İçeriğe atla

Marcelo Caetano

Marcelo Caetano
101. Portekiz Başbakanı
Görev süresi
27 Eylül 1968 - 25 Nisan 1974
CumhurbaşkanıAmérico Tomás
Yerine geldiğiAntónio de Oliveira Salazar
Yerine gelenUlusal Kurtuluş Cuntası
Kişisel bilgiler
Doğum Marcello José das Neves Alves Caetano
17 Ağustos 1906
Lizbon, Portekiz
Ölüm 26 Ekim 1980 (74 yaşında)
Rio de Janeiro, Brezilya
Partisi Ulusal Birlik (Portekiz)
Bitirdiği okul Lizbon Üniversitesi
Dini Roma Katoliği

Marcelo José das Neves Alves Caetano (17 Ağustos 1906 - 26 Ekim 1980), Eylül 1968'den Nisan 1974 Devrimi'ne değin Portekiz başbakanlığı görevini yerine getirmiş olan siyaset adamı.

Hayatı

Hukuk öğrenimi gördü. 1929'da, o sırada maliye bakanı olan António Oliveira de Salazar'ın yanında çalıştı. 1933 Anayasası'nın ve Salazar rejiminin başka hukuk belgelerinin kaleme alınmasına yardımcı oldu. Sömürgeler bakanlığı (1944-1949) ve başbakan yardımcılığı (1955-1959) görevlerinde bulunduktan sonra Lizbon Üniversitesi rektörü olmak üzere siyasi yaşamdan çekildi.

Başbakanlık Görevi

1968'de Salazar hastalanınca Caetano başbakanlığa atandı.Muhalefete izin veren Caetano, anayasada da bazı düzenlemelere gitti; ama enflasyonu düşürmeyi ve eleştirileri yatıştırmayı başaramadı. Afrika politikasına karşı ülke dışından yöneltilen eleştiriler ve ordu içindeki huzursuzluk 1974'te Caetano'nun sürgüne gönderilmesiyle sonuçlanan Karanfil Devrimi'ne yol açtı. Caetano Brezilya'ya yerleşerek yaşamının sonuna değin Rio de Janeiro'daki Gama Filho Üniversitesi'nde Karşılaştırmalı Hukuk Enstitüsü'ne başkanlık etti.

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen:
António Oliveira de Salazar
Portekiz Başbakanı
1968–1974
Sonra gelen:
Ulusal Kurtuluş Cuntası


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">José Manuel Barroso</span>

José Manuel Durão Barroso, Portekizli siyasetçi, 6 Nisan 2002 ve 29 Haziran 2004 tarihleri arasında Portekiz Başbakanı olarak görev yaptı. Başbakanlığı, Avrupa Komisyonu Başkanı olacağı için bıraktı. 1 Kasım 2004 yılında Romano Prodi'den görevi devraldı.

<span class="mw-page-title-main">Georges Pompidou</span> 19. Fransa cumhurbaşkanı

Georges Pompidou, Fransız siyasetçi. 1962-1968 arası başbakanlık, 1969'dan ölümüne değin cumhurbaşkanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Mariano Rumor</span> Eski italyan başbakan ve politikacı

Mariano Rumor İtalyan politikacı, Hristiyan Demokrasi'nin liderlerinden ve 1968 - 1970 ile 1972 - 1974 tarihleri arasında İtalya başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Estado Novo (Portekiz)</span>

Estado Novo, Portekiz'de 1933'ten 1974'e kadar 41 yıl süren politik rejimin adı. Salazar rejimi diye de anılır. Faşist bir rejim olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Lvov</span>

(Prens) Georgi Yevgenyeviç Lvov, Rus devlet adamıdır. 1917 Şubat Devrimi sırasında kurulan geçici hükûmetin ilk başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">António de Oliveira Salazar</span> Portekizli politikacı

António de Oliveira Salazar, Portekiz Bakanlar Konseyi Başkanı ve 1932-1968 yılları arasında Portekiz Cumhuriyeti'nin de facto diktatörü.

<span class="mw-page-title-main">Karanfil Devrimi</span>

Karanfil Devrimi, Portekiz'de 25 Nisan 1974 günü şiddet kullanılmadan gerçekleştirilen askerî darbedir. Portekiz'in otoriter bir diktatörlükten demokrasiye geçişini sağlayacak iki yıllık bir değişim döneminin başlangıcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mário Soares</span> 17. Portekiz cumhurbaşkanı

Mário Soares,, Portekizli siyasetçi. Lizbon Üniversitesi'nde tarih, felsefe ve hukuk eğitimi aldı. 1957 yılında bir üniversitede öğretim görevlisi oldu. Ancak diktatör António de Oliveira Salazar'a karşı eylemleri sebebiyle tutuklanarak görevinden alındı.

<span class="mw-page-title-main">Aysel Çelikel</span> Türk hukukçu

Aysel Çelikel, Türk hukukçu.

