İçeriğe atla

Manyetik sapma

Manyetik sapmanın pusula üzerindeki örneği ve pusulanın coğrafi kuzeyden "Pozitif" yöne doğru (Doğuya doğru) sapması. Ng coğrafi ya da gerçek kuzeydir, Nm manyetik kuzeydir. δ ise manyetik sapmaya tekabül eder.

Manyetik sapma ya da varyasyon, yatay düzlemde ve gerçek kuzey ile manyetik kuzey arasındaki açıdır. Pusulanın kuzeyi gösteren iğnesi, Dünya'nın manyetik alan çizgilerinin yönünü, manyetik kuzeyi, sapma olmadan, 0 noktası ise coğrafi kuzeyi gösterir. Sapma açısı, Dünya'nın neresinde olduğuna göre, zamanla birlikte değişir.

Nathaniel Bowditch, bu sapmayı herhangi bir yerdeki manyetik ve coğrafi meridyenler arasındaki açı olarak tanımlar. Derece ve dakika olarak doğu ya da batı yönünü de manyetik kuzey ve gerçek kuzey arasındaki farkı tanımlamak için kullanır.[1]

Genel inanışa göre, manyetik kuzey gerçek kuzeyin doğusunda ise sapma pozitifken, manyetik kuzey batıda olduğu zaman sapma negatiftir. Dünya'nın yüzeyinde, sapmanın sabit bir değeri olduğu çizgiler, eş açılı (izogonik) çizgilerdir. Dünya'nın yüzeyinde sapmanın sıfır olduğu çizgiler ise köşesiz (agonik) çizgiler olarak bilinir. Manyetik sapma için genel olarak kullanılan sembol ise küçük Yunan harfi δ (delta) dır.

Manyetik deviasyon terimi, bazen yanlış kullanım sonucu, manyetik sapma ile aynı anlamdaymış gibi kullanılabilir, fakat deviasyon, pusulanın, uçak, gemi gibi metalik objelerden etkilenmesi sonucu pusulada okunan error (hata) anlamını taşır.

Ayrıca, manyetik sapma da manyetik eğilimle karıştırılmamalıdır. Manyetik eğilim Dünya'nın manyetik alan çizgilerinin, yatay düzlemin alt kısmıyla yaptığı açıdır.

Manyetik sapmanın zamana ve yere göre değişmesi

Manyetik sapma, hem yerden yere göre değişir, hem de geçen zamanla birlikte değişir. Örneğin, ABD'de, bir gezgin doğu sahiline doğru giderse, manyetik sapma 20 derece doğudayken, (Maine bölgesi) 0 dereceye, (Florida bölgesi) ve hatta 10 derece batıya (Texas bölgesi) kadar değişiklik gösterebilir. Bu da yolculuğun başında ayarlanan bir pusulanın, eğer sapmaya göre tekrar ayarlanmazsa, yolculuğun sonunda gerçek kuzeyden 30 derece uzak gösterebileceğini gösterir. Birleşik Krallık'ta ise sapma yaklaşık 1 derece olduğu için ve yüzey alanının da küçük olmasından dolayı, pusulanın tekrar tekrar ayarlanması gerekmemektedir. Hatta, sapmanın azaldığı görülmüştür ve bilim adamları yaklaşık 2050 yılında, Birleşik Krallık'taki manyetik sapmanın 0 olacağını tahmin etmektedir.[2]

Pek çok alanda, mekansal varyasyon derin Dünya akımların düzensizlikleri yansıtır; Bazı bölgelerde, yerkabuğunda demir cevheri veya manyetit mevduatı, sapma şiddetle katkıda bulunabilir. Aynı şekilde, bu akımların dünyevi değişiklikleri, Dünya'da aynı noktada alan şiddeti ve yönü yavaş değişikliklere yol açar.

Seviye eğrileri sapma haritası üzerinde manyetik sapma, imzalı derece tarafından açıklananları göstermek için çizilmiştir. Her seviye eğri bir izogonik çizgidir
2000 NİMA Manyetik Varyasyon Göster

Belirli bir alandaki manyetik sapma manyetik kutuplara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ivujivik gibi direğine yakın bir konumda, sapma her üç yılda 1 derece değişebilir. Bu en yolcuları önemsiz olabilir, ancak herhangi bir hassasiyet ile yer bulmak için eski grafikler veya eski grafikler içinde mete (yön) bazından, manyetik yataklar kullanılıyorsa önemli olabilir.

