21 Ekim 1901, Potsdam, Almanya - 6 Kasım 1989, Frankfurt, Almanya), Alman yazardır.[3]

Hayatı ve eserleri

Almanya'nın kuzeydoğusundaki Potsdam kentinde, 1901 yılında doğdu. Tanınmış filozof Martin Buber'in oğlu Rafael Buber'le evlendi ve iki kız çocuğu oldu. Rafael Buber'den boşandıktan sonra Alman Komünist Partisi'ne katıldı, bu partinin yöneticilerinden Heinz Neumann'la evlendi. Hitler'in iktidara gelmesinden sonra kocasıyla birlikte Sovyetler Birliği'ne sığındı. Heinz Neumann, Stalin'in Büyük Temizlikleri sırasında diğer birçok Alman Komünist Partisi üye ve yöneticisi gibi, GPU tarafından tutuklanıp öldürüldü. Kocasından yaklaşık 6 ay sonra tutuklanan Margarete Buber-Neumann, Karaganda toplama kampına gönderildi. Bu kampta iki yıl zorlu koşullarda yaşayan ve çalıştırılan Margarete, 1940 yılında, Rusya'ya sığınmış diğer komünist ve anti-faşistlerle birlikte, Polonya-Sovyetler Birliği sınırında bulunan Brest-Litovsk Köprüsünden, GPU tarafından Gestapo'ya temsil edildi. Almanya'daki Nazi toplama kampı Ravensbrück'te zorlu koşullar altında beş yıl kaldı ve zorla çalıştırıldı. İkinci Dünya Savaşı sonunda Nazilerin yenilmesi üzerine diğer mahkûmlarla birlikte özgürlüğüne kavuştu.

Savaştan sonra kaldığı İsveç'te yazdığı Als Gefangene bei Stalin und Hitler (Türkçesi: İki Diktatörlük Altında-Stalin ve Hitler'in Mahkûmu, Çev. Gün Zileli, İmge, 2012)[4] adlı kitabı 1949 yılında yayınlandı. 1949 ve 1950 yıllarında, Gulag'ların gerçekliği konusunda Paris'te açılan Krawtchenko ve Rousset davasına tanık olarak katıldı. Gulag'ların varlığı ve Krawtchenko'nun haklılığı yönünde ifade verdi.

Hayatının geri kalan bölümünü Frankfurt'ta geçirdi, kamuya açık çeşitli konuşmalar yaptı, dergi çıkardı. Konuşmaları çoğunlukla totaliterizm karşıtlığı üzerineydi. Siyasi hayatını muhafazakar ve CDU destekçisi olarak devam etti.[5]

Altı kitabın yazarıdır. Türkçede yayınlanan bir diğer kitabı, Ravenbrück Kampı'nda, birlikte kaldığı ve orada ölen, F. Kafka'nın sevgilisi olarak tanınmış, Çekoslovakyalı gazeteci Milena Jesenska hakkında yazdığı Milena (çev: Sıdıka Orhon, 1991)[6] adlı kitaptır.

6 Kasım 1989'da, Frankfurt'ta öldü.

Kaynakça

  1. ^ "Margarete Buber-Neumann kitapları". Nadirkitap. Erişim tarihi: 27 Kasım 2023. 
  2. ^ Kaplan, A. ""İki Diktatörlük Altında": Bir Soğuk Savaş propaganda klasiği". Sendika.org. 6 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2023. 
  3. ^ "Margeret Buber-Neumann". Everest Yayınları. 19 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2023. 
  4. ^ "İki Diktatörlük Altında". İmge. 5 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2023. 
  5. ^ ""A PRISONER OF STALIN AND HITLER" - 20 YEARS SINCE THE DEATH OF MARGARETE BUBER-NEUMANN (İngilizce)". DNB. 7 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2023. 
  6. ^ "Milena & Kafka'nın Kadını". Everest Yayınları. 19 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Josef Stalin</span> Sovyetler Birliği lideri (1924–1953)

