İçeriğe atla

Manya Ekberi

Manya Ekberi
مانيا اکبری
Doğum22 Eylül 1974 (50 yaşında)
Tahran, İran
İkametDubai, BAE[1]
MeslekYönetmen, senarist, oyuncu, yazar
Etkin yıllar1991 - günümüz
Çocuk(lar)1
Resmî sitehttp://www.mania-film.com

Manya Ekberi (Farsça: مانيا اکبری, d. 1974 Tahran, İran), İranlı yönetmen, senarist, oyuncu ve yazar.[2][3] Ekberi, eserlerinde çoğunlukla cinsel kimlik, kadınlar, evlilik, kürtaj, sadakatsizlik ve lezbiyenlik konularıyla ilgilenmektedir.[4]

İran sinemasındaki melodram geleneğinin aksine Ekberi'nin filmleri, modern, görsel sanatlar ve stiller üzerine kuruludur. Ekberi, filmlerinde kullandığı konular nedeniyle ve sansüre muhalefet etmesi nedeniyle İran'daki en tartışmalı film yapımcılarından biri olarak görülmektedir.[5]

Ekberi, Abbas Kiyarüstemi'nin "10" filminde de başrol oyuncusu olarak yer almıştır.[6][7]

Filmografisi

  • Life May Be (2014)
  • From Tehran to London (2012)
  • One. Two. One. (2011)
  • 30 minutes to 6 (2011)
  • 10 + 4 (2007)
  • 20 Fingers (2004)
  • Crystal (2003)

Kaynakça

  1. ^ "İranlı film yönetmenine Türkiye'den vize engeli". Habertürk Gazetesi. haberturk.com. 17 Aralık 2011. 6 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2017. 
  2. ^ Ania Ostrowska (9 Haziran 2013). "From Tehran with love: the cinema of Mania Akbari". thefword.org.uk (İngilizce). thefword.org.uk. 7 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2017. 
  3. ^ "Festivalde ünlüler geçidi". Hürriyet Gazetesi. hurriyet.com.tr. 2 Mayıs 2015. 6 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2017. 
  4. ^ "Iranian film-maker Mania Akbari: 'Cinema threatens the government'". The Guardian (İngilizce). theguardian.com. 15 Haziran 2013. 9 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2017. 
  5. ^ "In other words: A talk with Mania Akbari". YouTube (İngilizce). 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2014. 
  6. ^ "Abbas Kiarostami: A filmmaker who offered audiences, especially those in the West, a window into life in Iran". The Independent. independent.co.uk. 6 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2017. 
  7. ^ "Mania Akbari". festival-cannes.com (İngilizce). Cannes Film Festivali. 6 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abbas Kiyarüstemi</span> İranlı yönetmen, senarist, fotoğrafçı ve yapımcı

Abbas Kiyarüstemi, dünya çapında tanınan ve takdir gören İranlı yönetmen, senarist ve yapımcıdır. 1970'ten bu yana sinema alanında çalışmakta olan Kiyarüstemi, kısa film ve belgeseller de dahil olmak üzere, 40'tan fazla filmde çalıştı. Özellikle Köker Üçlemesi, Kirazın Tadı ve Rüzgâr Bizi Sürükleyecek filmleriyle dikkat çekti ve eleştirel başarı kazandı.

<i>Kandahar</i> (film)

Kandahar veya Ayın Ardındaki Güneş: Kandahar, 2001 İran - Fransa ortak yapımı Mohsen Makhmalbaf filmidir. Taliban dönemi Afganistanında geçer. Başarılı bir Afgan-Kanadalı olan Nafas'ın, ailesinin kaçarken Afganistan'da bıraktığı kızkardeşinden, milenyumun son güneş tutulması sırasında intihar edeceğine dair bir mektup alması ve bunun üzerine döndüğü Afganistan'da yaşadıklarını konu alır. Filmin senaryosu, Nafas'ı oynayan Nelofer Pazira'nın yaşadığı gerçek bir olaydan yola çıkılarak yazılmıştır. Kısmen gerçeğe dayalı, kısmen kurgusaldır.

