İçeriğe atla

Manzanar Toplama Kampı

Koordinatlar: 36°43′42″K 118°9′16″B / 36.72833°K 118.15444°B / 36.72833; -118.15444
Manzanar'daki barakalar (Dorthea Lange, 3 Temmuz 1942)
Tarlada tarımla uğraşan tutuklular, arkasında Williamson Dağı görünmektedir (Ansel Adams, 1943)
Jimnastik yapan tutuklu kız çocukları (Ansel Adams, 1943)

Manzanar Toplama Kampı (Resmî adı: Manzanar War Relocation Center, dönemin Japonca adı: Manzana Senji Tenjūsho, Kanji: 満砂那戦時轉住所, manzanar kelimesi İspanyolcada "elma bahçesi" demektir. Japoncadaki Kanji uyarlaması olan manzananın anlamı ise "kumla dolu"dur), II. Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri'nde Japon göçmenler ve Japon asıllıları hapsetmek için kurulan toplama kamplarından biridir.

Tarihçe

7 Aralık 1941 tarihli Pearl Harbor Saldırısı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri hükûmeti Batı Sahili'ndeki Japon Sorununu çözmek için hızla harekete geçti.[1] Aynı günün akşam saatlerinde FBI (Federal Bureau of Investigation) 2.192 Japon asıllı Amerikalı dahil olmak üzere bazı “düşman” yabancıları tutukladı.[2] Kaliforniya Eyaleti hükûmeti ise Japon asıllı Amerikalılar tarafından yapılabilecek potansyel hareketler hakkında uyarı yaptı.

19 Şubat 1942'de Devlet Başkanı Franklin D. Roosevelt askerî bölgesini belirterek o bölgelerden herhangi bir kişiyi dışlayabilmesi için askerî komutanları tayin etme yetkisini Savunma Bakanlığı'na veren 9066 no'lu Devlet Başkanı Emrini imzaladı. Emir aynı zamanda, daha sonra War Relocation Authority (WRA) tarafından “relocation centers (yeniden yerleştirme merkezleri)” olarak adlandırılacak olan yerlere dışlanan kişileri toplayabilme yetkisini verdi.[3] Bu emrin sonucu 120.000'den fazla Japon asıllı Amerikalı zorla yerleştirildi. Bunların üçte biri ABD doğumlu idi ve geri kalanı ise federal kanundan dolayı vatandaşlığa geçmesi yasaklanmış olanlardı.[4][5] 110.000'den fazlası sahillerden uzak, iç bölgelerde olan 10 toplama kampında mahkûm edildi.[2]

Manzanar Toplama Kampı, 10 toplama kampının ilki olarak kuruldu.[6] Başlangıçta, 21 Mart 1942 - 31 Mart 1942 tarihleri arasında Owens Valley Reception Center adıyla bilinen geçici bir merkezdi.[6] O dönemde ABD Kara Kuvvetleri'ne bağlı Wartime Civilian Control Administration (WCCA, Savaş zamanı Sivil Yönetimi İdaresi) tarafından işletilmekteydi.[7] Haziran 1942'de Owens Valley Reception Center, WRA'nin kontrolüne geçti ve resmen "Manzanar War Relocation Center" oldu. Manzanar'a ilk gelen Japon asıllı Amerikalılar, kampın kurulmasına yardım eden gönüllülerdendi. Nisan ayının ortasında günde 1.000 kadar Japon asıllı Amerikalı kampa ulaştı ve Temmuz ayına kadar kampın nüfusu 10.000'e yaklaştı.[8] Tutukluların yüzde doksanı Los Angeles bölgesinden, geri kalanlar ise Stockton ve Bainbridge Adası, Washington'dan gelenlerden oluşuyordu.[8] Bunların çoğu çiftçi ve balıkçı idi. Manzanar'da en kalabalık zamanda 10.046 kişi ve toplam 11.070 kişi hapsedildi.[9]

21 Kasım 1945'te WRA, Manzanar Kampını kapattı. Tutkulular Manzanar'a Amerika Birleşik Devletleri hükûmeti tarafından getirildiği halde serbest bırakıldıktan sonra kendi imkânlarıyla kamptan ayrılıp istikametlerine gitmek zorunda kaldılar.[10][11] WRA tek gidiş tren veya otobüs parası olarak kişi başına 25 dolar verdi.[11] Çoğunluğu kamptan isteyerek ayrıldı, ancak önemli sayıda tutuklu gidecek yerinin olmamasından dolayı ayrılmayı reddetti. Reddedenler, bazen şiddete başvurularak barakalardan çıkarıldı.[11]

