İçeriğe atla

Mare' Operasyon Odası

Mare' Operasyon Odası
غرفة عمليات مارع
KuruluşEylül 2014
FeshedilişOcak 2016 (çoğunlukla feshedildi)
Merkez(ler)Mare', Suriye
Etkin bölgelerHalep
Müttefikler Fetih Halep[1]
 Türkiye
Ahrar uş-Şam
Rakip(ler) Irak ve Şam İslam Devleti
Suriye Demokratik Güçleri
Çatışma(lar)Suriye İç Savaşı

Mare' Operasyon Odası (Arapça: غرفة عمليات مارع, Türkçe: Mare Operasyon Odası), IŞİD'e karşı savaşmak için Halep'in Azez İlçesi'ndeki Mare' kasabası çevresinde kurulan silahlı Suriyeli muhalif grupların ortak operasyon odasıydı.

Tarihi

Kasım 2015 sonlarından Aralık 2015 başlarına kadar operasyon odası, Suriye Demokratik Güçleri'nin bir parçası olan YPG ve Devrimciler Ordusu ile çatışma içerisindeydi. Bu süre zarfında ateşkes sağlanmış olsa da Devrimciler Ordusu buna uymayı reddetmiştir.[1][2] Aralık 2015'in sonunda Mare Operasyon Odası, SDG'nin kendisinden bir köyü ele geçirmesinin ardından anlaşmayı iptal etmiştir.[3]

Ocak 2016'da Mare Operasyon Odası komutanı ve aynı zamanda Şam Lejyonu'nun komutanı olan Binbaşı Yasser Abdul Rahim, operasyon odasının üye grupları arasındaki koordinasyon eksikliği nedeniyle istifa etmiştir. Yaser, Halep şehrine taşındıktan sonra Fetih Halep'in komutanlığını sürdürmüştür. Sonuç olarak operasyon odası büyük ölçüde feshedilmiştir.[4] Yerini, Nisan 2016'da kurulan Havar Kilis Operasyon Odası almıştır.

Üye gruplar

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "YPG, allies clash with Syrian opposition groups in Aleppo". Middle East Eye. 29 Kasım 2015. 11 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2023. 
  2. ^ "Syria Daily, Dec 4: Free Syrian Army & Kurds Sign Truce in Aleppo Province". EA WorldView. 4 Aralık 2015. 12 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2015. 
  3. ^ "Mare' operations room cancel the agreement with the "YPG" and "Jaysh al-Thwar"". El-Dorar. 29 Aralık 2015. 10 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2023. 
  4. ^ "Mare' operation room's commander announced his resignation and explains the reasons". El-Dorar. 2 Ocak 2016. []
  5. ^ "YouTube". YouTube. 15 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2016. 
  6. ^ "Syrian Civil War factions". 9 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2016. 
  7. ^ [1] 28 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. #Fıratkalkanı Harekatı Tel Rıfat'ın YPG den kurtarılması operasyonu başladı YPG noktalarını topçular vuruluyor
  8. ^ المكتب الإعلامي الموحد (8 Aralık 2015). "غرفة عمليات مارع-- استهداف تحصنات داعش بقرية اسنبل بريف حلب الشمالي بقذائف الهاون". 17 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2016 – YouTube vasıtasıyla. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Halep Muharebesi (2012-16)</span> Suriye İç Savaşında bir askerî muharebe

Halep Muharebesi, Suriye İç Savaşı'nın bir parçası olarak, Halep şehrinde süren şiddetli çatışmalardır. Suriye'nin en kalabalık şehri olan Halep, 2012 yılından itibaren büyük çatışmalara sahne olmuş ve şehir büyük oranda tahrip edilmiştir. Halep'i kontrol etmenin önemi ve çatışmaların genişliği dolayısıyla savaşan gruplar Halep Muharebesi'ne savaşların anası ya da Suriye'nin Stalingrad'ı ismini vermişlerdir. 12 Aralık 2016'da Suriye Devlet Televizyonundan yapılan açıklama ile birlikte Halep'in Özgür Suriye Ordusu'ndan alındığı kesinleşmiştir. Halep kontrol altına alındıktan kısa bir süre sonra Halep'in kuzeyinde bulunan siviller ve muhalif güçler tahliye edildi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmen Ordusu</span>