Josef Stalin, Gürcü asıllı Sovyet devlet adamı ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri (1922-1953). Sovyetler Birliği'ni 1924'ten ölümüne kadar diktatörlük rejimi ile yönetti. Stalin; Sovyetler Birliği'ni endüstriyel ve askerî bir süper güce dönüştürdü, fakat bunu gerçekleştirirken totaliter politikalar uyguladı ve milyonlarca Sovyet vatandaşı diktatörlüğü sırasında hayatını kaybetti. Stalin döneminde; 3 ila 20 milyon arasında insan çalışma kampları, zorunlu kolektivizasyon, kıtlık ve yargısız infazlardan dolayı ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Komünizm</span> Bütün malların ortaklaşa kullanıldığı ve özel mülkiyetin olmadığı toplum sistemini hedefleyen ideoloji

Komünizm ; üretim araçlarının ortak mülkiyeti üzerine kurulu sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzen ve bu düzenin kurulmasını amaçlayan toplumsal, siyasi ve ekonomik bir ideoloji ve harekettir. Sadece üretim araçlarının ortak kullanımına dayanan sosyalizm ile tam olarak aynı anlama gelmemesine rağmen hatalı bir biçimde eş anlamlı olarak da kullanılabilmektedir. 20. yüzyılın başından beri dünya siyasetindeki büyük güçlerden biri olarak modern komünizm, genellikle Karl Marx'ın ve Friedrich Engels’in kaleme aldığı Komünist Parti Manifestosu ile birlikte anılır. Buna göre özel mülkiyete dayalı kapitalist toplumun yerine meta üretiminin son bulduğu komünist toplum gerçektir. Komünizmin temelinde yatan sebep, sınıfsız, ortak mülkiyete dayalı bir toplumun kurulması isteğidir. Sınıfsız toplumlarda en genel anlamıyla tüm bireylerin eşit olması fikri karşıt görüşlüler tarafından "ütopya" olarak görülür ve zorla yaşanmaya çalışılırsa kaosa yol açacağı iddia edilir. Paris Komünü, komünist sistem yaşayabilmiş ilk topluluktur. Bunun dışında Mahnovist hareket öncülüğünde Ukrayna ve İspanya iç savaşı sırasında yaklaşık dört yıl süren anarko-komünist hareketle şekillenen toprakların kolektifleştirilmesi esasına dayalı olarak komünist topluluklar da kurulmuştur.

Erendiz Atasü, Türk yazar, akademisyen, edebiyat eleştirmeni

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Soljenitsin</span> Aleksandr İsayeviç, 20. yüzyılın en önemli yazarlarından biri olarak kabul edilen Rus yazarlardan biridir. Edebiyat dünyasında büyük bir etki yaratmış olan İsayeviç, eserleriyle insanlık durumunu, savaş ve totalitarizmin etkilerini işlem

Aleksandr İsayeviç Soljenitsin, 1970 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Rus yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı</span> 1939 yılında Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan tarafsızlık paktı

Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı veya Molotov - Ribbentrop Paktı, Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında Doğu Avrupa'yı aralarında paylaşan bir saldırmazlık paktıydı. Pakt 23 Ağustos 1939'da Moskova'da Almanya Dışişleri Bakanı Joachim von Ribbentrop ve Sovyet Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Molotov tarafından imzalandı ve resmi olarak Almanya ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Arasında Saldırmazlık Antlaşması olarak biliniyordu. Gayri resmi olarak; Hitler-Stalin Paktı, Nazi-Sovyet Paktı veya Nazi-Sovyet İttifakı olarak da anıldı.

Gün Zileli, Türk anarşist yazar.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi</span> Sovyetler Birliğini yöneten parti

Sovyetler Birliği Komünist Partisi, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadınca kurulan ve 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nden sonra 1991 yılına dek Sovyetler Birliği'ni yöneten parti. Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak iktidara gelen parti 1918 yılında Komünist Parti adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Max Hoelz</span> Alman politikacı

Max Hoelz, anarşist eğilimleri ağır basan Alman komünist.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Komünist Partisi</span>

