İçeriğe atla

Manning formülü

1816 ve 1897 yılları arasında yaşamış İrlandalı bilim insanı.

Manning formülü, sıvıyı tamamen kapatmayan bir kanalda akan sıvının ortalama hızını, yani açık kanal akışını tahmin eden ampirik bir formüldür. Ayrıca, bu denklem, açık kanal akışınınki gibi serbest bir yüzeye sahip olduklarından, kısmen dolu kanallardaki akış durumunda akış değişkenlerinin hesaplanması için de kullanılmaktadır. Açık kanallardaki tüm akış, yerçekimi tarafından yönlendirilmektedir. İlk olarak 1867'de Fransız mühendis Philippe Gauckler tarafından sunulmuştur. Gelecek yıllarda, 1890'da, İrlandalı mühendis Robert Manning tarafından yeniden geliştirilmiştir.

Manning formülü, Avrupa'da Gauckler-Manning formülü veya Gauckler-Manning-Strickler formülü olarak da bilinmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, basitçe Manning denklemi olarak adlandırılmaktadır.

Gauckler-Manning formülü aşağıdaki şeklide ifade edilir:

  • V, kesit alanının ortalama hızıdır (L/T; ft/s, m/s);
  • n, Gauckler-Manning katsayısıdır. n birimleri genellikle ihmal edilir. Ancak n boyutsuz değildir. Şu birimlere sahiptir: (T/[L1/3]; s/[ft1/3]; s/[m1/3]).
  • Rh, hidrolik yarıçaptır (L; ft, m);
  • S, su derinliği sabit olduğunda kanal yatağı eğimi ile aynı olduğu andaki hidrolik eğim çizgisinin eğimi veya lineer hidrolik yük kaybıdır (L/L). (S = hf/L).
  • k, SI ve İngiliz birimleri arasındaki bir dönüştürme faktörüdür. N terimindeki birimleri not ettiğinizden ve düzelttiğinizden emin olduğunuz sürece devre dışı bırakılabilir. n'yi geleneksel SI birimlerinde bırakırsanız, k yalnızca İngiliz tipine dönüştürülecek boyutsal analizdir. SI birimleri için k = 1 ve İngiliz birimleri için k = 1.49 olarak belirlenmektedir.  (Not: (1 m)1/3/s = (3.2808399 ft)1/3/s = 1.4859 ft/s)

NOT: Ks strickler = 1/n manning olarak tanımlanmaktadır. Ks strickler katsayısı 20 (kaba taş ve pürüzlü yüzey) ile 80 m1/3/s (pürüzsüz beton ve dökme demir) arasında değişmektedir.

Boşaltma formülü, Q = AV, Gauckler-Manning denklemini V yerine koyarak manipüle etmek için kullanılmaktedır. Daha sonra Q'yu çözmek, sınırlayıcı veya gerçek akış hızını bilmeden hacimsel akış hızının (deşarj) bir tahminine izin vermektedir.

Gauckler-Manning formülü, akışı daha yüksek doğrulukla ölçmek için bir savak veya kanal inşa etmenin pratik olmadığı yerlerde açık bir kanalda akan suyun ortalama hızını tahmin etmek için kullanılmaktadır. Savaklar ve delikler boyunca sürtünme katsayıları, doğal (toprak, taş veya bitki örtüsü) bir kanal erişimi boyunca n'den daha az özneldir. Kesit alanı ve n doğal bir kanal boyunca büyük olasılıkla değişime uğramaktadır. Buna göre, bir Manning'in n'sini varsayarak ortalama hızı tahmin etmede, doğrudan örnekleme (yani bir akım akış ölçer ile) veya bentler, kanallar veya menfezler boyunca ölçmekten daha fazla hata beklenmektedir. Manning denklemi, açık bir kanalda akan suyun serbest yüzey profilini betimlemek için standart adım yöntemi gibi sayısal adım yönteminin bir parçası olarak da yaygın olarak kullanılmaktadır.[1][2]

Formül, boyutsal analiz kullanılarak elde edilmektedir. 2000'lerde bu formül, türbülansın fenomenolojik teorisi kullanılarak teorik olarak türetilmiştir.

