İçeriğe atla

Manolusa

Manolusa
Manalusa
Yunanca'daki adı: Μανολιάσα
Manoliasa
Ülke Yunanistan Yunanistan
Bölge Epir
İl Yanya

Yanya (Merkez)

Rakım 875 m (2,871 ft)
Koordinatlar 39°31′15″N 20°49′20″E / 39.52089°N 20.82214°Ö / 39.52089; 20.82214
Nüfus 184 (2015-03-30) [1]
Saat Dilimi EET (UTC+2)
 - yaz (DST) EEST (UTC+3)
GeoAd 257759

Yunanistan'da bir köy olan Manolusa veya Manalusa (Yunanca : Manoliása),[1] ülkenin orta kesiminde, ülkenin başkenti Atina'nın 300 km kuzeybatısında, Yanya vilayetinde ve Epir bölgesinde yer almaktadır. 875 rakımda bulunan Manolusa'nın,[1] 184 nüfusu vardır.[1]

Manolusa çevresindeki arazi kuzeydoğuda engebelidir, güneybatıda ise dağlıktır. Bölgedeki en yüksek nokta, Manolusa'nın 4.0 km batısında, deniz seviyesinden 1,976 metre yükseklikte bulunan Uliçka Dağı'dır. Nüfus kilomerekareye 20 kişi düşecek kadar seyrektir.[2] En yakın büyük kasaba, 16.2 km kuzeyindeki Yanya'dır. Manolusa'nın çevresi neredeyse tamamen karışık ormanlarla kaplıdır.[3] Manolusa çevresindeki bölgede dağlar olağandışı bir şekilde yaygındır.

Bölgede Akdeniz iklimi hakimdir.[4] Ortalama sıcaklık 13 °C'dir. En sıcak ay olan Temmuzda ortalama 26 °C ve en soğuk ay olan Ocak, 2 °C ısı vardır[5] Ortalama yağış 1,367 milimetredir. En yağışlı ay 226 milimetre yağışla Aralık, en yağışsız ay ise 10 milimetre yağışla Ağustos'tur.[6]

Yunanistan üzerinde Manolusa (Manalusa-Manoliasa-Μανολιάσα)
Manolusa (Manalusa-Manoliasa-Μανολιάσα)
Manolusa (Manalusa-Manoliasa-Μανολιάσα)
Manalusa'nın Yunanistandaki yeri

Ayrıca bakınız

Kaynaklar

[1][2][3][5][6][7]

  1. ^ a b c d e [http://www.geonames.org/257759/manoliasa.html Manoliása] sa Geonames.org (cc-by); post updated 2015-03-30; database download sa 2015-05-23
  2. ^ a b "NASA Earth Observations: Population Density". NASA/SEDAC. 6 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 
  3. ^ a b "NASA Earth Observations: Land Cover Classification". NASA/MODIS. 6 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 
  4. ^ "Updated world map of the Köppen-Geiger climate classification". Hydrology and Earth System Sciences. 11: 1633-1644. doi:10.5194/hess-11-1633-2007. 10 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 
  5. ^ a b "NASA Earth Observations Data Set Index". NASA. 6 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 
  6. ^ a b "NASA Earth Observations: Rainfall (1 month - TRMM)". NASA/Tropical Rainfall Monitoring Mission. 6 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 
  7. ^ Peel, M C; Finlayson, B L. "Updated world map of the Köppen-Geiger climate classification". Hydrology and Earth System Sciences. 11: 1633-1644. doi:10.5194/hess-11-1633-2007. 10 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İklim</span> Belirli bir bölgedeki hava koşullarının uzun dönemler boyunca istatistikleri

İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Hava durumundan farklı olarak iklim, bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler. Bir yerin iklimi o yerin enlemine, yükseltisine, yer şekillerine, kalıcı kar durumuna ve denizlere olan uzaklığına bağlıdır. İklimi inceleyen bilim dalına klimatoloji adı verilir. İklim türleri, sıcaklık ve yağış rejimi gibi durumlara bakılarak sınıflandırılabilir. Ancak günümüzde en çok kullanılan sınıflandırma sistemi, aslen Wladimir Köppen tarafından geliştirilmiş olan Köppen iklim sınıflandırmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Azerbaycan</span> İranın kuzeybatı bölgesi