Almanya Komünist Partisi, 1918-1933 yılları arasında önde gelen Alman siyasi parti. KPD, 1918'in sonunda Spartakusbund'un daha küçük radikal sol gruplarla birleşmesinden ortaya çıktı. Bu birleşmenin amacı, Almanya'da komünizmin hakim rejim hâline getirilmesiydi. 30 Aralık 1918'den 1 Ocak 1919'a kadar aşırı solcuların hakim olduğu kurucu parti kongresi, partinin Alman Ulusal Meclisi seçimlerine katılmasını reddetti. 1919'daki ocak ayaklanmasının ardından rejim güçleri, önce KPD liderleri Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg'u, kısa bir süre sonra da kurucu üye Leo Jogiches'i öldürdü. Aralık 1920'de KPD, Almanya Bağımsız Sosyal Demokrat Partisi' nin sol çoğunluğuyla birleşti ve geçici olarak Birleşik KPD adını aldı. KPD, kuruluşundan itibaren SPD'nin devrimci alternatifi olarak görüldü. Weimar Cumhuriyeti döneminde sosyalist üretim koşulları ve Sovyetler Birliği'ni model alan bir proletarya diktatörlüğünü savundu. Parlamentarizm ve demokrasi hakkındaki görüşleri, “burjuva demokrasisini” parti liderliğinde bir sosyalist konsey cumhuriyeti ile değiştirmek istedikleri için bölünmüştü, ancak yine de seçimlere katıldılar. 1919'dan itibaren Lenin'in ve daha sonra Stalin'in egemen olduğu Komünist Enternasyonal'in bir üyesiydi. KPD, işçi hareketinde sosyal demokrasiye karşı mücadele etmek için, 1928'den itibaren SPD'yi sosyal faşist ve baş düşman ilan ederek Nasyonal Sosyalizm'e karşı ortak bir mücadeleyi engelledi. 1929'dan itibaren KPD, otoriterleşti. Parti, Stalin ve Ernst Thälmann etrafında giderek bir şahıs kültü hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Otto Günsche</span> Hitlerin yaveri

Otto Günsche, Nazi Almanyası'nda Adolf Hitler'in yaveri olarak görev yapmış Alman SS Subayı. Hitler'in ölümüne kadar ona sadık kalmıştır. Hitler'in ölümünden sonra cesedinin yakılması işini organize eden 2 kişiden biridir. Berlin Savaşı'nın ardından Günsche, 2 Mayıs 1945'te Berlin'de Kızıl Ordu askerleri tarafından esir alındı. Sovyetler Birliği'ndeki çeşitli hapishanelerde ve çalışma kamplarında tutulduktan sonra, 2 Mayıs 1956'da Bautzen Hapishanesinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Heinz Linge</span>

Heinz Linge, Nazi Almanyası'nda Adolf Hitler'in yaveri olarak görev yapmış SS Subayıdır. Hitler'in ve Eva Braun'un intiharından sonra cesetlerinin sığınağının dışarısına çıkarılıp yakılmasını Otto Günsche ile organize etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Diktatör</span> Devlet üzerinde tek gücü üstlenen mutlakiyetçi veya otokratik yönetici

Diktatör, mutlak güce sahip olan bir siyasi liderdir. Bir diktatörlük ise bir diktatör veya küçük bir zümrenin yönettiği bir devlettir. Kelime, Roma Senatosu tarafından cumhuriyetin acil durumlarda yönetimi için seçilen bir Roma diktatörü unvanının kökeninden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nazilerden arındırma</span> nazilerden arınma hareketi

Nazilerden arındırma veya denazifikasyon, II. Dünya Savaşı'nın ardından Müttefik Devletler tarafından Alman ve Avusturya toplumlarında uygulanan ve nasyonal sosyalizmin etkisini kültür, toplum, ekonomi, basın, hukuk ve siyaset alanlarından silmek için uygulanan politikaları anlatır. Politika kapsamında sorumlu örgüt liderleri görevden alınmış, ilgili kurumlar kapatılmıştır. Politika, savaşın hemen ardından toplanan Potsdam Konferansı'nda kararlaştırılmıştır. Politika kapsamındaki uygulamalar Soğuk Savaş'ın başlamasıyla beraber fiilen sona erdirilmiştir.