Hidrolik yarıçap

Hidrolik yarıçap, su tahliyesini kontrol eden bir kanalın özelliklerinden biridir. Ayrıca kanalın örneğin tortuyu hareket ettirmede ne kadar iş yapabileceğini de belirlemektedir. Diğer bütün şartlar eşitse, daha büyük bir hidrolik yarıçapa sahip bir nehir daha yüksek bir akış hızına ve ayrıca daha hızlı suyun içinden geçebileceği daha büyük bir kesit alanına sahip olmaktadır. Bu, hidrolik yarıçap ne kadar büyük olursa, kanalın taşıyabileceği daha büyük su hacmi anlamına gelmektedir.

'Sınırda sabit kayma gerilmesi' varsayımına dayanarak, hidrolik yarıçap, kanalın akışının kesit alanının ıslak çevresine oranı (kesit çevresinin "ıslak olan kısmı" ") olarak tanımlanmaktadır.[3] Bu varsayım aşağıdaki şekilde açıklanmaktadır:

  • Rh, hidrolik yarıçaptır (L);
  • A, akışın (L2) kesit alanıdır;
  • P, ıslak çevredir (L).

Daha derin genişliğe sahip kanallar için hidrolik yarıçap daha büyüktür. Geniş dikdörtgen kanallarda, hidrolik yarıçap, akış derinliği ile benzerlik göstermektedir. Hidrolik yarıçap, adından da anlaşılacağı gibi hidrolik çapın yarısı değil, tam boru olması durumunda dörtte biridir. Suyun aktığı borunun, kanalın veya nehrin şeklinin bir fonksiyonudur. Hidrolik yarıçap, bir kanalın verimliliğini (su ve tortuyu hareket ettirme yeteneği) belirlemede de önemlidir. Ayrıca, su mühendisleri tarafından kanalın kapasitesini değerlendirmek için kullanılan özelliklerden biridir.

Gauckler-Manning katsayısı

Genellikle n olarak gösterilen Gauckler-Manning katsayısı, yüzey pürüzlülüğü ve eğrilik dahil olmak üzere birçok faktöre bağlı olan ampirik olarak türetilmiş bir katsayıdır. Saha incelemesi mümkün olmadığında, n'yi belirlemenin en iyi yöntemi, n'nin Gauckler-Manning formülü kullanılarak belirlendiği nehir kanallarının fotoğraflarını kullanmaktır.

Doğal akarsularda, n değerleri, erişimi boyunca büyük ölçüde değişmektedir. Ayrıca, farklı akış aşamalarına sahip belirli bir kanal erişiminde bile değişiklik göstermektedir. Çoğu araştırma, n'nin aşama ile, en azından banka doluncaya kadar azalacağını belirtmektedir. Belirli bir erişim için setüstü n değerleri, yılın zamanına ve akış hızına bağlı olarak büyük ölçüde değişmektedir. Yaz bitki örtüsü, yapraklar ve mevsimsel bitki örtüsü nedeniyle tipik olarak önemli ölçüde daha yüksek bir n değerine sahip olmaktadır. Bununla birlikte, araştırmalar, yapraksız çalılıklara göre yapraklı bireysel çalılar için n değerlerinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Bunun nedeni, bitkinin yapraklarının akış onları geçerken düzene sokma ve esneme yeteneğidir, böylece akışa karşı direnci düşürmektedir. Yüksek hızlı akışlar, aynı bitki örtüsünden daha düşük bir akış hızı olmazken, bazı bitki örtüsünün (çimler ve otlar gibi) düz durmasına neden olmaktadır.[4]

