İçeriğe atla

Manuel Çıtak

Manuel Çıtak, (1962, Malatya - 9 Ekim 2023, İstanbul), Türkiye Ermenisi fotoğrafçı.

Manuel Çıtak
Doğum1962
Malatya, Türkiye
Ölüm9 Ekim 2023 (61 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebiKalp krizi
Defin yeriŞişli Ermeni Mezarlığı
MilliyetTürkiye Ermenisi
EğitimMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
MeslekFotoğrafçı, foto muhabir
EvlilikŞebnem İşigüzel
Çocuk(lar)2

Erken hayatı ve eğitimi

1962 yılında Malatya'da dünyaya gelen Manuel Çıtak, İstanbul'da Saint Michel Fransız Lisesi'nin ardından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi 'nin grafik bölümünden mezun oldu.

Kariyeri

Öğrenciliği sırasında yaptığı Türkiye seyahatlerinde fotoğraf çekmeye başladı. Fotoğraflarında çoğunlukla insan'ı konu edindi ve portre çalıştı.[1] Ara Güler, Nubar Terziyan, Adalet Ağaoğlu, Orhan Pamuk, Füreya Koral gibi önemli şahsiyetlerin yanısıra, Çiçek Pasajı'nın akordeoncu kadın'ı olarak tanınan Madam Anahit gibi günlük hayatın parçası kişileri de fotoğraflamıştı.[2]

Foto muhabirliği de yapan Çıtak'ın fotoğrafları, yurtiçi ve yurtdışındaki çeşitli dergi, gazete ve kitaplarda yayımlandı. Orhan Pamuk'un Kar romanının kapağındaki fotoğraf, Manuel Çıtak imzasını taşıyordu.[3]

Manuel Çıtak, 2015 yılında faaliyete başlayan Medyascope'un kurucularından ve ortaklarındandı. İstanbul'un Sultan Selim Mahallesi semtindeki 'ndeki fotoğraf stüdyosunu Medyascope'a tahsis etmişti.[1]

Özel hayatı

Yazar Şebnem İşigüzel ile evli olan Çıtak, iki de çocuk sahibiydi.[4]

Ölümü

Manuel Çıtak, 9 Ekim 2023 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Cenazesi, 11 Ekim 2023'te İstanbul'un Feriköy semtinde Surp Vartanants Kilisesi'nde gerçekleşen cenaze töreninden sonra Şişli Ermeni Mezarlığı'na defnedildi.

Kaynakça

  1. ^ a b Servisi, Kültür Sanat (9 Ekim 2023). "Fotoğraf sanatçısı Manuel Çıtak hayatını kaybetti". Medyascope. 10 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2023. 
  2. ^ "Hayatın sıradanlığına anlam katan kadrajlar onun elinden çıkmıştı: Fotoğrafçı Manuel Çıtak'ı kaybettik". 10Haber. 9 Ekim 2023. 10 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2023. 
  3. ^ "Ah be Manuel!". İsmet Berkan. 10Haber. 14 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2023. 
  4. ^ "Manuel Çıtak'ı kaybettik". Agos. 10 Eylül 2023. 10 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malatya</span> Malatya ilinin merkezi olan şehir

Malatya, Türkiye'nin Malatya ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ara Güler</span> Türk fotoğrafçı ve foto muhabiri

Ara Güler, Türkiye Ermenisi gazeteci, foto muhabiri ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Seyfi Orhon</span> Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı

Orhan Seyfettin Orhon, Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı.

Fikret Otyam, Türk ressam, gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Sabahat Akkiraz</span> Türk halk müziği sanatçısı

Sabahat Akkiraz, Türk halk müziği sanatçısı, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Pamuk</span> Nobel ödüllü Türk roman yazarı

Orhan Ferit Pamuk, Türk romancı. Birçok başka edebiyat ödülünün yanı sıra, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü ve 54 yaşında, bu ödülü kazanan en genç edebiyatçılardan biri oldu. Kitapları altmış üç dile tercüme edildi, yüzden fazla ülkede yayımlandı ve 13 milyon baskı yaptı. 2006 yılında Time dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisi arasına seçilen Pamuk, Nobel ödülüne lâyık görülen ilk Türk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Suna Pekuysal</span> Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı (1933–2008)

Suna Pekuysal, kimlik adıyla Adile Suna Belener,, Türk sinema, tiyatro ve televizyon oyuncusu, seslendirme sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Işık</span> Türk oyuncu ve sunucu (1947–2024)

Kenan Işık veya tam adıyla Yusuf Kenan Işık, Türk oyuncu, sunucu ve gazetecidir.

