İçeriğe atla

Manyetik su arıtma

Manyetik su arıtımı (anti-ölçekli manyetik arıtma veya AMT olarak da bilinir), sert suyun, su yumuşatmasına kimyasal olmayan bir alternatif olarak manyetik bir alandan geçerek etkilerini azaltma yöntemidir. Manyetik su arıtımı kanıtlanmamış ve bilimsel bulgulardan yoksun olarak kabul edilir.

Etki

Manyetik su arıtma cihazlarının satıcıları, iddialarını desteklemek için sıklıkla resim ve referanslar kullanırlar, ancak niceliksel ayrıntıları ve iyi kontrol edilen çalışmaları atlarlar. Reklamlar ve promosyonlar genellikle korozyon veya sistem kütle dengesi analitikleri gibi sistem değişkenlerinin yanı sıra sertlik iyonlarının konsantrasyonu veya asılı partiküllerin dağılımı, yapısı ve morfolojisi gibi arıtma sonrası su ölçümlerini atlar.[1][2][3][4][5]

Varsayılmış mekanizmalar

Maruz kalma süresi ve alan şiddeti, eğim, değişim hızı ve akış boyunca veya akışa dik yönlendirme, sonuçlar için önemli olarak gösterilmektedir.[6] Manyetik su arıtma savunucusu Klaus Kronenberg, çözünmüş kireç moleküllerinin şekillerinin kuvvetli manyetik alanlarla modifiye edilmesini ve sert kristal tabakaları veya plateletleri olarak çökelmek yerine küresel veya yuvarlak kristaller olarak çökelmelerini önermiştir.[7] Cranfield Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'nden Simon Parsons, manyetik alanın küçük parçacıklar üzerindeki yüzey yükünü azalttığını ve ölçek olarak biriktirmek yerine akışla kalan büyük parçacıklar olarak pıhtılaşma eğilimini artırdığını öne sürdü. Bununla birlikte, 1996 yılında Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'nda yapılan dahili bir araştırma, manyetik su arıtma sistemlerinde biriken ölçeğin tercih edilen kristal yapısında hiçbir fark bulamadı.[8]

Liu et al.[9] ve Coey ve Cass, manyetik muamelenin mineraller içeren suyun daha çözünür bir kalsiyum karbonat (kalsit yerine aragonit) oluşumunu desteklemesine neden olduğunu bildiren 2000 ve 2010 yıllarında araştırma yayınladılar.[10]

Boru malzemesi

Manyetik işlemin etkisi borunun özelliklerine bağlıdır. Etkinin büyüklüğü boru iletkenliğine ve yüzey pürüzlülüğüne bağlıdır.[11]

İlgili cihazlar

Benzer ölçek inhibisyonu iddiaları ile 50 yılı aşkın bir süredir pazarlanan çeşitli fiziksel fenomenlere dayanan ilgili kimyasal olmayan cihazlar vardır.[12] Elektrolitik cihazlar gibi bazıları etkili olmakla birlikte, çoğu[13][14][15][16] çalışmaz.[1]

Manyetik cihazların diğer kullanım alanları:

