İçeriğe atla

Marcus Junius Brutus

Marcus Junius Brutus
Brutus'un başının sağa baktığı gümüş sikke
DoğumQuintus Servilius Caepio Brutus
MÖ 85
ÖlümMÖ 23 Ekim 42
Filippi, Makedonya, Roma İmparatorluğu
Ölüm sebebiİntihar
MeslekPolitikacı, hatip ve general
Tanınma nedeniJulius Sezar'ın Suikastı
Evlilik
  • (1) Claudia
  • (2) Porcia
Ebeveyn(ler)Marcus Junius Brutus ve Servilia

Marcus Junius Brutus (MÖ 85 - MÖ 42) veya Quintus Servilius Caepio Brutus, Romalı askerî ve politik lider. Roma Cumhuriyeti diktatörü Julius Caesar'a karşı senatoda yapılan saldırı ile tanınır.[1] Bazı kaynaklarda Julius Caesar'ın evlatlık, bazı kaynaklarda ise öz oğlu olduğu söylenir.

Senato kariyeri

MÖ 49 yılında Pompey ile Caesar arasında bir savaş patladı. Brutus bu savaş sırasında senato konsülü Pompey'in tarafını tuttu. Caesar savaş sırasında kendi subaylarına Brutus'u kulübeye kapatılma konusunda emir verdi. Savaşı Caesar kazandıktan sonra Brutus özürlerle dolu bir mektup göndererek af diledi. Buna karşılık Caesar kendisini bağışladığını bildirdi. Brutus'un Caesar'a bağlılığını bildirmesi ile Caesar kendisine üst düzey yöneticilik verdi.

Marcus Brutus'un antik bir mermer büstü

Caesar'ın komplo ile ölümü

"Sezar'ın Ölümü", Vincenzo Camuccini

Caesar'ın yönetimi sırasında, birçok senatör Caesar'ın güçlenmesinden ve tüm gücü elinde bulundurmasından korkmaya başladı. Bu senatörlerden Brutus, Porcia ve diğerleri MÖ 44'te Caesar'a karşı hareket etmeyi kararlaştırdı.

Komplocular ilk komployu mart ayının ortasında yapmayı planladılar ama Caesar planlanan günde senatoya gitmedi. Çünkü Caesar'ın eşi onu senatoya gitmemesi yönünde ikna etmişti. Fakat Brutus kararlıydı ve Caesar senatoya gelene kadar bekleyecekti. Caesar sonunda senatoya geldi ve gelir gelmez Caesar'a saldırıldı. Caesar ilk atağı karşıladı; ama diğerlerine karşı koyamadı. Yüzüne ve vücuduna aldığı darbelerle senato içinde öldü.

Suikast sonrası

Suikastten sonra Brutus bir ikilemde kaldı: eğer Caesar tiran ilan edilirse yaptığı hiçbir şey geçerli sayılmayacak, aynı şekilde kendi senatörlüğü de düşecekti. Diğer tarafta ise eğer Caesar tiran ilan edilemezse, kendisi ve arkadaşları katil ilan edilecek, ancak kendilerine genel bir af çıkarıldığı takdirde kurtulabileceklerdi. Brutus, Caesar'ı tiran olarak ilan edemedi ve Roma'yı terk etmek zorunda kaldı.

MÖ 43'te, Octavian, Roma senatosunun konsülü olduktan sonra Caesar'a suikast düzenleyenlerin hepsinin Roma'nın düşmanı olduğunu ilan etti. Brutus toplam 17 lejyonu ile Roma üzerine yürümeye başladı. Octavian ve Marcus Antonius toplam 19 lejyonla ona müdahale etti ve savaş sonunda Brutus kaybetti.

Savaş sonrası elinde kalan 4 lejyonla yakındaki dağlara saklandı. Onu takip eden Marcus Antonius tarafından yakalanacağını fark ettiği zaman intihar ederek kendini öldürdü.

Kronoloji

  • MÖ 85 – Brutus, Roma'da doğdu.
  • MÖ 58 – Kıbrıs'ta Cato'nun yardımcılığını yaptı.
  • MÖ 53 – Kilikya'da yöneticilik yaptı.
  • MÖ 49 – Brutus, Pompey'i takip ederek Yunanistan'a geçti.
  • MÖ 48 – Brutus, Caesar'a mektup yazarak ondan af diledi.
  • MÖ 46 – Galya yöneticiliği verildi.
  • MÖ 45 – Praetor yapıldı.
  • MÖ 44 – Caesar'ı öldürdü ve Yunanistan'a gitmek zorunda kaldı.

