İçeriğe atla

Marc Ravalomanana

Marc Ravalomanana
9. Madagaskar Devlet Başkanı
Görev süresi
6 Mayıs 2002 - 17 Mart 2009
Yerine geldiğiDidier Ratsiraka
Yerine gelenAndry Rajoelina
Kişisel bilgiler
Doğum 12 Aralık 1949 (74 yaşında)
Imerinkasinina
Evlilik(ler) Lalao Ravalomanana (e. 1974)

Marc Ravalomanana (d. 12 Aralık 1949, Imerinkasinina), Madagaskarlı siyasetçi. Ravalomanana, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 2002 ile 2009 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Ravalomanana, adayı Merina Krallığı süresince yöneten Merinalar etnik grubunun bir üyesi olarak dünyaya gelmiş, çocukluğu döneminde ailesine yardımcı olabilmek adına başkent Antananarivo'da yoğurt satmış, ilerleyen yıllarda da Dünya Bankası'ndan da elde edilen kredi ile işleri büyüterek büyük bir mandıra kurulmasını sağlamıştır.

1999 yılında siyasete atılan Ravalomanana, başkent Antananarivo'nun belediye başkanı olmuş, bu görevde kısa bir süre kalmasına rağmen 2001 yılında gerçekleştirilecek olan devlet başkanlığı seçimlerine katılmaya karar vermiştir.

2001 yılında gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerinde muhalefetin adayı olarak giren Marc Ravalomanana ilk tur sonrasında zaferini ilan etmiş, en yakın rakibi olan eski devlet başkanlarından Didier Ratsiraka bu açıklamalara meydan okuyarak kendi zaferini ilan etmiştir. 2002 yılında her iki adayın destekçileri arasında çatışmalar yaşanmış, bu süreçte Ravalomanana'da seçimlerde gerçekleştirilen hileleri belgeleyerek oyların yeniden sayılmasını talep etmiştir. Nisan ayı içerisinde gerçekleştirilen tekrar sayım sonucu anayasa mahkemesi Ravalomanana'yı seçimin galibi olarak ilan etmiştir. Ratsiraka sonuçları tanımadığını açıklasa da, uluslararası alanda Ravalomanana'nın devlet başkanlığı kabul görmüş ve bunun üzerine Ratsiraka Fransa'ya sürgüne kaçmıştır.

Aralık 2002'de gerçekleştirilen meclis seçimlerinde de Ravalomanana'nın partisi I Love Madagaskar büyük bir başarı elde etmiş, meclis çoğunluğunun da elde edilmesi ile Ravalomanana Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası'nın desteği ile ticari reformlar gerçekleştirmeye çalışmış ve rüşvet ile mücadele etmiştir. Bu dönemde Ratsiraka'ya karşı açılan dava sonuçlanmış ve kendisi gıyabında on yıl zorunlu çalışma cezasına çarptırılmıştır.[1]

18 Kasım 2006 tarihinde general Fidy Andrianafidisoa önderliğinde bir grup asker darbe girişiminde bulunmuş ancak başarılı olunamamıştır. 3 Aralık 2006 tarihinde gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerinde görevde olan Ravalomanana oyların %54,8'ini alarak ikinci kez bu göreve seçilmiştir.

27 Ocak 2009 tarihinde Ravalomanana'nın sürgündeki Ratsiraka'nın bir konuşmasını yayınlayan TV Viva kanalını kapatma kararını vermesi neticesinde iktidarına karşı protesto gösterileri gerçekleştirilmiş, bu gösterilere karşı güvenlik güçlerinin açtığı ateş neticesinde de 30 kişi hayatını kaybetmiştir. Gösterileri organize eden TV Viva'nın sahibi ve aynı zamanda Antananarivo belediye başkanı Andry Rajoelina askeri de kendi safına çekerek kendi önderliğinde bir hükûmet kurulduğunu açıklamış, bu açıklama hukukçular tarafından darbe olarak yorumlanmıştır. Rajoelina'nın açıklaması sonrası devlet başkanlığı sarayına yürüyen destekçileri güvenlik güçleri ile çatışmış, Ravalomanana'da görevini bırakarak Güney Afrika Cumhuriyeti'ne sürgüne kaçmıştır.[2]