  • İki çalışma, bir oral irrigator ile manyetik olarak işlenmiş suya (normal suya kıyasla) maruz kaldığında dişlerde taş oluşumunda istatistiksel olarak anlamlı bir azalma olduğunu göstermiştir.[18][19]
  • Manyetik yakıt tasarrufu, yakıt tasarrufu olarak pazarlanan benzer manyetik cihazlardır, ancak hidrokarbon yakıtların kayda değer bir elektrik direnci ve iletkenliği olmadığı ve manyetik çekiciliğe duyarlı olmadıkları için hiçbir etkisi yoktur.[20]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c Keister (2008). "Non Chemical Devices: Thirty Years of Myth Busting" (PDF). Water Conditioning & Purification. 17 Nisan 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2009.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Keister2004" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ Powell (1998). "Magnetic Water and Fuel Treatment: Myth, Magic, or Mainstream Science?". Skeptical Inquirer. 22 (1). 27 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2007. 
  3. ^ "Magnetic water treatment and pseudoscience". Chem1Ware Systems Limited. 1 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2009. 
  4. ^ Limpert (1985). "Tests of nonchemical scale control devices in a once-through system". Materials Performance. 24 (10). ss. 40-45. 
  5. ^ "Magnetic Water Treatment" (PDF). Public Works Technical Bulletin 420-49-34. U.S. Army Corps of Engineers. 15 Haziran 2001. 15 Aralık 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020. 
  6. ^ "Descaling of Water". Water Structure and Science. London South Bank University. 26 Temmuz 2011. 27 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2012. 
  7. ^ "Interview of Klaus Kronenberg, Ph. D". GMX International. 22 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2012. 
  8. ^ Krauter (1996). "Test of a Magnetic Device for Amelioration of Scale Formation at Treatment Facility D" (PDF). Internal Report. Lawrence Livermore National Laboratory. Erişim tarihi: 11 Aralık 2009. 
  9. ^ Liu (2010). "Surface Modification and Planar Defects of Calcium Carbonates by Magnetic Water Treatment". Nanoscale Research Letters. 5 (12). ss. 1982-1991. 
  10. ^ Coey (2000). "Magnetic water treatment" (PDF). Journal of Magnetism and Magnetic Materials. 209 (1–3). ss. 71-74. 9 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Nisan 2020. 
  11. ^ Alimi (2009). "Effect of magnetic water treatment on calcium carbonate precipitation: Influence of the pipe material". Chemical Engineering and Processing: Process Intensification. 48 (8). s. 1327. 
  12. ^ "Chlorine Dioxide Water Treatment & Water Disinfection". Watertreatmentservices.co.uk. 14 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2016. 
  13. ^ Coetzee PP, Yacoby M and Howall S (1996) The role of zinc in magnetic and other physical water treatment methods for the prevention of scale. Water SA, 22(4): 319-326.
  14. ^ López-Sandoval E, Vázquez- López C, Zendejas- Leal BE, Ramos G, San Martín-Martínez E, Muñoz Aguirre N, Reguera E (2007) Calcium carbonate scale inhibition using the "allotropic cell" device. Desalination 217:85-92.
  15. ^ Pernot B, Euvrard H, Remy F and Simon, P (1999) Influence of Zn(II) on the crystallisation of calcium carbonate application to scaling mechanisms. Journal of Water SRT-Aqua, 48(1): 16-23.
  16. ^ MacAdam J PhD Thesis Cranfield University UK. Dept of Water Science and various studies
  17. ^ "Guardian launches electrolytic scale inhibitor". Industry Today. 5 Ağustos 2011. 17 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  18. ^ Watt (1993). "The effect of oral irrigation with a magnetic water treatment device on plaque and calculus". Journal of Clinical Periodontology. 20 (5). ss. 314-7. 
  19. ^ Johnson (1998). "The effectiveness of a magnetized water oral irrigator (Hydro Floss) on plaque, calculus and gingival health". Journal of Clinical Periodontology. 25 (4). ss. 316-21. 
  20. ^ "Looking For A Miracle: We Test Automotive 'Fuel Savers'". Popular Mechanics. 25 Ağustos 2010. 27 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kireç taşı</span> genellikle mercan, foraminifera ve yumuşakçalar gibi deniz canlılarının iskelet parçalarından oluşan bir karbonat tortul kayaç

Kireç taşı genellikle mercan, foraminifera ve yumuşakçalar gibi deniz canlılarının iskelet parçalarından oluşan bir karbonat tortul kayaçtır. Başlıca maddeleri kalsiyum karbonatın farklı kristal formları olan kalsit ve aragonit minerallerdir. Yakından ilişkili bir kaya, yüksek oranda mineral dolomit içeren dolomittir. Eski USGS yayınlarında, dolomit magnezyum kireç taşı olarak anılırdı, artık magnezyum eksikliği olan dolomitler veya magnezyum açısından zengin kalkerler olarak ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maddenin hâlleri</span> maddenin farklı aşamalarında yer alan farklı hâlleri

Bir fizik terimi olarak maddenin hâli, maddenin aldığı farklı fazlardır. Günlük hayatta maddenin dört farklı hâl aldığı görülür. Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır. Maddenin başka hâlleri de bilinir. Örneğin; Bose-Einstein yoğunlaşması ve nötron-dejeneje maddesi. Fakat bu hâller olağanüstü durumlarda gerçekleşir, çok soğuk ya da çok yoğun maddelerde. Maddenin diğer hâllerininde, örneğin quark-gluon plazmalar, mümkün olduğuna inanılır fakat şu an sadece teorik olarak bilinir. Tarihsel olarak, maddenin özelliklerindeki niteleyici farklılıklara dayanarak ayrım yapılır. Katı hâldeki madde bileşen parçaları ile bir arada tutulur ve böylece sabit hacim ve şeklini korur. Sıvı hâldeki madde hacmini korur fakat bulunduğu kabın şeklini alır. Bu parçalar bir arada tutulur ama hareketleri serbesttir. Gaz hâlindeki madde ise hem hacim olarak hem de şekil olarak bulunduğu kaba ayak uydurur.Bu parçalar ne beraber ne de sabit bir yerde tutulur. Maddenin plazma hâli ise, nötr atomlarda dahil, hacim ve şekil olarak tutarsızdır. Serbestçe ilerleyen önemli sayıda iyon ve elektron içerirler. Plazma, evrende maddenin en yaygın şekilde görülen hâlidir.