Varyasyonun zaman içinde nasıl değiştiğine bir örnek olarak, aynı bölgenin (Long Island Sound'un batı ucu) iki ayrı grafiği,  aşağıdaki görüldüğü üzere 124 yıl arayla araştırıldı. 1884 yılında, grafik 8 derece, 20 dakika Batıya doğru bir varyasyonunu gösterir. 2008 yılında ise, grafik 13 derece, 15 dakika Batıyı gösterir.

Batı Long Island Sound, 1884
Batı Long Island Sound, 2008
Tahmini sapma hatlarını tarafından yıl 1590 1990
Tahmini sapma hatlarını tarafından yıl 1590 1990

Sapmanın tespiti

Manyetik sapmanın İsrailli harita üzerindeki gösterimi. Oklar gerçek kuzeyi, ızgara kuzeyi ve manyetik kuzeyi göstermektedir ve başlık, manyetik sapmanın ortalama yıllık değişim doğuya '0 ° 03 olduğunu açıklar.

Doğrudan ölçüm

Antika bir manyetik sapma ölçüm cihazı (Deklinometre)

Herhangi bir yerdeki manyetik sapmayı ölçmek için, gerçek kuzey ile gerçek güney yönünü işaret eden yıldızın dönen ve görünen çevresinde yıldızların döndüğü gök kutup noktaları kullanılır. Gök kutup noktalarını referans olarak kullanarak, manyetik sapma, doğrudan ölçülebilir. Bu ölçümü gerçekleştirmek için kullanılan alet "deklinometre" olarak bilinir.

Kuzey gök kutbunun yaklaşık konumu, Polaris (Kuzey Yıldızı) ile gösterilir. Kuzey yarımkürede sapma açısı, bu nedenle, yaklaşık manyetik yatak ve Polaris'in görsel yatak arasındaki farkı olarak belirlenebilir. Polaris şu anda bir yarıçapı 0.75 ° olan bir dairede, kuzey gök kutbu etrafında hareket eder; bu nedenle bu teknik sapma açısını bulmak, bir derece içinde doğrudur. Yüksek enlemlerde bir "plumb-bob" alınabilir herhangi bir ufka yakın bir referans nesnesidir. Bu obje Polaris'i görmeye yardımcı olur.[3]

Harita ve modellerin kullanımıyla tespit

Yerel manyetik sapmayı kabaca tahmin etmek için (birkaç derecelik bir yanılma payıyla), yukarıda da gösterildiği gibi, Dünya'nın izogonik haritalarına bakılabılır. İzogonik haritalar ayrıca Havacılık ve deniz haritalarında da gösterilmektedir.

Büyük ölçekli yerel haritalar genellikle şematik diyagram yardımıyla, mevcut yerel sapma gösterebilir. tasvir alanı çok küçük olmadıkça, sapma haritanın ölçüde üzerinde ölçülebilir değişebilir, bu nedenle veri harita üzerinde belirli bir konuma ifade edilebilir. Mevcut hızı ve değişim yönü de yıllık yay dakikası örneğin gösterilebilir. Aynı diyagram gerçek kuzey farklı olabilir kuzey ızgara açısını (haritanın kuzey-güney ızgara çizgilerinin yönü), gösterebilir.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) topoğrafik haritalar üzerinde, örneğin, bir diyagram ve gerçek kuzeye (Bir "MN" işaretli ok ile.) ilgili alanda manyetik kuzey arasındaki ilişkiyi (Beş köşeli yıldız ile bir dikey çizgi gösterir.) onun üstünde, bu açının boyutunu belirten MN ok ve dikey çizgi arasındaki açı yakın bir etiket ile; derece, mil ya da her ikisiyle de gösterilir.

