İçeriğe atla

Mantis religiosa

Mantis religiosa
Lizbon, Portekiz
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Hexapoda
Sınıf: Insecta
Takım: Mantodea
Familya: Mantidae
Alt familya: Mantinae
Cins: Mantis
Tür: M. religiosa
Mantis religiosa
(Linnaeus, 1758)

Mantis religiosa, Güney Avrupa, Asya, Afrika, Avustralya ve Kuzey Amerika'da bulunabilen bir peygamberdevesi türüdür. 1899 yılında Kuzey Amerika'ya yayılmıştır. Yabancı tür olmasına rağmen Amerika Birleşik Devletleri'nde Connecticut'ın resmi eyalet böceğidir.[1]

M. religiosa'nın dişileri genellikle erkeklerden daha büyük ve daha ağır olmasına rağmen (7–9 cm'ye karşı 6–7 cm), erkek peygamberdevelerin antenleri ve gözleri dişilerinkinden daha büyüktür. İleriye dönük, bileşik gözlerin yanı sıra, kafada basit gözler de bulunur. Bu üç dorsal ocelli (tepe nokta gözleri), erkeklerde dişilere göre daha belirgindir.[2]

Erkekler genellikle daha aktif ve çevik olurken, dişiler fiziksel olarak daha güçlüdür. Yetişkin dişiler genellikle kanatları ile havalanamayacak kadar büyük ve ağırdır.[3]

Renk

Yetişkin kahverengi bir dişi peygamberdevesi (Mantis religiosa) Çamlıdere, Ankara

Doğada bulunan M. religiosa, sarı, kahverengi, yeşil ve bazen siyah tonlarından oluşan büyük bir renk çeşitliliğine sahiptir. 100 yılı aşkın süredir sayısız hipotez ve çalışmanın nedeni olmuştur. Bununla birlikte, renklenmenin veya renk değişmesinin nedeni, yararı veya mekanizması hakkında genel kabul görmüş bir cevap bulunamamıştır.

Di Cesnola 1904'te yeşil peygamberdevelerinin taze yeşil çimenlerde bulunduğunu, kahverengi bireylerin ise güneşin yaktığı kahverengi otları tercih ettiğini gözlemledi. Konumlarını artık renkleriyle eşleşmeyecek şekilde değiştirmeye zorlandıklarında, neredeyse tüm "eşleşmeyen" hayvanlar kuşlar gibi yırtıcı hayvanlar tarafından öldürüldü. Bu, renklendirmenin kamufle etme amacını göstermektedir.[4]

1907'de sıcaklıktaki bir değişikliğin renklenmeyi tetikleyebileceğini gözlemlendi: Soğuk bir ortamda yumurtadan çıkan peygamberdeveleri, ısı ve güneş ışığı sağlandığında tüy döktükten sonra yeşile döndü. Sıcaklıkta değişiklik olmadan ve yalnızca arka plan renginde bir değişiklik, renklenmede hiçbir değişiklik yaratmadı. Bu bulgu Di Cesnola gözlemleri ile çelişmektedir.

Avlanma

Peygamberdevesinin saldırı için kullandığı bacağı

M. religiosa, görme organları ile çevresini aktif olarak tarayan ve yırtıcı bacaklarının hızlı bir şekilde uzatılmasıyla yakaladığı çoğu böcekle beslenen pusu tekniğini kullanan etobur bir avcıdır.[5] Sadece canlı ve hareket eden avlar güçlü çeneleri kullanılarak yakalanarak, hemen tüketilir. Çekirgeler, cırcır böceği, hamamböceği ve bal arısı gibi türler sık sık avlanmaktadır. Yakalanan av, femur ve tibia üzerindeki sivri uçlar arasında sıkışıp kalır ve artık hareketsiz hale getirilir. Daha sonra hala yaşayan avı canlı bir şekilde yemeye başlar. Birkaç yıl önce, genel kanı, avlarını tüketmeden önce boynundan bir ısırıkla öldürdükleri idi, ancak mevcut gözlemler bunu desteklemiyor; Hayvanlar sadece ağızlarına en yakın vücut kısımlarını yemeye başlamaktadır.[6]

Dişi M. religiosa, çiftleşme sonrasında zaman zaman erkeğini yiyebilmektedir. Çiftleşme dışında da hemcinsini zaman zaman avlayan bir türdür. Esaret altında birbirlerinden izole edilmeleri gerekir.[7]

