İçeriğe atla

Manto (giysi)

Kadın dolman mantosu, önden ve arkadan görünümler. Harper's Bazaar, Kasım 1871.

Bir manto (eski Fransızca mantelden, mantellumdan, Latince bir pelerin terimi), bir palto ile aynı amaca hizmet etmek için genellikle kapalı giysi üzerine giyilen bir tür gevşek giysidir. Teknik olarak terim, 12. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar her iki cinsiyet tarafından giyilen uzun, bol pelerin benzeri bir pelerini tanımlar, ancak 19. yüzyılda pelerine benzer herhangi bir bol, şekilli dış giysiyi tanımlamak için kullanılmıştır.[1] Örneğin, 19. yüzyıldan kalma pelerin benzeri, kısmi kollu bir kadın giysisi olan dolman genellikle manto olarak tanımlanır.[2]

İngilizcede "to take up/pick up/assume the mantle" deyimi İncil'den gelmektedir ve belirli bir alanda, özellikle de önceki bir figürü devam ettirmek anlamında, otorite, liderlik veya sorumluluk pozisyonu almak anlamına gelmektedir.[3] İncil'deki en kayda değer görünüm 2 Krallar 2:13'te Elişa'nın İlyas'ın mantosunu (İbraniceאדרת 'addereṯ) aldığı yerdir.

Manteletler

Mantelet, Fransız, 1895.

Mantonun bir çeşidi de mantelet (mantelot ve mantlet olarak da yazılır) olup, tipik olarak mantonun kısa bir versiyonunu tanımlar. Bu terim 1386 gibi erken bir tarihte Geoffrey Chaucer'ın "Şövalye Masalı" adlı eserinde geçmektedir. 18. yüzyılda manto, bir kadının kısa peleriniydi ve 19. yüzyılın başlarında, göğsün üzerinden geçen ve arkadan bağlanan, genellikle kürk veya dantel'den yapılmış süslü bir eşarp idi.

Ayrıca bakınız

Kaynaklar

  1. ^ Calasibetta, Charlotte Mankey (1988). Fairchild's Dictionary of FashionÜcretsiz kayıt gerekli (2.2yayıncı= Fairchild Publications bas.). New York. ss. 363-64. ISBN 1-56367-235-9. 
  2. ^ Calasibetta, Charlotte Mankey (1988). Fairchild's Dictionary of FashionÜcretsiz kayıt gerekli (2.2yayıncı= Fairchild Publications bas.). New York. s. 166. ISBN 1-56367-235-9. 
  3. ^ "What Does Take Up the Mantle Mean?". Writing Explained. 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dünya'nın yapısı</span> dünyanın iç yapısını anlatan madde

Dünya'nın iç yapısı: bir dış silikat katı kabuk, oldukça viskoz bir astenosfer ve manto, mantodan çok daha az viskoz olan sıvı bir dış çekirdek ve katı bir iç çekirdek olmak üzere küresel kabuklarda katmanlıdır. Dünya'nın iç yapısının bilimsel olarak anlaşılması, topografya ve batimetri gözlemlerine, dışa doğru kaya gözlemlerine, volkanlar veya volkanik aktiviteyle yüzeye getirilen örneklere, Dünya'dan geçen sismik dalgaların analizine, Dünya'nın yerçekimi ve manyetik alanlarına, Dünya'nın derin iç kısmının karakteristiği basınç ve sıcaklıklardaki kristal katılarla deneyler.

<span class="mw-page-title-main">Lagün</span>

Lagün, Kıyı set gölü veya deniz kulağı dalgalar tarafından oluşturulan kıyı birikim şekillerindendir. Oluşumunda, kıyı akıntılarının da etkisi vardır. Kıyılardaki koyların ve girintilerin ağız kısımlarının dalga biriktirmesiyle oluşan kıyı kordonları ile kapanması sonucunda meydana gelirler. Lagünler genellikle kıyı lagünleri ve atol lagünleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Karışık kum ve çakıl kıyılarında oluşur. Kıyı lagünleri olarak sınıflandırılan su kütleleri ile haliç olarak sınıflandırılmış su kütleleri arasında bir çakışma vardır. Lagünler dünyanın birçok yerinde ortak kıyı özellikleridir.

<span class="mw-page-title-main">Kimono</span> Japonların geleneksel giysisi

Kimono (Japonca: 着物 -, Japonya'nın geleneksel giysisidir. Ki ve mono sözcüklerinden türetilmiştir. Japoncada aslen tüm kıyafetler için kullanılan kimono sözcüğü, sonradan hem kadınlar hem de erkekler tarafından giyilen uzun giysiyi tanımlamak için kullanılmaya başlamıştır.