Yukarıda açıklanan derin akımların dünya çapında ampirik modeline göre, belirli bir konum için geçerli manyetik sapma bir tahmin Ulusal Jeofizik Veri Merkezi tarafından kaydedilir. Bu bilgiler Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin bir bölümü tarafından işletilen bir web sayfasından online olarak elde edilebilir. Bu model için hazırlanan beş yıllık sürenin başlangıcında haritası yapıcılara mevcut tüm bilgileri ile inşa edilmiştir. Bu değişimin oldukça öngörülebilir oranını yansıtır ve genellikle haritalardan çok daha güvenilirdir, çünkü haritaların çoğu büyük ihtimalle tarihi geçmiş bilgiler sunar.[4]

Yazılım

Amerikan Ulusal Jeouzamsal İstihbarat Ajansı, Dünya'nın manyetik modelini baz alarak C bilgisayar dilindeki kaynak kodunu yayınlamıştır. Kaynak kodu ücretsiz bir şekilde indirilebilir ve manyetik kuzey kutbunun her 5 yılda bir hareketiyle ilgili dosyalar güncellenmektedir.

Sapma açısının kullanımı

Ayarlanabilir pusulalar

0 ° 'lik bir sapma ve 307 °' lik bir yatağa Ayarlanabilir pusula seti

Manyetik kuzey, (coğrafi kuzey değil) ile manyetik pusula noktaları. Yaygın olarak genellikle yürüyüş için kullanılan pusulalar sitilleri, dört ana yöne eşit derecelik bir mezun ölçeğini içeren bir çerçeve ile işaretlenmiş bir "taban plakasını"na sahiptir. En gelişmiş ya da pahalı pusulalar bir sapma ayarı bulundurur. Böyle bir ayarlama çerçeve ve taban plakası göreli (iğne içeren sıvı dolu silindirin tabanında bulunan) kırmızı "yönlendirme ok"u ile hareket eder. Ya silindir taban plakası üzerindeki derece ölçeğe karşı okumak için bir işaret vardır, ya da ayrı bir ölçek derece geçerli ayarı görüntüler (diğer bir deyişle, döndüğü hangi açıysa ona).

Her iki durumun da altında yatan konsept, 10 ° büyüklüğünde ve W yönünde sapma, silindir kırmızı yönlendirme çerçevesinin oku 0 ° / N B 10 ° yanılabilir olmasıdır. (Temel olarak, bu durumda, kalıcı -10 ° sapmayı telafi etmek için gelecek yatakların 10 ° çıkarırsınız. Sizin sapmanız 10 ° D kullanarak tabanın kırmızı ok yönlendirilmesi ile, 0 ° / N 10 ° E ok döndürmek isteniyor olsaydı + 10 ° sapmayı telafi ederdi.) Bu anlamda, (pusula manyetik kuzey yerine gerçek kuzey belirtmek için ayarlandığı söylenebildiği sürece ) aynı eş açılı hat üzerinde bir alanda kalır.

Ayarlanamayan pusulalar

Hem gerçek ve hem de manyetik rulmanda çalışmak için ayarlanabilir olmayan bir pusulada, kullanıcı hesap yapmalıdır. Yerel manyetik sapma almak için basit hesaplamalar yapmak gerekmektedir. Soldaki örnek manyetik sapma ekleyerek gerçek rulman (bir harita üzerinde çizmek olabilir bir örnektir) bir manyetik yatak (tek bir ayarlanabilir olmayan pusula kullanarak alanında çekilmiş) dönüştürmenin nasıl gösterildiğidir. Örneğin, sapma açısı 14 ° E (+ 14 °) diyelim.. Bunun yerine, sapma 14 ° W (-14 °) olursa, hala "ekleme" olması gerekir, çünkü manyetik rulmanı değil, hakiki rulmanı almak gerekir, böylece: 40 ° + (-14 °) = 26 °.

Ters işlemi manyetik yatağa doğru bir yatak dönüştürülmesinde kullanılır. 54 ° 14 ° E, (belki de bir haritadan alınan) doğru bir dayanma yerel bir sapmanın manyetik sapmadan çıkarılmasıyla (alanında kullanım için), bir manyetik yatak dönüştürülür: 54 ° - 14 ° = 40 °. Bunun yerine, sapma 14 ° W (-14 °) olur. Hala "çıkarmak" gerektiğinden, gerçek yataktan manyetik yatağı çıkarmak için: 26 ° - (-14 °) = 40 °.