Kaynakça

  1. ^ CT.gov: The State Insect 10 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; retrieved on August 09, 2010
  2. ^ Kral, Karl (1 Mart 2014). "Orientation Behavior with and Without Visual Cues in Newly Hatched and Adult Praying Mantis". Journal of Insect Behavior (İngilizce). 27 (2): 192-205. doi:10.1007/s10905-013-9415-3. ISSN 1572-8889. 
  3. ^ Lawrence, S. E. (1 Nisan 1992). "Sexual cannibalism in the praying mantid, Mantis religiosa: a field study". Animal Behaviour (İngilizce). 43 (4): 569-583. doi:10.1016/S0003-3472(05)81017-6. ISSN 0003-3472. 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2020. 
  4. ^ "PRELIMINARY NOTE ON THE PROTECTIVE VALUE OF COLOUR IN MANTIS RELIGIOSA". 3 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2020. 
  5. ^ Roeder, K. D. (1 Ekim 1935). "An experimental analysis of the sexual behavior of the praying mantis (mantis religiosa l.)". The Biological Bulletin. 69 (2): 203-220. doi:10.2307/1537420. ISSN 0006-3185. 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2020. 
  6. ^ Reitze, Margit; Nentwig, Wolfgang (1991). "Comparative investigations into the feeding ecology of six Mantodea species". Oecologia. 86 (4): 568–574.
  7. ^ Przibram, Hans (1 Kasım 1909). "Aufzucht, Farbwechsel und Regeneration der Gottesanbeterinnen (Mantidae)". Archiv für Entwicklungsmechanik der Organismen (Almanca). 28 (4): 561-628. doi:10.1007/BF02162074. ISSN 1432-041X. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Böcek</span> eklembacaklılar sınıfı

Böcekler eklem bacaklılar (Arthropoda) şubesinin sınıfı ve tür ve takson bakımından en kalabalık hayvan sınıfıdır. 1.000.000'dan fazla olan tür sayılarıyla Dünya'daki en fazla türe sahip canlılardır. Dünya'nın hemen hemen her yerinde bulunur ve bazen çok yoğun popülasyonlarda görülebilirler. Her yıl birkaç bin böcek türü tanımlanmaktadır. Toplam tür sayısının 2.000.000 ila 30.000.000 kadar olduğu tahmin edilmektedir. Tür, cins, familya gibi taksonomik kategoriler bakımından 6-10.000.000 sayıya ulaşırlar ve Dünya'daki hayvanların %90 kadarını oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Kelebek</span>

Kelebek, böceklerin, pul kanatlılar veya kelebekler (Lepidoptera) takımının kanatlı fertlerine verilen genel ad. 150.000 kadar türü bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Örümcek</span>

Örümcek, eklembacaklılar (Arthropoda) şubesinin örümceğimsiler (Arachnida) sınıfından Araneae takımının üyelerine verilen genel ad. Hemen hemen dünyanın her tarafında yaşar. 2012 rakamlarına göre 112 familyada ve 3879 cinste toplanan 43.244 türü bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilbaş</span>

Yeşilbaş, Ördekgiller familyasından bir yüzücü ördek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Peygamberdevesi</span> Mantodea alttakımında yer alan, 1.800 böcek türünün ortak adı

Peygamberdevesi (Mantodea), Polyneoptera üsttakımına bağlı bir böcek takımıdır. Dönencel ve sıcak bölgelerde yaşar, başka böcekler üzerinden beslenir.

<span class="mw-page-title-main">Tavus kuşu</span> kuş türü

Tavus kuşu, sülüngiller (Phasianidae) familyasında Pavo cinsindeki iki tür kuşa verilen isimdir. Kur yapma döneminde, erkek tavusun açarak sergilediği kuyruklarıyla tanınır. Dişi tavus kuşu parlak yeşil boyunlu, gövdesi ise kahverengi ya da gri tonlu kahverengi renklidir.

<span class="mw-page-title-main">Kakım</span>

Kakım, sansargiller (Mustelidae) familyasından bir gelincik türü. Avrasya ve Kuzey Amerika coğrafyalarının orta-kuzey bölgelerinin yerlisidir. Kış aylarında postu bembeyaz bir renge bürünür.

<span class="mw-page-title-main">Yeleli denizaslanı</span>

Yeleli denizaslanı ya da Güney Amerika denizaslanı, denizaslanıgiller (Otariidae) familyasının monotipik Otaria cinsinde sınıflandırılan, Güney Amerika'ya özgü bir türü.

<span class="mw-page-title-main">Pars foku</span>

Pars foku, fokgiller (Phocidae) familyasından monotipik Hydrurga cinsinde sınıflandırılan, Güney Kutbu sularında yayılmış bir fok türü. İsmini lekeli derisi ve tüm foklar içinde en yırtıcısı olmasından alır. Penguenler ve genç foklar gibi sıcak kanlı diğer omurgalılar ile beslenmeyi tercih ederler.

<span class="mw-page-title-main">Alligator</span> büyük sürüngen cinsi

Aligator, Alligatoridae familyasına ait bir timsah türü. Aligator, sıcak bölgelerdeki akarsularda yaşayan, timsahlar takımından iri yapılı, kalın ve kabuksu derili sürüngen türü. Gündüzleri dinlenir, çoğunlukla gece avlanırlar. Gözbebekleri dikey olduğundan gece de iyi görürler. Aligatorlar renk körüdür.

