İçeriğe atla

Margaret Boden

Margaret A. Boden
Professor Margaret A Boden OBE ScD FBA
Doğum26 Kasım 1936 (87 yaşında)
Londra
MeslekSussex Üniversitesi'nde Profesör
Tanınma nedeniYapay Zeka araştırması
Resmî sitewww.ruskin.tv/margaretboden
Akademik geçmişi
Alma mater
Akademik çalışmaları
DisiplinBilişsel Bilim

Margaret Ann Boden OBE FBA (26 Kasım 1936) [1] Sussex Üniversitesi Enformatik Bölümü Bilişsel Bilim programında Araştırmacı Profesörüdür. Çalışmaları yapay zeka, psikoloji, felsefe ve bilişsel ve bilgisayar bilimi alanlarını kapsar.

Erken dönem hayatı ve öğretim

Boden, 1940'ların sonlarında ve 1950'lerde Londra Şehri Kız Okulu'nda öğretim gördü.[2] Cambridge'deki Newnham College'da tıp bilimlerinde birinci sınıf onur dereceleri aldı ve tüm Doğa Bilimlerinde en yüksek puanı aldı. 1957'de Margaret Masterman tarafından yönetilen Cambridge Dil Araştırma Birimi'nde modern felsefe tarihi okudu.[3]

Kariyer

Boden, 1959'da Birmingham Üniversitesi'nde felsefe öğretim görevlisi olarak atandı. 1962'den 1964'e kadar Harvard Üniversitesi'nde Harkness Üyesi oldu,[4] daha sonra bir yıllığına Birmingham'a döndükten sonra 1965'te Sussex Üniversitesi'nde felsefe ve psikoloji alanında ders verdi ve daha sonra 1980'de Okutman, ardından Profesör olarak atandı.[5][6] 1968'de Harvard tarafından sosyal psikoloji alanında (uzmanlık: bilişsel çalışmalar) doktora derecesi aldı.

George A. Miller'ın "Plans and the Structure of Behavior" (Davranışın Planları ve Yapısı) adlı kitabını okumasının, bilgisayar programlama yaklaşımlarının tüm psikolojiye uygulanabileceğinin farkına varmasını sağladığını belirtmektedir.[7]

Boden, 1985 yılında Sosyal Bilimler Yüksekokulu Dekanı oldu.[5] İki yıl sonra ise aynı üniversitenin şu anki Enformatik Bölümünün öncüsü olan Sussex Üniversitesi Bilişsel ve Bilgisayar Bilimleri Okulu'nun (COGS) kurucu Dekanı oldu. 1997'den beri Enformatik Bölümü'nde Bilişsel Bilimler Araştırmacı Profesörü olarak çalışmaktadır ve çalışmaları yapay zeka, psikoloji, felsefe ve bilişsel ve bilgisayar bilimi alanlarını kapsamaktadır.[8]

Boden, 1983'te İngiliz Akademisi Üyesi oldu ve 1989'dan 1991'e kadar başkan yardımcısı olarak görev yaptı [9] Boden, The Rutherford Journal'ın yayın kurulu üyesidir.[10]

Boden 2001 yılında bilişsel bilim alanındaki hizmetlerinden dolayı OBE olarak atandı.[5] Aynı yıl, Sussex Üniversitesi'nden fahri Bilim Doktoru unvanına da layık görüldü.[5] Ayrıca Bristol Üniversitesi'nden fahri doktora aldı.[11] Sussex Üniversitesi Enformatik Bölümü tarafından her yıl verilen bir Doktora Bursu onun onuruna verilmektedir.[12]

Medya

Ekim 2014 ve Ocak 2015'te Boden, Jim Al-Khalili ile BBC Radio Four programı The Life Scientific'te röportajlar gerçekleştirdi.[7]

Diğer bazı araştırmacılarla birlikte Boden, Şubat 2017'de İngiliz Akademisi tarafından düzenlenen, insanların robotlarla romantik ilişkiler geliştirmeye hazır olup olmadığı konusunda bir münazaraya katıldı.[13]

Yayınlar

Başarılar

  • Boden, 2001 yılında "bilişsel bilime hizmetleri" nedeniyle OBE ile ödüllendirildi.
  • İngiliz Akademisi üyesi (ve eski başkan yardımcısı) ve Temmuz 2002'ye kadar Felsefe Bölümünün Başkanı.
  • Academia Europaea üyesi.
  • Amerikan Yapay Zeka Derneği (AAAI ) Üyesi.
  • Avrupa Yapay Zeka Koordinasyon Komitesi Üyesi (ECCAI ).
  • Birleşik Krallık Yapay Zeka Derneği ve Davranış Simülasyonu Yaşam Üyesi.
  • Kraliyet Felsefe Enstitüsü Konsey Üyesi.
  • Büyük Britanya Kraliyet Enstitüsü'nün eski Başkan Yardımcısı (ve Konsey Başkanı).
  • Nisan 2004'te Açık Üniversite tarafından Üniversite Doktoru olarak fahri doktora ile ödüllendirildi.
  • 2016 yılında Yapay Yaşam alanında Yaşam Boyu Başarı için ISAL ödülüne layık görüldü [15]
  • Sibernetik Topluluğu Onursal Üyesi.