Uçak veya gemilerin üzerinde yatağın üç tipi vardırː Gerçek, manyetik ve pusula yatak. Pusula hatası iki parçadır, yani manyetik varyasyon ve manyetik sapmadır. Gemi veya uçağın manyetik özelliklerinden ikinci menşeli ayrılmıştır. Varyasyon ve sapma miktarları imzalanır. Yukarıda tartışıldığı gibi, pozitif (doğu) varyasyon manyetik kuzey coğrafi kuzey doğu olduğunu gösterir.

Pusula, manyetik ve gerçek yataklar ilişkilerinin denklemleri:

Pusula ve gerçek yatakları ilişkisinin genel denklemi

Denklemdeki harfler iseː

Pusula yönü

Manyetik yön

Gerçek yön

 Varyasyon

Pusula sapması

Batısal Varyasyon ve Sapma için

Doğusal Varyasyon ve Sapma için

Pusula yönü (ve bilinen sapma ve varyasyon) için hakiki kerteriz hesaplamak için:

  • Pusula yatak + sapma = manyetik yatak
  • Manyetik yatak + varyasyon = Gerçek yatağı.

Gerçek yatağı (ve bilinen sapma ve varyasyon) için pusula yönünü hesaplamak için:

  • Gerçek yatak - varyasyon = Manyetik yatak
  • Manyetik yatak - sapma = Pusula taşıyan.

Bu kurallar, genellikle bir anımsatıcı ile birleştirilir "Batı Doğu azından, en iyisi"; söylemek, Manyetik Pusula Gerçek başlıkları giderken W eğimi ekleyin ve E olanları çıkarmak olduğunu.

Diğer basit yolu ise, kıtasal Amerika Birleşik Devletleri için düzeltme uygulamak için hangi yolu kullanması gerektiğini hatırlamak:

  • Doğu agonic hat (sıfır sapmalı) konumlar için, kabaca doğu Mississippi: manyetik yatak her zaman büyüktür.
  • Batı hat (sıfır sapmalı) konumları için, kabaca batı Mississippi: manyetik yatak daima daha küçüktür.

Ortak kısaltmalar şunlardır:

  • TC= Doğru rota,
  •  V = Varyasyon (Dünya'nın manyetik alanının varyasyonu),
  • MC = Manyetik rota (Yerel sapmanın olmadığı yerlerdeki normal rota),
  • D  = Taşıtların içeriğindeki manyetik materyal yüzünden oluşan sapma (genellikle demir ve çelik),
  • CC = Pusula rotası.

Sapma

Manyetik sapma pusulanın ilgili rulman işareti belirli bir manyetik yatak gelen açıdır. Bir pusula taşıyan işareti (örneğin, pusula kuzey) tersi ilgili manyetik yatak (örneğin, manyetik kuzey) ve doğru ise Sapma pozitiftir. Tekne manyetik kuzey ve pusulasını 'kuzey işareti noktalarına hizalanmış Örneğin, 3 ° daha doğu, sapma + 3 ° dir. Sapma ayrıca teknenin yönüne bağlı olarak değişir, kol, vb. değeri aynı yerde her pusula için değişir ve geminin manyetik alan gibi faktörlere bağlıdır. Belirli bir pusula doğru manyetik rulmanlar görüntüler böylece mıknatıslar ve / veya demir kütleleri, sapma düzeltebilir. Bununla birlikte daha yaygın bir düzeltme kartı daha sonra aritmetik telafi edilebilir pusula, ilgili hataları listeler. Sapma manyetik yatak elde etmek için rulman pusula eklenmelidir.

Hava yolu navigasyonu

En basit uçak navigasyon cihazları, bir pusula veya benzeri manyetik cihazın kullanımı ile manyetik kuzey bularak başlıkları belirlemek için tasarlanmıştır çünkü manyetik sapma, hava navigasyon üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir.

