İçeriğe atla

Marcelina Bautista

Marcelina Bautista
Doğum25 Nisan 1966
Meksika
Eğitimİbero-Amerikan Üniversitesi
MeslekSendika lideri,Aktivist
OrganizasyonCACEH
ÖdüllerUluslararası İnsan Hakları Ödülü(2010) BBC 100 Kadın(2021)

Marcelina Bautista, Meksikalı bir sendika lideri ve aynı zamanda da insan hakları aktivistidir. Yaklaşık 20 yıl kadar ev hizmetlisi olarak çalışmıştır.[1] Daha sonra 2000 yılında CACEH(Meksika Ev Hizmetlileri Destek ve Eğitim Merkezi),2015 yılında ise SINACTRAHO(Ulusal Ev İşçileri Sendikası) kurumlarını kurmuştur.[2]

Yaşamı ve Aktivizm

Marcelina Bautista, Oaxaca, Nochtixtlán'da doğdu ve 14 yaşında Meksiko'ya geldi.[3] Geçimini ev işlerinde buldu. Meksiko'ya vardığında yalnızca yerli Mixtec'ini konuştu ve ilk işinde baktığı çocuklardan İspanyolca öğrendi. Çocukların annesi çamaşır makinesi kullanmayı bilmediği için onu dövdü ve asgari ücretten daha az ödediğini söyledi. Diğer işçilerin durumu çok daha kötüydü. Bazıları cinsel tacize uğradı ya da esasen sözleşmeli köleliğe hapsoldu, işverenleri yiyecek ve barınma sağlamanın adil bir tazminat olduğunu söylediği için çok az para kazanıyorlar ya da hiç kazanmıyorlardı.[4] Ev işçisi olarak maruz kaldığı kötü muamele nedeniyle Marcelina, köle olarak çalıştığını ve bunu değiştirmek istediğini fark etti.

Dikiş, kuaförlük, dokuma ve gitar dersleri almıştır.

Meksiko'da Marcelina, yerel Katolik Kilisesi ve küresel Hristiyan Gençlik İşçileri hareketine dahil oldu. 17 yaşında ilk cemaatini aldı ve kilise tarafından düzenlenen bir grup işçiye dahil oldu, bu sayede hayal kırıklıklarını dile getirdi ve utangaçlığının üstesinden geldi. Ocak 1988'de, o ve bir grup ev işçisi kadın ev işçisini hakları konusunda eğitmek amacıyla La Esperanza ("Umut") grubunu kurdu. O yılın ilerleyen zamanlarında Marcelina, Kolombiya'nın Bogota kentinde 11 ülkeden temsilcilerle Latin Amerikalı ev işçilerinin ilk konferansında Meksika'yı temsil etmek üzere seçildi. 1996 yılında Küba'ya yaptığı gezide sosyal değişim projelerini nasıl geliştireceğini ve uygulayacağını öğrendi. Iberoamerican Üniversitesi'nde bir iletişim ve sivil toplum kursuna kaydoldu ve bir makalesini CENCOS dergisinde yayınladı.[1] Marcelina, Küresel Ev İşçileri Hareketi'ne yıllarca dahil olduktan sonra 2000 yılında Ev İşçilerini Destekleme ve Eğitim Merkezi'ni (CACEH) kurdu.[5] 2015 yılında ise SINACTRAHO(Ulusal Ev İşçileri Sendikası) kurdu.[2]

Marcelina, 2010 yılında Alman Friedrich Ebert Stiftung Vakfı'nın Uluslararası İnsan Hakları Ödülü'nü kazanmıştır. 2021 yılında ise BBC'nin yayınladığı ilham veren 100 Kadın listesinde yer almıştır.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b "Marcelina Bautista | Ashoka | Everyone a Changemaker". www.ashoka.org (İngilizce). 1 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2023. 
  2. ^ a b "Gracias a nuestra labor, nuestros empleadores pueden trabajar para el desarrollo económico de los países | Noticias ONU". news.un.org (İspanyolca). 18 Mart 2019. 7 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2023. 
  3. ^ "OIT y ONU Mujeres felicitan a Marcelina Bautista por Premio por la Igualdad y la No Discriminación 2013 que otorga CONAPRED". www.ilo.org (İspanyolca). 2 Nisan 2014. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2023. 
  4. ^ "Like the main character in 'Roma,' she worked in homes for decades. Now she's fighting for domestic workers". 21 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Marcelina Bautista, founder of the Center for Support and Training of Domestic Workers in Mexico | WIEGO". www.wiego.org. 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2023. 
  6. ^ "BBC'nin 2021 yılı 100 Kadın listesi yayımlandı: Bu yılki listede Sevda Altunoluk ve Elif Şafak da var". BBC News Türkçe. 18 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meksiko</span> Meksikanın başkenti