<span class="mw-page-title-main">Teyp</span>

Teyp; elektrik işaretlerinin saklaması ve gerektiğinde yeniden işaretlerine dönüştürülebilmesi amacı ile kullanılan kayıt cihazlarına verilen addır. İngilizce şerit kaydedici anlamındaki tape recorder sözcüğünden kökenlenir.

<span class="mw-page-title-main">Sodyum karbonat</span> inorganik bileşik

Sodyum karbonat, (çamaşır sodası, kristal soda ve soda külü olarak da bilinir) Na2CO3 formülüne sahip değişik hidratları olan bir inorganik bileşiktir. Bütün formları beyaz, suda çözünür tuzlardır. Tüm formları güçlü bir alkali tada sahiptir ve suda orta derecede alkali çözeltiler verir. Tarihsel olarak sodyum bakımından zengin göl sularından veya sodyum bakımından zengin topraklarda yetişen bitkilerin küllerinden çıkarıldı. Bu sodyum açısından zengin bitkilerin külleri, potas üretmek için kullanılan odun küllerinden belirgin şekilde farklı olduğundan, "soda külü" olarak anıldı. Günümüzde ise, Solvay işlemi ile sodyum klorür ve kireç taşından büyük miktarlarda üretilmektedir.

Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU), psikiyatride ve nörolojik hastalıklarda kullanılan yeni bir tıbbi tedavi yöntemidir. Son 15 yılda kaydedilen teknolojik ilerlemeler beyinde hücresel elektrik akımını ölçmek ve değiştirmek konusunda bazı cihazların geliştirilmesini sağladı. Bu cihazlardan biri Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Manyetik rezonans görüntüleme</span> tıbbi görüntüleme tekniği

Manyetik rezonans görüntüleme , nükleer manyetik rezonans görüntüleme veya manyetik rezonans tomografi, canlıların iç yapısını görüntüleme amacıyla daha çok tıpta kullanılan bir yöntemdir. Yüksek düzeyde manyetizmayla canlı doku, yansıtma yöntemiyle görüntülenir. Farklı özelliklerinden dolayı hastalıkların tespitinde bilgisayarlı tomografiden de destek alınabilir.

<span class="mw-page-title-main">Isidor Isaac Rabi</span> Amerikalı fizikçi (1898 – 1988)

Isidor Isaac Rabi, manyetik rezonans görüntülemede (MRI) kullanılan nükleer manyetik rezonansı keşfetmesiyle 1944'te Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı bir fizikçiydi. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nde mikrodalga radarında ve mikrodalga fırınlarda kullanılan boşluk magnetronu üzerinde çalışan ilk bilim insanlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Kalsiyum hidroksit</span> Kimyasal bileşik

Kalsiyum hidroksit, sönmemiş kirece su ilave edilmesiyle elde edilen kimyasal bileşiktir. Kristal beyaz renkli toz halde bulunur. Suda çözündüğünde hamurumsu görüntü veren bir alkalidir. Geleneksel adı söndürülmüş kireç veya hidratik kireçtir.

<span class="mw-page-title-main">Sodyum bikarbonat</span> kimyasal bileşik

Sodyum bikarbonat ya da soda kimyasal formülü NaHCO3 olan bir kimyasal bileşiktir. Kabartma tozu olarak da bilinir. Sodyum tuzlarından birisidir. Antiasit özelliği vardır. Kabartma tozu olarak da kullanılır. Suda çözünür. Beyaz katı kristal tozdur. Sodyum karbonat'ı andıran hafif alkali tadı vardır. Salin solüsyonu bileşiminde de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Manyetit</span>

Manyetit, spinal yapısındaki ferrimanyetik, Fe3O4 formülüyle gösterilen demir mineralidir. Ferro-ferrik oksit olarak da bilinen manyetit ayrıca demir 2-3 oksit olarak da adlandırılır. Kimyasal formülü FeO.Fe2O3 şeklinde de yazılmaktadır. Bu gösterim demirin iki farklı değerliğe aynı anda (2+ ve 3+) sahip olduğunu göstermektedir. Manyetik özelliğini 858 K'in üzerinde kaybetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Diyamanyetizma</span>

