İçeriğe atla

Marder I

Marder I

Marder I (Sd.Kfz. 135) Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. Aracın 75 mm lik tanksavar topu bulunuyordu Birçok Marder I yapımında Fransız yapımı Lorraine 37L zırhlı personel taşıyıcı kullanılmıştır. Almanlar 1940'taki Fransa Seferi sırasında 300 adede yakın aracı ganimet almıştır.

Tarihi

II. Dünya Savaşının başlarında Wehrmacht elinde halihazırda çekili tanksavar topları ve Panzerjäger I adıyla da bilinen tank imha edici zırhlı araçlar bulunuyordu. Barbarossa Harekatı başlamasından once Wehrmacht yeni ve güçlü bir tanksavar silahına ihtiyaç duymaya başladı. 1941 yılında Almanlar Sovyet yapımı orta sınıf T-34 ve ağır sınıf Kliment Voroshilov tankları ile karşılaşınca bu ihtiyaç daha da arttı.

Geçici çözüm olarak Panzer II ve Fransızlardan ganimet alınan Lorraine 37L zırhlı presonel taşıyıcı kullanılmasına karar verildi. Bu araçlara 7.5 cm PaK 40 veya Ruslardan bol miktarda ganimet alınan 76.2 mm F-22 Model 1936 sahra toplar monte edilerek Marder serisi elde edildi.

Üretimi

Marder I, Mayıs 1942 tarihinde Lorraine şasesi üzerine ve 75 mm PaK 40 tanksavar topunun monte edilmesi ile elde edildi. Orijinal üst yapı yerinden sökülerek bunun yerine geriye top için üstü açık bir yapı bırakıldı. Bu şaseye üztü açık ve mürettebatı sadece hafif piyade silahlardan koruyacak ince bir zırhı olan kompartıman ilave edildi.

Temmuz ve Ağustos1942, Lorraine şaseli 170 adet Marder I tank imha edicisi üretildi. Lorraine haricinde birkaç çeşit daha Fransız ve Polonya yapımı tankta bu iş için kullanıldı. Bunlara Hotchkiss H39 ve FCM 36 tanklarını örnek gösterebiliriz.

Görev tarihi

İlk Lorraine şaseli Marder I araçları 1942 yılında Doğu Cephesinde Panzerjager tank imha edicileri ile beraber kara birliklerinde görev yaptı.Savaşın sonlarına doğru gelişen tank teknolojisi nedeniyle etkisini yitirdi ve partizanlara karşı kullanılmaya başlandı.

Aşağıdaki listede Rusya da bulunan Alman Kara Tümenlerinde görev yapan Marder I araçlarının görev sürelerini görebilirsiniz.

Tümen Tabur Zaman Aralığı
31.Inf. DivPz. Jg.Abt.31Aug 42 - Dec 43
35.Inf. Div2.Kp./Pz. Jg.Abt.35Sep 42 - Dec 43
36.Inf. Div(mot)4.Kp./Pz. Jg.Abt.38Oct 42 - Jun 43
72.Inf. Div3.Kp./Pz. Jg.Abt.72Sep 42 - Dec 43
206th Infantry Division1./Pz. Jg.Schn. Abt.206Jan 43 - Dec 43
256.Inf. Div5./Pz. Schnelle-Abt.256Nov 42 - Apr 44

Ayrıca bakınız

  • II. Dünya Savaşı Zırhlı Araç Listesi
  • II.DS sırasında Almanya tank üretimi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu topçu sistemi</span> Başka bir aracın çekişine ihtiyaç duymadan kendi başına hareket edebilen toplara denir

Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Marder II</span> Panzer II şasisi temel alınarak üretilmiş bir tank imha edici

Marder II, Panzer II şasisi temel alınarak üretilmiş bir tank imha edicidir. 75'i Panzer II'lerden çevrilerek olmak üzere 576 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer 38(t)</span> II.Dünya savaşında kullanılmış Çek tankı

Panzerkampfwagen 38(t) (Zırhlı muharebe aracı 38(t)), Çekoslovakya tarafından LT-38 adıyla imal edilen ve Almanların Çekoslovakya'yı ele geçirmesinden sonra Alman ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanktır. Üreticilerin TNH serileri , TNHPS, LTP ve LTH adlandırmaları vardır. Alman ordusu içerisinde mühimmat envanter tanımı SdKfz.140 (özel amaçlı taşıt 140)'tır.

