İçeriğe atla

Marbudam İncesu Camii

Marbudam İncesu Camii, Rize ilinin Çayeli ilçesinden bulunan bir camidir. Camideki kitabede, caminin 1856 yılında yapıldığı yazmaktadır. Kesme taştan yapılmış olan cami, iki katlı ve kare planlıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Marbudam İncesu Camii - Rize". kulturportali.gov.tr. 18 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii</span> Edirnede tarihi bir cami

Selimiye Camii, Osmanlı padişahı II. Selim döneminde Mimar Sinan'ın yaptığı ve Osmanlı'nın önceki başkenti Edirne'de bulunan bir külliyedir. Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" şeklinde nitelendirdiği Selimiye Camii, gerek Mimar Sinan'ın, gerek Osmanlı mimarisinin en önemli eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Söğütlüçeşme Camii</span>

Söğütlüçeşme Camii, Kadıköy'de bir cami. Kuşdili Camii de denir. İki minareli caminin temeli 27 Temmuz 1963’te atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

Şahadet Camii veya diğer adlarıyla Kale Camii veya Saray Camii, Bursa'da Tophane semtindeki tarihî cami.

<span class="mw-page-title-main">İncesu, İspir</span>

İncesu, Erzurum ilinin İspir ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İncesu, Ortahisar</span>

İncesu, Trabzon ilinin Ortahisar ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İncesu, Çayeli</span>

İncesu, Rize ilinin Çayeli ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mimarisi</span> Osmanlı mimarisine genel bakış

Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun beylik olarak kurulup, imparatorluk olarak yayıldığı ve hüküm sürdüğü dönemlerde inşa ettiği veya fikir öncülüğü yaptığı mimari üslupları ve eserleri kapsar. Osmanlı mimarisi kendinden önce gelen Erken dönem Anadolu Türk mimarisi, Selçuklu mimarisi, Bizans mimarisi, İran mimarisi ve Memlük mimarisi'nden etkilenmiştir. Osmanlı mimarisinin, Akdeniz ile Ortadoğu mimari geleneklerinin sentezi olduğunu düşünen mimarlık eleştirmenleri de vardır. Her ne kadar farklı dönemlerdeki ihtiyaca ve teknolojiye göre farklı yapı türleri inşa edildiyse de, genelde Osmanlı'nın hakim olduğu bölgelerde camiler ve çevresinde yapıların inşa edilmesi sıklıkla rastlanan bir olguydu. Camiler, çevrelerine yapılan sosyal yapılarla birlikte bir külliye teşkil ediyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Eski Cami</span>

Eski Cami, Türkiye'nin Edirne ilinin merkezinde yer alan cami. Edirne'de zamanımıza ulaşmış ilk orijinal abidevi yapı olarak da bilinir. Caminin yan kapısı üzerindeki kitâbeye göre mimarı Konyalı Hacı Alâaddin, kalfası ise Ömer ibn-i İbrahim'dir. Cami dokuz kubbelidir. Caminin, kuzey ve kuzeydoğu kısımlarında birer minaresi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor Camii (Üsküdar)</span> Tarihi bir cami

İmrahor Camii ya da Mirahur Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Salacak Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihi bir camidir. Sinan Paşa'nın imrahoru olan Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1597 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1598 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konak Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Konak Camii, bilinen diğer adıyla Yalı Camii, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir camidir. Konak ilçesinde, kent merkezindeki Konak Meydanı'nda konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Çapanoğlu Camii</span>

Çapanoğlu Camii, Osmanlı döneminin Bozok Sancağı valisi Çapanoğlu Mustafa Bey tarafından 1779 tarihinde Yozgat şehir merkezinde yaptırılan cami. Cami halk arasında Büyük Cami veya Ulucami diye bilinmektedir. Yozgat çarşısı, Büyük Camii etrafında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Vaniköy Camii</span> Osmanlı döneminden kalma tarihi bir cami

