İçeriğe atla

Mançukuo

Mançukuo
Mançurya Devleti
(1932-1934)
滿洲國


(Büyük) Mançurya İmparatorluğu
(1934–1945)
(大)滿洲帝國
1932-1945
Mançukuo bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Millî marş
Mançukuo Ulusal Marşı
Japon İmparatorluğu içinde (açık kırmızı) Mançukuo (koyu kırmızı)
Japon İmparatorluğu içinde (açık kırmızı) Mançukuo (koyu kırmızı)
TürBağımlı devlet / Kukla devlet / Tampon devlet / Japon İmparatorluğu'nun himayesi
BaşkentÇangçun
(9 Ağustos 1945'e kadar)
Tonghua
(9 Ağustos 1945'ten itibaren)
Resmî dil(ler)Japonca
Çince

Yaygın dil(ler)Mançuca
Moğolca
Korece
Rusça
HükûmetTotaliter bir askerî diktatörlük altında kişiselci tek partili anayasal monarşi
Devlet başkanı 
• 1932-1934
Puyi
İmparator 
• 1934-1945
Puyi
Başbakan 
• 1932-1935
Zheng Xiaoxu
• 1935-1945
Zhang Jinghui
Yasama organıYasama Konseyi
Tarihçe 
• Kuruluşu
16 Şubat 1932
• İmparatorluk ilanı
1 Mart 1934
30 Kasım 1940
9 Ağustos 1945
• Dağılışı
18 Ağustos 1945
Yüzölçümü
984.195 km2
Öncüller
Ardıllar
Çin Cumhuriyeti (1912-1949)
Sovyetler Birliği'nin Mançurya'yı işgali
Günümüzdeki durumuÇin

Mançukuo (basit: 满洲国, geleneksel: 滿洲國; pinyin: Mǎnzhōuguó, Japonca: Manshūkoku; İngilizce: Manchukuo, "Mançurya Devleti", diğer Mihver dillerinde: İtalyanca: Manciukuò ve Almanca: Mandschukuo; Mandschureich), 1 Mart 1932 ile 18 Ağustos 1945 tarihler arasında, Mançurya'da hüküm sürmüş Japon İmparatorluğu himayesindeki kukla devlettir. Başkenti Hsinking'dir. Devlet başkanı ise Mançu kökenli Çin hanedanlarından olan Çing Hanedanı'nın ve Çin İmparatorluğu'nun son üyesi olan Aisin Gioro Puyi'dir.

Büyük kentler

  • Mukden 奉天 (Shenyang) [1] 2 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Hsinking 新京 (Changchung)
  • Manzhouli 满洲里
  • Kirin 吉林 (Jilin)
  • Tonghua 通化
  • Harbin 哈爾濱 (Harbin)
  • Tsitsihar 斉斉哈爾 (Qiqihar) [2]
  • Yingkow 営口 (Yingkou)
  • Antung 安東 (Dandong)
  • Dunhua 敦化
  • Hailar 海拉爾
  • Dairen 大連 (Dalian) [3] 7 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili filmler

Ryuichi Sakamoto TV Live10 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Ryuichi Sakamoto TV Live "Rain"29 Kasım 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili müzikler

Wikimedia Commons'ta Manchukuo ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mançurya</span> Doğu Asyadaki coğrafi bir bölge

Mançurya, Doğu Asya'da bugünkü Çin'in kuzeydoğu bölgesi ve Rusya'nın Primorski bölgesini kapsayan tarihî bir bölge.

<span class="mw-page-title-main">Mançular</span> Mançuryanın yerel halkı

Mançular, günümüzde Kuzeydoğu Çin'de olan Mançurya kökenli Tunguz halkıdır. Tarihte pek çok kez devlet kuran Mançuların kurdukları en büyük devletler Mançurya İmparatorluğu, Kin Hanedanı (1115-1234) ve Qing İmparatorluğu'dur. 17. yüzyılda Çin'deki Ming Hanedanını yenmiş ve Qing Hanedanını kurmuşlardır. Qing Hanedanı Çin'i 1912 yılında Xinhai Devrimi'ne kadar yönetmiştir. Bu devrimle Çin Cumhuriyeti kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çin-Japon Savaşı</span>

