İçeriğe atla

Manhwa

1908'de yayınlanan ilk gravür manhwa

Manhwa (Korece만화, 漫畵), Kore'de çizgi romanlar ile basılı çizimler ve resimler için kullanılan genel bir terimdir. Güney Kore dışında genellikle Kore çizgi romanı veya mangası şeklinde bilinmektedir.[1]

Etimoloji

Dilsel olarak manga (漫画), manhwa (만화) ve manhua (漫画) kelimeleri Japonca, Korece ve Çincede çizgi roman anlamına gelmektedir. Hem manga hem de manhwa, Çincedeki manhua kelimesinden gelmektedir.[2] Manhwa ismi aynı zamanda Japon anime ve manga sektörüne yakın bir çağrışım duyurduğu için tercih edilmektedir.

Manhwalar, Japon mangalarının aksine soldan sağa doğru okunmaktadır. Bir manhwa çizeri manhwaga (만화가) olarak adlandırılır.[3]

Tarihçe

İlk manhwa, 1908'den kalma bir ağaç gravürü idi. Manhwa terimi Kore'de 1920'lerde çizgi filmlere uygulandığında popülerlik kazanmaya başladı.[4] Manhwa, onlarca yıldır siyasetçileri eleştirmek için kullanıldı, ancak 1990'larda demokrasiye geçilmesinden sonra eğlence amaçlı ortaya çıktı. Temalar romantizm ve korku gibi diğer alanlara da yayıldı ve böylece giderek daha popüler hale geldi.[5]

21. yüzyılda manhwalar, webtoon adı ile dijital ortamda yaygınlaşmaya başladı.[6] Bazı popüler manhwa ve webtoon serileri çeşitli animasyonlar ile canlı çekim dizi ve filmlere uyarlanmaktadır.

Bazı popüler manhwa serileri

Kaynakça

  1. ^ "Mangaka". www.mangaka.co.uk. 5 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020. 
  2. ^ Petersen, Robert S. (2011). Comics, Manga, and Graphic Novels: A History of Graphic Narratives. ABC-CLIO. ISBN 9780313363306. 15 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2020. 
  3. ^ Sugiyama, Rika. Comic Artists—Asia: Manga, Manhwa, Manhua. New York: Harper, 2004. Introduces the work of comics artists in Japan, Korea, and Hong Kong through artist profiles and interviews that provide insight into their processes.
  4. ^ Qui, Shelley. "Manhwa". Professor LatinX. 9 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020. 
  5. ^ Russell, Mark James (20 Ekim 2012). Pop Goes Korea: Behind the Revolution in Movies, Music, and Internet Culture. Stone Bridge Press. ISBN 978-1-61172-542-1. 24 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2020. 
  6. ^ Acuna, Kirsten. "Millions in Korea are obsessed with these revolutionary comics — now they're going global". Business Insider. 13 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çizgi roman</span> çizgi ile hikâye anlatmak için birbirini takip eden panellerin kullanıldığı eserler

Çizgi roman veya resimli roman, çizgi ile hikâye anlatmak için birbirini takip eden panellerin kullanıldığı bir sanat türü.

<span class="mw-page-title-main">Manga (çizgi roman)</span> Kendine özel çizim tarzı ve gelenekleriyle Japon çizgi romanlarına verilen özel ad.

Manga, Japonya'ya özgü çizim sanatıyla çizilen çizgi romanlardır. Japonya'da Manga sözcüğü tüm çizgi romanlar için kullanılırken, Japonya dışında sadece Japon çizgi romanları için kullanılır. Manga stilinde yapılan animasyonlar anime olarak adlandırılır. Çizimler animeye göre daha abartılıdır. Manga kelimesinin bilinen ilk kullanımı 1770'li yıllara dayanmaktadır. 19. yüzyıl boyunca kelime özel olarak, üzerinde karikatürler bulunan ağaç bloklarını, özellikle de Hokusai Katsushika'nın 1819'da yayınlanmış olan ve öğrencilerinin kullanması için kendisinin çizdiği taslak, çizim ve karikatürlerini adlandırmakta kullanılmıştır. Hokusai çizdiği taslakları iki Kanji "漫 man" ve "画 ga" (resim) birleşiminden oluşan Manga kelimesiyle tanımlamıştır. Kanji yerine Katakana alfabesinde マンガ olarak da yazılır.

<span class="mw-page-title-main">Hança</span>

Hanja veya Hanca, Korecenin yazımı için geleneksel Çince karakterleri kullanan bir yazı sistemi. Yazı, Kore'de MÖ 400'lere tarihlenen Gojoseon döneminden bu yana kullanılmaktadır. Çince karakterler, Korece telaffuz edilmektedir. Hanja-mal veya hanja-eo, hanja ile yazılabilen sözcükler için; hanmun ise Klasik Çince yazılar için kullanılsa da çoğu zaman bu iki olgu için de kullanılan terim hanjadır.

Webtoon, Güney Kore kökenli web çizgi romanları için kullanılan bir terimdir. Terim, İngilizce web ile çizgi film anlamına gelen cartoon kelimelerinden oluşmaktadır. İnternet portalleri Daum ve Naver, 2003 ve 2004 yıllarından bu yana webtoon hizmeti sunmaktadırlar. Bu hizmetler düzenli olarak ücretsiz olarak temin edilebilen webtoonlar yayınlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Manhua</span>

Manhua, Çin anakarası, Hong Kong ve Tayvan kökenli Çince çizgi romanlar için kullanılan genel bir terimdir. Çin dışında, bu terim Çin'den gelen çizgi romanlar için kullanılmaktadır.

