İçeriğe atla

Marco Polo Köprüsü Olayı

Marco Polo Köprüsü
İkinci Çin-Japon Savaşı

Japon güçleri Wanping'i bombalarken
Tarih7-9 Temmuz 1937
Bölge
Pekin yakınları, Çin
Sonuç Japon zaferi
İkinci Çin-Japon Savaşı'nın başlangıcı
Taraflar
 Çin Cumhuriyeti Japonya
Komutanlar ve liderler
Tayvan Song Zheyuan
Tayvan Qin Dechun[1]
Japon İmparatorluğu Kaniçiro Taşiro
Güçler
100,000 5,600
Kayıplar
16,700 Yüzlerce asker

Marco Polo Köprüsü Olayı (Çince: 一·二八事變; Japonca第一次上海事変), 7-9 Temmuz 1937 tarihleri arasında Çin Cumhuriyeti ile Japon İmparatorluğu arasında Pekin yakınlarında gerçekleşen çatışmalardır. Olay İkinci Çin-Japon Savaşı'nı (1937-1945) başlatan çatışmalar olarak bilinmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Qin Dechun". Generals.dk. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Kwai Köprüsü</i>

Kwai Köprüsü, 1957 ABD yapımı film.

<span class="mw-page-title-main">Venedik</span> Venedik iline bağlı komün (Veneto, İtalya)

Venedik, kuzeydoğu İtalya'da birbirinden kanallarla ayrılmış ve köprülerle bağlanan 118 adanın üzerine kuruludur. Şehir, kıyı şeridi boyunca uzanan Venedik Lagünü'nde, Po ve Piave nehirlerinin deltaları arasına kuruludur. Venedik doğal güzelliği, mimarisi ve sanat eserleri ile ün yapmıştır. Bu şehir bütünüyle, deniz kulağı da dahil, Dünya Mirası listesi listesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Müttefik Devletler</span> II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ittifak

Müttefik Devletler, II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği, ABD ve Çin Cumhuriyeti başta olmak üzere Mihver Devletler'e karşı oluşturulan blok. Günümüzde ise ABD ve ona destek verip müttefiki olan ülkelere verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Marco Polo</span> Venedikli gezgin, kâşif ve tüccar (1254–1324)

Marco Polo, İtalyan gezgin. Ünlü kâşif ve tüccar Niccolo Polo'nun oğludur. Bazı kaynaklar Marco Polo'nun aslında Macar olduğunu ve Dalmaçya'nın Korcula Adasında doğduğunu bu ada o zaman Venedik protektorası olduğu için Venedikli ve İtalyan bilindiğini söyler. Çocukluğunda, Karadeniz ve Akdeniz'deki ticaret merkezlerine uğrayan babasıyla yolculuk yapmıştır. Ticareti Asya'ya seyahat ederek Kubilay Han ile tanışan babası Niccolo ve amcası Matteo'dan öğrenmiştir. Babası ve amcası 1269 yılından Venedik'e dönerek ilk defa Marco ile tanışmıştır. Daha sonra üçü birlikte Asya'ya 24 yıl sürecek bir seyahate çıkmışlardır. Bu zaman dilimde Uzak Doğu ile ticaret yolları geliştirmeye çalışan Marco Polo, parası olan insanların mallarını satmak üzere anlaşmalar yapmıştır. Bu olay günümüz “risk sermayesi”nin ilk örneğidir. O zamandaki genel anlaşma sigorta bedeli dahil %25'e yakın bir faiz oranı ile maceraperest tüccara sermaye sağlamak şeklindeydi.

<span class="mw-page-title-main">Halhin Gol Muharebesi</span> Savaş

Halhin Gol Savaşı (Rusça: Бои на Халхин-Голе / Boi na Khalkhin-Gole, Halha Irmağı Çatışması, Japonca: ノモンハン事件 / Nomonhan Jiken, Nomonhan Olayı, Moğolca: Халхын голын байлдаан / Khalkhin Golin Baildaan, Halha Irmağı Savaşı, SSCB-Moğolistan Halk Cumhuriyeti ile Japon İmparatorluğu-Mançu İmparatorluğu arasında 11 Mayıs - 16 Eylül 1939 tarihinde meydana gelen sınır çatışmaları.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Çin-Japon Savaşı</span> 1937 ile 1945 yılları içerisinde Çin ve Japonya arasında süren savaş

İkinci Çin-Japon Savaşı (1937–1945) veya Direniş Savaşı, öncelikle Çin Cumhuriyeti ve Japon İmparatorluğu arasındaki askeri çatışmaydı. Savaş, II. Dünya Savaşı'nın daha geniş Pasifik Cephesi olan Çin Cephesini oluşturuyordu. Savaşın başlangıcı geleneksel olarak 7 Temmuz 1937'de Pekin'de Japon ve Çin birlikleri arasındaki bir anlaşmazlığın tam ölçekli istilaya dönüştüğü Marco Polo Köprüsü Olayı'na tarihlenir. Bazı Çinli tarihçiler, 18 Eylül 1931'deki Japonya'nın Mançurya'yı istilasının savaşın başlangıcı olduğuna inanır. Çinliler ile Japonya İmparatorluğu arasındaki bu geniş çaplı savaş, genellikle Asya'da II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilir.

Ak Orda, Cengiz Han'ın 1227 yılında ölümünden sonra Moğol İmparatorluğu sınırları içinde kurulan hanlık. Altın Orda Devletinin doğudaki topraklarını oluşturmuştur.