Diyamanyetiklik, manyetik ters yönelmesi olarak ifade edilebilir. Diyamanyetik maddeler, herhangi bir mıknatıs tarafından, o mıknatısın manyetik alanı içerisindeyken manyetik alan çizgilerine zıt yönde mıknatıslaştırılmaya uğrayabilen cıva, altın, bakır, bizmut, elmas, gümüş, kurşun, silikon gibi maddelere denir ve kendisini mıknatıslaştıran cisim tarafından itilirler. Manyetik alan yayılım frekansına göre moleküler çapta ters yönlenme eğilimi gösterirler. Bir mıknatısa yaklaştırıldığında kuzey kutbu gören maddenin yakın tarafı kuzey kutbu olarak yönelecektir. İtkisel bir yapı oluşmasına sebep olan bu maddeler yeni bir fenomendir. Su, bu yapıya sahip maddelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ters osmoz</span>

Ters osmoz (RO) iyonları, istenmeyen molekülleri ve içme suyundan daha büyük parçacıkları gidermek için kullanılan hücre zarı olarak görev yapan bir su arıtma işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Su temizleme</span>

Su arıtma istenmeyen kimyasalları, biyolojik kirleticileri, askıda katı maddeleri(AKM) ve gazları sudan uzaklaştırma işlemidir. Amaç, belirli amaçlara uygun su üretmektir.

<span class="mw-page-title-main">Manyetik tek kutup</span>

Manyetik monopol, parçacık fiziğinde yalıtılmış tek bir manyetik kutbu olan kuramsal bir temel parçacıktır. Daha teknik terimlerle açıklanacak olursa, bir manyetik monopol net manyetik yükü olan bir parçacıktır. Bu teori köklerini manyetik monopollerin varlığını öngören parçacık teorileri, özellikle büyük birleşim ve süper sicim teorilerinden alır. Çubuk şeklindeki mıknatısların manyetik alanı ve elektromanyetikler manyetik monopollerden kaynaklanmazlar. Manyetik monopollerin varlığını kanıtlayan herhangi bir deneysel veri yoktur. Bazı yoğun madde sistemleri efektif manyetik monopol, quasi parçacığını veya matematiksel olarak manyetik monopollerle benzeşen bazı fenomenleri barındırır.

Çekirdeksiz gezegen, metalik bir çekirdeği olmayan, gezegenin etkili bir dev kayalık manto olan karasal gezegenin teorik bir türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ultraviyole mikrop öldürücü ışınlama</span>

Ultraviyole mikrop öldürücü ışınlama (UVGI) mikroorganizmaların nükleik asitleri yok edip DNA'larını bozarak hayati hücresel işlevleri yerine getiremez hale getirip öldürmek veya etkisizleştirmek için kısa dalga boylu ultraviyole ışığı kullanan dezenfeksiyon yöntemidir. UVGI gıda, hava ve su arıtma gibi çeşitli uygulamalarda kullanılır.

Çapraz Akışlı Filtrasyon Teknolojisi. Bir sıvının içerdiği farklı molekül ya da partikül boyutlarında çözülmüş ya da dağılmış bileşenler farklı boyutlarda gözenekleri olan membranlar kullanarak ayrı sıvı akımlarına ayrılır. Membran filtrasyon yarı geçirgen bir membran kullanılarak bir sıvının iki akışa ayrılması teknolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Biyokatılar</span>

Biyokatılar, bir kanalizasyon arıtma işleminden geri kazanılan ve gübre olarak kullanılan katı organik maddelerdir. Geçmişte, çiftçilerin toprak verimliliğini artırmak için hayvan gübresi kullanması yaygındır. 1920'lerde, çiftçi topluluğu yerel atık su arıtma tesislerinden gelen kanalizasyon çamurunu da kullanmaya başlamıştır. Uzun yıllar boyunca yapılan bilimsel araştırmalar, bu biyokatıların hayvan gübrelerindekilere benzer besin maddeleri içerdiğini doğrulamıştır. Tarımda gübre olarak kullanılan biyokatılar, genellikle hastalığa neden olan patojenlerin halka yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için tedavi edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Asit maden drenajı</span>

Asit maden drenajı, asit ve metalik drenaj (AMD) veya asit kaya drenajı (ARD), asitli suyun metal madenlerinden veya kömür madenlerinden dışarı akışıdır.

<span class="mw-page-title-main">Su sertliği</span>

Suyun sertliği veya sert su, yüksek mineral içeriğine sahip sudur. Suyun sertliği, büyük ölçüde kalsiyum ve magnezyum karbonatlar, bikarbonatlar ve sülfatlardan oluşan kireç taşı veya alçıtaşı birikintilerinden su sızdığında oluşur.