İçeriğe atla

Maraşlı Rum İlkokulu

Koordinatlar: 41°01′42″K 28°57′09″D / 41.02833°K 28.95250°D / 41.02833; 28.95250
Harita
Genel bilgiler
DurumRestore ediliyor
Konumİstanbul, Fatih, Yavuz Sultan Selim
Koordinatlar41°01′42″K 28°57′09″D / 41.02833°K 28.95250°D / 41.02833; 28.95250

Maraşlı Rum İlkokulu, İstanbul'un Fatih ilçesi Fener semtindeki tarihi okul binasıdır. Günümüzde kullanılmamakta ve ziyarete kapalıdır. Restore edilmektedir.[1] Binanın mülkiyeti aynı isimdeki vakfa aittir.[2] Odessa belediye başkanı ve tüccar Grigorios Maraslis tarafından yaptırılmıştır. 1901'de açılan bina Fener Rum Patrikhanesi ile aynı cadde üzerindedir.

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Fener Patrikhanesi Maraşlı İlkokulu". 5 Haziran 2021. 4 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2023. 
  2. ^ "Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων - Fener-Fatih / Fener Maraşlı Rum İlkokulu Vakfı". www.rumvader.org. 27 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Heybeliada</span> Adalar, İstanbul, Türkiyede mahalle

Heybeliada veya Halki, İstanbul'un güneyindeki Prens Adaları'nı kapsayan Adalar ilçesinin 5 mahallesinden biri ve en büyük ikinci adasıdır. Heybeliada üzerindeki tek muhtarlık olan Heybeliada Mahallesi'nin sınırları, adanın sınırlarıyla eş durumdadır. Adada; Heybeliada Deniz Lisesi, Bet Yaakov Sinagogu, Aya Triada Manastırı ve Heybeliada Sanatoryumu gibi kültürel yapılar bulunmaktadır. Coğrafi olarak 140 metreye yaklaşan dört tepeden oluşmaktadır. Ada, yaz-kış nüfusunun en kalabalık, gidiş-gelişin en yoğun olduğu ikinci adadır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar Eksarhlığı</span>

Bulgar Eksarhlığı Otosefal Bulgar Ortodoks Kilisesi'nin resmi adıdır. Eksarhlık, 1945 yılında Ekümenik Patrikhane tarafından tanındı ve 1953 yılında Bulgar Patrikliği'ne dönüştürüldü.

Samsun 23 Nisan Ortaokulu, 1924 yılında Terzi Cemil adlı bir şahsın Yıldız Sinema binasının yanındaki evinde "Çocuklar Bahçesi İlk Mektebi" olarak açılmış ortaokul'dur. Okul daha sonra Şehir Kulübü'nün karşısındaki bodrum üzerindeki tek katlı binaya taşınmıştır. 1948-1949 Öğretim yılında Namık Kemal Lisesi'nin yanındaki binaya, 1960 yılında da şimdiki İl Halk Kütüphanesi'nin yerindeki binaya taşınmıştır. Bu binanın koleje verilmesiyle Namık Kemal Lisesi yanındaki binaya geri dönülmüştür. 1984 yılına kadar bu binada eğitim-öğretim verilmiş, aynı yıl yan yana bulunan dört okul birleştirilerek ilköğretim okuluna dönüştürülmüştür. Bu dört okul şunlardır:

  1. 23 Nisan İlkokulu:
  2. Dumlupınar İlkokulu: Bu okul binası Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir eğitim kurumu olarak yaptırılmış, milli mücadeleden sonra askerî hastane olarak kullanılmış, 1927 yılında ilkokul olmuştur. Bu bina, günümüzde İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi olarak kullanılmaktadır.
  3. Cumhuriyet İlkokulu:Rum kulübü olarak kurulan bina 1928 yılında ilkokul olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1984 yılında 23 Nisan İlköğretim Okulu'nun bünyesine katılmıştır.
  4. Merkez Ortaokulu: Ortodoks Kilisesi Külliyesi'ne ait bir binayken daha sonra sinema salonu olarak kullanılmıştır. 1948 yılında onarılan bina kolej olarak kullanılmıştır. 1971 yılında kolej taşınınca burası "Merkez Ortaokulu" yapılmış, 1984 yılında 23 Nisan İlköğretim Okulu bünyesine katılmıştır. 23 Nisan İlkokulu ve Merkez Ortaokulu binaları 1993 yılında yıktırılmış, onların yerine bugünkü modern bina yapılmıştır.Merkez ilçenin en büyük ilköğretim okullarından biridir.
<span class="mw-page-title-main">Fener, Fatih</span> İstanbul Fatihte bulunan tarihi semt

Fener, İstanbul ilinin Haliç kıyısındaki tarihi semtlerinden biridir. "Fener" adı, Orta Çağ Yunancası'ndaki "fanarion" sözcüğünden türemiştir. Bu ad ise Bizans döneminde burada bulunan bir fenerden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fener Rum Erkek Lisesi</span> Rum Ortodoks Okulu

Fener Rum Erkek Lisesi İstanbul, Fener’de yer almaktadır. Rumlar ve Yunanlar arasında Milletin Büyük Okulu olarak anılır. 1454 yılında kurulan lise, İstanbul'da faaliyet gösteren üç Rum eğitim kurumundan biridir. Faaliyet halindeki diğer liseler, Zapyon ve Zoğrafyon liseleridir.