Gnostisizm Antik Mısır hermetizmini, Antik Yunan ezoterizmini, İbrani geleneklerini, Zerdüştçülüğü, bazı Doğu geleneklerini ve dinlerini, Hristiyanlığı eklektik bir tutumla sentezleyen, birçok tarikâtın benimsediği mistik felsefeye verilen genel addır. Daha açık bir ifade ile Gnostisizm, hakikatin bilgisine ilham keşf ve sezgi ile ulaşılacağını savunan mistik bir felsefi düşüncedir.

<span class="mw-page-title-main">Yuhanna İncili</span> Yeni Ahitin dördüncü bölümü

Yuhanna İncili, Kutsal Kitap dizisine ait olan bir kitaptır. Yunanca Kutsal Yazıların ya da Yeni Ahdin dört kanonik incillerden sonuncusudur. Bu incilin Yuhanna adlı bir adam tarafından yazıldığı genellikle kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Barbar</span> stereotiplere dayalı ya medeniyetsiz ya da ilkel olarak algılanan kişi

Barbar, medenileşmemiş veya ilkel olarak algılanan bir insandır. Tanımlama genellikle popüler stereotip dayalı bir genelleme olarak uygulanır; barbarlar, bazıları tarafından daha az uygar ya da düzenli olarak değerlendirilen herhangi bir ulusun üyesi olabilirler, fakat aynı zamanda kendi ulusunun içinde ve dışında belirli bir "ilkel" kültürel grubun ya da sosyal sınıfın bir parçası olabilirler. Deyimsel veya mecazi kullanımda, bir "barbar" aynı zamanda acımasız, savaşçı ve duyarsız bir kişiye bireysel bir referans olabilir.

Toga, yaklaşık altı metre uzunluğundaki bir kuşağın vücuda belirli bir yöntemle sarılmasıyla (dolanmasıyla) elde edilen ve genellikle bir tunik üzerine giyilen Antik Roma'nın en karakteristik giysisi. Toga istisnasız yünden ve içine giyilen tunik de genellikle ketenden yapılırdı. Roma tarihi boyunca, toga genellikle erkekler tarafından giyilirken kadınlar stola giymeyi tercih etmişlerdir. Roma yurttaşı olmayanların toga giymesi yasaktır.

<span class="mw-page-title-main">Şalvar</span> ağı çok bol olan, bele bir uçkurla bağlanan geniş pantolon

Şalvar, genellikle ağı çok bol olan, bele bir uçkurla bağlanan geniş bir tür pantolondur. Özellikle Adana'dan başlayıp Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne kadar olan bölgede sıkça giyilen yöresel giysi türüdür. Şalvar bol olduğundan bağ bahçe ve tarlada çalışanlar için uygundur. Bu özelliği nedeniyle şalvarı hâlâ kırsal alanda tarım ve hayvancılık yapan insanlar kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uçuş giysisi</span>

Uçuş giysisi, aslında bir tür elbisedir. Askeri uçaklar,planörler ve helikopterlerde uçarken giyilir. Bu elbiseler genellikle, sıcağa dayanıklı maddelerden yapılır. Ayrıca pratik kullanım olanağı sağlaması için cepleri bol ve yanmaya dayanıklı olarak üretilir. Görünüşü itibarı ile bir tulumu andırır. Askeri bir uçuş giysisinin üzerinde rütbe işaretleri vardır. Yakın temas, indirme, arama, kurtarma, yakalama gibi durumlarda da kullanılabilen bir nevi savaş üniformasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abaye</span>

Abâye, çoğulu abâyât, genellikle siyah renkli, bol, omuzlardan ayak bileğine kadar uzunlukta, daha çok Kuzey Afrika, Arap Yarımadası, İran, Mısır gibi ülkelerde giyilen kaftan veya çarşaf benzeri kadın üst giysisidir. Baştan itibaren başladığında çarşafa yakın bir görünüm alır. Nikab adı verilen; gözlerin dışında tüm yüzü kapatan yüz peçesi ile birlikte de giyilir. Abaye yüz ve eller dışında ayaklar dahil olmak üzere bütün bedeni kapatır. Bütün bunlara ek olarak siyah renkli bir eldiven ile eller de tümüyle kapatılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kabbadion</span>

Kabbadion, Bizans İmparatorluğu'nun son yüzyıllarında saray kostümünün standart bir parçası haline gelen, doğu kökenli, kaftan benzeri bir giysiydir.

