İçeriğe atla

Marder III

Marder III

Marder III Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. 1942 ile 1944 yılları arasında üretildi ve savaşın sonuna kadar kullanıldı.

Tarihi

Wehrmacht elinde halihazırda çekili tanksavar topları ve Panzerjäger I adıyla da bilinen tank imha edici zırhlı araçlar bulunuyordu. Barbarossa Harekatı başlamasından once Wehrmacht yeni ve güçlü bir tanksavar silahına ihtiyaç duymaya başladı. 1941 yılında Almanlar Sovyet yapımı orta sınıf T-34 ve ağır sınıf Kliment Voroshilov tankları ile karşılasınca bu ihtiyaç daha da arttı.

Geçici çözüm olarak Panzer II ve Fransızlardan ganimet alınan Lorraine 37L zırhlı presonel taşıyıcı kullanılmasına karar verildi. Bu araçlara 7.5 cm PaK 40 veya Ruslardan bol miktarda ele geçirilen 76.2mm F-22 Model 1936 sahra topları monte edilerek Marder serisi elde edildi.

Üretimi

Sd.Kfz. 139 Marder III

Marder III (Sd.Kfz.139)

Panzer 38(t) tankının 1942'li yıllarda gittikçe modası geçmeye başlamıştı. Ancak bu tankın şasesi tank imha ediciler için mükemmel bir platform oluşturuyordu. Bu şasenin üzerine Kızıl Ordudan ele geçirilen çok sayıdaki F-22 76 mm top topunun monte edilmesine karar verildi. Bu top tekrar elden geçirilerek 7.62 cm PaK 36(r) adını aldı ve bu top araçlarda kullanıldı.

İmalat esnasında Panzer 38 e ait taret ve üst yapı söküldü. Yeni üst yapı şaseye cıvata ile monte edildi. Bu üst yapının üst kısmı açık, arka kısmında ise çok ince bir zırh bulunuyordu. Aracın zırhı 10 ile 50 mm. arasındaydı. Bu aracın en büyük sorunu büyük yapısı nedeniyle düşman tarafından kolaylıkla görülüyor olmasıydı.

Araç çapı küçültülmüş standar Alman yapımı 75 mm lik mermi kullanıyordu. Aracın cephaneliğinde 30 mermi taşınabiliyordu. Ana silah haricinde düşman piyadesine karşı kullanılması için kule kısmında 7.92 mm lik makineli tüfek bulunuyordu.

Aracın resmi adı Sd.Kfz.139 Panzerjäger 38(t) für 7.62cm PaK36(r)di. Toplam olarak 363 Marder III modeli Nisan 1942 ile 1943 arasında üretildi.

Sd.Kfz. 138 Marder III Ausf. H

Sonraki nesil Marder III aracı Panzer 38(t) Ausf. H model tankın üzerine 7.5 cm PaK 40 Alman tanksavar topu monte edilerek yapıldı. Aracın motor kısmı arka tarafında idi. (Ausf. H (Almanca Heckmotor) (arka motor anlamında)) . 38 adetlik mermi taşırdı. Sd.Kfz.139 kulesinde de Çek yapımı 7.92 mm makineli tüfek bulunuyordu.

Aracın tam adı 7.5cm PaK40/3 auf Panzerkampfwagen 38(t) Ausf. H (Sd Kfz 138) idi. 418 det Ausf. H Marder III ve 243 yeni üst yapılı araç Kasım 1942 ile Nisan 1943 arasında üretildi. 1943 yılında 175 tanesi Panzer 38(t) tankıdan çevrildi.

Sd.Kfz. 138 Marder III Ausf. M

Marder III Ausf. M

Son olarak üretilen Marder III modelinde Panzer 38(t) Ausf. M tankı kullanıldı. (Ausf. M (Almanca Mittelmotor) (orta motor anlamında)). Bu araçtada 7.5 cm PaK 40 tanksavar topu kullanıldı. Bu modeled top ve mürettabatın bulunduğu üst yapı aracın arka kısmına doğru monte dildi. . Diğer iki Marder III modelinin aksine mürettebatın bulunduğu üst yapının arkası tamamen kapalıydı ama üzeri açıktı.

Sadece 27 mermilik cephaneliği vardı. Ausf. M modelinin kule kısmında makineli tüfek yotu. Aracın müretttebatı MG 34 veya MG 42 taşımaktaydı.

