İçeriğe atla

Marakeş

Marakeş
Marrakesh
ⵎⵕⵕⴰⴽⵛ
مراكش
Takma ad:
Kech
Fas üzerinde Marakeş
Marakeş
Marakeş
İdare
 • ValiFatima Zahra Mansouri
Nüfus
 (2010)
 • Toplam1.070,000
Zaman dilimiUTC±00.00 (BAS)
 • Yaz (YSU)UTC+01.00 (BAYS)
Konum Fas
KriterKültürel: i, ii, iv, v
Referans331[1]
Tescil1985 (9. oturum)
BölgeArap Devletleri

Marakeş, Fas'ın orta kısmında bulunan şehir.

Ülkenin ilk başkenti olma özelliğini taşıyan şehir Atlas dağlarının dibinde bulunmakta ve Atlantik ile Fas arasında bir geçiş noktası oluşturmaktadır. Marrakesh veya Marrakech (Beriberi Dilinde: Murakush, Arapça مراكش Murrākush), "Kırmızı Şehir" olarak bilinir. Fas'ta önemli şehir/vilayetlerden biridir. 2006 yılına göre nüfusu 1.036.500 olup karlarla kaplı Atlas Dağları'nın eteklerindeki Marrakech-Tensift-El Haouz ekonomik bölgesinin güneybatı ortasında başşehirdir.

İsim

Orijinal adı muhtemelen Berberi dilinde mur (n) akush olup anlamı "Tanrının Ülkesi"dir. Aynı kelime Moritanya'da kendini gösterir, fakat bu yorum bugüne kadar hâlâ kanıtlanamamıştır.

Şehrin genel meydanı, Djemaa el Fna, 2005

Bu şehir, Marrakech-Tensift-El Haouz bölgesinin başşehridir.

Birkaç onyıl öncesine kadar Fas, Araplar, Persler ve Avrupalı'lar tarafından "Marakeş Krallığı" olarak biliniyordu. Avrupalı isimler olan Morocco, Marruecos, Maroc, Marokko vs doğrudan doğruya Beriberi kelimesi olan Murakush dan türemektedir.

Marakeş şehri Fas'ta geleneksel geniş ticaret pazarına sahiptir ve ayrıca Afrika ve Dünya'da en faal alanlardan biridir Djemaa el Fna.[2] Faaliyet, telaş içindeki alan, akrobatlar, hikâye anlatıcıları, dansçılar ve müzisyenler ile doludur. Alan yiyecek standlarına dönüşerek meşgul hayatı ile kocaman bir açık hava restoranlarına dönüşür.

Şehrin adı, Fransızcada Marrakech, İngilizcede Marrakesh, Almancada Marrakesch ve Türkçede Marakeş şeklinde okunur.

İklimi

 Marakeş iklimi 
Aylar Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara
Ortalama en yüksek sıcaklık (°C) 18,0 22,0 26,3 28,0 31,00 36,4 40,0 39,0 34,0 28,0 22,4 20,7
Ortalama en düşük sıcaklık (°C) 5,0 7,0 12,1 13,0 15,0 19,1 24,0 23,3 20,7 16,4 10,0 7,4
Kaynak: Dünya Meteoroloji Örgütü (BM)[3]


Fotoğraf galerisi

Kardeş şehirler

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ 1 http://whc.unesco.org/en/list/331 23 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Ready for the masses? - Daily Telegraph
  3. ^ "World Weather Information Service - Casablanca". Worldweather.org. 5 Ekim 2006. 1 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cezayir</span> Kuzey Afrikada bulunan bir ülke

Cezayir, resmî adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da bir ülkedir. 2,381,741 kilometre karelik yüzölçümü ile Afrika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olan Cezayir, dünyanın onuncu, Arap Dünyası ve Afrika Birliği içerisinde ise en büyük ülkedir. Aynı zamanda, 44 milyonluk nüfusuyla da Afrika'nın en kalabalık sekizinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya</span> Afrikada toprakları bulunan güneybatı Avrupada bir ülke

İspanya (İspanyolca:

<span class="mw-page-title-main">Fas</span> Kuzey Afrikada yer alan bir ülke

Fas, resmî adıyla Fas Krallığı, yaklaşık 37 milyon nüfusa ve 720.000 km² yüzölçümüne sahip bir Kuzey Afrika ülkesidir. Başkenti Rabat ve en büyük şehri de Kazablanka'dır. Mağrip ülkelerinden biri olan Fas'ın, Atlantik Okyanusu'dan Cebelitarık Boğazı'nı çevreleyip Akdeniz'de son bulan uzun bir sahil şeridi vardır. Doğuda Cezayir, kuzeyde İspanya, güneyde ise Moritanya ile komşudur. Aynı zamanda ülke, Batı Sahra adı verilen bölgede, 1975'te koloni ülkesi İspanya tarafından terk edildikten sonra hak iddia etmiş ve günümüzde de bölgenin dörtte üçünü fiilen yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Granada</span> İspanyanın Granada ilinde belediye

Gırnata veya Granada, İspanya'nın Endülüs bölgesinde bulunan Granada ilinin baş şehridir. Endülüs Emevileri'nden kalan El Hamra Sarayı ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kazablanka</span> Fasın en büyük şehri

Kazablanka, Fas'ın batısında, Atlas Okyanusu kıyısında yer alan liman kenti. Aynı zamanda Fas'ın en büyük şehridir. Nüfusu 3.800.000'dir. (2006)

<span class="mw-page-title-main">Murâbıtlar</span>

Murabıtlar, bugünkü İspanya ve Fas topraklarında, Orta Çağ sırasında önemli bir siyasi güç olmuş olan Berberî hanedanı ve devleti.