Manto konveksiyonu, gezegenin içinden yüzeyine ısı taşıyan konveksiyonu akımlarının sebep olduğu, Dünya'nın katı silikat örtüsünün çok yavaş sürünen hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Frer</span>

Frer, bir erkek kardeş ve on ikinci veya on üçüncü yüzyılda kurulan dindar tarikatlardan birinin üyesi. Bu terim, yalancıların, daha eski manastır tarikatlarının istikrar yeminleriyle resmîleştirilen tek bir manastıra bağlılığından, üst düzey bir generalin yetkisi altında uygulanan gezgin havarisel karakterini ayırt eder. Rahiplerin en önemli toplulukları Dominikliler, Fransiskenler, Augustinianlar ve Karmelitlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar ulusal kıyafeti</span> Geleneksel Kıfayet

Kırım Tatar ulusal kıyafeti, Kırım Tatarlarının geleneksel giysisidir.

Penske Media Corporation (PMC), Los Angeles ve New York merkezli bir Amerikan dijital ortam, yayıncılık ve bilgi hizmetleri şirketidir. Variety, Rolling Stone, WWD, Deadline Hollywood, Bollywood Life, Boy Genius Report ve diğerleri dahil olmak üzere 20'den fazla dijital ve basılı marka yayınlamaktadır. PMC'nin kuruluşundan bu yana Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Jay Penske'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çakura</span>

Çakura, Gürcistan'ın güneybatısında, Guria-Acara'da ve Megrelya'da yaygın olarak giyilen Gürcü-Zan geleneksel erkek kıyafet takımıdır. Bu tip kıyafetin ayırt edici özelliği Çoha-ahaluhi modelinin normalden daha kısa hali olması ve kıyafetin uzunluğunun giyen kişinin yaşına uygun olarak değişmesidir. Hem dokuma hem de fabrika ürünü ipek ve yün kumaşlardan üretilir. Pantolonlar da aynı malzemeden yapılmıştır. İç cep için atlas, saten, pamuklu kumaş kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Witzchoura</span>

Witzchoura, özellikle 19. yüzyılın başlarında moda olan geniş yakalı ve bazen kapüşonlu bir manto, pelisse veya kollu pelerin türüydü. Terim, Lehçe 'kurt kürkü' anlamına gelen wilczura kelimesinden türemiştir. Polonya stillerinden esinlenmiştir, bu nedenle bazen a la Polonaise olarak tanımlanır, ancak polonez adı verilen cüppe ile aynı değildir. Orijinal hafif hüssar pelisse'si gibi, tipik olarak kürkle astarlanırdı.

<span class="mw-page-title-main">Cübbe (manastır giysisi)</span>

Manto, dış giysilerin üzerine giyilen, boyundan birleştirilen, yere kadar uzanan çok dolgun bir pelerin şeklindeki dini bir giysidir. Özellikle İlyas'ın durumunda, muhtemelen bir tallit, bugün hala görülen ve Yeni Ahit'te "giysisinin eteği" olarak da tercüme edilen saçakları barındıran İbranice bir giysiydi. Diğer kilise giysilerinin de başlangıçta bu giysiyi temel almış olması muhtemeldir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan milli giyimleri</span>

Azerbaycan milli giyimleri, Azerbaycan halkının maddi ve manevi kültürünün zor ve uzun bir gelişim süreci sonucunda ortaya çıkmıştır. Azerbaycan halkının etnik tarihi, halk yaratıcılığının sanatsal özellikleri, çeşitli durumlarda şekillenmeleri, sanatsal süslemeler, dokuma halk giysilerinde kendini göstermiştir. Azerbaycan'da ipekçilik ve pamuk üretimi gibi alanlar geliştikçe, milli giysilerin hazırlanmasında özel bir rol oynayan kumaş üretimi arttı ve bunun sonucunda milli giysilerde bir canlanma dönemi yaşandı. Milli giyim takımının hazırlanmasında özel bir rol oynayan, dekoratif uygulamalı sanatların diğer örneklerinde olduğu gibi, kumaşlarda Uzak Doğu kültürüne özgü birçok süsleme örnekleri kendini gösterirdi.

<span class="mw-page-title-main">Tam o'shanter (şapka)</span>

Tam o' Shanter veya "Tammie", erkekler tarafından giyilen geleneksel İskoç başlığına verilen bir isimdir. İsim, Robert Burns'ün 1790'da yazdığı Tam o' Shanter adlı anlatı şiirinden alınmıştır.