Manzanar'da 146 tutuklu öldü.[12] 15 tutuklu kampta gömüldü ve bunlardan sadece 5 mezar kaldı, çoğu daha sonra aileleri tarafından yeniden gömüldü.[13]

Kaynakça

  1. ^ Manzanar Committee. Reflections: Three Self-Guided Tours Of Manzanar. s. 2. 
  2. ^ a b "Densho: Causes of the Incarceration". Densho. 10 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2015. 
  3. ^ Manzanar Committee. Reflections: Three Self-Guided Tours Of Manzanar. s. 3. 
  4. ^ Nakanishi, Don T. (2003). Asian American Politics. Rowman & Littlefield. ss. 35, 41. ISBN 0-742518-50-7. 
  5. ^ Center for the Study of the Pacific Northwest (Temmuz 1998). "History of Washington State & The Pacific Northwest: Lesson 22: Asian Americans and the Modern Pacific Northwest". University of Washington. 25 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2007. 
  6. ^ a b Manzanar Committee. Reflections: Three Self-Guided Tours Of Manzanar. s. 15. 
  7. ^ Burton, Jeffery F., Farrell, Mary M., Lord, Florence B., Lord, Richard W. (1999). Confinement and Ethnicity: An Overview of World War II Japanese American Relocation Sites. Western Archaeological and Conservation Center, National Park Service, US Department of the Interior. s. 162. Publications in Anthropology 74. 
  8. ^ a b Burton, Farrell, Florence B., Lord, Richard W. Confinement and Ethnicity: An Overview of World War II Japanese American Relocation Sites. ss. 162-163. 
  9. ^ "Manzanar National Historic Site: History & Culture (U.S. National Park Service)". National Park Service, United States Department of the Interior. 12 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2015. 
  10. ^ Burton, Farrell, Lord, Florence B., Lord, Richard W. Confinement and Ethnicity: An Overview of World War II Japanese American Relocation Sites. s. 172. 
  11. ^ a b c Manzanar Committee. Reflections: Three Self-Guided Tours Of Manzanar. s. 11. 
  12. ^ Burton, Jeffery F., Haines, Jeremy D., Farrell, Mary M. (2001). I Rei To: Archaeological Investigations at the Manzanar Relocation Center Cemetery, Manzanar National Historic Site, California. Western Archeological and Conservation Center, National Park Service, US Department of the Interior. s. 5. Publications in Anthropology 79. 
  13. ^ Burton, Haines, Farrell. I Rei To: Archeological Investigations at the Manzanar Relocation Center Cemetery, Manzanar National Historic Site, California. s. 18. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Arizona</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Arizona, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısında bulunan bir eyalettir. 50 eyaletin 6. büyük ve 14. kalabalık eyaletidir. Başkenti ve en büyük şehri Phoenix'tir. Arizona, Dört Köşe bölgesini kuzeyde Utah, kuzeydoğuda Colorado ve doğuda New Mexico ile paylaşıyor; diğer komşu eyaletleri batıda Nevada ve Kaliforniya, güneyde ve güneybatıda Meksika eyaletleri Sonora ve Baja California'dır.

<span class="mw-page-title-main">Washington, DC</span> Amerika Birleşik Devletlerinin başkenti

Washington, D.C. veya Türkçeleştirilmiş ismi ile Vaşington D.C., kısaca D.C. veya resmî ismiyle Kolumbiya Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti. Türkçe telaffuzu sebebiyle Vaşington olarak da bilinen şehir ismini, Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk başkanı ve Kurucu Baba olan George Washington'dan almıştır. Washington, Amerikan Devrimi'nden sonra bağımsızlığını yeni kazanan Amerikalıların hükûmet merkezi olarak kuruldu. Beyaz Saray, ABD Kongresi, ABD Yüksek Mahkemesi, Dünya ülkelerinin büyükelçilikleri, kabine sekreterlikleri (bakanlıklar) gibi bütün federal kurumlar bu kentte yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni diasporası</span> Ermenistan dışındaki Ermeni toplulukları

Ermeni diasporası, Ermenilerin yerli halk olarak kabul edildiği bölgeler dışında yaşayan Ermeni topluluklarını ifade eder. Ermenistan dışında 3-4 milyon kadar Ermeni'nin yaşadığı iddia edilmektedir. Ancak sağlıklı istatistikler yoktur. Ermenilerin diasporada en yoğun olduğu ülkeler Rusya, ABD ve Fransa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Preis</span> Amerikalı mimar