Azerbaycan, Güney Azerbaycan veya İran Azerbaycanı, İran'ın kuzeybatısında yer alan tarihi bölge. Günümüzde İran'ın Doğu Azerbaycan, Batı Azerbaycan, Erdebil və Zencan Eyaletlerini Kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Köppen iklim sınıflandırması</span> iklim sınıflandırma sistemi

Köppen iklim sınıflandırması, tüm dünyada en sık kullanılan iklim sınıflandırma yöntemlerinden biridir. Bu yöntem 1900'lü yıllarda Alman klimatolog Wladimir Köppen tarafından ortaya atılmış ve 1918 ile 1936 yılları arasında yine Köppen tarafından büyük ölçüde geliştirilmiştir. Köppen'ın sınıflandırma yönetimine göre bir çevrenin doğal bitki örtüsü, o yörenin iklimini açıklamak için en iyi değerlendirme aracıdır. Bu nedenle Köppen iklim bölgelerini ayırırken bitki örtüsünün dağılışını göz önüne almıştır. Köppen sınıflandırması bir bölgenin yıllık ve aylık sıcaklık ortalaması ile yağış miktarını hesaplayarak iklim bölgelerinin sınırlarını çizer. Köppen iklim sınıflandırması, en yaygın kullanılan iklim sınıflandırma sistemlerinden birisidir. İlk olarak Alman - Rus bilimci Wladimir Köppen 1884' te Köppen tarafından, özellikle 1918 - 1936' da yapılan birkaç değişiklikle yayınlandı. Daha sonra, iklim bilimci Rudolf Geiger sınıflandırma sisteminde bazı değişiklikler yaptı ve bu nedenle bazen Köppen - Geiger iklim sınıflandırma sistemi olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mürted Hava Meydanı</span>

Mürted Hava Meydanı Ankara ilinin 35 km kuzey batısında, Kahramankazan ilçesi yakınında yer alan, Türk Hava Kuvvetlerinin bir hava meydanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kintrişi Millî Parkı</span>

Kintrişi Millî Parkı, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nde, Kobuleti Belediyesi içinde olan bir doğa koruma alanıdır. Kintrişi Nehri vadisinde yer alan park, 2007 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı</span>

Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı güney Sibirya'daki Baykal Gölü'nün kuzeybatı kıyısında yer alan bir Rus 'zapovednik'idir. Hem göl kıyısını hem de Lena Nehri'nin kaynağını korur. Koruma alanı, Baykal Gölü'nün batı kıyısında yaklaşık 120 km uzunlukta, ortalama 65 km genişlikte uzanmaktadır. Koruma alanı İrkutsk Oblastı'nın Kachugsky Rayonu'nda bulunmaktadır. Aralık 1996 itibarıyla, Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı Pribaikalsky Millî Parkı ile birlikte Dünya Kültürel ve Doğal Miras alanıdır ve Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilmiştir. Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı hemen güneyde olan Pribaikalsky Millî Parkı ile birlikte yönetilir ve ikisi birlikte Baykal Gölü çevresindeki 580 km kıyı şeridini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Barguzin Tabiatı Koruma Alanı</span>

Barguzinsky Tabiatı Koruma Alanı en eski zapovednik'tir. Buryatya'da (Rusya), Baykal Gölü'nün kuzeydoğu kıyıları ve gölün bir kısmı da dahil olmak üzere Barguzin Sıradağları'nın batı yamacında yer almaktadır. Koruma alanının ve sıradağların adı Barguzin Nehri'nden gelir. Koruma alanı 2.482 km2 (958 sq mi) alan kaplamaktadır. 1916'da Barguzin samurlarının sayısını korumak ve artırmak için kurulmuştur. Dağlık ve tayga manzaraları da korunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zarafşan Havalimanı</span>