Ayrıca bakınız

  • Bilişsel biyoloji
  • Mike Cooley

Kaynakça

  1. ^ "Today in History - November 26 - Page 4". WorldofQuotes.com. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2016. 
  2. ^ "Notable Alumni". City of London School for Girls. 26 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2019. 
  3. ^ "Cambridge Women Philosophers — Faculty of Philosophy". www.phil.cam.ac.uk (İngilizce). 11 Nisan 2014. 8 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2019. 
  4. ^ "Hove's Maggie Boden: A world authority on artificial intelligence". Sussex Life (İngilizce). 31 Temmuz 2017. 14 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2019. 
  5. ^ a b c d "Professor Margaret Boden awarded OBE". www.sussex.ac.uk. 18 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2019. 
  6. ^ "John Templeton Foundation: Participants". Humbleapproach.templeton.org. 19 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2016. 
  7. ^ a b "BBC Radio 4 - The Life Scientific, Margaret Boden". Bbc.co.uk. 21 Ekim 2014. 24 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2016. 
  8. ^ "Margaret A Boden | Home Page". Ruskin.tv. 5 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2016. 
  9. ^ "Professor Margaret Boden". The British Academy (İngilizce). 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2019. 
  10. ^ "Editorial board". The Rutherford Journal. 27 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2016. 
  11. ^ "2002: Honorary Degrees awarded | News | University of Bristol". www.bristol.ac.uk (İngilizce). 6 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2019.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  12. ^ "The Margaret Boden Informatics PhD Scholarship : University of Sussex". www.sussex.ac.uk (İngilizce). 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2019.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  13. ^ "Are we ready for robot relationships?". ieet.org (İngilizce). 21 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2017. 
  14. ^ Noam Chomsky Symposium on Margaret Boden, Mind as Machine: A History of Cognitive Science, Oxford (2006) two volumes. Reviewed in Artificial Intelligence Volume 171, Issue 18, (December 2007) Pages 1094-1103
  15. ^ "2016 ISAL Awards: Winners" (İngilizce). 11 Temmuz 2016. 25 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Noam Chomsky</span> Amerikalı filozof ve dil bilimci

Avram Noam Chomsky (,

<span class="mw-page-title-main">Bilişsel bilim</span> zihin ve süreçleri hakkında disiplinlerarası bilimsel çalışma

Bilişsel bilim, zihin ve zekânın işleyişini ele alan, zeki sistemlerin dinamiklerini ve yapılarını araştıran disiplinler arası bir yaklaşımdır. Çok geniş bir alanı kapsamasından ötürü bilişsel bilim alanında çalışan araştırmacıların bilişsel psikoloji, dil bilimi, sinir bilimi, yapay zekâ, antropoloji ve felsefe gibi alanlarda temel bilgilere sahip olması beklenir.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zekâ</span> insani zekaya sahip makine ve yazılım geliştiren bilgisayar bilimleri dalı

Yapay zekâ ya da kısaca YZ,, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından, doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir. İlk ve ikinci kategoriler arasındaki ayrım genellikle seçilen kısaltmayla ortaya çıkar. Güçlü yapay zeka genellikle Yapay genel zekâ olarak etiketlenirken, doğal zekayı taklit etme girişimleri yapay biyolojik zekâ olarak adlandırılır. Önde gelen yapay zeka ders kitapları, alanı zeki etmenlerin çalışması olarak tanımlar: Çevresini algılayan ve hedeflerine başarıyla ulaşma şansını en üst düzeye çıkaran eylemleri gerçekleştiren herhangi bir cihaz. Halk arasında, yapay zekâ kavramı genellikle insanların insan zihni ile ilişkilendirdiği öğrenme ve problem çözme gibi bilişsel eylemleri taklit eden makineleri tanımlamak için kullanılır.

Şakir Kocabaş Türk felsefeci ve kimyacı.

