İçeriğe atla

Margaret Bondfield

Margaret Bondfield

Margaret Grace Bondfield, (d. 17 Mart 1873 - ö. 16 Haziran 1953), Büyük Britanyalı sendika önderi ve Birleşik Krallık'ın ilk kadın bakanı.

Çok az öğrenim gördü. On dört yaşında bir kumaşçının yanında çalışmaya başladı. Çalışma koşullarını çok kötü bulduğu için, Ulusal Tezgahtarlar Sendikası'na kuruluşu sırasında üye oldu. 1899'da İşçi Sendikaları Kongresi'nin (Trades Union Congress - TUC) tek kadın delegesiydi. 1923'te ise Kongre'ye başkanlık eden ilk kadın oldu. Aynı yıl İşçi Partisi'nden Avam Kamarası'na seçildi. 1929'da yeniden seçilerek Ramsay MacDonald'ın ikinci Hükûmetinde Çalışma Bakanlığı görevine getirildi. Ama, 1931 seçimlerini kaybetti. 1938'de sendika çalışmalarını bıraktı, 1948'de TUC'un onur üyesi oldu. Yaşam öyküsü A Life's Work (Bir Yaşamın Ürünü) 1949'da yayımlandı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kemal Türkler</span> Türk aktivist ve sendikacı

Kemal Türkler, Türk sosyalist sendikacı ve siyasetçi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunun kurucusu ve ilk genel başkanıdır, Türkiye İşçi Partisinin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu</span> Türkiyede bir işçi sendikaları konfederasyonu

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 13 Şubat 1967 tarihinde Türk-İş'ten ayrılan Maden-İş, Lastik-İş, Basın-İş ve bağımsız Gıda-İş, Türk Maden-İş (Zonguldak) sendikaları ve onların genel başkanları olan Kemal Türkler, Rıza Kuas, İbrahim Güzelce, Mehmet Alpdündar ve Kemal Nebioğlu tarafından kurulan işçi sendikaları konfederasyonudur. 12 Eylül Askeri Darbesi ile kapatılmasının ardından 19 Ocak 1992 tarihinde yeniden kurulmuştur. DİSK, bağımsız bir sınıf ve kitle örgütüdür.

<i>Maden</i> (film) Yavuz Özkanın yönettiği 1978 tarihli sinema filmi

Maden, 1978 Türkiye yapımı politik dram türünde bir sinema filmidir. Filmin yönetmenliğini yapan Yavuz Özkan senaryosunu da kaleme almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lech Wałęsa</span> 2. Lehistan cumhurbaşkanı

Lech Wałęsa, Polonya İşçi Partisi önderi ve 1990-95 arası Polonya Cumhurbaşkanı olmuştur. 1983 Nobel Barış Ödülü sahibidir. Polonya'da sosyalist dönemin ilk bağımsız işçi örgütü Dayanışma Sendikası'na (Solidarność) başkanlık etmiş, çok partili düzene geçişte önemli rol oynamıştır.

Özyönetim ya da işçilerin özyönetimi genel olarak, işçi kooperatifleri, işçi konseyleri, katılımcı ekonomi ve iş yerinin patronsuz çalıştırıldığı benzer oluşumlarda kullanılan karar alma modelidir.

<span class="mw-page-title-main">İşçi hakları</span>

İşçi hakları, işçi ve işveren ilişkisinde, işçilere tanınan ve insan hakları kapsamına giren yasal haklardır. 1848 de Karl Marx ve Friedrich Engels ile hiddet bulan işçi ve emekçilere gerekli yetki, haklarının verilmesi gerektiğini savunmuşlardır.

Rıza Kuas, Abhaz asıllı Türk sendikacı, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kurucusu ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Ankara ve İstanbul milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu</span> 1945te Dünya Sendika Kongresince kurulan uluslararası işçi örgütü

Dünya İşçi Sendikaları Federayonu, 1945'te Dünya Sendika Kongresi'nce kurulan uluslararası işçi örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Baştürk</span>

Abdullah Baştürk, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (GENEL-İŞ) genel başkanlıklarını yapmış sendikacı ve işçi.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Bevin</span> İngiliz siyasetçi

Ernest Bevin, 20. yüzyılın ilk yarısında İngiltere'nin en güçlü sendika önderlerinden biri ve devlet adamı. II. Dünya Savaşı sırasında çalışma ve sosyal işler bakanlığı yapmış, savaştan hemen sonra dışişleri bakanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Léon Jouhaux</span> Fransız sendikacı (1879 – 1954)

Léon Jouhaux, Fransız sosyalist sendika önderi.Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu</span> işçi sendikaları konfederasyonu

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu ya da Hak-İş, Türkiye'de işçi sendikası konfederasyonu. Türkiye'nin ikinci büyük işçi konfederasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Halkevleri</span> sivil toplum kuruluşu

Halkevleri veya Halkevleri Derneği, Türkiye genelinde barınma, sağlık, eğitim, çevre, kadın ve engelli haklarının savunulması ve genişletilmesi için faaliyet gösteren ve "Kamu Yararına Çalışan Dernek" statüsünde olan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Sülker</span>

Kemal Okur Sülker, Türk sendikacı, gazeteci, araştırmacı ve yazardır. Türkiye'de sendikacılık alanındaki araştırmalarıyla bilinmektedir.

<i>Norma Rae</i>

Norma Rae, Martin Ritt tarafından yönetilen 1979 yapımı Oscar ödüllü Amerikan drama filmidir. Konusu, Crystal Lee Sutton'ın gerçek yaşam öyküsüne dayanmaktadır. Film, 4 dalda Oscar'a aday olmuş ve 2 Oscar Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası</span>

Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası (ya da kısaca LASTİK-İŞ), 1949'da kurulmuş, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak petrol, kimya ve lastik iş kollarında faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi İstanbul'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Serpil Kemalbay</span> Türk politikacı

Serpil Kemalbay Pekgözegü, Türk mühendis, siyasetçi ve Halkların Demokratik Partisinin eski eş genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği demografisi</span>

1989 Sovyet nüfus sayımı verilerine göre, Sovyetler Birliği nüfusu %70 Doğu Slav, %12 Türk halkı ve diğer tüm etnik gruplar %10'un altında idi.

<span class="mw-page-title-main">1926 Birleşik Krallık genel grevi</span>

1926 Birleşik Krallık genel grevi, Birleşik Krallık'ta 3 Mayıs 1926 -12 Mayıs 1926 tarihleri arasında süren genel grev. Ücretlerin azalması sonucu kötüleşen koşullara tepki olarak yaklaşık 1.2 milyon madenci greve gitti. İngiliz hükümeti 9 gün süren grevi engellemekte başarısız oldu. Ulaşım ve ağır sanayinde çalışan 1.7 milyon işçi de dayanışma için greve gitti. Grev sonrası 1929 genel seçimlerinde İşçi Partisi seçimleri kazandı ve parlamentoda çok sayıda koltuk sahibi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Andreyev</span>

Andrey Andreyeviç Andreyev, Sovyet siyasetçi, bakan. Josef Stalin döneminde politik olarak yükseldi, 1926'da aday olarak Politbüro'ya katıldı, 1932'te tam üye oldu. Sovyetler Birliği Komünist Partisi Parti Kontrol Komitesi'nin 1930-1931 arası ve 1939-1952 arası başkanlığı görevi yaptı. 1952'de Andreyev Politbüro'dan uzaklaştırıldı ve Yüksek Sovyet Başkanlığı'nın bir üyesi olarak büyük ölçüde onursal bir konuma yerleştirildi.