Rumiko Takahaşi bir Japon manga sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pentagon (Güney Koreli müzik grubu)</span> Güney Koreli müzik grubu

Pentagon Cube Entertainment tarafından 2016 yılında oluşturulan Güney Koreli gruptur. üyeler Mnet'in hayatta kalma programı Pentagon Maker ile seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yonkoma</span>

Yonkoma, genellikle yukarıdan aşağıya doğru sıralanmış dört eşit boyutlu panelden oluşan bir çizgi roman biçimidir. Fakat bazen sağdan sola sıralanabilir veya hibrid 2x2 stilinde de olabilmektedirler. Yonkoma Japonca bir kelime olmasına karşın bu tarzı sadece Japonya'da değil, diğer Asya ve İngilizce konuşulan ülkelerde de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Sunjong</span>

Sunjong veya İmparator Yunghui, Kore'nin ikinci ve son imparatoru ve son Joseon hükümdarıdır. Saltanatı 20 Temmuz 1907'den 29 Ağustos 1910 tarihine kadar sürmüştür.

Noblesse, Son Jeho tarafından yazılan bir webtoon serisidir. Seri, Aralık 2007-Ocak 2019 tarihleri arasında Naver Webtoon sitesinde yayınlandı. Noblesse, webtoon sitesinde İngilizce olarak yayınlanan ilk çizgi romanlardan biridir.

Shin Angyō Onshi, Youn In-wan tarafından yazılan bir manhwa serisidir. Seri, 2001-2007 yılları arasında kadar Güney Kore'de Daewon C.I.'nin Young Champ ve Japonya'da Shogakukan'ın Monthly Sunday Gene-X dergilerinde serileştirildi. Serinin konusu eski Kore'yi hatırlatan bir dünyada geçmektedir ve ülkesinin yıkılmasından sorumlu olanları bulmak için aradığı yolsuzluk ve zulme karşı koruyan az sayıdaki gardiyanlardan biri olan Kore mitolojisinden ilham alan Munsu'nun Kore halkından esinlenmiş maceralarını takip etmektedir. OLM, Inc. tarafından hazırlanan Güney Kore-Japonya ortak yapımı anime filmi uyarlaması 4 Aralık 2004 tarihinde yayınlandı.

<i>Solo Leveling</i> Manhwa

Solo Leveling, Chugong tarafından yazılmış bir Güney Kore web roman serisidir. Seri, 25 Temmuz 2016 tarihinden bu yana Kakao'nun dijital çizgi roman ve kurgu platformu KakaoPage'de yayınlanmakta olup bunun dışında 4 Kasım 2016'dan bu yana D&C Media tarafından Papyrus baskısı altında yayınlanmaktadır. Toplam, 14 cilde ve 270 bölüme sahiptir.

Dijital çizgi roman basılı olarak değil, dijital olarak yayınlanan çizgi romanlardır. Dijital çizgi romanlar genellikle mobil çizgi romanlar biçimindedir. Akıllı telefonların, tabletlerin ve masaüstü bilgisayarlarda bu tarzın okuma sayısının artmasıyla, büyük çizgi roman yayıncıları, grafik romanları ve Manga'ları dijital formatlarda yayınlamaya başlamıştır.

A Girl Who Sees Smells Aynı isimli webtoon yazısından uyarlanan 2015 yapımı Güney Kore dizisi Dizinin başrollerinde Park Yoo-chun, Shin Se-kyung, Namgoong Min ve Yoon Jin-seo, bulunur.

Tower of God, S.I.U. tarafından yazılan bir manhwa serisidir. Seri, 30 Haziran 2010 tarihinden bu yana Naver'in Webtoon platformunda yayınlanmakta olup Young Com tarafından toplanan ve yayınlanan bireysel bölümler Haziran 2020 tarihi itibarıyla dört cilt halinde yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Grafik roman</span>

Grafik roman veya resimli roman, genellikle kurgusal konulara sahip sıralı sanat içeriğinden oluşan bir romandır. Roman kelimesi normalde uzun kurgusal çalışmaları ifade etse de, grafik roman terimi geniş bir tanımı kapsar ve kurgu, kurgu dışı ve antolojize çalışmaları içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Daum</span> Güney Kore merkezli internet portali

Daum, Güney Kore merkezli bir internet portalidir. Site, Mayıs 1997 tarihinde kurulmuş olup popüler bir ücretsiz web tabanlı e-posta, mesajlaşma servisi, forumlar, alışveriş, haberler ve webtoon hizmeti dahil olmak üzere web kullanıcılarına birçok internet hizmeti sunmaktadır.

The God of High School, Yongje Park tarafından yazılan bir manhwa serisidir. Seri, Nisan 2011 tarihinden bu yana Naver'in Webtoon platformunda yayınlanmakta olup Imageframe tarafından toplanan ve yayınlanan bireysel bölümler Nisan 2020 tarihi itibarıyla dört cilt halinde yayınlanmaktadır.

Lore Olympus, Yeni Zelandalı sanatçı Rachel Smythe tarafından yaratılan romantik bir web çizgi romanıdır. Çizgi roman, Yunan tanrıçası ile tanrı Persephone ve Hades arasındaki ilişkinin modern bir versiyonudur. Mart 2018'de Webtoon platformunda haftalık olarak yayınlanmaya başladı. Çizgi roman, Harvey Ödülü ve Eisner Ödülü'nü kazandı ve Ringo Ödülü'ne aday gösterildi. 2019 yılında bir televizyon uyarlamasının geliştirilmekte olduğu duyurulmuştu.