<i>İstanbul: Hatıralar ve Şehir</i>

İstanbul: Hatıralar ve Şehir, Orhan Pamuk'un 2003 yılında yayımlanan, otobiyografik belgesel niteliğindeki anıları ve 10'uncu kitabıdır. Kitapta Pamuk çocukluğundan, romancı olmaya karar verdiği 22 yaşına kadarki dönemi anlatır. Anılarında İstanbul'daki hayatını kaleme alan yazar, özellikle Türkiye'yi sarsan geniş kapsamlı kültürel dönüşüme, modernlik ile geçmiş arasındaki mücadeleye odaklanır. İstanbul'un gündelik kültürünün ayrılmaz bir parçası olan İstanbulluların derin hüznü betimler. Orhan Pamuk, hüznü "son yüzyılda İstanbul'un ve İstanbullular'ın en sık girdikleri ruh hâli" olarak tarif eder.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Günşiray</span> Türk oyuncu ve film yapımcısı

Orhan Mahir Günşiray, Türk sinema, dizi oyuncusu ve film yapımcısı.

<i>Masumiyet Müzesi</i> Orhan Pamuka ait roman

Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un 29 Ağustos 2008 tarihinde İletişim Yayınları tarafından piyasaya sunulan aşk romanıdır.

Agop Arad, Türkiye Ermenisi ressam, grafiker ve gazeteci.

Ozan Sağdıç, Türk fotoğrafçıdır. Özellikle 20. yüzyıl'ın ikinci yarısında Hayat mecmuasında başladığı kariyerinde Türkiye'nin görsel belleğine çok önemli katkılarda bulunmuştur.

Kezban Arca Batıbeki, Türk ressam, grafiker, fotoğrafçı, koleksiyoner.

<i>Şeylerin Masumiyeti</i>

Şeylerin Masumiyeti, Orhan Pamuk'un 2012 yılında yazmış olduğu kitaptır. Özenle seçilmiş resim ve fotoğraflar içeren kitapta, Orhan Pamuk, Masumiyet Müzesi’ndeki eşyalar üzerinden İstanbul’u ve kendi hayatını anlatır. Kitap İletişim Yayınları tarafından basılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Masumiyet Müzesi (müze)</span> Müze

Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un aynı adlı eserinden yola çıkarak oluşturduğu müzedir. İstanbul'da 19. yüzyıldan kalma bir ev yazar tarafından müzeye dönüştürüldü. Müze, bir romanın kurmaca evreninden yola çıkılarak oluşturulan ilk müzedir. 17 Mayıs 2014'te Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nü aldı. Romanın kahramanı Kemal Basmacı'nın aşkı Füsun'un evine yaptığı ziyaretler ve o ev ziyaretinde topladığı eşyalardan oluşan Masumiyet Müzesi, romanda Füsun ile ailesinin yaşadığı ev olarak yer alıyor. Müzede, kitabın seksen üç bölümüne düşecek şekilde seksen üç ahşap vitrin düzenlenmiş durumda.

Bennu Gerede, Türk oyuncu, fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Osep Minasoğlu</span> Türkiye Ermenisi fotoğrafçı

Osep Minasoğlu doğum adıyla Hovsep Minasyan, Türkiye Ermenisi fotoğraf sanatçısı. 1960'lı yıllarda dönemin en büyük fotoğraf stüdyosu Stüdyo Osep'i kuran Minasoğlu, aralarında Zeki Müren, Cüneyt Arkın, Türkan Şoray, Feri Cansel ve Yılmaz Güney gibi birçok Yeşilçam oyuncusunun fotoğraflarını çekti. Türkiye'de ilk renkli fotoğrafı çeken ve ilk renkli fotoğraf baskısını yapan Minasoğlu, İstanbul'un en eski stüdyo ve set fotoğrafçılarından birisi olarak kabul edilmektedir.

Bu maddede, 2023 yılında Türkiye'de gerçekleşen olaylar yer almaktadır.