Soy ağacı

  • (1)=Birinci eş
  • (2)=İkinci eş
  • x=Sezar'ın katili
Salonia (2)
 
Cato the Elder
 
Licinia (1)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marcus Porcius Cato Salonianus
 
 
 
Marcus Porcius Cato Licinianus
 
Marcus Livius Drusus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marcus Porcius Cato (2)
 
Livia Drusa
 
Quintus Servilius Caepio the Younger(1)
 
Marcus Livius Drusus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Atilia (1)
 
Cato the Younger
 
 
 
 
 
 
Marcus Livius Drusus Claudianus, adoptive son
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marcus Junius Brutus the Elder (1)
 
Servilia Caepionis
 
Decimus Junius Silanus (2)
 
 
Servilia the younger
 
Quintus Servilius Caepio
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Porcia Catonis
 
Marcus Junius Brutus x
 
Junia Prima
 
 
 
Junia Tertia
 
Gaius Cassius Longinus x
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marcus Porcius Cato (II)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Junia Secunda
 
Marcus Aemilius Lepidus (triumvir)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Descendant of Pompey the Great and Lucius Cornelius Sulla
 
Lepidus the Younger
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Manius Aemilius Lepidus
 
 
Aemilia Lepida II

Kaynakça

  1. ^ "Europius, Abridgement of Roman History". 28 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">MÖ 1. yüzyıl</span> yüzyıl

MÖ 1. yüzyıl, 1 Ocak MÖ 100 tarihinde başlayıp, 31 Aralık MÖ 1 tarihinde biter. Bu yüzyıl için alternatif bir isim ise MÖ son yüzyıldır. Bu MS/MÖ gösterimi 0 yılını içermez. Fakat bilimsel gösterim içerir ve eksi işaretini kullanır. Böylese 'MÖ 2' bilimsel gösterimde 'yıl -1' olur.

<span class="mw-page-title-main">Jül Sezar</span> Romalı asker ve Roma Cumhuriyetinin son diktatörü olan politik lider (MÖ 100–44)

Jül Sezar, Romalı asker ve Roma Cumhuriyeti'nin son diktatörü olan politik liderdir. Aynı zamanda iyi bir hatip ve güçlü bir yazar olan Sezar, dünya tarihinin en etkili insanlarından birisi olarak kabul edilir. Eylemleriyle Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşmesinde ve evlatlığı Augustus'un ilk Roma imparatoru olmasını sağlayacak olayların başlamasında kritik bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Augustus</span> İlk Roma imparatoru (s. MÖ 27 – MS 14)

Augustus, Roma İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk imparatorudur. MÖ 27 - MS 14 yılları arasında hüküm sürmüş olan Augustus, Gaius Octavius Thurinus olarak doğmuş ve MÖ 44 yılında Jül Sezar tarafından evlatlık edinilmesinin ardından Gaius Julius Caesar Octavianus adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marcus Aemilius Lepidus</span>

Marcus Aemilius Lepidus MÖ 1. yüzyılda yaşamış patrici sınıfından Romalı bir siyasetçiydi. İkinci Triumvirate içinde yer almıştır. Babası Marcus Aemilius Lepidus Roma Cumhuriyeti'ne karşı bir isyanda yer almış bu yüzden öldürülmüştü.

<span class="mw-page-title-main">Gnaeus Domitius Ahenobarbus (MÖ 31'de ölen konsül)</span>

Gnaeus Domitius Ahenobarbus, Ahenobarbus ailesine mensup Roma soylusu. Babasına, Corfinium ve Pharsalus'da eşlik etmiştir ve Julius Caesar'ın affetmesi sonucu MÖ 46 yılında Roma'ya dönmüştür.

Octavia Thurina Minor, Ayrıca Genç Octavia ya da sadece Octavia olarak da bilinir, Roma İmparatoru Augustus'un kız kardeşi, Büyük Octavia'nın üvey kız kardeşi ve Marcus Antonius'un dördüncü karısı olan Roma'lı kadın. Roma tarihinde en dikkat çekici, çağdaşları tarafından sadâkati, asaleti, insanlığı ve geleneksel Romalı kadının erdemlerini devam ettirmesi açısından takdir edilen ve saygı duyulan, kadın figürüdür. Octavia, pek çok insanın ihanet ve entrikalara teslim olduğu bir zamanda yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gaius Cassius Longinus</span>

Gaius Cassius Longinus Romalı senatör, Jül Sezar'a düzenlenen suikastın baş aktörlerinden biri ve Brutus'un kayınbiraderi.