Hava seyrüseferi için kullanılan havacılık bölgesel (haritalar, grafikler) ve veritabanları gerçek kuzey ziyade manyetik kuzey ve gezegenin manyetik alan manyetik kuzey ve yerel usulsüzlük fiili konumu sürekli ve önemli küçük değişiklikler dayalı gerektiren çizelgeleri ve veritabanlarını gerçek kuzey geçerli manyetik sapma düzeltme yansıtacak şekilde yılda en az iki kez güncellenecektir.[5]

Örneğin, Mart 2010 itibarıyla, San Francisco yakınlarındaki manyetik kuzey ve gerçek kuzey arasındaki fark yaklaşık 14.3 derece doğudur ve yılda ark yaklaşık 6 dakika azalır.[6]

Bir rota çizilirken, en küçük uçak pilotları daha sonra manyetik pusula kullanarak düzlem navigasyonu için manyetik kuzeye doğru kuzey yatakları dönüştürür, kuzey kesit (haritada) gerçek kuzeyi kullanarak bir rota çizer. Uçuş sırasında pilot kart genellikle pusula yakınında bulunan bir sapma düzeltme doğru pusula rotası türemiştir.

Radyo navigasyon yardımı bulunan zeminler, örneğin, VORlar, aynı zamanda da, kontrol edilir ve güncel tutulmak için, manyetik kuzeye hizalanmıştır.  Pilotların kullanmasına izin vermek amacıyla, manyetik pusula doğru ve güvenilir uçak-içi navigasyon cihazlarıdır.

Pistler genellikle RunWay'in başlığı manyetik "azimuth" onda biri 01 ile 36 arasında bir sayı ile belirlenmiş: Bir pist (pist 18 (180 °), pist 27 puan batı güney 09 puan doğu (90 °) sayılı kuzeye 270 °) ve pist 36 puan (360 ° yerine 0 °). Ancak, manyetik sapma için, pist isimleri değişiklikler RunWay'in manyetik başlığı doğrultusunda isimlerini tutmak için zaman zaman meydana gelmesi gerekir. Bir istisna Kanada Kuzey Yurt içi Hava Sahası içinde, pist için yapılır; Manyetik Kuzey Kutbu yakınlığı, manyetik sapmayı büyük yapar çünkü bu numaralandırma, gerçek kuzeye göre numaralandırılmıştır.

Hava seyrüseferi için kullanılan GPS sistemlerinde manyetik kuzeyi veya gerçek kuzeyi kullanabilirsiniz. Manyetik kuzeye bağlı sistemleri daha uyumlu hale getirmek için, manyetik kuzey genellikle pilotun tercihine göre de seçilir. GPS alıcısı doğal gerçek kuzeyi okur, ama zarif gerçek pozisyon ve veri tablolarına dayanan manyetik kuzeyi hesaplayabilirsiniz; Ardından cihaz mevcut konumunu ve kuzey manyetik kutup yönünü ve hesaplayabilirsiniz. Potansiyel olarak herhangi bir yerel varyasyonun, GPS manyetik pusula okumalarını kullanmak üzere ayarlanmış olup olmadığını hesaplayabilirsiniz.

Kaynakça

  1. ^ Bowditch, Nathaniel (2002). American Practical Navigator. Paradise Cay Publications. s. 849. ISBN 9780939837540. 
  2. ^ "Find the magnetic declination at your location". Magnetic-Declination.com. 14 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2013. 
  3. ^ Magnetic declination, what it is, how to compensate., 7 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 23 Mayıs 2016 
  4. ^ Center, National Geophysical Data. "Topography and Digital Terrain Data". www.ngdc.noaa.gov (İngilizce). 11 Nisan 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2022. 
  5. ^ Yumpu.com. "Ankara Manyetik Rasathanesi - Harita Genel Komutanlığı". yumpu.com. 8 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2022. 
  6. ^ "According to NOAA Geophysical Data Center on-line model". 26 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Maxwell denklemleri</span>