Alfred Preis, Avusturyalı mimar, Pearl Harbor'daki USS Arizona Anıtını tasarlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pat Morita</span> Japon-Amerikalı sinema oyuncusu (1932 – 2005)

Noriyuki "Pat" Morita, Japon asıllı Amerikalı sinema oyuncusudur. Karate Kid film serilerinde Bay Miyagi rolü ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Columbia Üniversitesi</span> ABD, New Yorkta kurulu vakıf üniversitesi

Columbia Üniversitesi ABD'nin New York şehrinde bulunan özel bir Amerikan araştırma üniversitesidir. New York eyaletinin en eski, Amerika'nın ise beşinci eski üniversitesidir. Amerikan Devrimi'nden önce kurulan 9 üniversiteden biri ve Sarmaşık Ligi'ni oluşturan 8 üniversiteden biridir. Umman, Pekin, İstanbul, Paris, Mumbai, Santiago ve Nairobi'de bulunan, Columbia Küresel Merkezi adında 7 adet merkezi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hudson Nehri</span>

Hudson Nehri, 507 km uzunluğunda New York eyaleti ile New Jersey eyaleti arasında sınır teşkil eden ABD'de bir nehirdir. Nehrin adı Henry Hudson'dan gelmektedir. Kuzeyde Essex'den güneye doğru New York şehrine doğru akmaktadır. Hudson nehri okyanusa döküldüğünden suyunda tatlı suyun yanı sıra tuzlu su da içermektedir. Hudson Nehri endüstriden kaynaklı yoğun kirlilik yaşamaktadır. Ancak yapılan temizlik çalışmalarıyla birlikte eskisine göre daha temiz bir hale getirilmiştir. Nehir nadir de olsa Kuzey Nehri olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ravensbrück toplama kampı</span> nazi almanyasında masum sivillerin ve esirlerin sistematik olarak yok edilmesi için kurulan yerleşke

Ravensbrück toplama kampı, 1939'dan 1945'e kadar Kuzey Almanya'da, Berlin'in kuzeyine 90 km uzaklukta Ravensbrück köyünün yakınındaki bir bölgede yalnızca kadınlara yönelik bir Nazi toplama kampıydı. Kamp anıtının, savaş sırasında kampta bulunan 132.000 kadına ilişkin tahmini rakamı arasında, yaklaşık 48.500'ü Polonya'dan, 28.000'i Sovyetler Birliği'nden, neredeyse 24.000'i Almanya ve Avusturya'dan, yaklaşık 8.000'i Fransa'dan ve binlercesi diğer ülkelerden yer aldı. Toplamda 20.000'den fazla mahkûm Yahudiydi. Yüzde seksen beşi diğer ırklardan ve kültürlerdendi. Yüzde 80'den fazlası siyasi mahkûmlardı. Pek çok mahkûm Siemens & Halske tarafından köle işçi olarak çalıştırıldı. 1942'den 1945'e kadar Naziler, sülfonamidlerin etkinliğini test etmek için Ravensbrück mahkûmları üzerinde tıbbi deneyler yaptı. 1941 baharında SS, 1944'te kampın gaz odalarını inşa eden ve yöneten erkek mahkûmlar için bitişikte küçük bir kamp kurdu. Ravensbrück kampından geçen kadın mahkûmlardan yaklaşık 50.000'i öldü, gaz odalarında yaklaşık 2.200 kişi öldürüldü.

ABD vatandaşı Almanların enterne edilmesi, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında ABD vatandaşı olan Alman asıllı kişilerin zorla enterne edilmeleridir. Bu kişilerden, ABD vatandaşı Japonların enterne edilmesi olayının tersine resmî olarak hiçbir şekilde özür dilenmemiş, tazminat ödenmemiştir.

