İçeriğe atla

Manto Mavrogenous

Manto Mavrogenous
Μαντώ Μαυρογένους
Adam Friedel tarafından Manto Mavrogenous Litografisi, 1827
Doğum1796 veya 1797
Trieste, Habsburg Monarşisi
ÖlümTemmuz 1848
Berre, Yunanistan
BağlılığıYunanistan
RütbesiKorgeneral
Ailesi
AkrabalarıNikolaos Mavrogenes (baba)
Zacharati Chatzi Bati (anne)
İmza

Manto Mavrogenous (Yunanca: Μαντώ Μαυρογένους) (d. 1796, Trieste - ö. Temmuz 1848, Berre), Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın bir Yunan kahramanıydı. Zengin bir kadın, tüm servetini Helen davası için harcadı. Onun teşviki altında, Avrupalı arkadaşları devrime para ve silahlarla katkıda bulundular.

Erken dönem

Manto Mavrogenous Trieste'de, daha sonra Habsburg Monarşisi'nde, İtalya'nın bir parçası olarak doğdu. Tüccarın kızı ve Filiki Eterya, Nikolaos Mavrogenes ve Zacharati Chatzi Bati'nin üyesiydi. Atalarından biri, babasının büyük amcası Nikolaki Mavroyani, Filo Dragomanı ve Eflak Prensi idi.

Güzel bir aristokrat soydan gelen kadın, Aydınlanma Çağı'ndan etkilenen eğitimli bir ailede büyüdü. Trieste'deki bir kolejde antik Yunan felsefesi ve tarihi okudu ve akıcı bir şekilde Fransızca, İtalyanca ve Türkçe konuştu.

Bağımsızlık savaşı

1809'da ailesiyle birlikte Berre'ye taşındı ve babasından Filiki Eterya'nın Yunan Devrimi olarak bilinen şeyi hazırladığını öğrendi ve daha sonra 1818'de babasının ölümünden sonra İstendil'e gitti. Mücadele başladığında, doğduğu ada olan Mikonos'a gitti ve Mikonos liderlerini devrime katılmaya davet etti. Mikonos'a ve diğer Kiklad adalarına saldıran korsanların peşinden koştuğu iki gemiyi, masrafları kendisine ait olmak üzere donattı ve "korsanlık yaptı". 22 Ekim 1822'de Mykonlular, adaya çıkan Osmanlı Türklerini kendi liderliğinde püskürttüler. Ayrıca Mora'da sefer yapmak için 150 adam donattı ve ada Türkler tarafından tehdit edildiğinde Samos'a güç ve mali destek gönderdi. Daha sonra Mavrogenous, Trablus Kuşatması'na ve kasabanın düşmesine Yunan isyancılara katılan Peloponnese'ye elli kişilik bir kolordu daha gönderdi. Birlikte askerlerin ve ailelerinin rahatlaması, Kuzey Yunanistan'a bir seferin hazırlanması ve birkaç heleninin desteği için para harcadı.

Daha sonra, her biri elli adamdan oluşan on altı bölükten oluşan altı gemilik bir filo ve bir piyade kurdu ve 1822'de Karystos'ta savaşa katıldı ve Sakız Adası'na bir sefer düzenledi, ancak katliamın önüne geçmedi. Dervenakia Savaşı'nda Nikitaras'ı takviye etmek için elli kişilik başka bir grup gönderildi. Osmanlı donanması Kiklad Adaları'nda göründüğünde, İstendil'e döndü ve ilk Missolonghi kuşatmasından kurtulan iki bin kişiyi besleyen ve düşmanla savaşan 200 adamın ekipmanını finanse etmek için mücevherlerini sattı. Adamları Pelion, Phthiotis ve Livadeia'nınki gibi birkaç başka savaşa katıldı.

Mavrogenous'un Ypsilanti'ye angajmanına, Rus yanlısı bağlantıları olan iki güçlü ailenin birleşmesini bir tehdit olarak gören birkaç güçlü politikacı karşı çıktı. Yunanistan'daki rakiplerinin başında, çatışmayı bozmak için başarılı hücuma liderlik eden Ioannis Kolettis vardı. Nişanlandıktan sonra, derin bir bunalım içinde yaşadığı Nafplio'ya döndü ve çeşitli savaşlar için verdiği parayı geri almadı. Ypsilanti'nin ölümü ve Ioannis Kolettis ile yaşadığı yoğun siyasi çatışmalardan sonra, Nafplio'dan sürgün edildi ve anılarını yazmakla meşgul olduğu Mikonos'a geri döndü. Savaş sona erdiğinde Ioannis Kapodistrias ona Korgeneral rütbesini verdi ve Nafplio'da taşındığı bir konut verdi. "Δίκασον Κύριε τους αδικούντας με, τους πολεμούντας με, βασίλευε των Βασιλντων" yazıtına sahip çok değerli bir kılıca sahipti. Bu kılıcın Büyük Konstantin döneminden geldiği söylenmektedir. Mavrogenous ise o kılıcı Kapodistrias'a vermiştir.

