İçeriğe atla

María Blanchard

María Blanchard
María Blanchard, 1909
Genel bilgiler
Doğum adıMaría Gutiérrez-Cueto y Blanchard
Doğum6 Mart 1881 Santander, İspanya
Ölüm5 Nisan 1932 (51 yaşında) Paris,Fransa
Uyrukİspanyol
AlanıResim

María Blanchard (María Gutiérrez-Cueto y Blanchard ; 6 Mart 1881 - 5 Nisan 1932) İspanyol bir ressam. Sanatın benzersiz tarzlarından biri olan Kübizm tarzını geliştirmesiyle bilinir.

Biyografi

Blanchard, 6 Mart 1881'de İspanya'nın Santander kentinde doğdu. Gazeteci Enrique Gutiérrez Cueto ve Concepción Blanchard Santisteban'ın kızı olmasının yanı sıra Meksikalı sanatçı Germán Cueto'nun kuzeniydi.

Blanchard, annesinin kendisine hamileliği sırasında düşmesinden dolayı, deforme olmuş bir omurga da dahil olmak üzere çeşitli fiziksel deformitelerle doğdu. Kifoskolyoz ve bilateral kalça dezartikülasyonu gibi rahatsızlıkları bulunmaktaydı. Büyüme sürecindeki yavaş ilerleme ve yürümesinde gözlenen problemler, okulda kendisiyle alay edilmesine ve "cadı" lakaplı olarak anılmasına neden oldu. Blanchard bu üzüntüsünün üstesinden gelmek üzere resme yöneldi. Özellikle babası, onu resim yapmaya teşvik etmesiyle Blanchard'ın hayatında büyük bir etkiye ve öneme sahip oldu. Sanatçının çocukluğunda yaşadığı bu duygusal acı, sonraki yıllarda ortaya koyduğu birçok sanat eserinin temasında görülebilir.

Maternity(Annelik) (1925)

1903'te Madrid'e taşınan Blanchard, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando'da; Emilio Sala ve Manuel Benedito [es] gibi İspanyol sanatçıların yanında çalıştı. Emilio Sala, Blanchard'a ileride ilk kompozisyonları arasında yer alacak olan "hassasiyeti" ve "coşkulu renk kullanımını" öğretti. Blanchard'ın 1908 yılında Ulusal Güzel Sanatlar Sergisi'nde Primeros pasos adlı tablosuyla üçüncülük ödülü kazanmasıyla birlikte Santander hükûmeti, kendisine sanat alanındaki eğitimini desteklemek için burs verdi.

Blanchard'ın elde ettiği bu burs sanatçının Paris'te bulunan Academie Vitti'de sanat eğitimine devam etmesine olanak sağladı. Burada kübist resmi keşfeden Blanchard, Jacques Lipchitz ve Juan Gris gibi sanatçılardan etkilendi. 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı'nın başlaması neticesinde Paris'ten ayrıldı ve Madrid'e döndü. Bu yıllarda Paris'te tanıştığı bazı sanatçılarla annesinin evinde bulunan bir stüdyoyu paylaştı. 1915' yılında, Museo de Arte Moderno'da (Madrid) Ramón Gómez de la Serna tarafından düzenlenen bir sergide kendisinin bazı sanat eserleri sergilendi. Salamanca'da (Madrid) resim eğitmenliği yapması için kendisiyle temasa geçildi, ancak bu deneyimi bir hayal kırıklığıyla sonuçlandı ve sonunda Paris'e geri döndü.

Savaşın bitiminden önce hayatının geri kalanını geçireceği Paris'e taşınan Blanchard, orada bulunan birçok Kübist sanatçıyla tanıştı ve kendi Kübizm tarzını geliştirmeye başladı. Çalışmalarını büyük ölçüde etkileyen ve sanatı için yol gösterici olan İspanyol Kübist ressam Juan Gris ile yakın arkadaş oldu. Aynı zamanda Kübist sanat grubu olan Section d'Or'a katılan Blanchard, "Woman With a Fan" isimli eserinde ve kariyerinin başlarında oluşturduğu ilk resimlerinde düz ve iç içe geçmiş şekilleri kullandı. Sanatçının özgün tarzı yıllar içinde daha figüratif ve geleneksel hale geldi. Resimleri; parlak, çatışan renkler ve melankolik temalarla keskinleşti. Ortaya çıkardığı sanat eserleri duygusal yönden etkileyici özelliğe sahipti.

