İçeriğe atla

Mançurya Operasyonu

Mançurya Operasyonu
Sovyet-Japonya Savaşı ve II. Dünya Savaşı

Sovyet harekâtı
Tarih9-20 Ağustos 1945
Bölge
SebepJaponya'nın teslim olmaması
SonuçJaponya'nın teslim oluşu
Kore ikiye bölündü
Taraflar
Sovyetler Birliği SSCB
Moğolistan Moğolistan
Japon İmparatorluğu Japonya
Mançukuo
Komutanlar ve liderler
Sovyetler Birliği Aleksandr Vasilevski
[1][2]
Japonya Otozō Yamada
Zhang Jinghui
Güçler
Sovyetler Birliği Sovyetler Birliği
1,685,500 asker
26,137 topçu
1,852 ağır silah
5,556 tank
5,368 uçak
Moğolistan Moğolistan
16,000 asker
Japon İmparatorluğu Japonya
1,217,000 asker
5,360 topçu
1,155 tank
1,800 uçak
1,215 araç
Kayıplar
9.726 ölü/esir
24.425 yaralı
83.737 ölü
640.276 savaş esiri


Mançurya Operasyonu (Манчжурская стратегическая наступательная операция, Mançjurskaya Strategiçeskaya Nastupatelnaya Operatsiya), Sovyetler'in Mançurya'yı Japon İmparatorluğu'nun elinden alması için düzenlenmiştir. Operasyon sonucunda Japonya teslim oldu. Bu operasyon daha sonra "Ağustos Fırtınası" olarak da adlandırılmıştır.[1]

Arka plan

1932'de kurulan Mançukuo İç Moğolistan'ın güney sınırı için mevcut sınırdan yaklaşık 20 kilometre güneyinde bulunan Halha Nehri'ni sınır olduğunu iddia ederek öteden beri yörüklerin serbestçe hayvancılığı işlediği bu bölgede münakaşa yaratmıştı. 10 Ağustos 1938'de Hasan Gölü Muharebesi (Changkufeng Olayı)'nin mütarekesi Moskova'da imzalandıktan sonra sınırları sakinleşti. Ancak Ocak 1939'da çatışmalar tekrar başladı ve Sovyetler'in zaferi ile sonuçlandı. Daha sonra Sovyet-Japon Tarafsızlık Paktı imzalandı.

Operasyon kararı

Kasım 1943'te toplanan Tahran Konferansı'nda Amerika, Sovyetler Birliği'ne Japonya'ya karşı mücadelede yardım istedi. Sovyetler Birliği bunu kabul etti. Ancak Doğu Cephesi'ne savaşlar devam ediyordu ve bu yüzden yardım edemedi. Savaşın sonuna gelinmesi üzerine Yalta Konferansı düzenlendi. Konferansta Amerika bu isteği tekrar dile getirdi. Burada alınan karar neticesinde Nazi Almanyası teslim olmasından 90 gün içerisinde Japonya'ya savaş ilan edecekti. 2 Mayıs 1945 tarihinde Nazi Almanyası'nın Berlin Savaşı'yla teslim oldu. Bundan 3 ay sonra (9 Ağustos) Sovyetler Birliği Mançurya'ya operasyon düzenleme kararı aldı.

Savaş

Sovyetler Birliği, Mançurya'ya üç koldan saldıracaktı. Batıda Transbaykal Cephesi'nde Baykal'dan, kuzeyde 2.Uzak Doğu cephesinde Amour'dan ve doğuda 1. Uzak Doğu cephesinde kıyı bölgelerinden saldırılacaktı. İlk olarak eş zamanlı şekilde Transbaykal Cephesinden ve 1. Uzak Doğu cephesinden saldırılacaktı. Her cepheden üç koldan saldırılacaktı. Her iki cepheden gelen birinci kollar buluşacaktı. Böylece Mançurya ikiye bölünecekti. Saldırı sonucunda kuşatılan Japon ordusunu 2. Uzak Doğu cephesinden gelecek olan Kızıl Ordu ikiye bölecekti. Bu saldırıyı ikinci kollar destekleyecekti. 2. Uzak Doğu cephesinden gelecek üçüncü kol donanmanın desteği ile Kore'yi kurtaracaktı. Transbaykal'dan gelecek üçüncü kol ise Moğol ordusunun desteği ile Mançurya'nın içlerine girecekti.

