İçeriğe atla

Marc Raibert

Marc Raibert, (22 Aralık 1949) Boston Dynamics'in kurucusu ve CEO'su.

MIT’de  elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimleri profesörlüğü ve aynı zamanda enstitünün yapay zeka laboratuvarının üyeliğini yapmış bir kişidir. Kendisinin çalışmalarının temel konuları fiziksel robotlar ve hareketli yaratıklar dahil olmak üzere, dinamik olarak hareket eden sistemlerin tümüdür. Kendisi 1973’te Northeastern Üniversitesi’nden elektrik mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra MIT’de doktoraya başladı. ‘Durum Uzay Modeli ile Motor Kontrolü ve Öğrenme’ başlıklı doktora tezinde robotik teknikler kullandı. Biyolojik davranışı modellemek için 1977-1980 yılları arasında Jet Propulsion Laboratory ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsünde (Caltech) robot algılama ve kontrolü üzerine çalıştı.

Marc Raibert 1981 ve 86 yılları arsında Carnegie-Mellon Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü ve Robotik Enstitüsünde çalıştı. 1986 ve 1995 yılları arasında MIT' de çalıştı. Carnegie-Mellon Üniversitesi ve MIT' de iken Raibert Leg adını verdiği kendi laboratuvarını kurdu. Burada yaptığı çalışmalar kuracağı Boston Dynamics'in bilimsel temelini oluşturdu. Kendisinin Legged Robots That Balance adında bir kitabı vardır ve Uluslararası Robotik Araştırmaları Dergisi yayın kurulunda yer almaktadır. 2008'den beri de Ulusal Mühendislik Akademisi üyesidir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Robotik</span> robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalı

Robotik, robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalıdır. Makine mühendisliği, uçak mühendisliği, uzay mühendisliği, elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği ve kontrol mühendisliği dallarının ortak çalışma alanıdır. Robotlar bir yazılım aracılığıyla yönetilen ve yararlı bir amaç için iş ve değer üreten karmaşık makinelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Osmangazi Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir'deki bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, elektrik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve robotik ve otonom sistemler mühendisliği bölümlerini barındırmaktadır. Ayazağa yerleşkesinde bulunur. Fakülte programları ABET sürecinden geçmiştir ve 2005 yılında akreditasyon almıştır. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir. Elektrik-Elektronik Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla Arıba, Arıba2, ARIBA3(ITURA), ARIBA4, HydroBee gibi projeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca İTÜRO robot olimpiyatları etkinliği de fakülte öğrencilerinin kurduğu İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Karatekin Üniversitesi</span> Çankırıda kurulu devlet üniversitesi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Çankırı ilinde 2007 yılında kurulan bir devlet üniversitesidir. Kurucu rektörü Gazi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'tır.

Kontrol Mühendisliği mekanik, elektrik, elektronik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin ve hizmet sektörünün amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üreten ve uygulayan bir mühendislik dalıdır. Gelişen bilgisayar araçları ile büyük bir ivme kazanmış ve özellikle otomasyon alanında gerçekleştirilen projelerle adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştır. Maksimum verim almayı hedefleyen girişimciler projelerinde kontrol teorisine dayanan pratikleri kullanmayı göz ardı etmemişlerdir. Büyük ölçekte hesaplar yapıldığında bir kontrol mühendisinin gerçekleştirdiği sistem, manuel yapılandırılmış deneysel ölçümlere dayanan sistemlere göre uzun vadede büyük kazanç sağlamış ve iş verimi maksimuma ulaşmıştır. Kontrol mühendislerinin çalışmaları ayrıca HMI, SCADA gibi monitoring(izlenebilirlik) sistemlerinin gelişmesine imkân tanımıştır. Bu sistemlerle çok büyük fabrikaların bile üretim istatistiklerinden, sistem yönetimine kadar tüm üretim mekanizması kolaylaştırılmıştır.

Fen bilimleri, doğa bilimleri veya fennî bilimler; insanların maddesel çevresini denetlemek ve değiştirmek amacıyla geliştirdiği teknolojik bilgileri kapsayan akademik disiplinler grubuna denir. Gözlem ve deneye dayanan çalışmalarla elde edilen sistematik bilgilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Munzur Üniversitesi</span> Tunceli"de kurulu devlet üniversitesi

Munzur Üniversitesi veya eski adıyla Tunceli Üniversitesi, 22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile Bakanlar Kurulunda Tunceli ilinde kurulması kararlaştırılmış olan üniversitedir. İlk kez Tunceli Meslek Yüksekokulu adıyla 1983-1984 Öğretim Yılında Fırat Üniversitesi bünyesinde Elazığ'da öğretime başlamış, ilk mezunlarını 1985 yılında Elazığ'da vermiştir. 1987-1988 Öğretim Yılında Tunceli'ye nakil edilmiştir. 6 Fakülte, 2 Meslek yüksekokulu, 1 Yüksek Okul, 2 Enstitüden ve 5 Araştırma Merkezinden oluşmaktadır. Türkiye'nin ilk ve tek Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi 8 Temmuz 2009 tarihinde bu üniversitede kurulmuştur. Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan Genel Seçimlerde Milletvekili Aday Adayı olmak için rektörlük görevinden istifa etti. 3 Nisan 2015 tarihinde Prof. Dr. Ubeyde İpek atanmıştır. 6 Haziran 2023 tarihinde rektörlük görevine Prof. Dr. Kenan Peker atanmıştır. 20 Ağustos 2016'da torba kanun ile adı Munzur Üniversitesi olarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü</span>