Yavuz Alogan; Türk çevirmen, yazar, editör ve siyasetçi. Türkiye'nin önde gelen siyaset, siyaset bilimi, tarih, sosyal politika, kültürbilimi, felsefe ve biyografi çevirmenlerinden biridir. Che Guevera, Hitler, Stalin ve Mao biyografilerini çevirmiştir. Çevirmenler Birliği'nin kurucu üyesidir. Red Dergisi ve çeşitli yayın organlarında siyasi yazılarını kaleme almayı ve çevirmenlik etkinliğini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Üç Güç Paktı</span> Üç Güç paktı

Üç-Güç Paktı, Mihver Paktı, Üç-yol Paktı, Tripartite Paktı ya da Tripartite Anlaşması, II. Dünya Savaşı'nın Mihver Devletleri arasında imzalanmış pakt. 27 Eylül 1940'ta Almanya'nın başkenti Berlin'de Nazi Almanyası, Faşist İtalya ve Japon İmparatorluğu tarafından imzalanmıştır. Bu pakta daha sonra 20 Kasım 1940'ta Macaristan, 23 Kasım 1940'ta Romanya, 1 Mart 1941'de Bulgaristan, 25 Mart 1941'de Yugoslavya da dahil olmuştur. Ancak, Yugoslavya pakta girdikten 2 gün sonra çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nazizm ile Stalinizm'in karşılaştırılması</span> İki totaliter ideolojinin karşılaştırılması

Nazizm ile Stalinizm'in karşılaştırılması, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin dönemi politikaları ile Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'in politikaları arasındaki karşılaştırmalardır. Çok sayıda yazar Nazizm ile Stalinizm karşılaştırılmasını yapmış ve iki ideolojinin benzer olup olmadığı, 20. yüzyıl tarihini anlamak için bu ideolojilerin karşılaştırılmasının etkilerini, iki rejim arasında var olan ilişkileri ve neden her iki ideolojinin de aynı zaman dilimi içinde baskınlaştığını incelemiştir. 20. yüzyılda Stalinizm ile Nazizm karşılaştırması totalitarizm, ideoloji ve liderlerin kişiliği üzerine yapılmıştır. Her iki rejim de Batı'da süregelen liberal rejim ile kıyaslanmış ve ikisi arasındaki benzerlikler ön plana çıkarılırken aralarındaki ayrılıklar minimize edilmiştir. Hannah Arendt, Carl Friedrich gibi siyasi kuramcılar ve Amerikalı Zbigniew Brzezinski, bu ideolojileri "totaliter" olarak yorumlayan önde gelen isimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Marksist-Leninist Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti

Almanya Marksist-Leninist Partisi Almanya'daki anti-revizyonist ve Marksist-Leninist bir siyasi partidir. 1982'de Almanya Komünist İşçi Birliği üyeleri tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Kruşçev çözülmesi</span> 1950li ve 1960lı yıllarda SSCBdeki baskı ve sansürün azaldığı dönem

Kruşçev çözülmesi Sovyetler Birliği'nin 1950'lerin sonu ve 1960'ların başındaki Nikita Kruşçev dönemi için kullanılan terim. Sovyetler Birliği'ndeki siyasi baskıların ve sansürün görece azaldığı, destalinizasyon süreci ile birlikte Gulag kamplarındaki çok sayıda siyasi mahkûmun tahliye edildiği ve diğer uluslarla barış içinde bir arada yaşama politikalarının benimsendiği dönemi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Tüm-Birlik Devlet Siyasi İdaresi</span>

Tüm-Birlik Devlet Siyasi İdaresi veya resmi adıyla Halk Komiserleri Konseyi Birleşik Devlet Siyasi İdaresi, Obyedinyonnoye gosudarstvennoye politiçeskoye upravleniye pri SNK SSSR; kısaca ОГПУ (OGPU), 1923'ten 1934'e kadar faaliyet yürüten Sovyetler Birliği'nin gizli polis servisi.

<span class="mw-page-title-main">Komünist şıklık</span> Sosyalizm ve komünizm sembollerine dayanan moda ve popüler kültür unsurları

Komünist şıklık, komünist sembollere ve Marksizm, Leninizm, sosyalizm ve komünizmle ilişkili diğer şeylere dayanan moda ve emtialar gibi popüler kültür unsurlarıdır.