İçeriğe atla

Man'yōgana

Katakanalar ve man'yōgana muadilleri
Man'yōgana'nın hiraganaya dönüşümü

Man'yōgana (Japonca万葉仮名), Japoncayı yazmak için Çince karakterler kullanan eski bir yazı sistemidir. Japoncayı fonetik olarak temsil etmek için geliştirilen ilk bilinen kana sistemidir. Bu tür kanalar en erken MS 7. yüzyılın ortalarından beri kullanılıyordu. Man'yōgana adını Man'yōgana ile yazılmış Nara döneminden kalma bir Japon şiir antolojisi olan Man'yōshū'dan almaktadır.

Bu sistemi kullanan metinler aynı zamanda genellikle Çince karakterler kullandıkları halde, man'yōgana yalnızca fonetik bir değeri temsil etmek için kullanıldığında böyle karakterleri ifade eder. Bu değerler çağdaş Çince telaffuzdan türetilmiştir, ancak bazen karakterin yerel Japonca okunuşları da kullanılmıştır. Örneğin, 木 karakteri ("ağaç") / mo /, / ko / veya / kwi / olarak da okunabilir.[1]

Sadeleştirilmiş man'yōgana versiyonları, Modern Japoncada kullanılan hiragana hem de katakanaları ortaya çıkardı.[2]

Kaynakça

  1. ^ Bjarke Frellesvig (29 Temmuz 2010). A History of the Japanese Language. Cambridge University Press. ss. 14-15. ISBN 978-1-139-48880-8. 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2019. 
  2. ^ Peter T. Daniels (1996). The World's Writing Systems. Oxford University Press. s. 212. ISBN 978-0-19-507993-7. 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya bayrağı</span> ulusal bayrak

Japonya'nın ulusal bayrağı, beyaz bir zemin üzerinde ortasında koyu kırmızı bir kurs bulunan, 2:3 oranına sahip bir bayraktır. Japoncada resmî olarak Nisshōki veya daha yaygın olarak Hinomaru adıyla da bilinmektedir. Ayrıca ülkenin Doğan Güneş'in Ülkesi sloganını da betimlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çince</span> Çin ve çevresinde konuşulan bir dil

Çince, Çin anakarası ve çevresinde yaşayan bir milyardan fazla kişi tarafından konuşulan Eski Çinceden türemiş dillerin oluşturduğu diller grubudur. Dünyadaki her beş kişiden birinin anadili olarak konuştuğu Çince, lehçeleriyle birlikte dünyada en çok konuşulan dildir. Çince ve lehçeleri Büyük Çin olarak adlandırılan Çin anakarası, Hong Kong, Makao, Tayvan ve Malezya, Endonezya, Tayland, Singapur, Myanmar, Vietnam, Güney Kore gibi Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde konuşulmaktadır. Çince, dünyanın en çok konuşulan dil olmasına bağlı olarak Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biridir. Aynı zamanda Çin, Tayvan, Singapur, Hong Kong ve Makao'nun resmî dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin karakterleri</span>

Çin karakterleri veya Çin harfleri, günümüzde Çince, Japonca ve nadiren Korecenin yazılmasında kullanılan simgesel grafikler ya da logogramlardır. Bunlara Mandarin Çincesinde hànzì, Japoncada kanji, Korecede hanja ya da hanmun, Vietnamcada ise hán tự ya da chữ nho adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Yazı sistemi</span> kağıda veya başka bir ortama kaydedilmiş görsel dillerin sistemi, dilde ifade edilebilecek ögeleri temsil etmek için kullanılır

Yazı sistemi, bir dildeki unsurları ve tarif edilebilir durumları temsil etmek için kullanılan bir çeşit semboller sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Japonca</span> Doğu Asya dili

Japonca, Japonlar tarafından konuşulan Japon dil ailesine bağlı bir dildir. Başta Japonya ve Japon diasporasındakiler olmak üzere yaklaşık 128 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Japonya'da de facto millî dil olarak kabul edilip Palau'da tanınmış azınlık dilidir.