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT), Almanya'nın en büyük ve en prestijli araştırma ve eğitim kurumlarından birisidir. Bu kurum 1 Ekim 2009'da Karlsruhe Üniversitesi'nin ve Karlsruhe Araştırma Merkezi'nin birleşmesiyle oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Erzurum Teknik Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ), Türkiye Büyük Millet Meclisinin 2010 yılında çıkardığı bir yasayla Erzurum'da kurulmuştur. Kurucu rektörü Muammer Yaylalı'dir. 2012 yılında eğitim öğretime başladı.

<span class="mw-page-title-main">Würzburg-Schweinfurt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi</span>

Würzburg-Schweinfurt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (Almanca: Hochschule für angewandte Wissenschaften Würzburg-Schweinfurt, İngilizce: University of Applied Science Würzburg-Schweinfurt) Würzburg ve Schweinfurt'da kampüsleri olan Almanya'daki bir araştırma üniversitesidir.

Boston Dynamics, 1992 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde test/deney çalışmaları yapan Amerikan Ulusal Mühendislik Akademisi üyesi Marc Raibert ve diğer çalışma arkadaşları tarafından enstitüden bağımsız olarak kurulan bir mühendislik, yapay zekâ ve robotik tasarım şirketidir. Merkezi Waltham, Massachusetts'te bulunan Boston Dynamics, 10 Aralık 2020 tarihinde Hyundai Motor Company'e satılmıştır.

Kenneth Y. Goldberg Amerikalı sanatçı, yazar, mucit ve kaşiftir. Uzmanlık alanı robotik ve otomasyondur. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de Yeni Medya ve Endüstriyel Tasarım ve Operasyon Araştırmaları bölümlerinde profesörlük yapmaktadır.

Mevlana Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mevlana Üniversitesi içerisindeki 4 mühendislik bölümünü içermektedir. 2009 yılında eğitim vermeye başlamıştır. 1 yıl zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi verilmektedir. Fakültenin tüm bölümlerinde eğitim dili İngilizcedir. Fakülte ABD Californiya merkezli Cisco Systems firması ile olan anlaşması ile Cisco Networking Academy olduğu için bu dersi alan öğrencilere aynı zamanda CCNA eğitim sertifikası verilmektedir. Ana yerleşke olan Rixos kampüsü içerisinde eğitim vermektedir. Yüksek lisans ve doktora eğitimleri fen bilimleri enstitüsü altında verilmektedir.

Enerji sistemleri mühendisliği; enerji üretimi, iletimi ve kullanımı konularında maksimum verim hedefi güden mühendislik branşıdır. Makine, elektrik ve kimya mühendisliği bölümleri ile ortak çalışma alanları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Research</span> Microsoftun araştırma bölümü

Microsoft Research Microsoft'un araştırma bölümüdür. 1991'de, akademik, hükûmet ve endüstri araştırmacılarıyla birlikte teknolojik yenilik yoluyla en son teknolojiyi ilerletmek ve zor dünya problemlerini çözmek amacıyla kuruldu. Microsoft Research ekibi, Turing Ödülü sahibi, Fields madalyası kazanan, MacArthur Fellows ödülü ve Dijkstra ödülü sahibi olmak üzere 1.000'in üzerinde bilgisayar bilimcisi, fizikçi, mühendis ve matematikçiyi çalıştırmaktadır. Microsoft Research, Barselona Süper Bilgisayar Merkezi, INRIA, Carnegie Mellon Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Sao Paulo Araştırma Vakfı (FAPESP), Sosyal NUI ve diğerleri için Microsoft Araştırma Merkezi'ndeki akademik kurumlarla çok yıllı işbirlikçi ortak araştırmalara yatırım yapmaktadır.

Alan Jay Perlis, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Purdue Üniversitesi, Carnegie Mellon Üniversitesi ve Yale Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmış olan Perlis, programlama dilleri konusundaki çalışmalarından ötürü Turing Ödülü'ne değer görülmüştür. Perlis ALGOL programlama dilini geliştiren takıma da önderlik etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cynthia Breazeal</span>

Cynthia Breazeal Amerikalı bir robotik bilimci ve girişimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Rolf Pfeifer</span> İsviçreli yapay zeka araştırmacısı

Rolf Pfeifer Bilişim Bölümü'nde Zürih Üniversitesi bilgisayar bilimi profesörü ve 2014 yılında emekli olduğu Yapay Zeka Laboratuvarının yöneticisiydi. Halen Osaka Üniversitesi 'nde özel atanmış profesör ve Shanghai Jiao Tong Üniversitesi ‘nde misafir profesördür.