Suriye Türkmen Ordusu, Suriye Türkmen Tugayları veya Birleşik Türkmen Ordusu, Suriye'de kurulan Türkmen silahlı oluşum. 7 Ağustos 2012 tarihinde kurulmuştur. Beşşar Esad yönetimine karşı, silahlanan Türkmenler orduya katılmıştır.

Suriye İç Savaşı Kuzeybatı Cephesi, Suriye'nin kuzeybatısındaki Hama, İdlib ve Halep illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fetih Ordusu</span> İslamcı gerilla ittifakı

Fetih Ordusu, Suriye'nin İdlib ilinde bulunan muhalif grupların bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir operasyon gücüdür.

<span class="mw-page-title-main">Fetih Halep</span> İslamcı ittifak

Fetih Halep, Halep'i rejimden kurtarmak için çeşitli muhalif gruplardan oluşmuş ortak bir operasyon gücüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ensar eş-Şeriat (Suriye)</span> İslamcı bir terör örgütü

Ensar el-Şeria muhalif güçler tarafından Halep'in fethi operasyonu öncesi kurulmuş muhalif bir operasyon odasıdır.

Şam Cephesi, Suriye İç Savaşı sırasında, Halep'te muhalifler tarafından kurulmuş ortak operasyon gücüdür. Şam Cephesine mensup muhalif gruplar genelde Sünni İslamcı gruplar olmakla birlikte, hem ılımlı gruplar hem de Selefi çizgideki gruplar mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Demokratik Güçleri</span> Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi‘nin askerî kuvvetleri

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Kürt, Arap, Süryani, Ermeni ve Türkmenlerden oluşan IŞİD'e karşı mücadele için oluşturulmuş ortak bir operasyon gücü. De Facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin silahlı gücüdür. Silahlı gücünün çoğunu YPG oluşturur, oluşum olarak da YPG'ye bağlıdır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından fonlanmış ve silahlandırılmıştır.

Nureddin Zengi Hareketi, Suriye'nin Halep bölgesinde faaliyet gösteren bir muhalif gruptur. 2014 itibarıyla Halep'teki en büyük muhalif gruplardan biri olduğu belirtilmiştir. Grup, ismini Halep'te Haçlılara karşı savaşmış Oğuz Türkmenlerinden Zengilerin lideri Nureddin Mahmud Zengi'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azez Muharebesi (2012)</span> Suriye İç Savaşı dahilinde 2012de gerçekleşmiş bir muharebe

Azez Muharebesi, Türkiye-Suriye sınırındaki Halep iline bağlı Azez nahiyesinde Suriyeli muhalifler, IŞİD, Suriye Demokratik Güçleri ve Suriye rejimi arasındaki çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki silahlı gruplar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren silahlı grupların bir listesidir. Savaş, Suriye hükûmeti ile müttefikleri, hükûmete muhalif gruplar ile müttefikleri, silahlı İslamcı ve cihatçı örgütler, ülkenin kuzeyindeki Kürtler ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti olmak üzere beş gruba ayrılır. Aşağıdaki liste, yalnızca silahlı faaliyet gösteren veya destek veren ülke ve kuruluşları içermekte, siyasi destek veren ülke ve kuruluşları kapsamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar</span> Suriye iç savaşındaki hükümet ve halkın çatışmaları

Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar, Suriye İç Savaşı'nda hükûmete karşı silahlı savaş veren isyancı gruplar arasındaki çatışmaları ifade eder. Özgür Suriye Ordusu ile müttefikleri, el-Kaide'ye bağlı gruplar ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti'nin başını çektiği bu gruplar, Ocak 2013 başlarından itibaren birbirleriyle çatışmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Halep Taarruzu (Şubat 2016)</span>