Zekâ ya da ruh biliminde anlak, zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğidir. Başka bir deyişle zeka, zihnin birçok yeteneğinin uyumlu çalışması sonucu ortaya çıkan bir yetenekler birleşimidir. En geniş anlamıyla, genel zihin gücü olarak da tanımlanabilir. Zihnin algılama, bellek, düşünme, uslamlama, öğrenme gibi birçok işlevini içerir. Sözcük çok geniş anlamda kullanılsa da psikologlar tarafından yaratıcılık, kişilik, bilgi ve akıl gibi değişik kategorilere ayrılmıştır.
Zekâ araştırmacılarının asıl alanı insanlardır, fakat hayvanların da öğrenme, anlama vs. yetenekleri üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Makine öğrenimi</span> algoritmaların ve istatistiksel modellerin kullanımıyla bilgisayarların yapacakları işleri kendileri çözebilmeleri

Makine öğrenimi (ML), veriden öğrenebilen ve görünmeyen verilere genelleştirebilen ve dolayısıyla açık talimatlar olmadan görevleri yerine getirebilen istatistiksel algoritmaların geliştirilmesi ve incelenmesiyle ilgilenen, yapay zekâda akademik bir disiplindir. Makine öğrenimi, bilgisayarların deneyimlerinden öğrenerek karmaşık görevleri otomatikleştirmeyi sağlayan bir yapay zeka alanıdır. Bu, veri analizi yaparak örüntüler tespit etme ve tahminlerde bulunma yeteneğine dayanır. Son zamanlarda yapay sinir ağları, performans açısından önceki birçok yaklaşımı geride bırakmayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">Marvin Minsky</span>

Marvin Lee Minsky, yapay zekâ alanında yaptığı çalışmalarla bilinen Amerikalı bilim insanıdır. 1927'de ABD'nin New York kentinde dünyaya gelen Marvin Minsky, Massachusetts'teki Phillips Academy'deki eğitiminin ardından 2. Dünya Savaşı'nın sürdüğü yıllarda ABD Donanması'na yazıldı ve 1944-1945 yılları arasında burada hizmet verdi. Marvin Minsky, 1968 yılında kurucusu olduğu MIT'nin yapay zekâ laboratuvarında çalışmalar yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Yapay genel zekâ</span>

Yapay genel zeka (YGZ), bir insanın yapabileceği herhangi bir zihinsel görevi başarıyla gerçekleştirebilecek bir makinenin zekasıdır. Günümüzdeki bazı yapay zeka araştırmalarının temel amacıdır ve bilimkurgu ve fütüroloji'de de ortak bir konudur. Bazı araştırmacılar Yapay genel zekâyı "güçlü yapay zekâ", "tam yapay zekâ" veya bir makinenin "genel akıllı eylem" gerçekleştirme kabiliyeti olarak adlandırmaktadır; diğerleri ise sadece bilinci deneyimleyen makineler için "güçlü yapay zekâ" tabirini kullanmaktadır.

Bilişsel dilbilim, dili anlama, dil üretimi ve dil ediniminin bilişsel yönleriyle ilgilenen bir bilişsel bilim dalıdır. Bilişsel dilbilimin ana araştırma alanları arasında doğal dillerde kategorizasyon, sözdizimi ve anlambilim arasındaki arayüz, dilin deneyim ve algıdaki temeli ve dil ile düşünce arasındaki ilişki yer almaktadır. Dilin bilişle nasıl etkileşime girdiğini, dilin düşünceleri nasıl oluşturduğunu ve dilin zaman içindeki ortak zihniyetteki değişime paralel olarak evrimini açıklar.

<span class="mw-page-title-main">Çince odası</span> Bilgisayarın anlama kabiliyetini gösteremeyeceğini sorgulayan bir düşünce deneyi

Çince Odası Argümanı, dijital bir bilgisayarın –ne kadar zeki ya da insansı davranışlar sergilerse sergilesin– bir “zihne”, “anlayışa” ya da “bilince” sahip olamayacağını savunur. Filozof John Searle tarafından “Minds, Brains, and Programs” adlı makalesinde öne sürülen bu argüman ilk kez 1980 yılında Behavioral and Brain Sciences dergisinde yayınlanmıştır. Çince Odası olarak bilinen düşünce deneyinin merkezini oluşturduğu argüman, yayınlandığı günden itibaren oldukça tartışılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rolf Pfeifer</span> İsviçreli yapay zeka araştırmacısı

Rolf Pfeifer Bilişim Bölümü'nde Zürih Üniversitesi bilgisayar bilimi profesörü ve 2014 yılında emekli olduğu Yapay Zeka Laboratuvarının yöneticisiydi. Halen Osaka Üniversitesi 'nde özel atanmış profesör ve Shanghai Jiao Tong Üniversitesi ‘nde misafir profesördür.