Sonraki yıllar

Mavrogenous, 1840'ta bazı akrabalarının ikamet ettiği Berre'ye taşındı ve hala özel mülkiyette olan bir evde yaşadı ve öldü. Ev, geleneğe göre Büyük Konstantin'in annesi Aziz Helena tarafından kurulan Panagia Ekatontapyliani'nin (Meryem Ana Kilisesi) yakınında yer almaktadır. Mavrogenous, 1848 yılının Temmuz ayında Berre'de tek başına öldü ve bütün servetini Kurtuluş Savaşı için harcadı.

Öldükten sonra

Başkent Mikonos'un merkez meydanı onun adını taşıyor ve onun yaşam büstünden daha büyük bir büstünü içeriyor. Berre'deki liman kenti Paroikia'nın ana meydanına da adı verildi. Yunanistan bu kahramanı ülke çapında birkaç caddeye ondan sonra isimlendirerek onurlandırdı. Yunan hükûmeti onuruna birkaç hatıra parası çıkardı.[1] Tzeni Karezi tarafından canlandırıldığı Manto Mavrogenous (1971) adlı hayatı hakkında bir film de çekildi.

Mavrogenous, 1988-2001 Yunan 2 drahmi parasının tersi üzerinde tasvir edilmiştir.

Akrabalar

Manto'nun Mavrogenous / Delicari ailesinden akrabaları vardır.

Kaynakça

  1. ^ "Greece 2 drachmas 2000 - Manto Mavrogenous". Fleur-de-coin.com. 23 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hurşid Ahmed Paşa</span> 167. Osmanlı sadrazamı

Hurşid Ahmed Paşa, II. Mahmud saltanatında 5 Eylül 1812 - 1 Nisan 1815 tarihleri arasında iki yıl altı ay yirmi yedi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Krallığı</span> 19. ve 20. yüzyılda Güney Avrupada bir krallık

Yunanistan Krallığı, 1832 yılında dönemin süper güçleri Birleşik Krallık, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Prusya, Fransa ve Rus İmparatorluğu tarafından ilân edilen devlettir. Bağımsızlık duyurusunun yapılmasının ardından, Osmanlı İmparatorluğu'ndan tam bağımsızlığını eline almış olduğu 30 Ağustos 1832 tarihli antlaşmayla uluslararası düzeyde tanınmıştır. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nı yöneten geçici Yunan hükûmetinin üzerine kurulmuş ve 1924 yılında krallık devrilerek yerine ikinci Yunan Cumhuriyeti kurulana dek ayakta kalmıştır. Daha sonra cumhuriyetin 1935 yılında yeniden yerini krallığa bırakmasıyla bu kez 1974 yılına dek Yunanistan topraklarında egemen olmuş ve yedi yıllık bir askerî darbe döneminin ardından bugünkü modern Yunanistan Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İsyanı</span> Yunanların, 1821-1829 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı isyan olayı

Rum İsyanı/Yunan İsyanı,, Yunan Bağımsızlık Savaşı, Yunan İhtilali veya Yunan Devrimi, Yunanların Osmanlı egemenliği ve isyan bölgelerindeki Müslüman halka karşı başlattığı, 1821-1829 yılları arası süren ve Yunanistan'ın Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kazanmasıyla sonuçlanan bağımsızlık savaşı, devrim ve etnik temizliktir. 1832 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması ile Yunanistan'ın bağımsız bir ülke olarak tanınmasıyla sonuçlanmış bağımsızlık sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">Nasuhzade Ali Paşa</span> Osmanlı amirali

Nasuhzade Ali Paşa, Osmanlı kaptan-ı deryası. 1821-1822 yılları arasında görev yapmış ve göreve II. Mahmud tarafından getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Yunanistan bayrağı, Yunanistan devleti tarafından kullanılan resmî ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Mikonos</span>

