İçeriğe atla

Marcian (II. Justinus'un kuzeni)

Marcian (LatinceMarcianus, YunancaΜαρκιανός) Bizans generali ve II. Justinus'un akrabası.

İoannis Malalas'a göre, Justinus'un kuzeni ve I. Justinianus'un yeğenidir, Süryani Mihail'e göre ise annesi, Justinus'un teyzesidir.[1]

Bizans-Sasani Savaşı (572-591)'na katılmıştır:


Marcian Nisibis yakınlarındaki Sargathon Muharebesi'nde Miranes'i mağlup etti ve onu geri çekilmeye zorladı; Roma kaybı sadece yedi iken 1200 Pers öldürülmüş, yetmiş kişi esir alınmıştı. Marcian daha sonra Nisibis ve Theobothon'a kuşattı. Hüsrev, bunu duyduğunda 40.000 süvari ve 100.000'den fazla piyadeyi bir araya getirdi ve Romalılara saldırmak için yardıma hız verdi. Bu arada Marcian, tahta geçmeye niyetlendiği için imparatora şikayet edildi. Suçlamanın doğruluğuna ikna olan Justinus, onu komutanlıktan attı ve onun yerine Tzirus soyisimli Justinian'ın oğlu Theodore'u atadı. Bu rahatsızlıklara yol açtı, Romalılar kuşatmayı kaldırdı ve Hüsrev Dara'yı kuşattı ve aldı.[2]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Martindale, Jones & Morris (1992), p. 821
  2. ^ a b "Photius, Bibliotheca or Myriobiblon. Chapter 64. 1920 translation by J.H. Freese." 13 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2017. 
Genel
  • Greatrex, Geoffrey; Lieu, Samuel N. C. (2002). The Roman Eastern Frontier and the Persian Wars (Part II, 363–630 AD). Routledge. ISBN 0-415-14687-9. 
  • Martindale, John Robert; Jones, Arnold Hugh Martin; Morris, John (1992). Prosopography of the Later Roman Empire, Volume III: AD 527–641. Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press. ISBN 0-521-20160-8. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Hüsrev</span>

I. Hüsrev ya da Farsçada bilinen haliyle Enûşirvân, Âdil Enûşirvân adıyla da tanınan 531–579 yılları arasında Sasani İmparatorluğu'nun hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Theodosius (Mauricius'un oğlu)</span> Bizans imparatoru

Theodosius, Bizans İmparatoru Mauricius'un en büyük oğludur ve 590'dan 602 Kasım tarihindeki bir askeri isyan sırasında tahttan indirilip, infaz edilene kadar ortak imparatordur. Kayınpederi Germanus'un yanı sıra kısa süre ordu birlikleri tarafından Mauricius'un halefi olarak önerildi, ancak ordu sonunda Phocas'tan yana tercih kullandı. Theodosius, babası tarafından Sasani İmparatorluğu'nun yardımını sağlamak için yarım kalmış göreve gönderildi; Theodosius, Mauricius'tan birkaç gün sonra Phocas taraftarları tarafından yakalandı ve idam edildi. Bununla birlikte, idamdan kurtulduğuna dair söylentiler yayıldı, Theodosius olarak adlandırılan bir adamın Bizans'a karşı savaş başlatmak için bir bahane olarak Persler tarafından kullanıldığı ölçüde popüler oldu.

Germanus, 602-628 Bizans Sasani Savaşının ilk aşamalarında İmparator Phocas altında hizmet veren bir Bizans generali.

<span class="mw-page-title-main">Bizans-Sasani Savaşı (572-591)</span> Bizans ile Sasani arasında yaklaşık 20 yıl süren savaş durumu

Bizans-Sasani Savaşı (572-591), Bizans İmparatorluğu ile Sasani İmparatorluğu arasında gerçekleşen savaştır. Kafkasya bölgesinde Pers egemenliği altında olan Bizans yanlılarının ayaklanmaları ile başladı, ancak diğer olaylar patlak verdi. Çatışma büyük oranda Güney Kafkasya ve Mezopotamya ile sınırlıydı, ancak Doğu Anadolu, Suriye ve Kuzey İran'a da yayılmıştı. Bu, 6. ve 7. yüzyılın çoğunu kapsayan bu iki imparatorluk arasındaki yoğun bir savaş dizisinin bir parçasıydı. Büyük ölçüde sınır eyaletleri ile sınırlandığı ve bu sınır bölgesinin ötesinde herhangi bir düşman topraklarının kalıcı bir şekilde işgal edilmediği aralarındaki birçok savaşın sonuncusuydu. 7. yüzyılın başlarındaki çok daha kapsamlı ve belirgin son çatışmadan önce geldi.

Justinianus Bizans İmparatorluğu'nda hüküm süren Jüstinyen Hanedanı üyesi, aristokrat ve general. Asker olarak, Balkanlar'da ve Doğu'da Sasani İmparatorluğu'na karşı seçkin bir kariyer yaptı. Daha sonraki yıllarında, naip ve daha sonra imparator II. Tiberius aleyhinde başarısız bir komplo kurdu.