Zarafşan Havalimanı ; Zarafşan, Nevai ili, Özbekistan'da bulunan ve Zarafşan şehrine hizmet veren bir havalimanıdır. Ülkedeki uluslararası olmayan tek sivil havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tarbagatai Millî Parkı</span>

Tarbagatai Ulusal Parkı, ayrıca Tarbagatay, 2018 yılında Doğu Kazakistan'da ticari çeşitler tarafından genetik etkilerden izole olmuş yabani meyve ağaçları topluluklarını destekleyen bir dağ bozkır bölgesini korumak için kurulan millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Köpetdağ Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kopet Dağ Tabiatı Koruma Alanı, Türkmenistan'ın Aşkabat ilinde yer alan bir koruma alanıdır (zapovednik).

<span class="mw-page-title-main">Miskinje</span>

Miskinje Dağıstan, Rusya'nın Dokuzparinsky rayonunda bulunan en büyük yerleşim yeridir. Bölgedeki tek yerleşim yeri olarak kırsal bir yerleşim yeri olan Miskinje köyünü oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Jansügirov</span> Kazakistanda bir kasaba

Jansügirov, Kazakistan'ın Jetisu eyaletinin Aksu ilçesinde bulunan bir kasaba.

<span class="mw-page-title-main">Orog Gölü</span> Moğolistanın Bayankhongor eyaletinde bulunan bir göl

Orog Gölü ; Moğolistan'ın güney kesiminde, Moğolistan'ın Bayankhongor Eyaletine bağlı Bogd ilçesinde bulunan bir göldür.

Kulyagaş Tataristan'ın büyük bir sulak-kömür bölgesidir. Kulyagaş bataklığı ve birkaç gölden oluşur. Tataristan'ın doğusunda, Aktanış bölgesi, Başkurdistan sınırında, Belaya ve Ik nehirleri arasında yer alır. Yüzölçümü 22.000 hektardır. Kuzeyden güneye 10 km, doğudan batıya 18 km uzanır. Bataklık bölgesindeki en büyük göller Kulyagash, Atir, Kinder-kul, Azibeyov ve Sulala-kul'dur.

Oğuzlar Arak Maden Suyu Türkiye'de bir kaynaktır. Oğuzlar ilçesinde yer alan Arak maden suyu Karadeniz bölgesinde yer almaktadır, Çorum iline bağlıdır. Çorum'a 35 km uzaklıktadır, ülkenin başkenti olan Ankara'nın ise 170 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Oğuzlar Arak Maden Suyu deniz seviyesinden 1,127 metre yükseklikte yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mahlatti</span> Finlandiyada ada

Mahlatti, Finlandiya'da bir adadır. Ülkenin kuzeyindeki Laponya eyaletinde, ülkenin başkenti Helsinki'nin 1,000 km kuzeyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cebele (ilçe)</span>

Cebele, Suriye'nin Lazkiye ilinin bir ilçesidir. Ülkenin batısında, başkent Şam'ın 200 km kuzeyinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dar el Ouassaâ</span>

Dar el Ouassaâ Lübnan'da bulunur. Ülkenin doğusundaki Mohafazat Baalbek-Hermel ilinde, ülkenin başkenti Beyrut'un 70 km doğusunda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yaş mevsim</span>

Yaş mevsim veya Yağışlı mevsim, bir bölgenin ortalama yıllık yağışının çoğunun meydana geldiği yılın belirli zamanıdır. Genellikle sezon en az bir ay sürer. Yeşil mevsim terimi bazen turizm yetkilileri tarafından bir örtmece olarak da kullanılmaktadır. Yağışlı mevsimlerin olduğu alanlar tropik ve subtropik bölgelerin bazı bölümlerine dağılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuru mevsim</span>

Kuru mevsim, özellikle tropik bölgelerde görülen yıllık düşük yağışlı bir dönemdir. Tropik bölgelerdeki hava, yıl boyunca kuzeyden güney tropik bölgelere ve geriye doğru hareket eden tropikal yağmur kuşağının hakimiyetindedir. Tropikal kurak mevsimin ılıman karşılığı yaz veya kıştır.