The Ausf. M modeli çok sayıda üretildi. 1943 ile 1944 yılların arasında toplamda 975 araç üretildi. Aracın tam adı Sd.Kfz.138, Panzerjäger 38(t) mit 7.5cm PaK40/3 Ausf. M idi.

Görev tarihi

Bütü Marder III modelleri tüm cephelerde görev aldı. Sd.Kfz. 139 modeli ise en çok Doğu Cephesi ve bazılarıda Tunusda kullanıldı. Şubat 1945 tarihinde hala 350 Ausf M cephelerde görev yapmaktaydı.

Marder III araçları Wehrmacht ve SS lere bağlı Panzer tümenlerinin içerisindeki Panzerjäger Abteilungen birliklerinde, birkaç adeti Luftwaffe birlikleri içerisinde örneğin Herman Göring division birliklerinde kullanıldı.

Marderlarin yapımında kullanılan Çek yapımı LT-38 tank şasesi mekanik olarak kullanışlıydı. Bu araçların ateş gücü cephedeki birçok hafif ve orta sınıf tankı yok etmeye yetebilecek türdeydi.

Marderlerin en zayıf olduğu nokta kalımlık sorunuydu. Aracın yapısının büyük olmasında ötürü araç kolaylıkla tespit edilip vurulabiliyordu. Düşman topçusu ve tankları karşısında aracın zırh kalınlığı çok düşüktü.

Marder modeli aslant taarruz topu veya tank görevlerinde kullanılmadı. Aracın üstünün açık olmasından ötürü şehir çatışmaları veya yakın çatışmalara sokulmadılar. En iyi oldukları yerler defans ve destek ateşi görevleriydi. Eksikliklerine rağmen çekili toplarla yerlerinin değiştirilmesindeki en büyük etken iyi birer tank imha aracı olmalarıydı.

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

  • II. Dünya savaşı ilk yıllarında kullanılan tankların karşılaştırması
  • II. Dünya Savaşı Zırhlı Araç Listesi
  • II.DS sırasında Almanya tank üretimi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 251</span>

Sd.Kfz. 251 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli zırhlı personel taşıyıcı (ZPT).

<span class="mw-page-title-main">Marder II</span> Panzer II şasisi temel alınarak üretilmiş bir tank imha edici

Marder II, Panzer II şasisi temel alınarak üretilmiş bir tank imha edicidir. 75'i Panzer II'lerden çevrilerek olmak üzere 576 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sturmgeschütz III</span> Nazi Almanyası üretimi taarruz topu

Sturmgeschütz III, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan en önemli taarruz topudur. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz.142 'dir. Panzer III tankının şasesi üzerine yapılmıştır. Asıl yapılış amacı çatışma sırasında piyade birliklerine doğrudan destek vermekti. Bunun yanında savaşın ilerleyen yıllarında tanksavar mermisi kullanılarak tanklara karşı da kullanılmıştır. Bütün savaş boyunca 10,500 adet üretilen Sturmgeschütz serisi mükemmel maliyet-performans oranına sahip bir araçtı. Sturmgeschütz III sürekli olarak değiştirildi ve daha sonraki Jagdpanzer araçları gibi, bir tank avcısı olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer 38(t)</span> II.Dünya savaşında kullanılmış Çek tankı

Panzerkampfwagen 38(t) (Zırhlı muharebe aracı 38(t)), Çekoslovakya tarafından LT-38 adıyla imal edilen ve Almanların Çekoslovakya'yı ele geçirmesinden sonra Alman ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanktır. Üreticilerin TNH serileri , TNHPS, LTP ve LTH adlandırmaları vardır. Alman ordusu içerisinde mühimmat envanter tanımı SdKfz.140 (özel amaçlı taşıt 140)'tır.

<span class="mw-page-title-main">Wespe</span> Almanya yapımı kundağı motorlu obüs

Wespe, resmi adıyla Leichte Feldhaubitze 18 auf Fahrgestell Panzerkampfwagen II, II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Alman kundağı motorlu obüs türüdür. Panzer II tankı şasesi üzerine yapılmıştır. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 124'tür.