Mustafa Ernam, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Claude Juncker</span>

Jean-Claude Juncker, ilk olarak 20 Ocak 1995 tarihinde Lüksemburg'un başbakanı seçilmiş olup, 4 Aralık 2013 tarihine dek bu görevi yürütmüştür. Aynı zamanda Devlet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı makamlarını da başbakanlıkla beraber üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karl Liebknecht</span>

Karl Liebknecht, Alman sosyalist ve Spartakusbund ve Almanya Komünist Partisi ortak kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz Sömürge Savaşları</span> Portekiz Ordusuyla Portekiz’in Afrika’daki sömürgeleri arasında 1961-1974 yılları arasındaki yaşanmış savaşlar

Portekiz Sömürge Savaşları, aynı zamanda Denizaşırı Savaş ve Kurtuluş Savaşı olarak da bilinir, Portekiz Ordusuyla Portekiz'in Afrika'daki sömürgeleri arasında 1961-1974 yılları arasındaki savaşların adı. Soğuk Savaş döneminde Afrika kıtasındaki belirleyici ideoloji ve silahlı çatışmalardır. Portekiz, diğer Avrupa uluslarının aksine 1950 ve 1960'lı yıllarda Afrika'daki sömürgelerini bırakmamıştır. 1960'lı yıllarda sayısız silahlı kurtuluş örgütü ülkelerdeki komünist hareketin de gelişmesiyle bağımsızlık savaşı vermeye başlayacaktır. Bölgede ABD, Çin ve aparthayd yönetimindeki Güney Afrika desteğinde örgütlenen anti-komünist silahlı kuvvetlerle bağımsızlık yanlıları arasında iç savaşa varacak çatışmalar yaşanacaktır. Bölgedeki Portekiz'e karşı en belirgin kurtuluş savaşı veren ülkeler Angola, Mozambik ve Gine-Bissau olacaktır. Angola'da MPLA, Gine-Bissau'da PAIGC, Mozambik'de FRELIMO koordineli verdikleri silahlı mücadele karşısında Portekiz yönetimi zorlansa da öldürücü darbeyi 1974 yılında Lizbon'da gerçekleşen Karanfil Devrimi indirecektir. Portekiz Ordusu içerisinde örgütlenen Movimento das Forças Armadas Afrika'da sürmekte olan kanlı sömürge savaşları ve Salazar yönetiminden genel olarak kamuoyunun rahatsızlığı nedeniyle halkı da arkasına alarak darbe yapmış ve devrim sürecini başlatmıştır. Ülkedeki siyasal yapıda çok önemli değişiklikler gerçekleştiren yeni yönetim sömürgelerde kalan askerî birlikleri hızla geri çekecek ve Afrika'daki sömürgelerde iktidar yerel örgütlere hızla bırakılacaktır. Nisan 1974'te Lizbon'da gerçekleşen Karanfil Devriminin sömürge savaşını sona erdirmesinin ardından sömürge ülkelerindeki yüzbinlerce Portekiz vatandaşı ülkeye geri dönmeye başlamış, askerî personelin yanı sıra değişik etnik kökenden Afrikalı-Portekiz dönmüştür. Bu devasa göçten sonra özellikle Angola ve Mozambik'de uzun yıllar sürecek olan iç savaşlar çıkmıştır. Eski sömürge ülkeleri bağımsızlıklarını ilan ettikten sonra ciddi sorunlarla karşılaşacak, ekonomik ve sosyal gerilemenin yanı sıra, yolsuzluk, yoksulluk, eşitsizlik ve merkezi planlama eksikliği bağımsızlık dönemi üzerine kurulan beklentileri yerine getirmeye engel olacaktır. Afrika'da ilk sömürge sahibi olan Avrupalı ülke olan Portekiz, sömürgelerini de en son terkeden ülke olacaktır. Eski sömürgelerdeki ülkeler olan Angola'da Agostinho Neto, Mozambik'de Samora Machel, Gine-Bissau'da ise Luis Cabral devlet başkanı olacaklardır.

<span class="mw-page-title-main">Álvaro Cunhal</span>

Álvaro Barreirinhas Cunhal Portekizli komünist siyasetçi. 1961 -1992 yılları arasında Portekiz Komünist Partisi genel sekreterliğini yaptı. Avrupa komünist partileri arasında yaygın olan avrokomünizme karşı çıkarak Sovyet yanlısı geleneksel komünist çizgiyi takip etmiştir. Bu kapsamda Sovyetler Birliği'nin 1968 Çekoslovakya müdahalesini desteklemiştir. Gorbaçov’a karşı yapılan 1991 Sovyet darbe girişimini desteklemiş ve devrilen sosyalist blok rejimlerini eleştirmeyerek sahiplenmiştir. 2002 yılındaki son yazılarında Kuzey Kore dahil varlığını sürdüren sosyalist devletlere destek vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hristos Sarcetakis</span> 4. Yunanistan cumhurbaşkanı

Hristos Sarcetakis, Yunan siyasetçi ve hukukçu. 1985-1990 yılları arasında Yunanistan'ın 4. cumhurbaşkanı olarak görev aldı ve Anayasa Mahkemesi üyeliğinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Gustav Heinemann</span> 3. Almanya cumhurbaşkanı

Gustav Walter Heinemann, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin 3. Cumhurbaşkanı (1969-1974).

<span class="mw-page-title-main">Raymond Barre</span> 85. Fransa başbakanı

Raymond Barre, Fransız siyasetçi ve eski başbakan (1976-1981).

<span class="mw-page-title-main">Joaquim Chissano</span> Mozambik devlet başkanı (1986-2005)

Joaquim Alberto Chissano, Mozambikli siyasetçi. Chissano, Afrika ülkesi Mozambik'te 1986 ile 2005 yılları arasında devlet başkanlığı görevini üstlenmiştir. Chissano bu süreçte 1986 ile 1990 yılları arasında Mozambik Halk Cumhuriyeti'ni, 1990 ile 2005 yılları arasında da Mozambik Cumhuriyeti'ni yönetmiştir.

Alberto Bernardes Costa, Portekizli sosyalist siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Diogo Freitas do Amaral</span> Portekizli siyasetçi

Diogo Pinto de Freitas do Amaral, Portekizli siyasetçi, akademisyen ve hukuk profesörü.