Vanî Mehmet Efendi Camisi ya da halk arasında bilinen ismiyle Vaniköy Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Vaniköy semtinde bulunan, 17'nci yüzyıldan kalma tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Selimiye Camii</span> Üsküdar Mahallesinde bir cami

Büyük Selimiye Camii, Osmanlı Padişahı III. Selim tarafından Barok ve Osmanlı mimarisi tarzlarında yaptırılmış, İstanbul'un Üsküdar semtinde bulunan tarihi cami.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Taksim Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Taksim Meydanı'nda bir camidir. Caminin mimarları Şefik Birkiye ve Selim Dalaman'dır. Caminin inşaatına 9 Şubat 2017 tarihinde başlanmıştır. 28 Mayıs 2021'de Cuma namazı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aydınoğlu Mehmet Bey Camii</span> Ödemiş, Türkiyede bir cami

Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, Türkiye'nin İzmir ilinde yer alan bir camidir. Ödemiş ilçesinin Birgi Mahallesi'nde bulunan cami, 1312'de tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Işıklı Camii</span>

Işıklı Camii, Rize ilinin Ardeşen ilçesinden bulunan bir camidir. Camideki kitabede, caminin 1887 yılında yapıldığı yazmaktadır. Kesme taştan yapılmış olan cami, iki katlı ve dikdörtgen planlıdır. Camideki çatı ve cemaat yeri onarımdan geçmiştir. Caminin tavanın ortasında yıldız motifli bir kubbe bulunmaktadır. Caminin kubbesi kalem işi ile de süslenmiştir.

Aşağı Çamlıca Camii, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesinden bulunan bir camidir. Caminin giriş kapısında, caminin 1738 yılında yapıldığı yazmaktadır. Kaba yonu taş ve moloz taştan yapılmış olan cami, iki katlı ve dikdörtgen planlıdır. Silmesi altın yaldız ve bordürlü olan mihrap, kesme taştan imal edilmiş ve bitkisel motiflerle süslenmiştir. Yapının girişi kuzey cephedidir. Çatı kısmının yapımında sac malzemeden yararlanılmıştır. Caminin harim bölümünün kuzey ve güney cephelerinde dörder tane, doğu cephesinde altı tane çift sıra pencere yer almaktadır. Camideki kadınlar mahfiline harimin batısındaki merdiven aracılığı ile çıkılabilmektedir. Kadınlar mahfilindeki korkuluklar, kalem işiyle yapılmış bitkisel motiflerle süslenmiştir. Camideki mezar taşları 19 ve 20. yüzyıllara tarihlenmektedir.

Tunca Merkez Camii, Rize ilinin Ardeşen ilçesinden bulunan bir camidir. Cami ile ilgili yazılı kaynaklara göre, Mapavrili Ali Rıza usta camiyi 1902 ve 1909 yılları arasında yaptırmıştır. Kesme taştan yapılmış olan cami, bodrum kat haricinde 2 katlı ve kare planlıdır. Caminin hem kuzey hem de batı cephesinde bir giriş bulunmaktadır. Caminin kuzeydoğusunda kalan tek şerefeli minare sonradan eklenmiştir. Caminin güneyinde iki, batı ve doğu cephelerinde ise dört pencere yer almaktadır. İki ahşap sütunla desteklenen kadınlar mahfilindeki ahşap işçiliği belirgindir. Caminin ortasındaki ahşap kaplamalı kubbenin ortasında kademeli yıldız süslemeleri yer almaktadır. Caminin minberi, camide ahşap işçiliğinin belirgin olduğu bir başka bölümdür.

Demirkapı Köyü Camii, Rize ilinin İkizdere ilçesinden bulunan bir camidir. Camideki kitabede, caminin 1695 yılında yapıldığı yazmaktadır. Kesme taştan yapılmış olan cami, iki katlı ve kare planlıdır. Sacla kaplanmış kırma çıtaya sahiptir. Caminin bitişiğinde eski bir mezarlık yer almaktadır.