Maxwell denklemleri Lorentz kuvveti yasası ile birlikte klasik elektrodinamik, klasik optik ve elektrik devrelerine kaynak oluşturan bir dizi kısmi türevli (diferansiyel) denklemlerden oluşur. Bu alanlar modern elektrik ve haberleşme teknolojilerinin temelini oluşturmaktadır. Maxwell denklemleri elektrik ve manyetik alanların birbirileri, yükler ve akımlar tarafından nasıl değiştirildiği ve üretildiğini açıklamaktadır. Bu denklemler sonra İskoç fizikçi ve matematikçi olan ve 1861-1862 yıllarında bu denklemlerin ilk biçimini yayımlayan James Clerk Maxwell' in ismi ile adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Manyetik alan</span> elektrik yüklerinin bağıl hareketteki manyetik etkisini tanımlayan vektör alanı

Mıknatıssal veya manyetik alan, bir mıknatısın mıknatıssal özelliklerini gösterebildiği alandır. Mıknatısın çevresinde oluşan çizgilere de, mıknatısın o bölgede oluşturduğu manyetik alan çizgileri denir. Manyetik alan çizgilerinin yönü kuzeyden (N) güneye (S) doğrudur. Manyetik alan hareket eden elektrik yükleri tarafından, zamanla değişen elektrik alanlardan veya temel parçacıklar tarafından içsel olarak üretilir. Manyetik alan vektörel bir büyüklüktür. Yani herhangi bir noktada yönü ve şiddeti ile tanımlanır. Manyetik alan B harfiyle temsil edilir. SI birimi Sırp bilim insanı Nikola Tesla'nın soyadı Tesladır. Manyetik alan Lorentz kuvveti kullanılarak ölçüldüğü için birimi coulumb-metre/saniye başına Newtondur. Saniye başına coulomba bir amper dendiği için T=N(Am)-1 olarak da geçer. Tesla günlük olaylar için çok büyük bir birim olduğundan pratikte, gauss (G) kullanılmaktadır. 1 T=104 G

<span class="mw-page-title-main">Harita</span> yeryüzünün belirli oranlarda küçültülüp gösterilmesi

Harita, yeryüzünün tümünün ya da bir parçasının belirli oranlarda küçültülmüş bir şekilde bir düzlem üzerinde gösterimidir. Yeryüzü düzleme açılamayan kapalı bir şekil olduğundan küçültme ile birlikte harita projeksiyonları kullanılarak düzleme izdüşüm işlemi de yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Kerteriz</span> herhangi bir cismin yönü ile esas alınan yön arasındaki açı

Kerteriz, herhangi bir cismin yönü ile esas alınan yön arasındaki açı. Esas alınan yön, bir kişinin yüzünün dönük olduğu yön, bir teknenin yönü veya kuzey olabilir. Kuzeyin esas alınması durumunda, buna hakiki kerteriz denir. Kerteriz ölçümü için açı ölçmekte kullan herhangi bir araç kullanılabilir. Hakiki kerteriz genellikle pusula ile ölçülür.

<span class="mw-page-title-main">Pusula</span>

Pusula, başlıca olarak ulaşımda ve arazi incelemesinde kullanılan, dünya üzerinde yön tespit etmeye yarayan cihaz. Pusulalar; manyetik veya cayroskopik olarak ya da bir yıldıza göre yön belirleme prensipleriyle çalışırlar. En eski pusula türü, Dünya'nın manyetik alanına göre yönleri gösteren manyetik pusuladır ve sıklıkla pusula sözcüğü, manyetik pusula ile eşanlamlı olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey</span> dört ana yönden biri

Kuzey, dört ana yönden biri. Kuzey kutbunu işaret eder.

<span class="mw-page-title-main">Göçmen kuşlar</span> Kuşların mevsimsel göçü

Göçmen kuşlar farklı mevsimleri farklı coğrafyalarda geçiren kuş türlerinden oluşan bir gruptur. Her sene dünyaca 50 milyar kuşun göç ettiği tahmin edilir. Bunlardan yaklaşık 5 milyarı Avrupa ile Afrika arasında göç eder.

