İçeriğe atla

Mansur, Lefkoşa

Koordinatlar: 35°11′16″K 32°37′57″D / 35.18778°K 32.63250°D / 35.18778; 32.63250
Mansur
YunancaΜανσούρα
Köy
Cyprus üzerinde Mansur
Mansur
Mansur
Mansur'un Kıbrıs'taki konumu
Koordinatlar: 35°11′16″K 32°37′57″D / 35.18778°K 32.63250°D / 35.18778; 32.63250
Ülke Kıbrıs Cumhuriyeti
BölgeLefkoşa Bölgesi
Nüfus
 (2011[1])
9
Zaman dilimiUTC+02.00
 • Yaz (YSU)UTC+03.00

Mansur (Yunanca: Μανσούρα, İngilizce: Mansoura) Kıbrıs'ta Yeşil Hat içerisinde bulunan bir köydür. Mansur Dillirga bölgesinde bulunup,[2] Erenköy'ün doğusunda, Aşağı Pirgo'nun batısında ve Bozdağ ve Mosfili'nin kuzeyinde yer almaktadır.[3] 1960 yılında köy, 127'si Kıbrıslı Türk ve 20'si Kıbrıslı Rum olmak üzere toplam 147 kişilik bir nüfusa sahipti.[2][3]

1963 yılının Aralık ayında, Kıbrıslı Rum nüfusun tamamı köyden kaçmıştır.[2] Ağustos 1964 tarihinde yaşanan Erenköy Direnişi sırasında köy Rum Millî Muhafız Ordusu tarafından saldırı altında kalmıştır. Bu sebeple, köyün geri kalan nüfusu Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından tahliye edilmiştir. Bu nüfusun çoğunluğu Erenköy, Yeşilırmak ve Lefke gibi Mansur'a yakın yerlere sığınmıştır.[2]

2011 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından yapılan nüfus sayımında, köyün nüfusu 9 olarak bulunmuştur.[1]

Tarihçe

Mansur, Yunancada "Mansura" (Μανσούρα), İngilizcede ise "Mansoura" olarak bilinir.

1821 yılına kadar, Mansur'un bulunduğu bölge Bozdağ köyünün bir parçasıydı. Daha sonrasında, Bozdağ'dan ayrı bir köy olarak kurulup Mansur ismini almıştır. Mansur köyü ilk kez 1891 yılındaki nüfus sayımında ayrı bir köy olarak sayılmıştır. 1891 yılında köyde 41 kişi yaşıyordu.[3]

İnsanlar arasında yaygın olan bir hikâyeye göre Mansur köyü, Mansur isimli bir Bozdağlı'nın bölgeye yerleşmesiyle kurulmuştur. Daha sonrasında köy, ismini kurucusu olan bu kişiden almıştır.[3]

Orhan Oydaş bu bahsi geçen Mansur isimli kişinin gerçekten yaşamış olduğunu ve 1925 - 1930 yılları arasında Mansur köyüne yerleştiğini söyler. Fakat, 1891 yılındaki nüfus sayımında halihazırda bu bölgenin Mansur ismi altında bilinmesi ve 41 kişilik bir nüfusunun olması gerekçesiyle, bu hikâyenin doğru olamayacağını iddia eder. Bunun yerine, köyün isminin Mısır'daki Mansûre şehrinin Müslümanlaşması üzerine Kıbrıs'a kaçıp Bozdağ köyünü kurduğu düşünülen Hristiyanlardan geliyor olmasının muhtemel olduğunu söyler.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b "Population, Place of Residence, 2011 (İngilizce)". Kıbrıs İstatistik Kurumu. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  2. ^ a b c d "PRIO - Mansoura". www.prio-cyprus-displacement.net. 24 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  3. ^ a b c d e Oydaş, Orhan, 1946-. Farklı bir kültür : Dillirga. 1. basım. Lefkoşa. ISBN 978-9963-275-18-2. OCLC 1122692373. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Taşkent Katliamı, Kıbrıs Harekâtı sırasında ikinci harekâtının başlatıldığı 14 Ağustos 1974'te Taşkent (Tohni) köyünün erkeklerinin topluca öldürüldüğü olay.

Çatalköy, Kıbrıs'ta bir kasaba. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne kazasında yer alan bir köy, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne ilçesinde yer alan bir belediyedir. Belediye sınırlarına Arapköy ve Esentepe de dahildir. Çatalköy kasabasının nüfusu 2011 itibarıyla 5.110'dur.

<span class="mw-page-title-main">Erenköy, Kıbrıs</span> Kuzey Kıbrısta balıkçı köyü

Erenköy veya Koççina, Kıbrıs adasında, sivil nüfusa sahip olmayan bir köydür. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasına, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Lefke ilçesine bağlıdır. Dillirga yöresinin köylerindendir. Erenköy ile Kuzey Kıbrıs'ın kalanı arasında kara bağlantısı bulunmamaktadır ve köy Birleşmiş Milletler kontrolündeki Ara Bölge ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Rumları</span> etnik grup

Kıbrıs Rumları veya Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs'ta bulunan Yunanca konuşan toplum. Adanın en büyük etnik topluluğunu oluştururlar, adanın tamamını kapsayan son nüfus sayımı olan 1960'taki sayıma göre ada nüfusunun yaklaşık %78'lik kesimine denk gelirler. Kıbrıs Rumlarının çoğunluğu Hristiyanlığın Ortodoks mezhebinden olmak üzere Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne mensuptur ve kilisenin başpiskoposu geleneksel olarak cemaat liderleridir.