Meksiko, Meksika'nın 32 federal yapılanmasından biri, ülkenin başkenti ve nüfus bakımından en büyük şehri. "Alfa" bir küresel şehir olup, Amerika kıtasının en önemli finansal merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Madrid</span> İspanyanın Madrid ilinde belediye

Madrid, İspanya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehrin yaklaşık 3,4 milyon nüfusu ve yaklaşık 6,7 milyon metropoliten alan nüfusu vardır. Avrupa Birliği'nin (AB) en büyük ikinci şehridir ve tek merkezli metropoliten alanı AB'nin en büyük ikinci alanıdır. Şehir 604,3 kilometrekarelik coğrafi alanı kapsamaktadır. Madrid, İber Yarımadası'nın orta kesiminde Manzanares Nehri üzerinde yer almaktadır. Hem İspanya'nın hem de çevresindeki Madrid Özerk Topluluğu'nun başkenti olan şehir, aynı zamanda ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel merkezidir. Şehir, en yakın deniz kıyısından yaklaşık 300 km uzaklıkta yüksek bir düzlükte yer almaktadır. Madrid'in ikliminde yazlar sıcak, kışlar ise serin geçer.

<span class="mw-page-title-main">La Liga</span> İspanyanın en büyük futbol ligi

Primera Division, bilinen ismiyle La Liga veya sponsorluk anlaşmasından dolayı La Liga EA Sports, İspanya futbol liginin en üst düzey ligidir.

<span class="mw-page-title-main">Seks işçisi</span> seks endüstrisinde çalışan kimse

Seks işçisi, cinsel hizmet sunarak para kazanan kişidir. Seks işçisi terimi zaman zaman fahişe, rent, jigolo gibi kelimelerle ile aynı anlamlı kullanılsa da akademisyenler "seks işçisi"ni seks endüstrisinde yer alan striptizciler, porno oyuncuları, telefonla seks çalışanları insanların bütününü kastedecek şekilde kullanır. Bu kavramı genelde feminist akademisyenler ve yazarlar da, erkekegemen toplumun "fahişe" sözcüğüne yüklediği kötü yan anlamlara ve aşağılamak amacıyla kullanılmasına tepki olarak, yine belirli bir kısmı sanat için seks işçiliği yapan bu insanların emeğine saygılarını göstermek için yerine "seks işçisi" terimini kullanmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İspanya</span>

İspanya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1961 yılında, Radiotelevisión Española (TVE) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. İspanya 1961 yarışmasında yarışan 16 ülkeden bir tanesidir. O yıldan bu yana ülke yarışmadan hiç çekilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Öz İplik-İş Sendikası</span>

Öz İplik-İş Sendikası Hak-İş'e bağlı bir işçi sendikasıdır. Tam adı Tüm Dokuma, İplik, Trikotaj ve Giyim Sanayii İşçileri Sendikası olan sendikanın Genel Merkezi Ankara'dadır ve Genel Başkanı Rafi Ay'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hizmet-İş Sendikası</span>

Hizmet-İş Sendikası, Hak-İş'e bağlı bir işçi sendikasıdır. Genel merkezi Ankara'dadır. Ocak 2023 tarihli resmi rakamlara göre 256.625 üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı</span>

Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı (IMCWP), çeşitli ülkelerden komünist ve işçi partilerinin katıldığı yıllık bir konferanstır. 1998 yılında Yunanistan Komünist Partisinin (KKE) komünist ve işçi partilerini, partilerin deneyimlerini paylaşmak ve ortak bir deklarasyon yayınlamak üzere bir araya gelebilecekleri yıllık bir konferansa katılmaya davet etmesiyle ortaya çıkmıştır. IMCWP'nin en son ve 23. toplantısı Ekim 2023'te İzmir'de Türkiye Komünist Partisinin (TKP) ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kadın Kapısı</span>

Kadın Kapısı, 1996 yılında İstanbul Beyoğlu'nda bir grup seks işçisi tarafından kurulan, seks işçilerine cinsel sağlık başta olmak üzere yasal, sosyal, ruhsal ve çeşitli sorunlarında destek olmayı amaç edinen, danışmanlık vazifelerini yerine getiren dernektir. Bir danışma merkezi konumundayken başvuru yapmaları sonrasında tüzel kimlik kazanmışlardır. Cinsel yolla bulaşan hastalıkları önleme derneği adı altında kurumsallaşmıştır. Türkiye'de HIV/AIDS hastalığına savaş açan ve seks işçisi kavramını ilk kullanan sivil toplum kuruluşudur. Süreç içinde seks işçilerinin haklarını koruyan, dayanışma işlevi görecek bir dernek olmayı amaçlamışlardır. Sağlık konularında sıkça etkinlikler ve eğitimler düzenleyerek kadınları bilgilendiren bir kurum olmuştur. İnsan hakları ihlallerinde hak arayan, sokaklara çıkarak öldürülen, tecavüz edilen, erkek şiddetine maruz kalan kadınlar için savaş veren bir dernek haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jülide Sarıeroğlu</span> Türk politikacı