<i>Nuclear Energy</i> Chicago Üniversitesi yerleşkesindeki Dünyanın ilk nükleer reaktörü Chicago Pile-1ın yer aldığı tesiste bulunan bronz heykel

Nuclear Energy, Henry Moore tarafından yapılmış olup Chicago Üniversitesi kampüsünde, dünyanın ilk nükleer reaktörü Chicago Pile-1'ın yer aldığı tesiste bulunan bronz heykeldir. Heykel Ellis Avenue'de Max Palevsky West yurdu ile Regenstein Library'nin arasında yer alır. Tesis, Cook County, Illinois, ABD'deki Chicago Hyde Park toplum alanında bulunmaktadır. Konum, Manhattan Projesi ekibinin kendini idame ettiren, kontrollü ilk nükleer reaksiyonu planladığı Stagg Field'in eski tribünlerinin altındaki yeri anıtlaştırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Georg Solti</span>

Sir Georg Solti, Macar asıllı orkestra ve opera şefidir. Münih, Frankfurt ve Londra'daki opera gösterileri ve uzun dönem yaptığı Chicago Senfoni Orkestrası direktörlüğü ile bilinir. Budapeşte'de doğmuş ve burada Béla Bartók, Leo Weiner ve Ernő Dohnányi ile çalışmıştır. 1930'larda Macaristan Devlet Operası'nda direktörlük yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">National Portrait Gallery (Amerika Birleşik Devletleri)</span>

National Portrait Gallery, Amerika Birleşik Devletleri'nde Washington'da yer alan F Streets NW'deki tarihi bir sanat müzesi. 1962 yılında kuruldu ve Smithsonian Institution'ın bir parçası olarak 1968'de halka açıldı. Müzedeki koleksiyonlar, ünlü Amerikalıların görüntülerine odaklanır. Tarihi Old Patent Office Building binası içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Chaco Kültürü Ulusal Tarihi Parkı</span>

Chaco Kültürü Ulusal Tarihi Parkı, Amerika'nın güneybatısında puebloların en yoğun topluluğunu barındıran Birleşik Devletler Ulusal Tarih Parkıdır. Park, New Mexico'nun kuzeybatısında, Albuquerque ve Farmington arasında, Chaco Wash ile oluşmuş uzak bir kanyonda yer almaktadır. Meksika'nın kuzeyindeki antik kalıntıların en kapsamlı koleksiyonunu içeren park, Birleşik Devletler'deki Kolomb öncesi dönemin en önemli kültürel ve tarihsel alanlardan birini barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">New York Belediye Binası</span> Lower Manhattana bağlı Civic centerda Bir New York kentinin Yönetim Binası

New York Belediye Binası, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinin yönetim binasıdır. Bina Lower Manhattan'a bağlı Civic Center'da yer almaktadır. ABD'nin en eski belediye binası olup belediye başkanının çalışma yerine ve New York Şehir Konseyi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın teslim oluşu</span> 2 Eylül 1945’te II. Dünya Savaşı’nın sonunu getiren olay

Japonya'nın teslim oluşu, 15 Ağustos'ta ilan edilen ve resmi olarak 2 Eylül 1945 günü imzalanan Japonya'nın teslimiyet belgesi ile II. Dünya Savaşı'nın sona ermesini sağlamıştır. Böylece savaşın sona kalan Pasifik Cephesi de kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pensilvanya Bulvarı</span>

Pensilvanya Bulvarı, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington, DC ve Maryland eyaletine bağlı Prince George's County'de bulunan bir bulvardır. Bulvar, Beyaz Saray ile Amerikan Kongre Binası'nı birbirine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Laos-Türkiye ilişkileri</span>

Laos-Türkiye ilişkileri Laos ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Diplomatik ilişkiler ilk olarak 1947'de kuruldu, ardından 1958'de büyükelçilik rütbesine yükseldi. 27 Aralık 2017 tarihinde Türkiye Laos'un başkenti Vientiane'de yerleşik bir büyükelçilik kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Jacqueline Cochran</span> Amerikalı havacı ve işkadını

Jacqueline Cochran Amerikalı pilot ve iş insanı. Kendi kuşağının en önde gelen yarış pilotlarından biri olarak kadın havacılığına öncülük etmiştir. Çok sayıda rekor kırmış ve 18 Mayıs 1953'te ses duvarını aşan ilk kadın olmuştur. Cochran, fabrikalardan liman şehirlerine uçak ile taşımak için savaş dışı bir rol oynayan kadınlar ve yaklaşık 1000 sivil Amerikalı kadını istihdam eden Kadın Hava Kuvvetleri Hizmet Pilotlarının (WASP) (1943–1944) savaş zamanı başkanlığını yapmıştır. Daha sonra Mercury 13 kadın astronot programının sponsoru olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'ndeki Japon savaş esirleri</span>

II. Dünya Savaşı'nın sonunda Sovyetler Birliği'nde ve Moğolistan'da çalışma kamplarında çalıştırılmak üzere 560.000 ila 760.000 Japon askeri esir alındı. Bunlardan 60.000 ila 347.000'inin esaret altında öldüğü tahmin ediliyor.