María Blanchard, 1916–18, Kırmızı Lambalı Natürmort, tuval üzerine yağlıboya, 115.6 × 73 cm

1920 yılında Fransa ve Belçika'da gerçekleşen gösterimlerden ve 1921'de Bağımsız Sanatçılar Derneği'ndeki sergiden sonra Blanchard'ın sanatına olan talep arttı. Sanatçı, bunun üzerine önemli sanat tüccarları ile temasa geçti, ancak ardından gelen olumsuz ekonomik durum nedeniyle birçok koleksiyoncu, işine yatırım yapmayı bıraktı. Blanchard bu tarihlerden ölümüne kadar finansal olarak arkadaşı Frank Flausch'a (1878–1926) neredeyse bağımlı hale geldi. Bu süreçte sadece Paris'teki galerilere ve birkaç özel müşteriye resimlerini satabildi.

1927 senesinde Juan Gris'in vefat etmesinden ötürü Blanchard ciddi şekilde etkilendi ve depresyona girdi. Kız kardeşi Carmen ve yeğenleri, kendisiyle birlikte yaşamak üzerine Paris'e taşındı. Bu durum az da olsa yalnızlığını hafifletti, ancak mali durumunu kötüleştirdi. Gittikçe bozulan sağlığının ardından, Blanchard dine yöneldi ve bir manastıra katılmayı düşündü fakat bu düşüncesini gerçekleştirmedi. Kız kardeşi ve yeğenlerini ekonomik açıdan desteklemek amacıyla resim yapmaya devam etti.

Blanchard'ın sağlığı, ilerleyen yıllarda kademeli olarak kötüledi. Tüberküloza yakalanması, sanatçının resim yapmasını imkansız hale getirdi. Blanchard, 5 Nisan 1932'de 51 yaşında Paris'te öldü.

Çalışmaları

  • Composición cubista (Kübist kompozisyon)
  • Mujer con abanico (Yelpazeli Kadın)
  • Nature morte cubiste (Kübist Natürmort)
  • Primeros pasos
  • La Communiante

Sanat Mirası

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Hood Sanat Müzesi ve Courtauld Sanat Enstitüsü gibi kuruluşlar, Blanchard'ın orijinal eserlerini sergilemektedirler.

Blanchard'ın çalışmaları 2012-2013 yılları arasında İspanya, Santander'deki Botin Vakfı'nda yer almıştır.

Ayrıca Blanchard, Juan Gris tarafından "yetenekli" olarak tanımlanmış ve Jacques Lipchitz, Blanchard'ın "samimi bir sanatçı olduğunu ve resimlerinde acı verici, olağandışı şiddet duyguları içerdiğini" söyleyerek onun hakkında bir yazı yazmıştır. Diego Rivera, Blanchard'ın çalışmalarını "saf ifade" olarak nitelendirmiştir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pablo Picasso</span> İspanyol heykeltıraş ve ressam (1881-1973)

Pablo Picasso, Fransa'da yaşamış İspanyol ressam, heykeltıraş, sahne tasarımcısı, şair ve oyun yazarıdır. 20. yüzyıl sanatının en iyi bilinen isimlerindendir. Georges Braque ile birlikte kübizm akımının temelini atmış, asamblajı icat etmiş, kolajın icadında yer almış ve çok çeşitli tarzların gelişimine katkı vermiştir. En önemli eserleri olarak öncü kübizm eseri Avignonlu Kızlar ve Alman ve İtalyan askerlerin İspanyol İç Savaşı sırasında yaptığı katliamı anlatan Guernica sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kübizm</span> 20. yüzyıl başındaki temsile dayalı sanat anlayışından saparak doğan sanat akımı

Kübizm, 20. yüzyıl başındaki temsile dayalı sanat anlayışından saparak devrim yapan Fransız sanat akımıdır. Pablo Picasso ve Georges Braque, nesne yüzeylerinin ardına bakarak konuyu aynı anda değişik açılardan sunabilecek geometrik şekilleri vurgulamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Piet Mondrian</span>

Piet Mondrian, Hollandalı ressam Pieter Cornelis “Piet Mondriaan” 1912 sonrası Mondrian.

<span class="mw-page-title-main">Diego Velázquez</span> İspanyol ressam (1599-1660)

Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, İspanyol ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume Apollinaire</span> Fransız şair (1880 – 1918)

Guillaume Apollinaire, İtalyan asıllı Fransız şair, yazar ve sanat eleştirmeni.

Hamit Görele, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Juan Gris</span> İspanyol sanatçı (1887-1927)

José Victoriano González-Pérez veya bilinen adıyla Juan Gris, hayatının büyük bölümünü Fransa'da geçirmiş olan İspanyol ressam ve heykeltıraş. Eserleri, devrinde yeni ortaya çıkmaya başlayan kübizm çizgisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Tollu</span>

Cemal Sait Tollu, Türk ressam.