İdeografi, ideogram veya kavram yazı, bir grafik semboldür ve belirli bir dil, özel kelimeler veya ifadelerden bağımsız olarak bir fikir veya kavramı temsil eder. Bazı ideogramlar, önceki gelenekle tanınabilir; diğerleri, anlamını fiziksel bir nesneye resim benzerliği aracılığıyla iletebilir ve bu nedenle aynı zamanda piktogram olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri</span>

Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun deniz kuvvetleri. Hukuken Japonya'nın silahlı kuvvetlerine sahip olmasını yasaklayan Japon Anayasası'nın uygulamaya konulduğu 3 Mayıs 1947'ye kadar varlığını sürdürmüştür. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'ne bağlı bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Moe (argo)</span>

Moe, Japon anime ve mangalarında güzel, şirin, saf karakterleri betimlemek için kullanılan Japonca bir tabirdir. Neoteni ve bir karakterin uyandırabileceği "tatlılık" hissi ile ilgilidir. Bu tür karakterlere örnek olarak Taiga Aisaka, Ayumi Otosaka, Hercule Barton, Tamako Kitashirakawa, Miyuki Takara, Yui ve Yuuri verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Hepburn romanizasyonu</span>

Hepburn romanizasyonu, Japoncanın Latin alfabesine tercüme edilmesi için yaratılmış bir sistemdir. 1887 yılında James Curtis Hepburn tarafından Japonca-İngilizce sözlüğünün hazırlanması amacıyla icat edilmiştir. Hepburn sistemi bu güne kadar Japoncanın Latin alfabesine tercüme edilmesinde kullanılan en yaygın sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Kyodo News</span> Japon haber ajansı

Kyodo News, Japonya merkezli bir kâr amacı gütmeyen bir kooperatif haber ajansıdır. Ajans Kasım 1945'te Furunu Inosuke tarafından kurulmuş olup hemen hemen tüm gazetelere, Japonya'daki radyo ve televizyon ağlarına haberler yayınlamaktadır. Haberlerini kullanan gazetelerin yaklaşık 50 milyon abonesi bulunmaktadır. K. K. Kyodo News, 1972'de kurulmuş olup Kyodo News'in iş koludur. Merkezi Tokyo'nun Minato semtinde Shiodome Media Tower'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Takahashi Korekiyo</span> Japon siyasetçi (1854 – 1936)

Korekiyo Takahaşi, 1921-1922 yılları arasında Japonya'nın 11. başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Japon rakamları</span>

Japon rakamları, Japoncada kullanılan sayı isimlerinin sistemidir. Yazılı Japon rakamları tamamen Çin rakamlarına dayanmaktadır ve büyük rakamların gruplandırılması, Çin geleneğinde 10.000'e kadar gruplandırılmasını takip etmektedir. Japoncada rakamlar için biri Çince karakterlerin Çin-Japon (on'yomi) okumalarına dayanan diğeri ise Japon yamato kotobaya dayan iki dizi telaffuz bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Reiwa Dönemi</span>

Reiwa dönemi, Japonya tarihinde günümüzde devam eden dönemdir. Dönem, 1 Mayıs 2019 tarihinde İmparator Akihito'nun tahtından feragat ettikten bir gün sonra oğlu Naruhito'nın tahta geçmesiyle başlamaktadır.

Man'yōshū, Nara döneminde MS 759'dan bir süre sonra derlenen Japon şiirlerinin en eski koleksiyonudur. Antolojisi, Japonya'nın şiirsel derlemelerinin en saygınlarından biridir. Derleyicinin veya son dizi derleyicinin başka teorilere karşın günümüzde Ōtomo no Yakamochi olduğuna inanılmaktadır. Koleksiyondaki son tarihli şiir MS 759'dan kalmadır. Çok eskiden çoğu anonim veya yanlış yazılmış pek çok şiir içermekteydi, ancak koleksiyonun büyük kısmı MS 600 ile 759 arasındaki süreyi temsil eder. Başlığın kesin önemi kesin olarak bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tekli sayı sistemi</span>

Tekli sayı sistemi, doğal sayıları temsil eden en basit sayı sistemidir: bir N sayısını temsil etmek için, 1'i temsil eden bir simge N kez tekrarlanır.

Kango, Japonca söz varlığında Çinceden kaynaklanan ya da Çinceden alınmış unsurlarla yaratılmış sözcüklere verilen isim. Bazı dilbilimsel yapılar ve cümle kalıpları da "Kango" olarak nitelendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kamu Güvenliği İstihbarat Ajansı</span>

Kamu Güvenliği İstihbarat Ajansı (PSIA), Japonya'nın ulusal İstihbarat teşkilatıdır. 21 Temmuz 1952 tarihinde kurulmuş olup Adalet Bakanlığı'na bağlıdır ve Japon ulusal güvenliğine yönelik tehditlere karşı iç güvenlik ve casuslukla görevlendirilmiştir. Merkezi Tokyo'nun Chiyoda semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eski Japonca</span>

Eski Japonca, Nara dönemine ait belgelerde kaydedilen, Japoncanın onaylanmış en eski aşamasıdır. Heian döneminde Erken Orta Japonca haline geldiyse de aşamaların kesin olarak sınırlandırılması tartışmalıdır. Eski Japonca, Japon dil ailesinin erken bir üyesiydi.