İçeriğe atla

Manço

Manço, bir soyadı, şu anlamlara gelebilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barış Manço</span> Türk müzik sanatçısı (1943–1999)

Mehmet Barış Manço, Türk aranjör, şarkıcı, besteci, söz yazarı, televizyon programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı, ve kültür elçisidir. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu rock türünün kurucuları arasında sayılır. Bestelediği 200'ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Şarkılarının bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programları sayesinde dünyanın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. 1991'de "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı" unvanına layık görülmüştür.

1988 (MCMLXXXVIII) cuma günü başlayan bir artık yıldır. 20. yüzyılın ve 2. milenyumun 88. yılıdır.

1999 yılı 90'lar, 20. yüzyıl ve 2. binyılın sonudur.

1943 bir yıldır.

19 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 139. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 226 gün vardır.

22 Ekim, Miladi takvime göre yılın 295. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 70 gün vardır.

Anadolu rock veya Türkçe psikedelik rock, çoğu zaman modern Türkçe rock ile karıştırılan, Türk halk müziği (türkü) ile rock müziğin birleşimi olan müzik türüdür. 1960'ların ortalarında, Batı ve Doğu ezgilerinin müzikal senteziyle yerleşik siyasal ve ekonomik düzene karşı çıkışları içeren sözleriyle Anadolu pop olarak başlayan akım, rock müziğin ve gruplarının Türkiye'de popüler hâle gelmesinden kısa bir süre sonra önce Anadolu pop-rock, sonra Anadolu rock adıyla anılmaya başlamıştır. Bu türün en bilinen üyeleri arasında Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray, Selda Bağcan, Fikret Kızılok, Özdemir Erdoğan, Haluk Levent, Barış Akarsu, Murat Göğebakan gibi Türk müzisyenlerin yanı sıra Moğollar, Kurtalan Ekspres ve 3 Hürel gibi gruplar yer alır.

Yeşim Vatan,, Türk şarkıcı ve vokalist. 1985'ten bu yana başta Barış Manço olmak üzere önemli kişilere vokalistlik yapmıştır.

Ayşegül Aldinç, Türk şarkıcı ve oyuncudur.

Kurtalan Ekspres, Barış Manço'nun 1972 yılında kurduğu ve ölümüne dek birlikte çalıştığı Anadolu rock grubu. Grup, ismini Haydarpaşa-Kurtalan hattında çalışan Kurtalan Ekspresi'nden almıştır.

<i>Dünya Tatlısı</i>

Dünya Tatlısı; Zerrin Özer'in, 1988 tarihli, dokuzuncu stüdyo albümünün adıdır. Dünya Tatlısı, Zerrin Özer'in arabesk müzik şarkıları yorumladığı dönemin (1982-1987) sonu niteliğinde, yeniden Pop Müzik şarkıları seslendirmeye başladığı albümüdür. Zerrin'in CD formatında yayınlanan ilk albümüdür. Türkiye'de CD formatında yayınlanan 2. albümdür. Zerrin Özer bu albümünde; başta Aysel Gürel ve Garo Mafyan olmak üzere, pek çok farklı şarkı sözü yazarı ve müzisyenle çalışmıştır. Bu isimler arasında Fikret Şeneş, Barış Manço, Kayahan, Gönül Şen, Erbil Savaş, Özkan Turgay gibi isimler de yer almaktadır.. Zerrin Özer bu albümüyle altın plak kazanmıştır.Dünya Tatlısı Ebru Polat, Sat Gitsin daha sonra Ümit Besen tarafından okunurken, Ağlayamıyorum ise Emre Altuğ ve Ebru Yaşar tarafından okunmuştur. Bu Yaz şarkısı ise Soner Arıca tarafından yeniden yorumlanmıştır. Çok nadir olarak başka yorumculara şarkı veren Kayahan, Zerrin Özer'e bu albümde okuması için Yoksun Sen şarkısını hediye etmiş, Barış Manço ise ne zamandır bri Barış Manço şarkısı seslendirmek istediğini bildiği Zerrin Özer'le bir türlü bir araya gelip de istediği şarkıyı veremeyince, Unutamadım isimli o dönem için nispeten yeni şarkısını hediye etmişti. Zerrin Özer böylece iki devin şarkısını tek bir albümde buluşturma imkanı bulan nadir sanatçılardan olmuştur. Hani Yeminin şarkısının orijinali İsrailli şarkıcı Ofra Haza'nın Eurovizyonda birincilik elde eden Im Nin Alu şarkısı olup, şarkının melodisi sonraki yıllarda İzel tarafından Şak adıyla seslendirildi.

<i>Mega Manço</i> Barış Mançonun onuncu albümü

Mega Manço, Barış Manço'nun onuncu albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bahadır Akkuzu</span>

Mehmet Bahadır Akkuzu, Türk besteci ve müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Kaygısızlar (müzik grubu)</span>

Kaygısızlar 1960'larda müzik yapan bir Türk rock grubudur. Solo ve Barış Manço ile yaptığı çalışmalarla tanınan grup üyelerinden Mazhar Alanson ve Fuat Güner daha sonra MFÖ grubunu kurmuşlardır.

F. Özlem Yüksek, Türk şarkıcı, vokalist.

<span class="mw-page-title-main">Kanlıca Mezarlığı</span> İstanbulda bir mezarlık

Kanlıca Mezarlığı ya da Mihrabad Mezarlığı, İstanbul Anadolu yakasında Kanlıca, Beykoz semtinde bulunan mezarlıktır. Tepelik bir alanda kurulu mezarlığın hemen yanında bulunan Mihrabad koruluğunun adı mezarlığa verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğukan Manço</span> Türk vokalist

Doğukan Hazar Manço, Türk şarkıcı ve DJ.

"Sakin Ol!", Türk şarkıcı Sertab Erener'in aynı adlı ilk albümünün çıkış şarkısı. Sezen Aksu tarafından yazıldı ve Uzay Heparı tarafından bestelendi.

Celal Güven; Kurtalan Ekspres’in üyelerinden, 1970'lerde ve 80'lerde Anadolu rock çalışmalarında bulunmuş bir müzisyen. Özellikle Barış Manço’nun Dönence şarkısına olan katkısıyla bilinir. Manço’nun şarkılarından “Mahkum”un bestesi Celal Güven’e aittir. Barış Manço sözlerini yazmıştır. Müzisyen son yıllarda anılarını yazmakla meşguldür ve Barış Bilgili’nin Mahkum şarkısını yeniden okuması üzerine şarkıcının klibinde de yer almıştır. Ayrıca Moda’daki Barış Manço Müzesinde bir büstü bulunan müzisyen Celal Güven’in yine müzede bulunan Manço’nun vefat ettiği gün yazdığı dörtlük yer almaktadır. Güven’in o dörtlüğü “Barış gibi düşün, Barış gibi çalış, Barış gibi başla, Barış gibi bitir” şeklindedir.