Fes, Fas'ın Fès-Boulemane bölgesinde bulunan ülkenin üçüncü büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Marakeş-Tensift-El-Havuz</span>

Marrakech-Tensift-El Haouz, 1997'den 2015'e kadar Fas'ın 16 bölgesinden biriydi. Bölgenin merkezi Marakeş'dir. 31.160 km2 yüzölçümündeki bölgenin 2014'teki nüfusu 3,576,673'tür.

<span class="mw-page-title-main">Fraita</span>

Fraita, Fas'ın Marrakech-Tensift-El Haouz bölgesinde, El Kelaa des Sraghna ilinin bir parçası olan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Terudent</span> Fastaki Şehir

Taroudannt Fas'ın güneybatısında yer alan bir şehirdir. Souss ovasındaki Taroudant şehri, aynı adı taşıyan bir ilin başkentidir. 2014 yılında şehirde 80.149 kişi yaşamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Câmiü'l-Fenâ</span>

Câmiü'l-Fenâ, Fas'ın Marakeş kentinde bulunan bir meydan ve çarşıdır. Meydan, Marakeş'in ana meydanı olup hem yerel sakinler hem de turistler tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Atlas Dağları</span>

Orta Atlas Dağları, Fas'ın kuzeydoğusunda bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Atlas Dağları'nın bir parçasıdır. En yüksek noktası 3.356 metrelik Cebel Bu Nasır'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cebel Tubkal</span>

Cebel Tubkal, Fas'ın güneybatısında bulunan bir dağ zirvesidir. Dağ, Marakeş-Asfi bölgesinde Tubkal Millî Parkı'nda yer almaktadır ve Atlas Dağları'nın bir parçasıdır. 4.167 metre yüksekliği ile Fas, Kuzey Afrika ve Arap dünyasının en yüksek dağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Atlas Dağları</span>

Yüksek Atlas Dağları, Fas'ın ortasında bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Atlas Dağları'nın bir parçasıdır. En yüksek noktası, aynı zamanda ülkenin de en yüksek dağı olan 4.167 metrelik Cebel Tubkal'dır.

<span class="mw-page-title-main">Asfi</span>

Asfi, Fas'ın Marakeş-Asfi bölgesine bağlı Asfi ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Belediye, ülkenin batısında Atlas Okyanusu kıyısında yer almaktadır. Belediyenin nüfusu 1 Eylül 2014 tarihi itibarı ile 308.508'dir.

<span class="mw-page-title-main">Majorelle Bahçesi</span>

Majorelle Bahçesi, Fas'ın Marakeş kentinde bir-hektar (iki-akre) alanda kurulan botanik ve peyzaj bahçesidir. Fransız Oryantalist sanatçı Jacques Majorelle tarafından 1923'ten başlayarak neredeyse kırk yıl boyunca geliştirilen ve 1930'larda Fransız mimar Paul Sinoir tarafından tasarlanan Kübist bir villaya sahiptir. Mülk, 1923'ten 1950'lerdeki boşanmalarına kadar sanatçının ve eşinin ikametgâhı olarak kullanılmıştır. 1980'lerde mülk, onu restore etmek için çalışan moda tasarımcıları Yves Saint-Laurent ve Pierre Bergé tarafından satın alınmıştır. Günümüzde bahçe ve villa kompleksi halka açık olarak Berberi Müzesi'ne ve 2017'de açılan Yves Saint Laurent Müzesi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

Jacques Majorelle, ünlü Art Nouveau mobilya tasarımcısı Louis Majorelle'nin oğlu olan Fransız ressam. 1901'de Nancy'deki École des Beaux-Arts'ta ve daha sonra Schommer ve Royer ile Paris'teki Académie Julian'da okudu. Majorelle ünlü bir Oryantalist ressam olsa da en çok Marakeş'teki Majorelle Bahçesi adındaki villayı ve bahçeleri inşa etmesiyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Marakeş Müzesi</span>

Marakeş Müzesi, Fas'ın Marakeş şehrinin eski merkezinde bulunan tarihi bir saray ve müzedir. Dikkate değer mimarisinin yanı sıra müzenin koleksiyonunda çeşitli tarihi sanat eserleri ve Fas'tan çağdaş sanat eserleri sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2023 Marakeş-Safi depremi</span> 8 Eylül 2023te Fasta gerçekleşen şiddetli deprem

8 Eylül 2023'te Fas'ın Marakeş-Safi bölgesini Mw 6,8 ve ya 6,9 şiddetinde deprem vurdu. Depremin merkez üssü Marakeş'in 71,8 km güneybatısında, Atlas Dağları'ndaki Ighil kasabası yakınlarındaydı. Sıradağların altındaki sığ eğik bindirme faylarının bir sonucu olarak meydana geldi. Çoğu Marakeş dışında en az 2946 fazla ölüm bildirildi. Bu sayı her gün artmaktadır. Marakeş'teki binalar ve tarihi yerler hasar gördü. Deprem İspanya, Portekiz ve Cezayir'de de hissedildi.

2011 Marakeş bombalaması, 28 Nisan 2011'de Fas'ın Marakeş kentindeki Camiül Fena'daki Argana Cafe'ye yönelik yurt içi bir terörist bombalamasıydı. Yalnız bir terörist Adil El-Atmani, kafeye bir sırt çantasının içine gizlenmiş iki ev yapımı düdüklü tencere bombası yerleştirdi ve bunları sabah 11:50'de patlatarak 17 kişiyi öldürdü ve 25 kişiyi yaraladı Ölenlerin çoğu turistti, aralarında bir grup Fransız öğrenci de vardı.