<span class="mw-page-title-main">Grille</span> Wehrmachtın kullandığı kundağı motorlu obüs

Grille Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs türüdür. Grille serisinin yapımında Çek Panzer 38(t) tankları ve 15 cm sIG 33 piyade topu kullanılmıştır. Askerler arasında "cırcır böceği (Grille)" lâkâbının takılmasının nedeni, topun her ateşlenmesinden sonra, oluşan yüksek geri tepme nedeniyle, aracın, geriye doğru sıçramasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Panzerjäger I</span> Alman Tank İmha Edici

Panzerjäger I Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ilk Panzerjäger modeli tank imha ediciydi. Yapımında Panzer I Ausf. B şasesi ve Skoda 47 mm PaK L/43 tanksavar topu kullanılmıştır. Panzerjäger, Sovyet yapımı tanklara karşı hem ucuz hem de etkili bir savaş aracıydı. Bunun yanında kullanım süresi dolan Panzer I tanklarına da tekrar işlev kazandırılmış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Flakpanzer 38(t)</span> Nazi Almanyası tarafından kullanılan bir uçaksavar

Flakpanzer 38(t), resmi adı Flakpanzer 38(t) auf Selbstfahrlafette 38(t) Ausf M (Sd.Kfz. 140), Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tür kundağı motorlu uçaksavar silahıydı.

<span class="mw-page-title-main">Jagdtiger</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve 2.Dünya Savaşında kullanılan ağır sınıf tank avcısı

Jagdtiger Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Tiger II tankı şasesi üzerine yapılmış tank imha edicidir. Ayrıca II. Dünya Savaşı sırasında üretilmiş en ağır zırhlı savaş aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya tank üretimi</span> Vikimedya madde listesi

Aşağıdaki tablolarda Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, seri üretilmiş modelleri ve varyantları da dahil olmak üzere tam paletli zırhlı savaş araçlarının üretim adetleri, Kasım 1939 başlangıç tarihi olmak üzere gösterilmektedir. 1943 Cassibile ateşkes antlaşması sonrası Wehrmacht için üretilen İtalyan zırhlı araçları ve prototipler dahil edilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">7,62 cm PaK 36(r)</span> Alman Yapımı Tanksavar Topu

PaK 36(r) (7,62 cm Panzerabwehrkanone 36(russisch)) Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanksavar silahıydı. Silah aslında Sovyet yapımı 76-mm tümen topu M1936 (F-22)'nin değiştirilmiş modeliydi.

<span class="mw-page-title-main">Marder I</span>

Marder I Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. Aracın 75 mm lik tanksavar topu bulunuyordu Birçok Marder I yapımında Fransız yapımı Lorraine 37L zırhlı personel taşıyıcı kullanılmıştır. Almanlar 1940'taki Fransa Seferi sırasında 300 adede yakın aracı ganimet almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hetzer</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve 2.Dünya Savaşında kullanılan tank avcısı

Jagdpanzer 38(t) (Sd.Kfz. 138/2), diğer adıyla Hetzer (Türkçe "tahrikçi"/"arabozan"), Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Çek yapımı Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tür tank imha ediciydi.

<span class="mw-page-title-main">Jagdpanzer IV</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen tank avcısı

Jagdpanzer IV, Sd.Kfz. 162, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Panzer IV tankı şasesi üzerine yapılmış tank imha edicidir. Panzer IV şaseli olarak 3 değişik model de üretildi. Zırhlı araçlardan sorumlu General Heinz Guderian tarafından Stug III yerine düşünülmüştür. General Guderiana göre Stug III ve Stug IV taarruz topları Panzer IV tankına göre daha verimliydi.

<span class="mw-page-title-main">Panzerjäger</span>

Panzerjäger, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tank imha edici olarak kullanılan zırhlı savaş araçlarına verilen genel addır.

<span class="mw-page-title-main">Jagdpanther</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen tank avcısı

Jagdpanther, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Panther tank şasesi taşıyan tank imha edici araçtı.

<span class="mw-page-title-main">Nashorn</span>

Nashorn, başlangıçta Hornisse Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tank imha edici araçtı. 1942 yılındaki geçici bir çözüm olarak düşünülen aracın delinmesi çok zor kalın bir zırhtan ve 88 mm'lik tanksavar topundan üretilmesi düşünüldü. Ancak sadece hafif zırhlı ve yüksek bir üst yapısı olan bir araç üretilebildi. Savaşın sonunda az da olsa başarılı bir tank imha aracı olarak tarihe geçti.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın savaş araçları listesi</span>

Wehrmacht, 2. Dünya Savaşı sırasında geniş çeşitlilikte savaş araçları kullanmıştır.