Savaşlar

  • Khingan-Mukden Ofansif Operasyonu (2 Eylül 1945 9 Ağustos 1945)
  • Harbin-Kirin Ofansif Operasyonu (2 Eylül 1945 9 Ağustos 1945)
  • Sungari Ofansif Operasyonu (9 Ağustos 1945 - 2 Eylül 1945)
  • Güney Sakhalin Ordu Grubu Ofansif Operasyonu (25 Ağustos 1945 11 Ağustos 1945)
  • Temellük Landing Operasyonu (13 Ağustos 1945 - 16 Ağustos 1945)
  • Kuril Landing Operasyonu (18 Ağustos 1945 - 1 Eylül 1945)

Savaştan sonra

Sovyetler Birliği bu bölgeleri kurtardı. Amerika'nın attığı atom bombalarının üzerine gelen bu bozgun Japonya'nın teslim olmasını sağladı. Savaş sonucunda Kore, Güney ve Kuzey olmak üzere ikiye bölündü. Mançurya ise Sovyetler Birliği'nde kaldı. Ancak Çin'de Mao ülkede devrim yapınca burası Çin'e devredildi.

Kaynakça

  1. ^ a b Glantz, David M. (Şubat 1983). August Storm: The Soviet 1945 Strategic Offensive in Manchuria (PDF). Leavenworth Papers No. 7 (İngilizce). Fort Leavenworth askerî üssü, Kansas: Combat Studies Institute. s. 260. 9 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Temmuz 2015. 
  2. ^ "Battlefield Manchuria – The Forgotten Victory" 23 Ağustos 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Battlefield (documentary series), 2001, 98 minutes.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

Çin Komünist Devrimi, Çin'in kurulması yolunda, 1934'te imparatorluk içinde başlayan ve Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nı da içine alarak sonuca ulaşan Maocu bir halk devrimidir.

<span class="mw-page-title-main">Mançurya</span> Doğu Asyadaki coğrafi bir bölge

Mançurya, Doğu Asya'da bugünkü Çin'in kuzeydoğu bölgesi ve Rusya'nın Primorski bölgesini kapsayan tarihî bir bölge.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Vasilevski</span>

Aleksandr Mihayloviç Vasilevski, Rus asker. Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluğu</span> 1868-1947 yılları arasında Asya-Pasifik bölgesindeki imparatorluk

Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Seishirō Itagaki</span> Japon general (1885 – 1948)

Seichirō Itagaki , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin orgenerali, Kara Kuvvetleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya Müdahalesi</span>

Sibirya Müdahalesi, 1918-1922 yılları arasında İtilaf Devletlerinin Rus İç Savaşına Bolşeviklere karşı müdahil olarak Rusya’nın Doğu sahillerini işgal ederek Beyaz Ordu'yu destekleme harekâtları. Bu harekâta özellikle Japonya İmparatorluğu yoğun bir askerî güç verecek ve 1920 yılında diğer İtilaf Devletleri çekilirken Sibirya bölgesini işgal etmeye devam edecektir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet-Japon Tarafsızlık Anlaşması</span> barış antlaşması

Sovyet - Japon Tarafsızlık Anlaşması , Japon - Sovyet Saldırmazlık Anlaşması olarak da bilinir. Anlaşma Sovyetler Birliği ve Japon İmparatorluğu arasında Sovyet - Japon Sınır Savaşı (1939)'ndan iki yıl sonra 13 Nisan 1941'de imzalanmıştır.

Sovyet-Japonya sınır çatışmaları Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği ile Japon İmparatorluğu'nun, ayrıca kukla devletleri olan Moğolistan ve Mançukuo'nun arasında gerçekleşen savaşlar ve çatışmalardır. 1932 ve 1939 yılları arasında gerçekleşmiştir, Khasan Gölü Muharebesi haricinde Mayıs 1939'a kadar olan savaşlar, küçük sınır çatışmalarıydı. Sınır Savaşı, Sovyetlerin Japonlar üzerinde ağır angajmanlar uyguladığı Halkin-Gol'da sona erdi. Sonucunda Sovyet-Japon Tarafsızlık Anlaşması imzalandı. Çatışmalar, Ağustos 1945'te Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı'ndaki müttefik ülkelerine destek olarak başlattığı Mançurya Stratejik Saldırı Operasyonu ile karıştırılmamalıdır.