<span class="mw-page-title-main">Rota</span>

Rota, genellikle deniz ve hava taşıtları için kullanılan, taşıtın bir referans noktasına göre "izlemeye çalıştığı" düz hattı belirten bir kavram. Amerikan sistemini kullanan ülkelerde course, Britanya sistemini kullanan ülkelerde track olarak adlandırılır ve bu durum zaman zaman karışıklıklara yol açmaktadır. Uluslararası standardizasyonu sağlamak amacıyla ICAO da, track sözcüğünün kullanımını tavsiye etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Manyetizma</span> class of physical phenomena

Manyetizma, manyetik alan tarafından oluşturulan fiziksel bir olgudur. Elektrik akımı ya da temel bir parçacık herhangi bir manyetik alan yaratabilir. Bu manyetik alan aynı zamanda diğer akımları ve manyetik momentleri de etkiler. Manyetik alan her maddeyi belli bir ölçüde etkiler. Kalıcı mıknatıslar üzerindeki etkisi en çok bilinen bir durumdur. Kalıcı mıknatıslar ferromanyetizmadan dolayı kalıcı manyetik momente sahiptir. Ferromanyetizma kelimesinde yer alan “ferro” ön eki demir elementinin isminden türetilmiştir. Çünkü kalıcı mıknatıs ilk olarak “manyetit – Fe3O4” adı verilen demir elementinin doğal bir formu olarak gözlemlenmiştir. Çoğu madde kalıcı momente sahip değildir. Bazıları manyetik alan tarafından çekilirken (paramanyetizm); bazıları manyetik alan tarafından itilir (diyamanyetizm). Bazıları ise herhangi bir manyetik alana maruz kaldığında daha karmaşık durumlara sevk olur. Manyetik alan tarafından ihmal edilecek ölçüde etkilenen maddeler ise manyetik olmayan maddeler olarak bilinir. Bunlar bakır, alüminyum, gazlar ve plastiktir. Ayrıca, saf oksijen sıvı hale kadar soğutulduğunda manyetik özellikler gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Elektromıknatıs</span>

Elektromıknatıs, elektrik akımı kullanılarak demirden elde edilen mıknatıstır. Elektromıknatısın her iki ucu da manyetik maddeleri çeker. Elektromıknatısın kutupları sağ el kuralına göre bulunabilir. Bu kural, tel bobine alttan sarılıyorsa sağ elimizi bobini alttan kavrayarak tutarız. Sağ elimizin başparmağı elektromıknatısın 'N' kutbunu gösterir. Pil, ters çevrilirse elektromıknatısın her iki ucu da aynı şekilde çekme özelliği gösterir ama kutupları yer değiştirir. Ancak elektromıknatıslarda her zaman pil söz konusu değildir. Büyük elektromıknatıslarda gelişmiş akü, motor vb. güç kaynakları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Cayro</span>

Cayro, Dünya'nın dönüş hareketleri ve cayro prensibinden yararlanarak manyetik kuzey yerine gerçek kuzeyi bulmaya yarayan bir alettir. Genellikle gemilerde kullanılır. Cayro pusulalar geminin metal aksamından etkilenmediğinden manyetik pusulalara göre daha sağlıklı sonuç vermektedirler.

<span class="mw-page-title-main">NDB ve ADF</span> Seyrüseferi Sistemi

NDB ve ADF, hava ve deniz seyrüseferinde yön bulma amacıyla kullanılan basit bir radyo seyrüseferi sistemi. NDB ve ADF sistemi yer bazlı bir seyrüsefer yardımcısıdır. Yeryüzündeki Non-directional beacon ve taşıttaki automatic direction finder olmak üzere iki eleman ile taşıt içindeki kumanda ve göstergelerden meydana gelir. NDB/ADF sistemi, manyetik pusulaya benzer çalışma prensibi nedeniyle radyo pusulası olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Gerçek kuzey</span>

Gerçek kuzey veya coğrafi kuzey, Dünya üzerindeki herhangi bir noktaya göre coğrafi Kuzey Kutbu'nun istikameti.

Φ harfiyle gösterilen Manyetik akı, toplam manyetizmanın ölçüsüdür ve bu yönüyle elektrik yükün manyetik karşılığıdır. Manyetik akı yoğunluğu ise B harfiyle gösterilir ve birim kesit alandan geçen manyetik akı miktarının ölçüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Doğal sapma</span>

Doğal sapma ya da varyasyon, gerçek kuzey ile manyetik kuzey arasındaki açı farkı. Doğal sapma Dünya'nın manyetik alanından kaynaklanır.