Germanus, İmparator I. Justinianus'un önde gelen komutanlarından biri olan Doğu Roma (Bizans) generaliydi. Germanus imparatoru Justinianus'un kuzeni ve iktidar hanedanının bir üyesiydi. Trakya, Kuzey Afrika ve Doğu'da Perslere karşı komuta etti ve Ostrogotlara karşı yapılan son Bizans seferi komutasında bulunmak üzere seçildi. İkinci eşi Got Amali hanedanından Matasuntha ile evlendiğinde ve seçkin bir hizmet kaydı nedeniyle, ani ölümünün olduğu dönemde, İmparator Justinianus'un vârisi olarak kabul ediliyordu.

Philippicus ya da Filippikos Ermeni asıllı bir Bizans generalidir, comes excubitorum ve İmparator Mauricius'un kayınbiraderiydi. General olarak başarılı bir kariyeri, esas olarak Sasani Perslere karşı olmak üzere 30 yıla yayılmıştır.

Şahraplakan, Yunan kaynaklarında Sarablangas olarak tercüme edilir. 602-628 Bizans-Sasani Savaşı'na katılmış, Sasani İmparatorluğu generali.

Ashtat Yeztayar Sasani Şahı II. Hüsrev döneminde İranlı asker.

İoannis, soyismi Mistakon, "mustachioed/bıyıklı",, Bizans imparatorları II. Tiberius ve Mauricius döneminde Sasani İmparatorluğu ile savaşlarda önde gelen bir Doğu Romalı (Bizans) generaldir.

Cours ya da Curs, ayrıca Coursos, Cursos, Qwrys, Crous ya da Crus, 6. yüzyıl Doğu Roma (Bizans) generali.

<span class="mw-page-title-main">Lazika Savaşı</span> Bizans İmparatorluğu ile Sasani İmparatorluğu arasında yapılmış mücadele

Lazika Savaşı, aynı zamanda Kolhi Savaşı ya da Gürcü tarih yazımında, Egrisi'nin Büyük Savaşı olarak bilinir, Bizans İmparatorluğu ile Sasani İmparatorluğu arasında Lazika'nın antik Gürcistan bölgesinin kontrolü için yapılan mücadeledir. Lazika Savaşı, 541'den 562'ye kadar yirmi yıl boyunca, değişen başarılarla sürdü ve savaşın sona ermesi karşılığında yıllık bir haraç elde eden Persler için bir zaferle sona erdi. Lazika Savaşı, Prokopius ve Agathias'ın eserlerinde ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Opsite</span>

Opsite veya Opsit 6. yüzyılda Bizanslı tarihçi Prokopius'un De Bellis adlı eserinde iki kez geçmesiyle tanınan Lazika kralıdır. Opsite'den, Bizans İmparatorluğu ile Sasani İmparatorluğu arasında yaşanmış, Kafkasya'daki Lazika devletinin kontrolünü ele geçirmek için yapılmış Lazika Savaşı (541–562) ile ilgili bölümde bahsedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Tsate</span>

I. Tsate, Tzathius veya Tzathios Bizans kaynaklarına göre, 521/522 yılından bilinmeyen bir tarihe kadar Lazika'ya hükmeden kraldır. Sasani İmparatorluğu'nun derebeyliği olmayı reddetmiştir ve yardım almak için Bizans İmparatoru I. Justinus'a bağlanmıştır.

II. Tsate 556 yılından bilinmeyen bir tarihe kadar Lazika'ya hükmeden kraldır.

II. Gubaz, yaklaşık 541 yılından suikasta uğradığı 555 yılına kadar Lazika'ya hükmeden kraldır. İlk başta Bizans İmparatorluğu'nun vasalı olarak tahta çıktı ancak Bizans makamlarının ağır uygulamaları sonucunda Bizans'ın başlıca rakibi Sasani İmparatorluğu'ndan yardım almaya çalıştı. Lazika Savaşı'nın liderlerinden biriydi. 541'de Sasani ordusunun yardımı ile Bizanslılar, Lazika'dan gönderildi; ancak Sasaniler ülkeyi işgal etti. Bunun üzerine 548'de Bizans'tan yardım isteyen Gubaz, sonraki birkaç yıl boyunca Bizans'ın müttefiki olarak kaldı. İki imparatorluk Lazika'nın kontrolü için savaşırken, Petra Kalesi mücadelenin odak noktası olmuştu. Sonunda Gubaz, savaştan bir sonuç alınamaması üzerine Bizans generalleriyle kavga etti ve sonrasında generaller tarafından öldürüldü.

Marcellus Doğu Roma (Bizans) adliye görevli, Bizans imparatoru I. Justinianus'un en yakın yardımcılarından biri ve yaklaşık 541-552 yıllarında Excubitores imparatoluk muhafızlarının komutanı.

Dara Kuşatması, Bizans-Sasani Savaşı (572-591) sırasında, 573 yılında gerçekleşmiştir. Kuşatma 4 ay sürmüş ve şehrin Sasani İmparatorluğu'nun eline geçmesi ile son bulmuştur. Yukarı Mezopotamya'da önemli bir Bizans kalesinin kaybedildiği haberinin imparator II. Justinus'u çıldırttığı rivayet edilir.

Nisibis Kuşatması, 573 yılında imparatoru II. Justinus hükümdarlığında Bizans İmparatorluğu, Sasani şehri Nisibis'i kuşatmalarıdır. Sasaniler şehri başarılı bir şekilde savunmuşlar ve Bizans kuvvetlerini yenmişlerdir.

Praejecta ya da Praiecta, Bizans imparatoru I. Justinianus'un kan yoluyla, imparatoriçe Theodora'nın evlilik yoluyla yeğenidir.