Kuzey Halep Taarruzu, 1-16 Şubat 2016 tarihlerinde, Suriye Silahlı Kuvvetleri ile müttefikleri tarafından, muhaliflerin kontrolündeki Halep ilinin kuzeyine yapılan taarruz. Muhaliflerin Temmuz 2012'den beri sürdürdüğü Nubul ve ez-Zehra Kuşatması'nın sonlanması ve bazı yerleşim yerlerinin Suriye hükûmeti ile Suriye Demokratik Güçleri'nin yönetimi altına girmesiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Millî Ordusu</span> Suriye hükümetine muhalif silahlı bir örgüt

Suriye Millî Ordusu, Önceki ismiyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) veya Türk destekli Özgür Suriye Ordusu (TÖSO), Suriyeli muhalif örgütleri kapsayan ve çoğunluğu Suriyeli Arap ve Türkmen milislerden oluşan koalisyon. 30 Mayıs 2017'de Türkiye'nin himayesinde kurulmuştur ve Haziran 2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren muhalif örgütleri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Devrimciler Ordusu</span>

Devrimciler Ordusu veya Ceyş'ül-Süvar, Suriye Demokratik Güçleri içerisinde yer alan ve Suriye İç Savaşı'nda YPG ile ittifak içinde pek çok çatışmaya giren askeri koalisyon.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin'in Torunları Tugayı</span>

Selahattin'in Torunları Tugayı, Kuzey Halep Valiliği'nde faaliyet gösteren bir Özgür Suriye Ordusu grubuydu. Grup Türkiye tarafından desteklendi ve ilk olarak ABD tarafından finanse edilip silahlandırıldı; esas olarak Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) yanında Suriye hükümetine ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) gibi Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) bağlı kuruluşlara karşı savaşıyor. Tugay, 2017 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından büyük ölçüde dağıtıldı. Bu dağılma, Afrin Kantonu'na yönelik planlanan Türkiye liderliğindeki saldırıya katılım konusundaki anlaşmazlıkların ardından gerçekleşti. Ancak grup içindeki küçük bir fraksiyon Ocak 2018'den beri aktiftir ve saldırıya katılmıştır.

Havar Kilis Operasyon Odası Nisan 2016'da Suriye-Türkiye sınırında bulunan Halep Valiliği'nin kuzeyindeki Havar Kilis köyünde kurulan bir Suriyeli muhalif koalisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Rakka Devrimcileri Tugayı</span>

Rakka Devrimcileri Tugayı Suriye İç Savaşı'nda yer almış isyancı bir gruptur. Eylül 2012'de Rakka'da kurulmuştur. İlk yıllarında cihatçı gruplarla iş birliği içerisinde olan örgüt, 2015'in sonunda Suriye Demokratik Güçleri'ne katılmıştır. Aymenn Jawad Al-Tamimi'nin 2015 yılında verdiği bir röportajda Rakka Devrimcileri Tugayı'nın medya direktörü, grubun "sivil demokratik bir devlet" istediğini belirtmiştir. Ayrıca grubun Türkiye merkezli Suriye Ulusal Koalisyonu ile hiçbir ilişkisinin bulunmadığını iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Murat Tümeni</span>

Sultan Murad Tümeni, Suriye İç Savaşı'nda Suriye Türkmen kimliği etrafında kurulan silahlı muhalif gruptur. Suriye muhalefetiyle aynı saftadır ve topçu ile hava desteğinin yanı sıra finansman ve askeri eğitim sağlayan Türkiye tarafından da yoğun bir şekilde desteklenmektedir. Türkiye'nin desteklediği Suriye Türkmen Ordusu arasında en önemli gruptur.

Fastakim Kama Umirt Birliği Suriye İç Savaşı sırasında aktif olan muhalif bir gruptur.