Açık kanallarda, Darcy-Weisbach denklemi, hidrolik çapı eşdeğer boru çapı olarak kullanmaktadır. İnsan yapımı açık kanallardaki enerji kaybını tahmin etmek için en iyi ve sağlam tek yöntemdir. Çeşitli nedenlerle (esas olarak tarihsel nedenlerle), ampirik direnç katsayıları kullanılmıştır. Hala daha kullanılmaktadır. Chezy katsayısı 1768'de tanıtılırken, Gauckler-Manning katsayısı ilk olarak 1865'te, 1920-1930'lardaki klasik boru akış direnci deneylerinden çok önce geliştirilmiştir. Tarihsel olarak hem Chezy hem de Gauckler-Manning katsayılarının sabit olması ve yalnızca pürüzlülük fonksiyonlarının olması beklenmekteydi. Fakat bu katsayıların yalnızca belirli bir akış hızı aralığı için sabit olduğu bilinmektedir. Çoğu sürtünme katsayısı (belki Darcy-Weisbach sürtünme faktörü hariç) ampirik olarak %100 tahmin edilmektedir. Sadece sabit akış koşulları altında tamamen kaba türbülanslı su akışları için geçerlidir.[5]

Manning denkleminin en önemli uygulamalarından biri kanalizasyon tasarımında kullanılmasıdır. Kanalizasyonlar genellikle dairesel borular olarak inşa edilmektedir. Kısmen doldurulmuş dairesel borularda n değerinin akış derinliği ile değiştiği uzun zamandır kabul edilmektedir.[6] Manning denklemini dairesel borulara uygularken akış derinliğini ve diğer bilinmeyen değişkenleri hesaplamak için kullanılabilecek eksiksiz bir açık denklem seti mevcuttur. Bu denklemler, Camp tarafından sunulan eğrilere göre akış derinliği ile n'nin değişimini açıklamaktadır.[7]

Akış formüllerinin yazarları

  • Albert Brahms (1692–1758)
  • Antoine de Chézy (1718–1798)
  • Henry Darcy (1803–1858)
  • Julius Ludwig Weisbach (1806-1871)
  • Robert Manning (1816–1897)
  • Wilhelm Rudolf Kutter (1818–1888)
  • Henri Bazin (1843–1917)
  • Ludwig Prandtl (1875–1953)
  • Paul Richard Heinrich Blasius (1883–1970)
  •  Albert Strickler (1887–1963)
  • Cyril Frank Colebrook (1910–1997)

Ayrıca bakılabilir

  • Chézy formula
  • Darcy–Weisbach equation
  • Hydraulics

Kaynakça

  1. ^ Gioia, G.; Bombardelli, F. A. (17 Aralık 2001). "Scaling and Similarity in Rough Channel Flows". Physical Review Letters. 88 (1): 014501. doi:10.1103/PhysRevLett.88.014501. 
  2. ^ Gioia, G.; Chakraborty, Pinaki (30 Ocak 2006). "Turbulent Friction in Rough Pipes and the Energy Spectrum of the Phenomenological Theory". Physical Review Letters. 96 (4): 044502. doi:10.1103/PhysRevLett.96.044502. ISSN 0031-9007. 7 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2021. 
  3. ^ Mehaute, Bernard Le (18 Aralık 2013). An Introduction to Hydrodynamics and Water Waves (İngilizce). Springer Science & Business Media. ISBN 978-3-642-85567-2. 7 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2021. 
  4. ^ Freeman, Gary E.; Copeland, Ronald R.; Rahmeyer, William; Derrick, David L. (26 Nisan 2012). "Field Determination of Manning's n Value for Shrubs and Woody Vegetation" (İngilizce): 48-53. doi:10.1061/40382(1998)7. 7 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 21 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Haziran 2021. 
  6. ^ Camp, Thomas R. (1946). "Design of Sewers to Facilitate Flow". Sewage Works Journal. 18 (1): 3-16. ISSN 0096-9362. 7 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2021. 
  7. ^ Akgiray, Ömer (6 Şubat 2011). "Explicit solutions of the Manning equation for partially filled circular pipes". Canadian Journal of Civil Engineering (İngilizce). doi:10.1139/l05-001. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akışkanlar mekaniği</span>

Akışkanlar mekaniği, akışkanların davranışlarını ve onlara etkiyen kuvvetleri inceleyen fizik dalı. Makine, inşaat, kimya ve biyomedikal gibi mühendislik dallarının yanı sıra jeofizik, okyanus bilimi, meteoroloji, astrofizik ve biyoloji gibi farklı birçok disiplinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İndüktans</span>