Yapay zeka araştırmalarında sorunların, mantığın ve araştırmanın ileri düzey "sembolik" temsillerine dayanan tüm yöntemlerin toplanması için kullanılan terimdir. Sembolik YZ, 1950'lerin ortalarından 1980'lerin sonuna kadar YZ araştırmalarının baskın paradigmasıydı. 23 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 23 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zeka etkisi</span>

Yapay zeka etkisi ; izleyiciler bir yapay zeka programının davranışını gerçek zeka olmadığını savunmaya çalıştığında ortaya çıkmaktadır.

Bilişsel devrim, 1950'lerde zihnin ve süreçlerinin disiplinler arası bir çalışması olarak başlayan entelektüel bir harekettir. Daha sonra toplu olarak bilişsel bilim olarak tanınmıştır. İlgili etkileşim alanları psikoloji, dilbilim, bilgisayar bilimi, antropoloji, sinirbilim ve felsefe alanları arasındadır. Kullanılan yaklaşımlar, o zamanın şartlarında geliştirilen yapay zeka, bilgisayar bilimi ve sinirbilim alanlarındadı. 1960'larda, Harvard Bilişsel Araştırmalar Merkezi ve California San Diego Üniversitesi'ndeki İnsan Bilgi İşleme Merkezi, bilişsel bilimin akademik çalışmasını geliştirmede etkili olmuştur. 1970'lerin başında, bilişsel hareket, psikolojik bir paradigma olarak davranışçılığı aşmıştı. Ayrıca, 1980'lerin başında bilişsel yaklaşım, psikoloji alanındaki çoğu dalda baskın araştırma sorgulama hattı haline gelmişti.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zeka felsefesi</span> Overview of the philosophy of artificial intelligence

Yapay zeka felsefesi, yapay zekayı ve yapay zekanın, etik, bilinç, epistemoloji ve özgür irade bilgi ve anlayışı üzerindeki etkilerini araştıran teknoloji felsefesinin bir dalıdır. Ayrıca teknoloji, yapay hayvanların veya yapay insanların yaratılmasıyla ilgilidir, bu nedenle disiplin, filozoflar için oldukça ilgi çekicidir. Bu faktörler yapay zeka felsefesinin ortaya çıkmasına katkıda bulunmuştur. Bazı akademisyenler, AI topluluğunun felsefeyi reddetmesinin zararlı olduğunu savunur.

Akılcı aktör kendisine sunulan bilgi ve ortamı kullanarak her zaman en optimal kararı vermeyi amaçlayan bir şahıs ya da kuruluştur. Bir akılcı aktör; bir şahıs, şirket, makine ya da yazılım gibi karar verebilen herhangi bir şey olabilir.

Mind, Mind Association adına Oxford University Press tarafından üç ayda bir yayımlanan hakemli akademik dergidir. Daha önce yalnızca analitik felsefe geleneğinde yayım yapmış olan dergi, şimdilerde "hiçbir felsefe alanı, hiçbir felsefe tarzı ve hiçbir felsefe okulunu dışlamadan, yayıncılığın tek kriteri olarak kaliteyi hedeflemektedir." Dergi, felsefe çalışmaları için önemli bir kaynak olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Süleyman</span> Britanyalı girişimci ve aktivist

Mustafa Süleyman CBE, Google tarafından satın alınan ve şu anda Alphabet'in sahibi olduğu bir yapay zeka şirketi olan DeepMind'ın kurucu ortağı ve eski uygulamalı yapay zeka başkanıdır. Şu anki girişimi Inflection AI'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zekânın kontrolü devralması</span>

Yapay zekanın kontrolü devralması, bilgisayar programlarının veya robotların gezegenin kontrolünü etkili bir şekilde insan türünün elinden alması sonucunda yapay zekanın (AI) Dünya'nın baskın zeka biçimi haline geldiği varsayımsal bir senaryodur. Olası senaryolar arasında tüm insan iş gücünün değiştirilerek tam otomasyon sağlanması, süper akıllı bir yapay zekanın kontrolü devralması ve popüler bir robot isyanı fikri yer almaktadır. Yapay zekanın ele geçirilmesiyle ilgili bilimkurgu hikâyeleri popülerliğini korumaktadır, aynı zamanda son gelişmeler de bu tehdidi daha gerçekçi hale getirmiştir. Stephen Hawking ve Elon Musk gibi bazı ünlü kişiler, gelecekte süper zeki cihazların insan denetimi altında kalmalarını temin etmek için tedbir araştırmaları yürütülmesini savunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yapay genel zekâdan kaynaklanan varoluşsal risk</span>

Yapay genel zekadan kaynaklanan varoluşsal risk, yapay genel zekadaki önemli ilerlemenin insan neslinin tükenmesine veya geri dönüşü olmayan küresel felakete yol açabileceği fikridir.