Birinci Çin-Japon Savaşı, Çin Çing Hanedanı ile Meiji dönemi Japon İmparatorluğu arasında, Kore'nin hakimiyeti üzerine gerçekleşmiştir. Savaşın sonucundaki Japon zaferi, Çing Hanedanı'nın yozlaşıp zayıf düşmesini ve Japonya'nın Meiji Restorasyonu'ndan itibaren batılılaşıp modernleştiğini gösterecekti. Savaşın en önemli sonucu Asya'daki bölgesel hakimiyetin Çin'den Japonya'ya geçmesi ve Çing Hanedanı'nın meşruluğunu kaybetmesidir. Daha sonra bu gelişmeler Çin'de 1911 Devrimi'ne neden olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluğu</span> 1868-1947 yılları arasında Asya-Pasifik bölgesindeki imparatorluk

Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Harbin</span>

Harbin, Çin'in Heilongjiang eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir, Songhua Nehri'nin güney yakası boyunca uzanmaktadır. Harbin, Kuzeydoğu Çin'in en büyük şehri olup Çin'in sekizinci büyük şehridir ve Kuzeydoğu Çin'in siyasi, ekonomik, bilimsel, kültürel ve iletişim merkezidir.

<i>Son İmparator</i> 1987 ABD yapımı Oscar ödüllü film

Son İmparator, 1987, ABD yapımı Oscar ödüllü film. Çin hanedanı Qing'in son hakanı Puyi'nin yaşam öyküsünü konu edinir. Mark Peploe ve Bernardo Bertolucci tarafından yazılmış, Bertolucci tarafından yönetilmiştir. Bu filmle ilk kez Çin hükûmeti Yasak Şehir'de film çekimine izin vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şenyang</span>

Şenyang, Çin'in Liaoning eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin 2010 yılı itibarı ile nüfusu 6,3 milyon olup belediye sınırları içerisindeki toplam nüfusu ise 8,1 milyondur. Şenyang, Kuzeydoğu Çin'in en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Yoshiko Kawashima</span> Çinde bir Japon ajanı (1907-1948)

Yoshiko Kawashima ; asıl adı (Mançuca): 愛新覺羅顯玗 / 爱新觉罗显玗 Aisin Gioro Şanyu, Japonca okunuşu: Aishin Kakura Kenshi, 東珍, Çince adı: 金璧輝; d. 24 Mayıs 1907 - ö. 25 Mart 1948 ?; lakaplar: 東洋のマタ・ハリ Tōyō-no Mata Hari / Doğunun Mata Hari'si, 男装の麗人 Dansō-no Reijin / Erkek kıyafetli görkemli kişi, 東洋のジャンヌ・ダルク Tōyō-no Jannu Daruku / Doğunun Jeanne d'Arc'ı, 満洲のジャンヌ・ダルク Manshū-no Jannu Daruku / Mançurya'nın Jeanne d'Arc'ı), Mançu imparator ailesi mensubu Prens Su 'nun 14. prensesi.

<span class="mw-page-title-main">Seishirō Itagaki</span> Japon general (1885 – 1948)

Seichirō Itagaki , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin orgenerali, Kara Kuvvetleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Moğol Özerk Hükûmeti</span> Japon Imparatorluğuna Bağlı Kukla Devlet

Moğol Özerk Hükûmeti veya Mengukuo ya da Mengjiang, 1 Eylül 1939 ile 19 Ağustos 1945 tarihleri arasında, İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nin Kalgan bölgesinde hüküm sürmüş Japon İmparatorluğu'nun vasal devletidir. Devlet Lideri Çin-Mançu kökenli Çing Handanlığı mensubu Moğol Prensi Demchugdongrub'dur. Yönetimi sırasında tüm Moğol yaşam alanlarını ele geçirmeyi amaçlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çangçun</span>

Çangçun ya da eski adıyla Hsinking, Çin'de bir şehir ve Jilin eyaletinin başkentidir. Bir eyalet altı özel statülü şehir olarak yönetilmekte olup bu idari bölgede 7.5 milyon civarında kişi yaşamaktadır. Şehrin kendisinin nüfusu ise 4.86 milyon kişidir. "Çangçun" adı Çincede "uzun ilkbahar" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kōgyoku (imparatoriçe)</span>