<span class="mw-page-title-main">Yeniboğaziçi</span>

Yeniboğaziçi veya Aysergi, Kıbrıs'ın doğusunda bir kasaba. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Gazimağusa ilçesine bağlı iki muhtarlıktan oluşan bir beldedir.

Ayvarvara veya Engindere Kıbrıs'ın Baf Bölgesi'nde bir köydür. Özgün ismi "Ayvarvara" olup 1958'de Türkçede "Engindere" ismi verilmiştir. 1974'teki Kıbrıs Harekâtı'ndan önce Kıbrıslı Türklerin çoğunluğu oluşturduğu karma bir köydü. 1960 nüfus sayımına göre köyde 130 Kıbrıslı Türk, 99 Kıbrıslı Rum yaşamaktaydı. 1974'te Kıbrıslı Türklerin ayrılması sonrası bir dönem göçmen Rumların yerleştirilmesi için kullanılsa da günümüzdeki nüfusu asıl sakini olan Rumlardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Erenköy Direnişi</span>

Erenköy Direnişi, 1964 yılında Kıbrıs'ın Erenköy (Koççina) bölgesinde Türk Mukavemet Teşkilatına (TMT) mensup Kıbrıs Türkleri ile Millî Muhafız Ordusuna (MMO) mensup Kıbrıs Rumları arasında meydana gelen çatışmalar.

<span class="mw-page-title-main">Alevkaya, Lefkoşa</span> Lefkoşa köyü

Alevkaya, Kıbrıs'ın Lefkoşa Bölgesi'nde terk edilmiş bir köy. 2001 yılında köyde hiç kimse yaşamamaktadır. Erenköy'ün güneyinde; fakat Kıbrıs Cumhuriyeti yönetimindedir. Rakımı 537 metredir. Dillirga yöresinde yer almaktadır. 1960 yılında nüfusu tamamen Türklerden oluşuyordu. Erenköy Direnişi sırasında bu halk Erenköy'e kaçtı. Kıbrıs Harekâtı'ndan sonra köy halkı tamamı ile Yeni Erenköy'e yerleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Strovolos</span>

Strovolos, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında yer alan bir belediye ve Lefkoşa'nın bir banliyösüdür.

<span class="mw-page-title-main">İnönü, Mağusa</span>

Inönü veya Sinde, Kıbrıs'ta köy. Mesarya Ovası'nda bulunan köy, fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesine bağlı bir belediye statüsündedir.

<span class="mw-page-title-main">Dizdarköy</span>

Dizdarköy, Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında köydür.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Pirgo</span>

Aşağı Pirgo, Kıbrıs'ta, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasına bağlı bir köy. Güzelyurt Körfezi'ne kıyısı olan ve hâlen Kıbrıslı Rumların yaşadığı tek köy olup, batısında Erenköy, doğusunda Yeşilırmak olmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kontrolündeki köyler yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Bozdağ, Lefkoşa</span>

Bozdağ veya Aytotoro Aşağı Pirgo'nun batısında, Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. 1960 yılında, tamamı Kıbrıslı Türk olmak üzere 232 kişilik bir nüfusa sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Selçuklu, Lefkoşa</span> Terk edilmiş köy

Selçuklu Erenköy yakınlarında, Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından kontrol edilen bölgede bulunan terk edilmiş bir köy. 1960 yılında, tamamı Kıbrıslı Türk olmak üzere 66 kişilik bir nüfusa sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti demografisi</span> ülke demografisi

Kıbrıs nüfusu genel olarak Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler olarak iki büyük etnik topluma bölünmüştür; Bu toplumlar pek çok kültürel özellikleri paylaşır fakat etnik, din, dil ve anavatanlarına yakın bağlarla ayrılırlar. 1964'te toplumlararası çatışmalar başlamadan önce Kıbrıs nüfusu ada genelinde yayılmışlardı.

<span class="mw-page-title-main">Kumyalı</span>

Kumyalı, Kıbrıs'ta, Karpaz Yarımadası'nda bulunan bir köydür. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa kazasına, de facto olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele ilçesine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Haspolat</span>

Haspolat, Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'nın dış mahallelerinden biridir. Tarihsel olarak ayrı bir köy olan yerleşim, de facto olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa ilçesinde, de jure olarak ise Kıbrıs Cumhuriyeti'nin aynı isimli kazasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Dörtyol, Kıbrıs</span>

Dörtyol, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa kazasının, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesine bağlı Mesarya belediyesine bağlı bir köydür. Köy, Gazimağusa'nın 15 km batısında yer almaktadır. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 1.349'dur.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilköy, Kıbrıs</span>

Yeşilköy, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa kazasının, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele ilçesine bağlı Erenköy-Karpaz belediyesine bağlı bir köydür. Köy, Karpaz Yarımadası'nda yer almaktadır. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 799'dur.

<span class="mw-page-title-main">Denya</span>

Denya, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Köy, Mammari'nin yanında yer almakta olup Yeşil Hat'taki dört köyden biridir. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 373'tür.