Jülide Sarıeroğlu, Türk çalışma ekonomisti, sendikacı, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Meksika'da LGBT hakları</span>

Meksika'da lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) hakları, son yıllarda dünya çapındaki yasal eğilimlerle uyumlu şekilde genişlemiştir. Fransız Devrimi'nin entelektüel etkisi ve 1862-67 yılları arasındaki Meksika'ya Fransız müdahalesi, 1871'de hemcins cinsel ilişkileri yasaklayan yasağını kanundan çıkaran Napolyon Kanunları'nın uygulanmasına yol verdi. Buna rağmen eşcinsel eylemlerde bulunan kişileri kovuşturmak için toplumsal ahlaksızlığa karşı yasalar kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Carmen Clemente Travieso</span> Venezuelalı gazeteci, yazar, süfrajet, insan hakları aktivisti

Carmen Clemente Travieso Venezuelalı gazeteci, yazar, süfrajet, insan hakları aktivistidir. Travieso Venezuela Merkez Üniversitesi'nin ilk mezunudur ve Venezuela'nın ilk kadın muhabir ve gazetecilerinden biridir. Venezuela Komünist Partisi'ne üye olan ve kadınların oy kullanma hakkı için aktif olarak çalışan ilk kadınlardan biriydi. Cezaevi reformu lehine bir kuruluşun kurucularından ve Venezuela Gazeteciler Cemiyetinin kurucuları arasında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">CONCACAF Şampiyonlar Kupası finalleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu (CONCACAF) tarafından düzenlenen CONCACAF Şampiyonlar Kupası; 1962-2007 yılları arasında günümüzdeki adıyla, 2008-2023 yılları arasında ise CONCACAF Şampiyonlar Ligi adıyla gerçekleştirilirken 2024'ten itibaren tekrar günümüzdeki adıyla anılır. Turnuvanın finali günümüzde, tek ayaklı olarak oynanır.

<span class="mw-page-title-main">Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi</span>

Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi (UNAM) Meksika'da yer alan devlet araştırma üniversitesi. Üniversitenin kapsamlı araştırma ve yenilik çalışmaları nedeniyle dünya sıralamasında üst sıralarda yer almaktadır.

Seks işçilerine yönelik şiddet, dünya çapında hem fiziksel hem de psikolojik düzeyde rapor edilmiştir. Kurbanlar ağırlıklı olarak kadınlardır, aşırı durumlarda bu şiddete cinayet de dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Ángela Salazar</span>

María Ángela Salazar Murillo, Afrika asıllı Kolombiyalı aktivist. Hakikat Komisyonu üyesidir.

Kafala sistemi, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkeler ile Bahreyn, Kuveyt, Lübnan, Umman, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi birkaç komşu ülkede ağırlıklı olarak inşaat gibi sektörlerde çalışan göçmen işçileri izlemek için kullanılan bir sistemdir. Körfez ülkelerinde gitgide yaygınlaşan Kafala sistemi olarak isimlendirilen sözleşmeye göre, çalışmak için bir şirket ile anlaşma yapan bir işçi, kendisini ülkeye getiren şirketten başka bir işletmede çalışamamaktadır. Ayrıca, işçinin pasaportuna el konulduğundan ülkeyi terk etmesi de yine onu getiren şirketin inisiyatifindedir.

Halima Sadaf Karimi, Afgan politikacı ve eski milletvekili.

Laila Haidari, 1978 yılında doğmuş, Afgan aktivist ve restoran işletmecisidir. 2010 yılında Afganistan'ın Kabil kentinde kurduğu bir uyuşturucu rehabilitasyon merkezi olan Mother Camp'i işletiyor. Ayrıca Mother Camp'i finanse eden bir Kabil kafesi olan Taj Begum'un da sahibi. Taj Begum bir kadın tarafından işletiliyor ve bekar erkek ve kadınların birlikte yemek yemesine izin veriyor. Kafe, tabuları yıktığı için sık sık baskınlara uğruyor. Haidari, 2018 tarihli Laila Köprüde adlı belgesel filmin konusudur.

Iman Le Caire, New York'ta yaşayan Mısırlı bir dansçı, koreografi sanatçısı, aktris ve LGBT hakları aktivistidir.