<i>Zeytin Ağaçları Altında</i> (film)

Zeytin Ağaçları Altında, 1994 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. 1990 İran depremi sonrasında, Kuzey İran'da geçer. Yönetmenin Deprem Üçlemesinin bu son filmi, kendisi de ilk film Arkadaşımın Evi Nerede'nin çekim öyküsüne dayanan ikinci film Ve Yaşam Sürüyor'un yapım öyküsüyle ilgilidir. Diğer Kiyarüstemi filmleri gibi basit ve doğal bir anlatımın hakim olduğu filmde, sanat ve hayat arasındaki ilişki tüm karmaşıklığıyla ve kurguyla gerçeğin sınırları sürekli bulanıklaştırılarak ele alınmıştır.

<i>Yakın Plan</i> Abbas Kiyarüstemi filmi

Yakın Plan, 1990 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Kendisini ünlü yönetmen Mohsen Makhmalbaf olarak tanıtan ve varlıklı bir aileden çekeceği film için para istemesi sonucunda tutuklanan bir kişinin gerçeğe dayanan öyküsünü konu alır. Öyküde yer alan kişiler filmde kendilerini oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Penahi</span> İranlı film yönetmeni

Cafer Penahi, uluslararası çapta tanınan, İran Yeni Dalgası'nın en etkili isimlerinden olan İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı. Venedik Film Festivali Altın Aslan ve Berlin Film Festivali Gümüş Ayı, kazandığı ödüller arasındadır.

İran Yeni Dalgası veya İranlı Yeni Dalga, İran sinemasındaki bir akımın adıdır. 1969'da Dariush Mehrjui'nin Gāv (İnek) adlı filmiyle başlayan akım, Mesud Kimiai'nin Gheysar ve Nasser Taqvai'nin Calm in Front of Others filmleriyle devam etti. Akım, yeni kültürel, dinamik ve entelektüel değerler ortaya koydu. İranlı sinema seyircisi de daha titiz hale geldi ve akımı gelişmesi ve başarılı olması yönünde teşvik etti. 3-4 yıl içinde 40-50 civarında kayda değer film çekildi ve İran Yeni Dalgası kurulmuş ve kendisini kabul ettirmiş oldu.

São Paulo Uluslararası Film Festivali, São Paulo, Brezilya'da 1976'dan bu yana her yıl düzenlenen film festivalidir. Festival bünyesinde workshoplar da yapılır. 2004'te İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi jüri üyeleri arasındaydı.

<i>Aslı Gibidir</i> 2010 yapımı film

Aslı Gibidir, 2008 İran, Belçika, İtalya, Fransa ortak yapımı yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. İtalya'nın Toscana bölgesinde çekildi. Fransızca olarak çekilen film, yönetmenin, dili Farsça olmayan ilk filmi olma özelliğini taşır. Ayrıca, Kiyarüstemi'nin ilk kez dünyaca ünlü yıldız oyuncuları oynattığı filmi olmasıyla da dikkat çeker.

<i>Andrey Rublyov</i> (film) film

Andrey Rublyov, Andrei Tarkovsky'nin 1966 tarihli filmi. Film, ünlü ikona ressamı Andrey Rublyov'un hayatından esinlenerek Orta Çağ Rusya'sının gerçekçi tasvirlerini sunmaktadır.

<i>Gergedan Mevsimi</i> 2012 yapımı Türk filmi

Gergedan Mevsimi, Bahman Gobadi'nin yazıp yönettiği 2012 yapımı sinema filmidir. Başrollerinde Behruz Vüsuki, Monica Bellucci, Yılmaz Erdoğan, Caner Cindoruk, Beren Saat, Belçim Bilgin, Arash Labaf ve Ali Pourtash oynamaktadır. Filmin galası 26 Eylül 2012'de San Sebastián Uluslararası Film Festivali'nde gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Hatemi</span> İranlı oyuncu

Leyla Hatemi İranlı oyuncu. Yönetmen Ali Hatemi ve oyuncu Zeri Hoşkam'ın kızlarıdır. Oyuncu Ali Mosaffa ile evlidir.