Transbaykal Cephesi, Sovyetler Birliği tarafından 15 Eylül 1941 tarihinde Transbaykal Askerî Bölgesi'nde kurulmuş cephe. 17. ve 36. ordulardan oluşan cephe Ağustos 1942'de 12. Hava Ordusu'nun katılımıyla genişlemiştir, nihayet, Haziran-Temmuz 1945'te 39. ve 53. ordular, 6. Muhafızlar Tank Ordusu ve Issa Pliyev yönetimindeki Sovyet Moğol Mekanize Süvari Grubu katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın teslim oluşu</span> 2 Eylül 1945’te II. Dünya Savaşı’nın sonunu getiren olay

Japonya'nın teslim oluşu, 15 Ağustos'ta ilan edilen ve resmi olarak 2 Eylül 1945 günü imzalanan Japonya'nın teslimiyet belgesi ile II. Dünya Savaşı'nın sona ermesini sağlamıştır. Böylece savaşın sona kalan Pasifik Cephesi de kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Margarethe Operasyonu</span>

Margarethe Operasyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Macaristan Krallığı'nı işgal ettiği operasyonun adıdır. İşgal emri 12 Mart 1944 tarihinde Adolf Hitler tarafından verilmiştir. İşgalin ardından Romanya'nın işgali için II. Margarethe Operasyonu hazırlandı, ancak gerçekleşmedi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin Mançurya'yı işgali</span>

Mançurya'nın Sovyet işgali Sovyetler Birliği'nin 1945-46 yıllarında Mançurya bölgesini işgal etmesi.

2. Kızıl Bayrak Ordusu, II. Dünya Savaşı yıllarında Uzak Doğu Cephesi'nin bir parçası olarak görev yapan bir Sovyet ordu.

<span class="mw-page-title-main">Ussuri Nehri</span>

Ussuri Nehri veya Wusuli Nehri, Rusya'nın Habarovsk ve Primorsky Krayları ile Kuzeydoğu Çin'in güneydoğu bölgesinden geçmektedir. Sihote-Alin dağlarından doğar ve Habarovsk'ta Amur Nehri'ne bir kol olarak katılıncaya kadar kuzeye akar ve Çin-Rusya sınırının bir parçasını oluşturur. Yaklaşık 897 kilometre (557 mi) uzunluğundadır. Ussuri Nehri, 193.000 kilometrekare (75.000 sq mi) alan kaplayan Ussuri havzasının sularını taşır. Suları yağmur (%60), kar ve yeraltı kaynaklarından gelir. Ortalama deşarj 1.150 metreküp/saniye (41.000 cu ft/s) ve ortalama yüksekliği 1.682 metre (5.518 ft) civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet-Japonya Savaşı</span>

Sovyet-Japonya Savaşı, II. Dünya Savaşı sonlarında 9 Ağustos-3 Eylül 1945 tarihleri arasında Sovyetler Birliği ve Japon İmparatorluğu arasında meydana gelen bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Hula Projesi</span>

Hula Projesi, II. Dünya Savaşı sırasında, Sovyetlerin sonunda Japonya'ya karşı savaşa katılması beklentisiyle, özellikle güney Sakhalin ve Kuril adalarına yönelik planlı Sovyet işgallerine hazırlık amacıyla, Amerika Birleşik Devletleri'nin donanma gemilerini Sovyetler Birliği'ne transfer ettiği bir programdı. Alaska Bölgesi'ndeki Cold Bay'de bulunan proje, 1945 yılının ilkbahar ve yaz aylarında planlandı. Dünya Savaşı'nın en büyük ve en iddialı transfer programıydı.

İkinci Guangxi Harekâtı, Çin'in Nisan-Ağustos 1945 arasında Güney Çin'deki Guangxi eyaletindeki son büyük Japon kalesini geri almak için üç cephede gerçekleştirdiği bir karşı saldırıydı. Harekât başarılı oldu ve Sovyetler Mançurya'yı işgal ettiğinde, Amerikalılar Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombaları attığında, Şanghay ve doğu kıyısı civarında kalan dağınık Japon birliklerini temizleme planları yapılıyordu. Bu, Japonya'nın teslim olmasına ve sekiz yıl süren İkinci Çin-Japon Savaşı'nın sona ermesine yol açtı.