İndüktans elektromanyetizma ve elektronikte bir indüktörün manyetik alan içerisinde enerji depolama kapasitesidir. İndüktörler, bir devrede akımın değişimiyle orantılı olarak karşı voltaj üretirler. Bu özelliğe, onu karşılıklı indüktanstan ayırmak için, aynı zamanda öz indüksiyon da denir. Karşılıklı indüktans, bir devredeki indüklenen voltajın başka bir devredeki akımın zamana göre değişiminin etkisiyle oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Reynolds sayısı</span>

Akışkanlar dinamiği alanında, Reynolds sayısı, farklı durumlarda akışkan akışı desenlerini tahmin etmeye yardımcı olan bir boyutsuz sayıdır ve eylemsizlik kuvvetleri ile viskoz kuvvetler arasındaki oranı ölçer. Düşük Reynolds sayılarında, akışlar genellikle laminer akış tarafından domine edilirken, yüksek Reynolds sayılarında akışlar genellikle türbülanslı olur. Türbülans, akışkanın hız ve yönündeki farklılıklardan kaynaklanır ve bazen bu yönler kesişebilir veya akışın genel yönüne ters hareket edebilir. Bu girdap akımları, akışı karıştırmaya başlar ve bu süreçte enerji tüketir, bu da sıvılarda kavitasyon olasılığını artırır.

<span class="mw-page-title-main">Froude sayısı</span>

Froude sayısı, taban eğimine sahip açık kanal akışlarında akışın bir karakteristiğidir.

<span class="mw-page-title-main">Hız</span> vektörel bir fiziksel nicelik

Hız, bir nesnenin hareket yönü ile birlikte olan süratini ifade eder. Hız, cisimlerin hareketini tanımlayan bir klasik mekanik dalı olan kinematikte temel bir kavramdır.

<span class="mw-page-title-main">Termistör</span>

Termistör veya ısıl direnç, sıcaklık ile iletkenliği değişen bir tür dirençtir. Sıcaklık ile direnci değişen maddelere, term (ısıl), rezistör (direnç) kelimelerinin birleşimi olan termistör denir. Termistörler, sıcaklık sensörleri, kendiliğinden sıfırlamalı aşırı akım koruyucuları ve kendiliğinden ayarlamalı ısıtma elementlerinde kullanılır

Fizik ve mühendislikte, kütle akış hızı, bir maddenin geçtiği belirli bir yüzeyden birim zamana geçen kütle miktarıdır. SI'daki birimi, kilogram bölü saniyedir. Yaygın kullanılan sembolü olmasına rağmen bazen μ kullanılır.

Fizikte Planck kütlesi (mP), Planck birimleri olarak bilinen doğal birimler sisteminde kütle birimidir.

Planck kuvveti (FP), Planck birimleri olarak bilinen doğal birimler sisteminde kuvvet birimidir.

Fizikte doğal birimler, evrensel fizik sabitleri kullanılarak elde edilen ölçü birimleridir. Örneğin temel yük (e), elektriksel yük ve ışık hızı (c), hız için kullanılan doğal birimlerdir. Herhangi bir evrensel fizik sabitini 1 birim olarak normalleştirmek için yalnızca evrensel ölçü sistemi kullanılır. Her ne kadar bu şekilde basitleştirme avantaj gibi görülüyor olsa bile, fizik yasalarının matematiksel ifadesinden elde edilen bu sabitlerin anlaşılması biraz zor olabilir.

Sürüklenme hızı, bir parçacığın -elektron gibi- elektrik alandan dolayı ulaştığı ortalama hızdır. Ayrıca, parçacıkların hareketlerinin tanımlandığı düzlemden dolayı eksen ile ilgili sürüklenme hızına da karşılık gelebilir. Genel olarak, bir elektron bir iletken içinde Fermi hızında tıkırdayacaktır. Bir elektrik alan uygulaması bu rastgele hareketi tek bir yönde küçük bir hızla verecektir.