Çallı Kuşağı, 1914 Kuşağı veya Türk İzlenimciler, Sanayi-i Nefise Mektebi tarafından düzenlenen Avrupa sınavını kazanarak Paris'e gönderilen, İbrahim Çallı ve kendi olanakları ile giden Namık İsmail, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran gibi ressamlar I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile birlikte 1914'te ülkeye geri döndüler. Türk resim tarihinde "1914 Kuşağı", "Çallı Kuşağı" veya "Türk İzlenimcileri" diye adlandırılan bu grubun başlıca üyeleri, İbrahim Çallı, Ruhi Arel, Feyhaman Duran, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran, Namık İsmail, Sami Yetik ve Ali Sami Boyar ve Hasan Vecih Bereketoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Refik Epikman</span>

Refik Fazıl Epikman, Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Kocamemi</span>

Ahmet Zeki Kocamemi, Türk ressam.

José de Madrazo y Agudo, İspanyol ressam ve gravür sanatçısı. Hem barok hem de neoklasik tarzda eserler üretti. Oğlu Federico Madrazo, torunu ise Raimundo Madrazo'dur.

<span class="mw-page-title-main">Alberto Giacometti</span>

Alberto Giacometti Paris Ekolü'ne dahil olan İsviçre asıllı heykeltıraş, ressam, resim çizimcisi ve estamp 5 Eylül 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. hazırlayıcısı. Alberto Giacometti Ekim 1901'de İsviçre'nin İtalyanca konuşulan bölgesinde doğmuştur. Babası tanınmış bir post-empresyonizm akımına bağlı bir ressamdı. Alberto ailenin dört çocuğundan en büyüğü idi; diğer kendinden küçük kardeşi Diego ile hayatında her zaman çok yakın olmuştur ve diğer bir kardeşi ise bir mimardır. Alberto çocukluğundan beri sanata büyük ilgi göstermiştir. Alberto sanat öğrenimini İsviçre'de Cenevre Güzel Sanatlar Okulu'nda yapmakla beraber önemli çalışmalarını Paris'te yapmış ve burada gelişen önemli sanat akımları olan Sürrealizm, Ekspresyonizm, Kübizm, Formalizm akımlarında önemli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Lipchitz</span> Fransız-Amerikalı heykeltıraş (1891 – 1973)

Jacques Lipchitz, asıl adıyla Chaim Jakoff Lipschitz,, 20. yüzyılın önemli bir Fransız-Amerikan heykeltıraşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Fernand Léger</span> Fransız ressam (1881 – 1955)

Fernard Léger, 20. yüzyıl Paris Ekolü sanatçılarından başta gelen ressam, heykeltıraş, seramikçi ve film yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">San Fernando Güzel Sanatlar Kraliyet Akademisi</span>

San Fernando Güzel Sanatlar Kraliyet Akademisi, İspanya’nın başkenti Madrid'in Calle de Alcalá bölgesinde yer alan bir müze ve sanat galerisidir.

Albert Gleizes, Fransız ressam, teorisyen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Sorolla Müzesi</span> Madridde bulunan kamuya açık müze

Sorolla Müzesi, İspanya'nın başkenti Madrid'de bulunan kamuya açık müzedir. İspanyol ressam Joaquín Sorolla'nın eski evinden dönüştürülen müze Paseo del General Martínez Campos 37 numaradadır.

Francis Picabia, Fransız ressam, heykeltıraş, grafik sanatçısı ve yazar. Dadaizmin ve Gerçeküstücülüğün en önemli temsilcilerinden sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Kraliçe Sofia Ulusal Sanat Müzesi</span> Madrid’de yer alan 20. yüzyıl sanat eserlerinin sergilendiği bir sanat müzesi

Kraliçe Sofia Ulusal Sanat Müzesi veya MNCARS, İspanya’nın başkenti Madrid’de yer alan 20. yüzyıl sanat eserlerinin sergilendiği bir sanat müzesidir. İspanya kraliçesi Sofía de Grecia’ya adanan müze, 10 Eylül 1992’de açıldı. Madrid Atocha Tren İstasyonu ve metrosuna yakın olan bu müze Sanatın Altın Üçgeni'nin güney ucunda yer almaktadır. "Sanatın Altın Üçgeni", Paseo del Prado caddesi çevresinde yer alan Kraliçe Sofia Ulusal Sanat Müzesi, Prado Müzesi ve Thyssen-Bornemisza Müzesi'nin bulunduğu bölgeye verilen bir isimdir.