<span class="mw-page-title-main">Altı bacaklılar</span>

Altı bacaklılar (Hexapoda) Eklembacaklılar bölümünün en büyük alt şubesidir. Yaklaşık olarak 30'un üzerinde takım içerir. Böceklerin yanı sıra içtençeneliler adı verilen kanatsız eklembacaklılardan Diplura, Protura ve Collembola'yı da içine alır. Göğüslerinin üç segmentli olması ve her segmentinde bir çift bacağın bulunması ile tanınırlar.

<span class="mw-page-title-main">Küçük semender</span>

Küçük semender, Salamandridae familyasından bir semender türü.

<span class="mw-page-title-main">Kel kartal</span> Kuzey Amerikada bulunan büyük bir yırtıcı kuş

Kel kartal Kuzey Amerika'da bulunan yırtıcı bir kuştur. Dağılımı Kanada ve Alaska'nın çoğu tüm kıta ABD'si ve Kuzey Meksika'yı içerir. Bol gıda bulunan açık su kütlelerinde ve yuvalama için yaşlı ağaçlarda bulunur. Kel kartal aslında kel değildir. Kel Kartal denilmesinin sebebi İngilizce beyaz başlı kelimesinin daha eski bir anlamından türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Üç parmaklı tembel hayvanlar</span>

Üç parmaklı tembel hayvanlar, dişsiz memeliler (Pilosa) takımından bir familya ve cins. İki parmaklı tembel hayvanlar (Megalonychidae) ile birlikte tembel hayvanlar (Folivora) alt takımını oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel seçilim</span>

Cinsel seçilim veya eşeysel seçilim, Charles Darwin'in 1859 tarihli kitabı Türlerin Kökeni'nde açıkladığı kavramdır. Doğal seçilimin temel dayanaklarından biri olarak kabul edilen cinsel seçilim yaşam erkek bireyler arasında yaşanan dişiye sahip olma savaşından ileri gelmektedir. Charles Darwin'e göre cinsel seçilim: ...hayatta kalma çabasına bağlı değil, fakat erkekler arasında dişilerini baştan çıkarma çabasına bağlıdır, sonuç da başarısız olan rakibin ölümü değildir; ancak daha az veya hiç yavru olmamasıdır. ...herhangi hayvanın dişi ve erkeği ortak genel alışkanlıklara sahipse.. ancak yapı, renk veya desenleri açısından farklılıklar gösteriyorsa, bu tip farklılıklara genel anlamda cinsel seçilim neden olmuş olur.

<i>Sphodromantis viridis</i> Peygamberdevesi türü

Sphodromantis viridis, dünya çapında pet hayvanı olarak teraryumlarda bakılan bir peygamberdevelerinin türü. İngilizcede «Afrika peygamberdevesi», «dev Afrika peygamberdevesi» ve «çalı peygamberdevesi» adıyla bilinir'.

<span class="mw-page-title-main">Seksüel yamyamlık</span> (hayvanlar)

Seksüel yamyamlık, çiftleşme sırasında, sonrası ya da öncesinde dişi örümcek, böcek, tırnaksıl ya da eklem bacaklılarının erkek partnerini yemesidir. Nadir durumlarda bunun tersi de görülür, yani erkek dişiyi yer.

<span class="mw-page-title-main">Psödokopulasyon</span> Canlı Davranışı

Psödokopulasyon katılımcıların biri ya da ikisi için bir çoğalma işlevine hizmet eden çiftleşme davranışlarında benzerlik gösteren ancak bireyler arasında gerçekten bir cinsel birleşme içermeyen davranışlar için kullanılan bir terimdir. Genellikle çiçek ile çiftleşme davranışı gösteren polinatörler için kullanılır. Bazı çiçekler potansiyel bir dişiyi görsel olarak taklit ederler ancak anahtar dürtüler kimyasal ve dokunmadır. Bitkilerde görülen bu çeşit mimikriye Pouyanne mimikrisi denir.

<i>Aspidoscelis uniparens</i> Üremek için eril bireylere ihtiyaç duymayan, lezbiyen ilişki neticesinde üreyen bir çöl kertenkele türü

Aspidoscelis uniparens, yaygın adıyla kamçı kuyruklu kertenkele Kuzey Amerika'da yaşayan ve tamamen dişilerden oluşan bir sürüngen türüdür. Daha önceden Cnemidophorus cinsine dahil edilmiştir. Kamçı kuyruklu kertenkelenin yaygın bir avcısı, A. uniparens türünü pusu ve av taktikleri kullanarak avlayan leopar kertenkelesidir. Bu sürüngen türü partenogenez ile üreme gerçekleştirir. Bu üreme sürecinde, yumurtalar mayozdan sonra kromozomun iki katına çıkmasıyla döllenme olayı olmadan kertenkeleye dönüşür. Bununla birlikte ovülasyon, cinsel olarak üreyebilen yakın akraba türlerin davranışlarına benzer bir dişi-dişi kur yapma ve çiftleşme ile artırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Chimaera monstrosa</span>

.