Mikonos veya Türkçe adıyla Mukene, Ege Denizi'ndeki Kiklad Adaları'nın bir parçası olan ve İstendil, Sire, Berre ve Nakşa arasında yer alan bir Yunan adasıdır. Yüzölçümü 85 km² olan adanın en yüksek noktası 341 metredir. 2011 nüfus sayımına göre Mikonos'ta 10.134 kişi yaşamaktadır ve bunların çoğunluğu adanın doğu kıyısındaki en büyük kasaba olan Mikonos'ta yaşamaktadır. Kasaba aynı zamanda Chora olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Laskarina Bubulina</span>

Laskarina Bouboulina, Yunan kurtuluş savaşının kadın kahramanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Teodoros Kolokotronis</span>

Theodoros Kolokotronis, Yunan Bağımsızlık Savaşı'nda başrol oynayan Yunan mareşali. Yunan tarihinin en önemli ve ünlü milli kahramanlarından biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Modern Yunanistan tarihi</span>

Modern Yunanistan tarihi, Yunanistan tarihinde 1828'de Yunan Bağımsızlık Savaşı'ndan sonra Büyük Güçler tarafından Osmanlı İmparatorluğu'ndan özerkliğini kazanmasından günümüze kadar geçen süreyi kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hristoforos Perrevos</span>

Hristoforos Perrevos, Yunan Bağımsızlık Savaşı önderlerinden Yunan general ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Petrobey Mavromihalis</span>

Petro Bey Mavromihali, daha çok Yunan İsyanı ile tanınan Yunan general ve politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Staikos Staikopoulos</span>

Staikos Staikopoulos Yunan Bağımsızlık Savaşı'na katılmış Yunan asker.

<span class="mw-page-title-main">Modern Yunan Aydınlanması</span>

Modern Yunan Aydınlanması, Yunan Aydınlanması dönemini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Mihal Suço</span> Boğdan Prensi, Bâb-ı Âli tercümanı

Mihal Suço veya Vodas Fenerli Rumlardan Suço ailesinden gelen, 12 Haziran 1819 ve 29 Mart 1821 yılları arasında Boğdan Prensliği yapmış bir soyludur. Filiki Eterya'ya üyeydi, Boğdan ve Eflak'ta Yunan Devrimi'ni destekledi ve Yunanistan'ın kurulmasından sonra ülke dışında büyükelçisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Odisseas Andruços</span>

Odysseas Androutsos 1788 - 1825. Yunan isyancı ve Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın önde gelen isimlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Antimos Gazis</span>

Antimos veya Anthim Gazis bir Yunan din adamı, yazar, haritacı, coğrafyacı ve Avrupa fikirlerinin Yunan coğrafyasında yayılması için mücadele etmiş en önemli aydınlardan biriydi.

Semadirek Katliamı Semadirek adasının Yunan nüfusunun toplu katliamı ve köleleştirilmesi olayıdır. Yunan İsyanı'nın patlak vermesinin ardından, Semadirekliler de yerel Osmanlı yöneticilerine karşı ayaklandılar. 1 Eylül 1821'de adaya bir Osmanlı cezalandırma seferi geldi. Semadirek isyancılarının direnişini bastırdıktan sonra, Osmanlılar adanın nüfusunu sistematik olarak öldürdü veya köleleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Domna Visvizi</span>

Domna Visvizi, Yunan kökenli deniz kaptanı. Yunanistan Bağımsızlık Savaşı'nda boy göstermiştir. Başlangıçta, yeni bir Yunan devletinin kurulması için kocası Chatzi Visvizis'inin gemisi Kalomoria ile Sakız Adası'ndan yola çıkmıştır. Temmuz 1822 yılında kocası savaşta ölünce geminin kaptanı oldu ve savaşa devam etti. Savaştan sonra Yunanistan Krallığı için Evia (Eğriboz) adasını fethetmiştir. Savaştan sonra ciddi mal kaybı yaşayan Visvizi, devletin sağladığı fonların bitmesi ve ek fon talebinin reddedilmesi sonucu gemisini devretmek zorunda kalmıştır. 1824 yılında kısa süreliğine Yunan Donanmasına girdi. Daha sonra buradan ayrıldı ve 1850 yılına kadar yoksul bir hayat yaşayarak öldü.

Yanko Mavroyani ya da Jean de Mavroyeni, Osmanlı Rumu diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Nakşa Seferi</span>

Nakşa Seferi, Piyale Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasının 1566 yılında Ege Denizi'ndeki Nakşa Dükalığı üzerine düzenlediği ve Kiklad Adaları'nı doğrudan Osmanlı yönetimine kattığı askerî harekât.