Ravalomanana'nın ülkeyi terk etmesi sonrası gıyabında açılan dava sonucu dört yıllık hapis cezasına çarptırılmıştır.[3] Ağustos 2010'da açılan başka bir davada da kendisi cinayet ve cinayete azmettirmek suçlarından suçlu bulunmuş, avukatı da bu kararı siyasi bulduklarını ifade etmiştir.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde geçen beş yıllık sürgünün ardından 2014 yılında Madagaskar'a geri dönen Ravalomanana, ülkeye girişi sonrası tutuklanmıştır.[4] Tutuklanma sonrası aile üyeleri kendisi göremediklerini ve hayatından endişe ettiklerine dair açıklamalarda bulunmuş, devlet başkanı Hery Rajaonarimampianina'da yaptığı açıklamada eski devlet başkanının tutuklanmadığını, kendi güvenliği için Ravalomanana'yı koruduklarını açıklamıştır. İlerleyen günlerde ev hapsine alınan Ravalamonana'nın yeniden sürgüne gönderilmeyeceği açıklanmıştır.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Ratsiraka'nın cezası açıklandı". 7 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2015. 
  2. ^ "Ravalomanana ülkeyi terk etmiştir". 20 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2015. 
  3. ^ "Ravalomanana çöküşü". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2015. 
  4. ^ "Ravalomanana sürgünden geri dönmüştür". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2015. 
  5. ^ "Eski devlet başkanı ev hapsinde". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar</span> Hint Okyanusunda ada devleti

Madagaskar ya da resmî adıyla Madagaskar Cumhuriyeti, Afrika kıtasına bağlı bir ada ülke olup, kıtanın doğu kesiminde Hint Okyanusu'nun batı kısmında yer almaktadır. Mozambik Kanalı ülkeyi Afrika ana kıtası ile birbirinden ayırmaktadır. Madagaskar adası, dünyanın dördüncü büyük adasıdır. Ülke ada ülkesi olması nedeniyle sınır komşusu bulunmamakta olup, en yakın anakara ülkesi adanın batısında yer alan Mozambik'tir. Bunun haricinde komşu ada ülkeler ise kuzeybatıda Komorlar ve Fransa denizaşırı bölgesi Mayotte, doğuda Mauritius ile yine Fransa denizaşırı bölgesi olan Réunion adalarıdır. Ülkenin başkenti Antananarivo'dur.

<span class="mw-page-title-main">Andry Rajoelina</span> Madagaskar devlet başkanı (2009-2014;2019-günümüz)

Andry Nirina Rajoelina, Madagaskarlı iş insanı ve siyasetçi. Rajoelina, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 2009 ile 2014 yılları arasında geçici görev olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Rajoelina 19 Ocak 2019 tarihinden bu yana yeniden devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hery Rajaonarimampianina</span> Madagaskarın 5. Devlet Başkanı

Hery Martial Rakotoarimanana Rajaonarimampianina Madagaskarlı siyasetçi. Rajaonarimampianina, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 25 Ocak 2014 ile 7 Eylül 2018 tarihleri arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Philibert Tsiranana</span> Madagaskarlı siyasetçi (1912-1978)

Philibert Tsiranana, Madagaskarlı siyasetçi. Tsiranana, Afrika ülkesi olan Madagaskar'ın bağımsızlığı kazandığı günden önce üstlendiği devlet başkanlığını, bağımsızlık sonrası da devam ettirmiş, bundan dolayı da bağımsız Madagaskar'ın ilk devlet başkanı olma unvanına sahip olmuştur. Tsiranana, 1959 ile 1972 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Gilles Andriamahazo, Madagaskarlı asker ve siyasetçi. Andriamahazo, devlet başkanı Ratsimandrava'nın suikast sonucu hayatını kaybetmesi ile 12 Şubat 1975 tarihinde devlet başkanlığı makamına gelmiş ve bu görevi 15 Haziran 1975 tarihine kadar sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Didier Ratsiraka</span> Madagaskarın 5. ve 8. devlet başkanı

Didier Ratsiraka, Madagaskarlı siyasetçi. Ratsikara, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 1975 ile 1993 ve 1997 ile 2002 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Albert Zafy</span> Madagaskarlı siyasetçi

Albert Zafy, Madagaskarlı siyasetçi. Zafy, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 1993 ile 1996 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Norbert Ratsirahonana</span>

Norbert Ratsirahonana, Madagaskarlı siyasetçidir. Ratsirahonana, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 1996 ile 1997 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Madagaskar Cumhuriyeti</span>

Demokratik Madagaskar Cumhuriyeti, 1975 yılından 1992 yılına kadar bugünkü Madagaskar Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurulan devlet.