Hasan Gölü Muharebesi veya Changkufen Olayı Sovyetler Birliği ile Japon İmparatorluğu arasında 29 Temmuz - 11 Ağustos 1938 tarihinde meydana gelen sınır çatışmaları.

Marco Polo, Büyük Britanya bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun klasik serisinin ilk sezonunun dördüncü hikâyesidir. 22 Şubat ve 4 Nisan 1964 tarihleri arasında yedi bölüm şeklinde yayınlanmıştır. Ses kayıtları ve hikâyenin fotoğrafları bulunmasına rağmen gerçek hikâyenin nerede olduğu bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zhangye</span>

Zhangye, Çin'in Gansu eyaletinde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Yüzölçümü 40,874 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 1,199,515'tir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Şanghay Olayı</span>

Birinci Şanghay Olayı, 28 Ocak-3 Mart 1932 tarihleri arasında Çin Cumhuriyeti ile Japon İmparatorluğu arasında İkinci Çin-Japon Savaşı'ndan önce gerçekleşen çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Sumida Nehri</span> Tokyoda nehir

Sumida Nehri, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir nehirdir. Nehir Iwabuchi'de Arakawa Nehri'nden ayrılarak Tokyo'nun kuzeyinden akar ve Tokyo Körfezi'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Rainbow Köprüsü</span>

Rainbow Köprüsü, Japonya'nın başkenti Tokyo'da Tokyo Körfezi üzerinde yer alan ve Shibaura ile Odaiba'yı bağlayan bir asma köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Waterloo Köprüsü</span> Londrada Köprü, İngiltere

Waterloo Köprüsü, Londra'da Thames Nehri'nden geçen bir yol ve yaya trafiği köprüsüdür. Köprü Blackfriars ile Hungerford köprüleri arasında yer almakta olup adı Waterloo Savaşı'nda Britanya, Hollanda ve Prusya zaferinin onuruna verilmiştir. Nehrin stratejik konumu sayesinde köprüden Londra'nın görüntüsü yer seviyesinde istenilen noktadan yaygın olarak görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Japon ejderhası</span>

Japon ejderhası, Japon mitolojisinde bulunan efsanevi yaratıklardır. Japon ejderhası efsaneleri, yerel efsaneler ile Çin, Kore ve Hindistan'dan gelen ejderhalar hakkındaki hikâyelerin karışımından oluşur. Ama kendi kültürlerinden gelen Ejderha konseptleri de var olmuştur.Ejderhanın stili Çin ejderhasından büyük ölçüde etkilenmiştir. Diğer Asya ejderhaları gibi, çoğu Japon olanı yağış ve su cisimleri ile ilişkili su tanrılarıdır ve tipik olarak pençeli ayakları olan büyük, kanatsız, serpantinli yaratıklar olarak tasvir edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Marco Polo Köprüsü</span>

Marco Polo Köprüsü, Çin'ın başkenti Pekin'de Yongding Nehri üzerinde bulunan bir taş köprüdür. Köprü, şehir merkezinden 15 km güneybatısında Fengtai semtinde Wanping Kalesi'nin yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japon rakamları</span>

Japon rakamları, Japoncada kullanılan sayı isimlerinin sistemidir. Yazılı Japon rakamları tamamen Çin rakamlarına dayanmaktadır ve büyük rakamların gruplandırılması, Çin geleneğinde 10.000'e kadar gruplandırılmasını takip etmektedir. Japoncada rakamlar için biri Çince karakterlerin Çin-Japon (on'yomi) okumalarına dayanan diğeri ise Japon yamato kotobaya dayan iki dizi telaffuz bulunmaktadır.

1939-1940 Kış Taarruzu (Çince=冬季攻勢) İkinci Çin-Japon Savaşı sırasında Ulusal Devrimci Ordusu ile Japon İmparatorluk Ordusu arasındaki en büyük çatışmalardan biriydi, bu savaşta Çin kuvvetleri birden fazla cephede ilk büyük karşı saldırılarını başlattı. Bu saldırı asıl hedeflerine ulaşmada başarısız olmasına rağmen, bazı araştırmalar bunun Japon kuvvetlerine ağır bir darbe ve Japon askeri komutanlığına büyük bir şok olarak geldiğini göstermiştir. Çin kuvvetlerinin bu kadar büyük çapta bir saldırı operasyonu başlatmasını beklemiyordu.

Guang'anmen Olayı veya Kuanganmen Olayı, Ulusal Devrim Ordusu'nun 29. Ordusu tarafından, 26 Temmuz 1937'de, İkinci Çin-Japon Savaşı'nın başlangıç aşamasında, Hebei-Chahar Siyasi Konseyi'nin kontrolü altındaki Beiping'de, şimdiki Pekin'de gerçekleşen Japon ordusuna yönelik bir saldırıydı. 7 Temmuz'daki Marco Polo Köprüsü Olayı ve 25 Temmuz'daki Langfang Olayı'nın ardından gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Pekin-Tientsin Muharebesi</span>

Beiping-Tianjin Muharebesi, Beiping Muharebesi, Peiping Muharebesi, Pekin Muharebesi, Peiking Muharebesi, Peiking-Tientsin Harekâtı ve Japonlar tarafından Kuzey Çin Olayı olarak da bilinir, İkinci Çin-Japon Savaşı'nın Beiping ve Tianjin yakınlarında gerçekleşen bir dizi muharebedir. Bu muharebe Japonların zaferiyle sonuçlanmıştır.