<span class="mw-page-title-main">Hummel (araç)</span>

Hummel Nazi Almanyası'nın ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs türüdür. Geschützwagen III/IV şasesi üzerine yerleştirilen 150 mm obüsten oluşmuştur. 1942 yılından itibaren savaşın sonuna kadar kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panzerjäger I</span> Alman Tank İmha Edici

Panzerjäger I Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ilk Panzerjäger modeli tank imha ediciydi. Yapımında Panzer I Ausf. B şasesi ve Skoda 47 mm PaK L/43 tanksavar topu kullanılmıştır. Panzerjäger, Sovyet yapımı tanklara karşı hem ucuz hem de etkili bir savaş aracıydı. Bunun yanında kullanım süresi dolan Panzer I tanklarına da tekrar işlev kazandırılmış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Jagdtiger</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve 2.Dünya Savaşında kullanılan ağır sınıf tank avcısı

Jagdtiger Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Tiger II tankı şasesi üzerine yapılmış tank imha edicidir. Ayrıca II. Dünya Savaşı sırasında üretilmiş en ağır zırhlı savaş aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya tank üretimi</span> Vikimedya madde listesi

Aşağıdaki tablolarda Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, seri üretilmiş modelleri ve varyantları da dahil olmak üzere tam paletli zırhlı savaş araçlarının üretim adetleri, Kasım 1939 başlangıç tarihi olmak üzere gösterilmektedir. 1943 Cassibile ateşkes antlaşması sonrası Wehrmacht için üretilen İtalyan zırhlı araçları ve prototipler dahil edilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">7,62 cm PaK 36(r)</span> Alman Yapımı Tanksavar Topu

PaK 36(r) (7,62 cm Panzerabwehrkanone 36(russisch)) Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanksavar silahıydı. Silah aslında Sovyet yapımı 76-mm tümen topu M1936 (F-22)'nin değiştirilmiş modeliydi.

<span class="mw-page-title-main">Marder III</span>

Marder III Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. 1942 ile 1944 yılları arasında üretildi ve savaşın sonuna kadar kullanıldı.

Marder serisi Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen tank imha edicilere verilen genel addır.

<span class="mw-page-title-main">Hetzer</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve 2.Dünya Savaşında kullanılan tank avcısı

Jagdpanzer 38(t) (Sd.Kfz. 138/2), diğer adıyla Hetzer (Türkçe "tahrikçi"/"arabozan"), Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Çek yapımı Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tür tank imha ediciydi.

<span class="mw-page-title-main">Jagdpanzer IV</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen tank avcısı

Jagdpanzer IV, Sd.Kfz. 162, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Panzer IV tankı şasesi üzerine yapılmış tank imha edicidir. Panzer IV şaseli olarak 3 değişik model de üretildi. Zırhlı araçlardan sorumlu General Heinz Guderian tarafından Stug III yerine düşünülmüştür. General Guderiana göre Stug III ve Stug IV taarruz topları Panzer IV tankına göre daha verimliydi.

<span class="mw-page-title-main">Panzerjäger</span>

Panzerjäger, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tank imha edici olarak kullanılan zırhlı savaş araçlarına verilen genel addır.

<span class="mw-page-title-main">Jagdpanther</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen tank avcısı

Jagdpanther, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Panther tank şasesi taşıyan tank imha edici araçtı.

<span class="mw-page-title-main">Nashorn</span>

Nashorn, başlangıçta Hornisse Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tank imha edici araçtı. 1942 yılındaki geçici bir çözüm olarak düşünülen aracın delinmesi çok zor kalın bir zırhtan ve 88 mm'lik tanksavar topundan üretilmesi düşünüldü. Ancak sadece hafif zırhlı ve yüksek bir üst yapısı olan bir araç üretilebildi. Savaşın sonunda az da olsa başarılı bir tank imha aracı olarak tarihe geçti.

<span class="mw-page-title-main">Elefant</span>

Elefant, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir Panzerjäger serisi tank imha edici araçtı. Ferdinand adını aracı çizen Ferdinand Porsche'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lorraine 37L</span>

Lorraine 37L ya da Tracteur Blinde 37L (Lorraine), Fransız Ordusu tarafından kullanılan zırhlı personel taşıyıcı araçtı. Fransız ordusunun ana nakliye araçlarından birisiydi. Toplamda 387 adet araç Société Lorraine firmasında 1937 ile Mayıs 1940 arasında üretildi. Tasarımı İngiliz yapımı iki kişilik Universal Carrier modeline çok benzemekteydi. Renkli çizimi

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın savaş araçları listesi</span>

Wehrmacht, 2. Dünya Savaşı sırasında geniş çeşitlilikte savaş araçları kullanmıştır.