Akışkanlar dinamiğinde Darcy-Weisbach eşitliği, uzun bir boruda akan bir sıvının sürtünme kaynaklı yük ve basınç kaybıyla alakalı olaybilimsel bir eşitliktir. Eşitlik ismini Henry Darcy ve Julius Weisbach'tan almaktadır. Darcy-Weisbach eşitliği Darcy sürtünme faktörü olarak da bilinen boyutsuz sürtünme faktörünü içerir. Ayrıca Darcy-Weisbach sürtünme faktörü ve Moody sürtünme faktörü olarak da bilinir. Darcy sürtünme faktörü 4 katı olduğu Fanning sürtünme faktörü ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Elektriksel özdirenç ve iletkenlik</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Elektriksel öz direnç, belirli bir malzemenin elektrik akımının akışına karşı nicelleştiren bir özelliktir. Düşük bir direnç kolaylıkla elektrik akımının akışını sağlayan bir malzeme anlamına gelir. Karşıt değeri, elektrik akımının geçiş kolaylığını ölçen elektriksel iletkenliktir. Elektriksel direnç, mekanik sürtünme ile kavramsal paralelliklere sahiptir. Elektriksel direncin SI birimi ohm, elektriksel iletkenliğin birimi ise siemens (birim) (S)'dir.

<span class="mw-page-title-main">Hidrolik sıçrama</span>

Hidrolik sıçrama, hidrolik biliminde, nehirler ve dolusavaklar gibi açık kanal akışında sıklıkla gözlenen bir olaydır. Yüksek hızda sıvı düşük hızda bir bölgeye boşaldığında, sıvı yüzeyinde ani bir artış meydana gelir. Hızla akan sıvı aniden yavaşlar ve yüksekliği artar, bu da akışın başlangıçtaki kinetik enerjisinin bir kısmını potansiyel enerjideki bir artışa dönüştürür, enerjinin bir bölümü çalkantıdan (türbülanstan) ısıya geri dönüşü olmayan bir şekilde kaybolur.

<span class="mw-page-title-main">Kaya geçirgenliği</span>

Akışkanlar mekaniğinde ve yer bilimlerinde geçirgenlik, gözenekli bir malzemenin akışkanların içinden geçmesine izin verme yeteneğinin bir ölçüsüdür. Ölçü birimine Henry Darcy'den (1803-1858) adı verilen darcy ya da milidarcy (md) denir.

Darcy yasası , bir sıvının gözenekli bir ortamdan akışını tanımlayan bir denklemdir. Yasa, yer bilimlerinin bir kolu olan hidrojeolojinin temeldir. Kum yataklarından su akışı ile ilgili deneylerin sonucu.

<span class="mw-page-title-main">Taşınım olayı</span>

Taşınım olayı (veya taşınım fenomeni), mühendislik, fizik ve kimyada gözlemlenen ve üzerine araştırma gerçekleştirilen sistemlerin, kütle, enerji, yük, momentum ve açısal momentum değişimiyle ilgilenen çalışmalardır. Sürekli ortamlar mekaniği ve termodinamik gibi pek çok farklı alandan yararlanırken, ele aldığı konular üzerindeki ortaklıklara önemli düzeyde vurgu yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgar türbini aerodinamiği</span>

Rüzgarın enerjisi, rüzgar türbininin dönen kanatlarına rüzgarın uyguladığı aerodinamik kuvvetler yoluyla türbinin alternatöründe elektrik enerjisine çevrilir. Bu nedenle aerodinamik hesaplamalar rüzgar türbininde önemlidir. Çoğu makine gibi rüzgar türbinleri de hepsi farklı enerji kazanım kavramlarına dayanır.

Fanning sürtünme faktörü veya Fanning sürtünme katsayısı, John Thomas Fanning'in adını taşıyan ve sürekli ortamlar mekaniği hesaplamalarında kullanılan boyutsuz bir sayıdır. Bu faktör, yerel kayma gerilmesi ile yerel akış kinetik enerji yoğunluğu arasındaki oranı ifade eder:

Hidrolik çap, DH, akışkan dinamiğinde, dairesel olmayan boru ve kanallardaki akışları ele alırken yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Bu terim kullanılarak, birçok hesaplama dairesel bir borudaki gibi yapılabilir. Kesit alanı, boru veya kanal boyunca sabit olduğunda şu şekilde tanımlanır: