İçeriğe atla

Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol

Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol
Mandela: Long Walk to Freedom
Sinema filminin Türkiye afişi
YönetmenJustin Chadwick
YapımcıAnant Singh
David M. Thompson
SenaristWilliam Nicholson
OyuncularIdris Elba
Naomie Harris
Tony Kgoroge
Riaad Moosa
Fana Mokoena
Zolani Mkiva
MüzikAlex Heffes
Görüntü yönetmeniLol Crawley
Sanat yönetmeniWillie Botha
StüdyoVideovision Entertainment
Distant Horizon
Origin Pictures
DağıtıcıPinema
CinsiSinema filmi
TürüDram
Tarih
RenkRenkli
Yapım yılı2013
Çıkış tarih(ler)i4 Nisan 2014
Süre146 dakika
ÜlkeABD, Güney Afrika
Dilİngilizce, Afrikaanca
Bütçe35.000.000 $
Resmî sitesi

Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol, Güney Afrika ve ABD 2013 ortak yapımı dram ve otobiyografi filmidir. Film Güney Afrika Başkanı Nelson Mandela'nın çocukluğundan, başbakanlığına kadar uzanan hayatını Mandela'nın otobiyografisi ekseninde konu almaktadır. Yönetmenliğini Justin Chadwick'in üstlendiği ve William Nicholson'ın senaryosuyla çekilen filmin başrol oyunculuğunu Idris Elba yapmıştır. Filmde ayrıca Naomie Harris, Robert Hobbs ve Mark Elderk gibi oyuncular da yer almaktadır. Film, 4 Nisan 2014 tarihinde Türkiye'de vizyona girdi.[1]

Konu

Filmde 5 Aralık 2013 tarihinde vefat eden Nelson Mandela'nın hayatı otobiyografik olarak, kronolojik tarih sırasında ele alınmıştır. Mandela, Güney Afrikalı Anti Apartheid (ayrımcılık karşıtı) aktivist ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyahi devlet başkanıdır. Çocukluğundan itibaren, ilk başkan olmasına kadar geçen süreç beyaz perdeye aktarılmıştır.

Prodüksiyon

Film ilk Güney Afrika'da yayınlandı ve filmi ilk kez Barack Obama Beyaz Saray'da izledi.[2]

Filmin Türkiye'deki yayını 4 Nisan 2014'te çıkarılacağı duyurulmuştur.

Müzik

Filmin çıktığından beri farklı dallarda ödüle aday oldu. Filmin ilk ödülü Altın Küre Ödüllerinden Filmin müziğine geldi. Bestecisi U2'nin olduğu (Ordinary Love) Altın Küre Ödüllerinde En İyi Şarkı seçilmiştir.[3]

Oyuncular

Ana Karakterler

Oyuncu Rol Notlar
Idris ElbaNelson MandelaBaşrol Oyuncusu
Naomie HarrisWinnie Mandela Başrol Oyuncusu
Tony Kgoroge Walter Sisulu
Riaad Moosa Ahmed Kathrada
Fana Mokoena Govan Mbeki
Zolani Mkiva Raymond Mhlaba
Simo Magwaza Andrew Mlangeni
Thapelo Mokoena Elias Motsoaledi
Lindiwe Matshikiza Zindzi Mandela
Terry Pheto Evelyn
Zikhona Zldlaka Nosekeni

Ekip

Yapım Ekibi Vlokkie Gordon (Ortak yapımcı), Anant Singh (Yapımcı), François Ivernel (Bütçe sorumlusu), Cameron McCracken (Bütçe sorumlusu), Brian Cox (Ortak yapımcı), David M. Thompson (Yapımcı), Sanjeev Singh (Bütçe sorumlusu), Robert Naidoo (Ortak yapımcı), Sudhir Pragjee (Bütçe sorumlusu), Geoff Quena (Bütçe sorumlusu), Basil Ford (Bütçe sorumlusu), Philisiwe Buthelezi (Bütçe sorumlusu), Hlengiwe Makhathini (Bütçe sorumlusu)
Senaryo William Nicholson (Senarist), Nelson Mandela (Orijinal Fikir)
Teknik Ekip Robert Bentley (Yapım koordinatörü), Alex Heffes (Besteci), Lol Crawley (Görüntü yönetmeni), Rick Russell (Genel yayın yönetmeni), Moonyeenn Lee (Cast direktörü), Johnny Breedt (Set dekoratörü), Willie Botha (Sanat Yönetmeni), Fred Du Preez (Set dekoratörü), Ruy Filipe (Kostüm şefi), Diana Cilliers (Kostüm şefi), Melinda Launspach (Set dekoratörü), Edu Klarenbeek (Yapım koordinatörü)
Şirket Pathé (Yapım), Pinema (Türk dağıtıcı), The Weinstein Company (Yabancı dağıtımcı)

Ödülleri

Ödülleri
Ödül Kategori İsim Durum
86. Akademi Ödülleri[4]En İyi Özgün ŞarkıU2Adaylık
ABFF Hollywood ÖdülleriYılın En İyi Oyuncusu Idris ElbaAdaylık
Altın Küre ÖdülleriEn İyi AktörIdris ElbaAdaylık
En İyi Orijinal Şarkı BestecisiAlex Heffes Adaylık
En İyi Orijinal Şarkı[3]U2 ve Danger Mouse ("Ordinary Love") Kazandı
Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülleri[5]En İyi Müzik U2 ve Danger Mouse ("Ordinary Love") Adaylık
Motion Picture Sound Editors Golden Reel ÖdülleriEn İyi Ses Kurgusu: Bir Metraj Film Müziği Lewis Morison Adaylık

Kaynakça

  1. ^ "Film ile ilgi bilgi". Beyazperde. 16 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2014. 
  2. ^ "Film BeyazSarayda Barack Obama tarafından izlendi". ntvmsnbc. 21 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2014. 
  3. ^ a b "Filmin müziği en iyi şarkı". Hürriyet. 23 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2014. 
  4. ^ "Vikipedi 86.Akademi Ödülleri listesi (Özgün şarkı adaylığı)". 10 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2014. 
  5. ^ "Film müziği adaylığı". Erişim tarihi: 6 Mart 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nelson Mandela</span> Güney Afrika Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Nelson Rolihlahla Mandela ya da kabile adıyla Madiba, Güney Afrikalı Anti Apartheid aktivist ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyahî devlet başkanı. 1994'te ilk defa tüm halkın katıldığı seçimlerde devlet başkanı seçilmiştir. Yönetimi, Apartheid'ın mirasının dağılmasına, ırkçılığı engellemeye, fakirlik ve eşitsizliğe odaklanmıştır. Siyasi görüş olarak Demokratik Sosyalist olan Mandela, Afrika Ulusal Konseyi siyasi partisinde 1990'dan 1999'a kadar parti başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Desmond Tutu</span> Başpiskopos

Desmond Mpilo Tutu Cape Town, Güney Afrika Cumhuriyeti), apartheid karşıtı ve insan hakları aktivisti olarak yaptığı çalışmalarla tanınan Güney Afrika Anglikan Kilisesi başpiskoposu ve ilahiyatçı. 1984 yılında Nobel Barış Ödülünü kazandı. 1985'ten 1986'ya kadar Johannesburg Piskoposu ve ardından 1986'dan 1996'ya kadar Cape Town Başpiskoposu olup her iki durumda da bu mevkiye gelen ilk Siyah Afrikalı oldu. İlahiyat alanında Siyah ilahiyat kaynaklı fikirleri Afrika ilahiyatı ile birleştirmeye çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Morgan Freeman</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; sinema oyuncusu

Morgan Freeman, Amerikalı oyuncu, yapımcı ve seslendirme sanatçısıdır. Freeman, 2005 yılında Milyonluk Bebek filmiyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazandı. Street Smart, Bayan Daisy'nin Şoförü, Esaretin Bedeli ve Yenilmez filmleriyle Akademi adaylığı elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Ennio Morricone</span> İtalyan besteci (1928-2020)

Ennio Morricone, OMRI sahibi, orkestratör, şef, trompetçi ve çok çeşitli tarzlarda müzik yazan İtalyan besteciydi.

<span class="mw-page-title-main">Meryl Streep</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Mary Louise "Meryl" Streep, film, televizyon ve tiyatro alanlarında çalışmış Amerikalı oyuncudur. Modern zamanların en yetenekli ve saygıdeğer oyuncularından biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Redford</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Charles Robert Redford, Jr., Akademi Ödülü sahibi Amerikalı oyuncu, direktör, yapımcı ve iş insanı. Sundance Film Festivali'nin kurucusu olan Redford, 1981 yılında yönetmenliğini yaptığı Ordinary People filmi ile En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne layık görülmüştür. Redford daha önce de Belalılar filmindeki performansıyla 1974 yılında En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Barbra Streisand</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı

Barbara Joan "Barbra" Streisand, Amerikalı besteci, şarkıcı, oyuncu, yönetmen, senarist, prodüktör. Güçlü ve tutkulu sesiyle ve söylediği romantik şarkılarla da (The Way We Were) tanınan oyuncu, 24 Nisan 1942'de Brooklyn'de doğdu. Erasmus Hall Lisesi'ni bi­tirdi. Üniversite eğitimi almamış olmasına karşın, 1995'te Brandeis Üniversitesi tarafından verilmiş 'Fahri Doktora' unvanına sahip. Gerçekte Barbara olan adını, 'kimseye benzememesi için' Barbra olarak değiştirdi. Yıllarını kendi özel gülünü yetiştirmeye adadı, yarattığı güle kendi adını verdi. 1968'de En İyi Kadın Oyuncu Oscarı'nı, Katherine Hepburn ile paylaşmıştı. Streisand çok sık olmasa da, beste çalışmaları da yapmıştır. Bu yaptığı bestelerle de pek çok ödüle layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ryan Gosling</span> Kanadalı oyuncu ve şarkıcı

Ryan Thomas Gosling, Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiş Kanadalı oyuncu ve şarkıcı. The Notebook, Half Nelson ve Cinayet Gecesi filmlerindeki rolleri ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">F. W. de Klerk</span>

Frederik Willem de Klerk, Güney Afrikalı siyasetçi. De Klerk, 1989 Eylül'ünden 1994 Mayıs'ına kadar görev yapmış olan Aparthayd dönemi Güney Afrika Cumhuriyeti'nin son devlet başkanıdır. De Klerk 1989 Şubat'ından 1997 Eylül'üne kadar Ulusal Parti'nin başkanıydı. De Klerk Güney Afrika'daki ırkçı ayrım politikası aparthaydn sonunu hazırlaması ve Güney Afrika'nın çok ırklı bir demokrasiye dönüşümünü desteklemesi ile tanınır. Aparthaydın sona erdirilmesindeki rolünden ötürü 1993'te Nelson Mandela ile birlikte Nobel Barış ödülünü almıştır. Uzlaştırıcı tavırları nedeniyle 1993 yılında Yasser Arafat ve Yitzhak Rabin ile beraber Time Yılın Kişisi seçilmiştir.

The West Wing 1999 yılından 2006 yılına kadar ABD'de yayınlanmış, çeşitli ödüller almış ve aday olmuş politik bir dram televizyon dizisidir. Türkiye'de Cine5, Business Channel ve TNT gibi kanallarda çeşitli sezonları yayınlanmıştır. 7 sezondan ibaret olan dizinin 154 bölümü ve iki özel bölümü mevcuttur. Özel bölümlerden birisi Beyaz Saray çalışanları ile röportajları içeren bir belgesel, diğeri ise 11 Eylül'de İkiz Kulelerin yıkılması üzerine çekilen ve bağış toplamak amacıyla çekilmiş bir bölümdür. Film, Beyaz Saraydaki kurgusal karakterlerin yaşadıklarını konu almaktadır. ABD başkanı Josiah "Jed" Bartlet'i Martin Sheen oynamaktadır. Martin Sheen'in çocukları da filmde çeşitli rollerde yer almıştır. Renee Estevez birçok bölümde Nancy karakterini canlandırmıştır, oğulları Ramon Estevez ve Emilio Estevez ise bir bölümde görünmüştür. Ramon bir iş insanını, Emilio Estevez ise Martin Sheen tarafından canlandırılan başkan karakterinin gençliğini oynamıştır. 26 Emmy ve üç Altın Küre sahibi dizi, eleştirmenler tarafından da pozitif yorumlar almıştır. NBC kanalında yayınlanan dizinin yapımcılığını Warner Brothers yapmıştır. Dizi, dünyanın çok ülkesinde yayınlanmış ve hâlen yayınlanmaktadır. Alan Alda, Stockard Channing,Kristin Chenoweth, Dulé Hill, Allison Janney,Moira Kelly, Rob Lowe, Joshua Malina, Mary McCormack, Janel Moloney, Richard Schiff, Jimmy Smits, John Spencer ve Bradley Whitford tv-serisinde yer alan diğer oyunculardandır.

<span class="mw-page-title-main">Anne Hathaway</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Anne Jacqueline Hathaway, Amerikalı oyuncu ve şarkıcı. Brooklyn, New York'ta doğan ve Millburn, New Jersey'de büyüyen Hathaway oyunculuğa annesi tarafından heveslendirildi. Lise öğrencisiyken Once Upon a Mattress adlı tiyatro oyunundaki oyunculuğuyla Liseli Bir Kadın Oyuncu Tarafından Sergilenen En İyi Oyunculuk için Paper Mill Playhouse Yükselen Yıldız adaylığı elde etti. 1999 yılında Get Real dizisinde oynayarak oyunculuk hayatına başlamış oldu. Dizideki oyunculuğuyla Gençlerin Seçimi Ödülleri'nde televizyon için En İyi Kadın Oyuncu adaylığı elde etti. Sinema hayatına 2001 yılında Acemi Prenses adlı komedi filminde oynayarak başladı. Filmdeki oyunculuğuyla Gençlerin Seçimi Ödülleri'nde Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu adaylığı elde etti. Hathaway bir süre Nicholas Nickleby, Ella: Sihirli Yolculuk, Acemi Prenses: Kraliyet Nişanı gibi genellikle çocuklara yönelik olan komedi aile filmlerinde oynadı. Ayrıca Kırmızı Başlıklı Kız filminde seslendirme yaptı.

<i>Kahraman Şerif</i> (film) film

Kahraman Şerif 1952 ABD yapımı dramatik western filmidir. Özgün adı Türkçede "tam öğle vakti" anlamına gelen High Noon dur.

<span class="mw-page-title-main">Justin Bieber</span> Kanadalı şarkıcı

Justin Drew Bieber, Kanadalı pop, çağdaş R&B şarkıcısı, oyuncu ve şarkı yazarıdır.

<i>Yenilmez</i> (film, 2009)

Yenilmez, 2009 çıkışlı biyografik drama filmi. Güney Afrika'da yapılan 1995 Ragbi Dünya Kupası boyunca Nelson Mandela'nın hayatını anlatmaktadır. Clint Eastwood'un yönettiği filmde Morgan Freeman Güney Afrika Cumhuriyeti Başkanı, Matt Damon ise ragbi takımının kaptanını canlandırmıştır. John Carlin'in Playing the Enemy: Nelson Mandela and the Game That Changed a Nation adlı eserinden esinlenilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Benedict Cumberbatch</span> İngiliz oyuncu

Benedict Timothy Carlton Cumberbatch CBE, İngiliz dizi, tiyatro ve sinema oyuncusudur. Cumberbatch, Manchester Üniversitesinden mezun oldu ve eğitimine Londra Müzik ve Dramatik Sanatlar Akademisinde devam ederek klasik oyunculukta yüksek lisans kazandı.

<i>U-Carmen eKhayelitsha</i>

Carmen Khayelitscha'da, Mark Dornford-May'ın yönetmenliğini yaptığı 2005 yapımı Güney Afrika filmi. Cape Town'da Xhosa dili'nde çekilen film Georges Bizet'nin Carmen operasının farklı bir müzikal uyarlaması. Film, 2005 yılında 55. Berlin Film Festivalinde eleştirmenleri şaşırtarak Altın Ayı ödülünü aldı. Tanınmış bir tiyatro yönetmeni olan Mark Dornford May'un ilk uzun metrajlı filmi.

<span class="mw-page-title-main">Justin Chadwick</span>

Justin Chadwick, İngiliz aktör ve yönetmendir.

<i>Long Walk to Freedom</i>

Long Walk to Freedom, Nelson Mandela'nın 1994 yılında Little, Brown and Company'den çıkan otobiyografik eseri, Irkçılık karşıtı epik bir niteliği vardır. Kitap Mandela'nın erken dönemi, sonraki yılları, eğitimi ve Robben Adası'ndaki hapishanede geçirdiği 27 yıla odaklanmaktadır. Son bölümde siyasi kariyerindeki yükseliş ve apartheide karşı inancını vurgulanmaktadır. Barbara Caine için kitapta apartheid rejiminin kötü hapishane koşulları açıkça görülmektedir. Ona göre anlatılan hapishanenin bir üniversiteye dönüştürülmesi ve Mandela ile çevresinin özgür kaldıktan sonra çok uluslu bir Güney Afrika'yı inşa edişlerinin hikâyesidir.

Nobel Ödülü, 1901'den beri Fizik, Kimya, Fizyoloji veya Tıp, Edebiyat ve Barış alanlarındaki başarılar için her yıl verilen uluslararası bir ödüldür. İktisadi Bilimler alanı ödülü 1969'dan beri verilmektedir. Nobel Ödülleri 800'den fazla kişiye verildi.

Nobel Ödülü, ilk olarak 1901'de Fizik, Kimya, Fizyoloji veya Tıp, Edebiyat ve Barış alanındaki başarılar için verilen yıllık, uluslararası bir ödüldür. Ekonomi alanında ilgili bir ödül 1969'dan beri verilmektedir. 2019 Nobel ödülleri itibarıyla 916 bireye verilmiştir ve bunların 16' sı siyahidir.