<span class="mw-page-title-main">Peyman Muadi</span> İranlı-Amerikalı sinema oyuncusu

Peyman Muadi İranlı oyuncu, senarist ve yönetmen. Daha çok Asgar Ferhadi'nin yönettiği Darbareye Elly ve Jodaeiye Nader az Simin filmlerindeki oyunculuğuyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">2014 Cannes Film Festivali</span>

67. Cannes Film Festivali 14 - 25 Mayıs 2014 tarihlerinde düzenlenmiş uluslararası film festivalidir. Yeni Zelandalı yönetmen Jane Campion ana yarışma kategorisinin jüri başkanlığını yapmıştır. Festivalde Altın Palmiye ödülünü Nuri Bilge Ceylan'nın filmi Kış Uykusu kazandı.

<i>Ahlat Ağacı</i> (film) 2018 yapımı Türk filmi

Ahlat Ağacı, yönetmenliğini Nuri Bilge Ceylan'ın gerçekleştirdiği, dram türündeki, 2018 çıkışlı sinema filmidir. Nuri Bilge Ceylan, filmin senaryosunu da eşi Ebru Ceylan ve Akın Aksu ile birlikte yazdı. İlk gösterimi 71. Cannes Film Festivali'nde gerçekleştirilen filmin başrollerinde Aydın Doğu Demirkol, Murat Cemcir ve Bennu Yıldırımlar yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şahab Hüseyni</span> İranlı oyuncu, senarist ve yönetmen

Şahab Hüseyni İranlı oyuncu, senarist ve yönetmendir. Daha çok Asgar Ferhadi'nin yönettiği Darbareye Elly, Jodaeiye Nader az Simin ve Forushande filmlerindeki oyunculuğuyla bilinir. Hosseini 2016'da En İyi Erkek Oyuncu Cannes Film Festivali Ödülü'nü kazandı.

<i>Satıcı</i> (film)

Satıcı, Asgar Ferhadi'nin senaryosunu yazıp yönettiği 2016 yılı İran-Fransa yapımı drama filmidir. Film, 2016 Cannes Film Festivali yarışma bölümünde yer aldı ve ilk gösterimini burada gerçekleştirdi. Satıcı, Cannes'da Şahab Hüseyni En İyi Erkek Oyuncu ödülünü, Asgar Ferhadi ise En İyi Senaryo ödülünü kazandı. Film, 89. Akademi Ödülleri'nin Yabancı Dilde En İyi Film bölümü için İran'ın aday adayı oldu.

Kara Tahta, İranlı yönetmen Samira Mahmelbaf'ın 2000 yapımı ikinci uzun metrajlı filmidir. İran, İtalya ve Japonya ortak yapımıdır. Filmin 20 yaşındaki yönetmeni Samira Mahmelbaf, senaryosunu babası Muhsin Mahmelbaf ile birlikte yazdı.

Yönetmenlerin On Beş Günü, Cannes Film Festivali resmi seçkisine paralel olarak düzenlenen bağımsız bir bölümdür. 1969 yılında, Fransız Yönetmenler Birliği tarafından, Fransa'daki Mayıs 1968 olayları sonrası Cannes festivalinin iptal edilmesinden sonrası başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">2018 Cannes Film Festivali</span> Film festivali

71. Cannes Film Festivali, 8-19 Mayıs 2018 tarihleri arasında Fransa'nın Cannes şehrinde gerçekleştirilen film festivalidir. Festival'in jüri başkanlığını bu yıl Avustralyalı kadın oyuncu Cate Blanchett üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Ahn Seo-hyun</span>

Ahn Seo-hyun Güney Koreli aktris. Kariyerine 2008 yılında çocuk oyuncu olarak başladı ve o zamandan beri The Housemaid (2010), Single-minded Dandelion (2014) ve eleştirmenlerce beğenilen Netflix filmi Okja (2017) gibi filmlerde ve televizyon dizilerinde rol aldı. Altın Palmiye yarışmasında 2017 Cannes Film Festivali'nde prömiyerini yaptı.