<span class="mw-page-title-main">Yapay sapma</span>

Yapay sapma ya da deviasyon; bir pusulada yerel, yapay manyetik alanlar nedeniyle meydana gelen sapma. Dünya'nın manyetik alanından kaynaklanan doğal sapma (varyasyon) ile birlikte hesaplanarak, gerçek kuzeyin bulunmasında kullanılır. Yapay sapma eğer manyetik kuzeyin doğusunda ise E, batısında ise W işareti ile gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâr sapması</span>

Rüzgâr sapması ya da drift, herhangi bir hava ya da deniz taşıtına etki eden rüzgâr sonucu taşıtın seyir istikâmetinde meydana gelen değişik. Rüzgârın yönü ve şiddetinin oluşturduğu vektör (W/V) nedeniyle taşıtın başı (HDG) ile rotası (TR) arasında meydana gelen açıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uzay fiziği</span>

Uzay fiziği Dünya'nın üst atmosferinde doğal olarak oluşan plazmalar üzerine yapılan çalışmalardır. Bununla birlikte, geniş yelpazeli birçok konuyu kapsar, örneğin, güneşin fiziğini kapsayan 'heliophysics': güneş rüzgarları, gezegen manyetosferleri ve ionosferleri, auroralar, kozmik ışınlar ve sinkroton ışınımı.Uzay fiziği, uzay hava durumu çalışmasının temel bir parçası olmakla birlikte, sadece evreni anlamakta değil, genel gündelik hayatı da anlamakta da önemli etkilere sahiptir. Bunlardan bazıları haberleşme uyduları ve Meteoroloji uyduları üzerinedir. Uzay fiziği, diğer astrofizik alanlarından farklı olmakla beraber, onların aksine benzer fenomenler üzerine çalışmaktansa, yüksek hızdaki roketlerin ve uzay araçlarının, kalkış alanlarındaki ölçümler üzerine uzmanlaşır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya'nın manyetik alanı</span> bilimsel terim

Dünya'nın manyetik alanı, diğer adıyla jeomanyetik alan, Dünya'dan uzaya doğru uzanan manyetik alandır. Dünya'dan çıkan manyetik alan, Güneş'ten gelen yüklü parçacıklardan oluşan Güneş rüzgarlarıyla buluşur. Manyetik alanın büyüklüğü, Dünya yüzeyinde 25 ve 65 microtesla arasıdır. Kabaca bakarsak, bu alan, Dünya'nın dönüş eksenini baz alarak, yaklaşık 10 derece kaymış bir manyetik dipoldur. Diğer bir deyişle, düz bir dikdörtgen mıknatısın, yine aynı açıyla Dünya'nın merkezine konması gibidir. Kuzey jeomanyetik kutup, Grönland'ın yakınlarında kuzey yarımkürede olan kutup, aslında manyetik olarak Dünya'nın manyetik alanının güney kutbudur ve Güney jeomanyetik kutup da manyetik alanın kuzey kutbudur. Çubuk mıknatıslardan farklı olarak, Dünya'nın manyetik alanı zamanla değişir çünkü bu manyetik alan, Dünya'nın dönüş hareketinden meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Eşdikdörtgensel izdüşüm</span>

Eşdikdörtgensel izdüşüm, Batlamyus'un MS 100 civarında ortaya attığı projeksiyona dayandırılan ve Tire'li Marinus'a atfedilen basit bir harita projeksiyonudur. Projeksiyon, meridyenleri sabit aralıklı dikey düz çizgilerle ve enlem çemberlerini sabit aralıklı yatay düz çizgilerle eşler. Projeksiyon ne eşit alana sahiptir ne de konformaldır. Bu projeksiyonun getirdiği çarpıklıklar nedeniyle, navigasyon veya kadastro haritalamada çok seyrek bir şekilde kullanılmaktadır; yaygın olarak tematik haritalamada kullanılır. Özellikle, harita üzerindeki bir görüntü pikselinin konumu ile Dünya üzerindeki karşılık gelen coğrafi konumu arasındaki özellikle basit ilişki nedeniyle carrée levhası, Celestia ve NASA World Wind gibi küresel coğrafi bilgi sistemleri için bir standart haline geldi.