Dadyan Ermeni İlköğretim Okulu, İstanbul'un Bakırköy ilçesindeki Zeytinlik mahallesinde bulunan bir ilköğretim kurumudur. Kurucusu olan Barutçubaşı Hovahannes Dadyan'ın ismini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Balat, Fatih</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Balat, İstanbul'un Avrupa Yakası'da Fatih ilçesinde, Haliç kıyısında, Ayvansaray ile Fener semtleri arasında yer alan bir semttir. Balat adı, Rumca saray anlamına gelen palation kelimesinden gelmektedir; surlardaki Blaherna Sarayı'na yakınlığından ötürü semte bu isim verilmiştir.

Çapa İlkokulu, İstanbul'un Fatih semtinde bulunan bir okul.

Nişanca, İstanbul ilinin Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. 2008 yılına kadar Eminönü ilçesine bağlı iken aynı yıl Fatih ilçesine bağlı hale gelmiştir. Katip Kasım ve Muhsine Hatun mahalleleri arasında yer alır. Çevresinde Kumkapı, Yenikapı ve Laleli yakın semtler olarak sayılabilir. Mahalle sur içi diye tabir edilen tarihi yarımada içinde yer aldığından yerleşimi oldukça eski tarihlere dayanmaktadır ancak günümüze az sayıda ahşap bina ve bazı tarihi yapıların dışında mahallenin tarihi özelliğini yansıtan eser ulaşamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kanuni Anadolu Lisesi</span> Trabzonda bir okul

Kanuni Anadolu Lisesi, eskiden Frontistirio Trapezuntas, 1889 yılında Mühendis Kakudilis tarafından inşa edilmiştir. Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir lise olarak hizmet vermektedir. Bina, görkemiyle ve tarihe tanıklık etmesiyle Trabzon'un tarihi ve estetik açıdan en değerli yapılarından biridir. Ayrıca bina Trabzon şehrinin en etkileyici Rum eseri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Surp Kevork Kilisesi</span>

Surp Kevork ya da Sulu Manastırı İstanbul'da bulunan bir Ermeni Apostolik kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi</span>

Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi veya Aziz Yorgi Katedrali, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesinin Fener semtinde bulunan ve İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne ev sahipliği yapan kilise. Özellikle dünya Hristiyanlığı'ndaki durumu göz önüne alındığında nispeten küçük bir kilisedir; bununla birlikte, tüm İslami olmayan binaların camiler gibi ilgili İslami binalardan daha küçük ve alçakgönüllü olması gerektiğini belirleyen Osmanlı İmparatorluğu'nun İslami yasaları ile açıklanabilir: Osmanlı'nın İstanbul'u fethinden önce Patrikhane kilisesi Ayasofya'ydı.

<span class="mw-page-title-main">V. Gregorios</span>

V. Gregorios veya Patrik Gregorios 1797-1798, 1806-1808 ve 1818-1821 arası üç kez Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi patriği olan dini lider. Mora Yarımadası'ndaki Dimitsana kentinde doğan Patrik İstanbul'da idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alina Boz</span> Türk–Rus oyuncu

Alina Boz, Rus-Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinos Dimadis</span>

Konstantinos Dimadis, Rum bir mimardı. Mezunu olduğu Fener Rum Erkek Lisesi, 1864 yılında, Yassıada'da bulunan Bulwer Şatosu, Yeniköy Zografyon Rum Kız İlkokulu, şu an Polisevi olarak kullanılan Edirne Zappeion Kız Okulu ve 1871'te yaptığı, 2015 yılından beri Tarabya İngiliz Okulları tarafından kullanılan Yeniköy Kampüsü binasının mimarıdır. İspanya ve İtalya'da da yaptığı şatolar vardır. Yunanistan’daki eserleride Mesolongi’de bulunan Metropolitlik Kilisesi, G. Vulgaraki ve Pashos İoannoulis’in Selanik'teki konutları ve Volos’taki Sarafopoulos Evi'dir. Çocuğu Nikolas Dimadis de kendisi gibi bir mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Balat Khorenyan Ermeni Okulu</span> İstanbulda tarihi bina

Balat Khorenyan Ermeni Okulu, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan ve geçmişte ilkokul olarak kullanılan bina. Mülkiyeti karşısındaki Surp Hıreşdagabed Kilisesi'ne ait bina günümüzde harap halde olup kağıt toplayıcılar ile hurdacılar tarafından depo olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yoakimion Rum Kız Lisesi</span> İstanbul, Fenerde eski lise

Fener Yuvakimyon Rum Kız Lisesi, İstanbul ili, Fatih ilçesi, Fener mahallesinde Osmanlı döneminde inşa edilen ve günümüzde metruk durumda lise.

<span class="mw-page-title-main">Fener Rum Erkek Mektebi</span> İstanbulda ilkokul

Fener Rum Erkek Mektebi, İstanbul'un Fatih ilçesi, Balat mahallesinde metruk durumdaki ilkokul binasıdır. Fener Rum Erkek Lisesi ve Yoakimion Rum Kız Lisesi'nin karşısındadır.