<span class="mw-page-title-main">Kumba Ialá</span>

Kumba Ialá ya da Kumba Yalá, Gine-Bissaulu öğretim görevlisi ve siyasetçi. Ialá, Afrika ülkesi Gine-Bissau'da 2000 ile 2003 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Madagaskar başbakanı, Afrika ada ülkesi Madagaskar'ın 1828 yılında Merina Krallığı döneminde başlayan ve Şef Bakan olarak adlandırılan, 1960 yılında bağımsızlığın ilan edilmesi ile birlikte hükûmetin başında yer alan kişi olarak başbakanlık makamında bulunan kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Christian Ntsay</span> Madagaskar başbakanı

Christian Louis Ntsay, Madagaskarlı siyasetçi. Ntsay, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 6 Haziran 2018 tarihinden bu yana başbakanlık makamında bulunmaktadır.

Victor Ramahatra, Madagaskarlı asker ve siyasetçi. Ramahatra, Afrika ada ülkesi Demokratik Madagaskar Cumhuriyeti'nde 1978-1991 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur. Antananarivo'da doğan Ramahatra, Didier Ratsiraka'nın başkanlığı döneminde Désiré Rakotoarijaona'nın ardılı olarak 12 Şubat 1988'den 8 Ağustos 1991'e kadar başbakanlık makamında bulunmuştur. Ratsiraka 1997'de başkanlık görevine yeniden döndüğünde, Ramahatra'yı kendisinin özel askerî danışmanı oldu. Haziran 2002'de Ramahatra vatana ihanetle suçlandı ve başkan Marc Ravalomanana'ya yönelik bir suikast planına karıştığı iddiasıyla hapse atıldı. Ekim 2002'de serbest bırakıldı

Guy Willy Razanamasy, Madagaskarlı siyasetçi. Razanamasy, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 1991-1993 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur. Razanamasy'nin başbakanlığı 1991-1992 arası ülkesinin henüz Demokratik Madagaskar Cumhuriyeti olduğu süreci kapsarken, 1992-1993 arası da ada ülkesinin üçüncü cumhuriyet ilanından sonra oluşturulan Madagaskar Cumhuriyeti dönemini kapsamaktadır.

Pascal Joseph Rakotomavo ,Madagaskarlı siyasetçi. Rakotomavo, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 21 Şubat 1997 ile 23 Temmuz 1998 tarihleri arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

Jacques Hugues Sylla, Madagaskarlı siyasetçi. Sylla, Afrika ada ülkesiMadagaskar'da 2002-2007 arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Charles Rabemananjara</span>

Charles Rabemananjara , Madagaskarlı asker ve siyasetçi. Rabemananjara, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 2007'den 2009'a kadar başbakanlık makamında bulunmuştur. 20 Ocak 2007'de devlet başkani Marc Ravalomanana'nın ikinci döneminin başında göreve başladı.

Hippolite Rarison Ramaroson, Madagaskarlı asker ve siyasetçi. Ramaroson, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 2009 Madagaskar siyasi krizi sırasında, başkan Marc Ravalomanana istifa ettikten sonra, gücü Andry Rajoelina'ya devretmeden önce 17 Mart 2009'da birkaç saatliğine geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Ramaroson ayrıca 2010'dan 2011'e kadar Dışişleri Bakanı ve Yüksek Geçiş Otoritesi'ndeki üç başbakan yardımcısından biri olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Herimanana Razafimahefa</span>

Herimanana Razafimahefa, Madagaskarlı siyasetçi. Razafimahefa, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 2021-2023 yılları arasında senato başkanı olarak görev almıştır.

Richard Ravalomanana, Madagaskarlı asker ve siyasetçi. Ravalomanana, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 27 Ekim 2023'ten bu yana Madagaskar devlet başkanı vekili ve Madagaskar Senatosu Başkanı olarak görev yapmaktadır. Bazı medya kuruluşları Ravalomanana'nın Andry Rajoelina'nın işbirlikçisi olduğunu ifade etmektedir.