Forum Gallorum savaşı, 14 Nisan MÖ 43 tarihinde Marcus Antonius'un birlikleri ile Aulus Hirtius ve Octavian'ın desteklediği konsül Gaius Vibius Pansa Caetronianus komutasındaki Roma Cumhuriyeti lejyonları arasında, Kuzey İtalya'daki bir köy yakınlarında yapılan savaş. Senato ve Antonius arasında, Sezar sonrası hükûmet ve güç paylaşımıyla ilgili yapılan ve aylar süren müzakerelerin sonuçsuz kalmasıyla savaş kaçınılmaz hale gelmişti.

Quintus Pedius Roma Cumhuriyeti döneminde yaşamış olan Romalı general. Pedius, Marcus ya da Quintus Pedius'un oğlu ve aynı zamanda ünlü Romalı dikatatör Jül Sezar'ın da yeğeniydi.

<span class="mw-page-title-main">Sextus Pompeius</span>

Sextus Pompeius Magnus Pius ya da kısaca Sextus Pompeius, Roma Cumhuriyetinin sonlarında yaşamış Romalı general. İkinci üçlü hükümdarlık'in karşısına çıkan son muhaliftir.

Marcus Livius Drusus Claudianus, Roma Cumhuriyeti'nin sonlarına doğru Senatör olarak görev yapmış olan Roma soylusu. Marcus, Appius Claudius Pulcher adıyla doğmuştur. Patrici sınıfından gelen Cladius ailesine mensuptur. Suetonius'a göre, Marcus doğrudan konsül ve censor Appius Claudius Caecus'un soyundan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Servilia Caepionis</span>

Servilia Caepionis tarihi kaynaklarda adı geçen birkaç Romalı kadından biri. Marcus Junius Brutus'ün annesi, Genç Cato'nun üvey kardeşi, Julius Caesar'ın metresi.

<span class="mw-page-title-main">Liberatores</span>

Liberatores ("Kurtarıcılar") Jül Sezar'a suikast düzenleyenlerin kendilerine verdiği Latince isim.

Lucius Julius Caesar MÖ 90'da Konsül olarak görev yapmış olan Lucius Julius Caesar'ın oğludur. Aynı adı taşıyan, Julia Antonia'nın kardeşi, dolayısı ile de Marcus Antonius, Gaius Antonius ve Lucius Antonius'un dayıları olan Lucius Julius Caesar'ın babasıdır. MÖ 64 yılında konsül olarak seçilmiştir.

Lejyon IV Macedonica, Jül Sezar tarafından MÖ 48 yılında İtalyan lejyonerlerlerden oluşturulan Roma lejyonu. Lejyon MS 70 yılında İmparator Vespasian tarafından terhis edilmiştir. Sembolü, diğer tüm Sezar lejyonlarında olduğu gibi, boğa ve oğlaktır.

Lucius Pinarius Scarpus, Cumhuriyet döneminin sonlarında ve İmparatorluk döneminin başlarında yaşamış bir Romalıydı. Roma Cumhuriyeti'nin Son Savaşı sırasında Libya, Kirene'de Roma valisi olarak görev yaptı. Başlangıçta Mark Antony'ye sadıktı. Ancak Octavian'ın MÖ 31'deki Aktium Muharebesi'ndeki zaferinin ardından Octavian'ın tarafına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Kapadokya (eyalet)</span>

Cappadocia (Kapadokya) eyaleti, başkenti Caesarea'da bulunan, Anadolu'da bir Roma İmparatorluğu eyaletiydi.

<span class="mw-page-title-main">Jül Sezar suikastı</span> Roma Diktatörü Jül Sezar’a karşı yapılmış suikast

Jül Sezar suikasti, MÖ 15 Mart 44'te Roma'daki Pompey Tiyatrosu'nda, Jül Sezar'a karşı senatörler tarafından gerçekleştirilen ve Jül Sezar'ın ölümüyle sonuçlanan suikast.