İmparatoriçe Kōgyoku veya İmparatoriçe Saimei, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 35. ve 37. hükümdarıdır. Saltanatı ilk olarak Kōgyoku adıyla MS 642'den 645 yılına kadar sürmüş olup kardeşi İmparator Kōtoku'nun ölümünden sonra tekrar Saimei adıyla 655'ten 661'de ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Çin tarihi</span> ulusal tarih

Çin tarihi, yazılı kaynaklara göre 3500 yıldan fazla geriye uzanmakta olup yazılı Çin tarihi ise MÖ 1500'lerde Shang Hanedanı döneminden başlamaktadır. Çin binlerce yıllık tarihi ile dünyanın en eski medeniyetlerinden biri ve uygarlığın beşiği olarak kabul edilmektedir. Çin uzun tarihi boyunca değişimli olarak birleşik bir devlet olarak veya birçok devlet halinde parçalanmış olarak varlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Mançur</span>

Mançur,, Çin Halk Cumhuriyeti'nin İç Moğolistan'da Hulunbuir idarî bölgesi sınırlarında bir şehirdir. Mançur, 696 kilometrekarelik bir alana ve 2010 yılı itibarıyla yaklaşık 300.000 kişilik bir nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Çin Demiryolu</span>

Doğu Çin Demiryolu veya Mançurya Demiryolu, Çin'in kuzeydoğusunda Mançurya'daki Demiryolunun tarihsel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın Mançurya'yı istilası</span> Çin - Japon Savaşı

Japonya'nın Mançurya istilası; 18 Eylül 1931'de, Japon İmparatorluğu'nun Kuantung Ordusu'nun, Mukden Olayı'ndan hemen sonra başlayan işgal harekâtı. Japonlar, bölgede Mançukuo adında bir kukla devlet kurarak, işgali II. Dünya Savaşı sonuna kadar sürdürdüler.

<span class="mw-page-title-main">Yirmi Bir Talep</span>

Yirmi Bir Talep, I. Dünya Savaşı sırasında Başbakan Ōkuma Shigenobu yönetimi altındaki Japon İmparatorluğu'nun 8 Ocak 1915 tarihinde Çin Cumhuriyeti hükûmetine gönderdiği bir dizi talep. Bu talepler, Japonya'nın Mançurya toprakları ve Çin ekonomisi üzerindeki kontrolünü büyük oranda geliştirmeye amaçladı ve hem Britanya hem de Amerika Birleşik Devletleri bu taleplere karşı çıktı. Nihai uzlaşmada Japonya kendisine az oranda kazanç sağladı, ancak hem Britanya hem de ABD'nin gözlerinde büyük oranda güven ve prestij kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Çin Kırgızları</span> Etnik grup

Çin Kırgızları, Çin'de gündelik kullanımda Kē'ěrkèzī zú terimi kullanılır, Çin Halk Cumhuriyeti Devleti'nin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mukden Olayı</span> 1931de Mukden (Shenyang) yakınlarındaki demiryolu hattında dinamit patlaması

Mukden Olayı veya Mançurya Olayı, Japon askerî personeli tarafından 1931 yılında Japonya'nın Mançurya'yı işgaline bahane olarak sahnelenen sahte bir bayrak olayıydı.

<span class="mw-page-title-main">Suiyuan Harekâtı</span>

Suiyuan Harekâtı, İmparatorluk Japonya'sı tarafından kurulan ve desteklenen iki güç olan İç Moğol Ordusu ve Büyük Han Dürüst Ordusu'nun Suiyuan eyaletinin kontrolünü Çin Cumhuriyeti'nden alma girişimiydi. İşgal girişimi, İkinci Çin-Japon Savaşı'ndan kısa bir süre önce 1936'da gerçekleşti. Japon hükûmeti operasyona katıldığını reddetti, ancak İç Moğollar ve diğer işbirlikçi Çin birlikleri Japon uçaklarından hava desteği aldı ve İmparatorluk Japon Ordusu tarafından desteklendi. Tüm operasyon Japon kurmay subayları tarafından denetlendi. Sefer, çoğunlukla Moğollar ve diğer işbirlikçiler arasında eğitim eksikliği ve düşük moral nedeniyle başarısız oldu. Çin Ulusal Devrimci Ordu su'nun Japon destekli kuvvetlere karşı ilk büyük başarılarından biri olan Suiyuan savunması, Çinlilerin moralini büyük ölçüde iyileştirdi.